Idejno riješenje smrtnog prostora u košnicama nastavljačama

Odgovorite
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

slika Dino Cerić , Viši medicinski tehničar, pčelar, apiterapeut , inovator.
http://www.medenko.com.ba/index.html
http://www.apize.co.ba
ceric.dino@gmail.com


Raditi oko zimske prireme ramova uvjek mi je zadavalo muke. Moja starija ćerka (10g) je sa velikim entuzijazmom čekala da dođe na red žičenje ramova što joj je predstavljalo posebno zadovoljstvo. Povećanjem broja košnica došao je i veći broj ramova i zadovoljstvo je preraslo u mukotrpan posao. Kupujem nesastavljene ramove pa izgubim vremena i na sastavljanju, zatim užičavanje i onda utapanje satne osnove. Na internetu sam našao par odličnih rješenja koja mi se u cijelosti nisu svidjela. S obzirom da sam počeo pčelariti sa RV košnicama koje imaju mali ram došao sam na ideju da rad olakšam izbacivanjem žice. Jedan od razloga je i to da nije čisto ekološka stvar pogotovo kada je načme korozija. Mali ramovi RV košnice mogu pod određenim uslovima izdražati svoju težinu a pogotovo ako su povezani sa donjom letvicom. Kombinacijom ramova dobio sam ovakav ram koji će u budućnosti preživiti i pokoju izmjenu. slika slika Posao sam odrađivao fantastičnom brzinom i lakoćom. Sve se odjednom olakšalo i napredak je ogroman. Mislim da olakšanje u radu i poboljšanje za pčelu može ovakav ram dovesti do masovnije upotrebe. Smanjenje tzv. smrtnog prostora je veoma korisno za pčele a još u kombinaciji sa ukrštenim ramovima dobijate veliko poboljšanje u komunikaciji pčela u košnici. Zimske pripreme oko ramova možete svesti na jedan dan a i upadanje žicom je preraslo u zaborav. slika slika
Ovim ne samo da olakšavate rad nego stavljate van upotrebe pčelarski žvrk, probijač ramova, žicu, nitne i još mnogo drugih sitnica koje su komlikovale rad sa pčelama. Uostalom, jednostavnost je veoma bitna a vrijeme će pokazati koliko je ideja dobra.

Napomena: ova satna osnova služi samo kao primjer da se bolje vide detalji, Ovaj tekst biće dopunjen sa tekstom i slikama kako to pčele prihvataju nadamo se da će mo iduće godine uovo vrijeme zaokuržiti cijelu ideju sa svim svojim svojim dobrim osobinama i nedostacima.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite