Ovo su moji oplodnjaci napravio sam tri troramna nukleusa koji ce mi posluziti i za cuvanje matica preko zime tako da uz postojecih 5 nukleusa ce biti dovoljno da promijenim sve matice.Znam da traze puno pčele ali haj sve odjednom stigni.
Iako ja jos nisam uspio proizvesti ni jednu maticu presadjivanjem larvi mislim da puno lutamo kad je u pitanju selekcija matica.Mozda sam fulao temu ali jednostavno ovih dana sam puno razmisljao o kolegama Blaski i Ahmi i sklenar maticama sa kojima oni pčelare.Blasko ima puno vise pčelarskog staza nego ja godina i kada je počeo pčelariti vani krenuo je sa maticama iz Slovenije ili Bosne i vidio da to nije to u odnosu na ono sto pčelari vani imaju. Jucer sam razgovarao sa kolegom Rajkom Radivojcem nasim istaknutim pčelarom i autorom između ostalog knjige matica osmijeh na licu i siguran sam da covjek tu oblast poznaje jako dobro.Razlog naseg razgovora je bio njegovo objektivno misljenje o sklenar maticama koje je on nabavio ljetos. Posto je zbog kasne nabave matica nekako u augustu uspio zamijeniti nekih 30-40 % matica na svom pčelinjaku imao je priliku da do sada uporedi nase i njihove matice.On mi je rekao da su drustva sa sklenar matica mirnija-odnosno da nije imao problema sa tim zajednicama prije mjesec dana kada se nasim nije moglo prici,drustva su u najgorem slucaju iste snage kao i drustva sa nasim maticama u prosjeku jaca i sto je jako bitno nijedno drustvo se nije zarojilo.Naravno da sve ovo treba duze vremena pratiti i vidjeti da li je to zaista to, ali po reakciji Rajka zvucao mi je kao da mu je krivo sto to ranije nije nabavio na svom pčelinjaku.Ne bih volio da ovo neko shvati kao provokaciju u smislu da njegove matice ne valjaju i nesto slicno tome nego kao stivo koje bi ih moglo zaintegrirati i da nama koji nemamu tu hrabrost i vjestinu da proizvedemo matice ponude nesto novo a mozda i bolje. Sve matice koje sam ja kupovao su bile tako slabe da su se brzo zarojile ili da su ih pčele tihom smijenom krenule mijenjati.Malo sam eto bio dug ali nadam se da sam nekog mozda barem zagolicao da pocne razmisljati u tom pravcu.