senad napisao:Nije problem u vertikalnoj nosivosti ako je satna osnova bez parafina, ako im parafina stavljaj koliko hoćeš žica ne pomaže, tačka topljenja parafina je na nekih 38 C ako se nevara,,
Ako je satna osnova ispravna,problemnastaje tokom vrcanja,, rjetko možemo vidjeti da je saće izgrađeno do donje letvice. U centrifugi taj dio pravi problem , on jekrivac za lomljnje saća ispod satonoše..
svakako ako imamo više generacija pčela d aje izašlo iz saća onda nema problema, tad je najbolje armirano
mido napisao:Kada se govori o kvalitetu satne osnove puno se priča a malo zna.Pčelari uglavnom spominju parafin i loj. U časopisu Pčelar od prije par godina spominje se 13-14 poznatih hemijskih supstanci koje prerađivači voska ubacuju.
O ovome problemu se moramo svi pozabaviti.
mido napisao:Kada se govori o kvalitetu satne osnove puno se priča a malo zna.Pčelari uglavnom spominju parafin i loj. U časopisu Pčelar od prije par godina spominje se 13-14 poznatih hemijskih supstanci koje prerađivači voska ubacuju.
O ovome problemu se moramo svi pozabaviti.
Marinko1949 napisao:Dobro večer... Zovem se Marinko Sesar. Iz Mostara sam, nov sam u pčelarstvu pa me zanima jel ima netko od vas neki efektan alat za užičavanje LR ramova... Našao sam samo ovakav: http://www.pcelarskeinovacije.com/ozicavanje.htm
Bio bih zahvalan ako bi netko stavio sliku još nekog alata da mogu sebi napraviti isti takav. Ja koristim horizontalno užičavanje. Zahvaljujem
jegulja napisao:sa koliko žica radite okvir farrar visine 163 mm
inzenjer napisao:Ja radim dvije zice vertikalno dvije horizontalno,i nikad nisam imo problema sa pucanjem saća.
schumy napisao:inzenjer napisao:Ja radim dvije zice vertikalno dvije horizontalno,i nikad nisam imo problema sa pucanjem saća.
Kako onda utapaš satnu osnovu, ručno?
Pozdrav............schumy
schumy napisao:Inženjeru, moraš promijeniti tehnologiju:
1.) "Horizontalno" izvlačenje žice, moj način je
1.1 LR - 4 žice, raspored slično kao Senad
1.2. FR - 3 žice, raspored sito tako
2.) "Vertikalno" izvlačenje žice (puno pčelara tako radi)
2.1. LR - 5÷6 žica, ravnomjerno
2.2. FR - 5÷6 žica, ravnomjerno
"Ručno" utapanje iziskuje puno više vremena, truda i uvijek strahuješ da kod "križanja" žica ne povrijediš satnu osnovu, sa transformatorm je kudikamo brže, lakše i manje se umaraš jer to je u principu "rovovski" posao....
Pozdrav.........schumy
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost