Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

vesnaosijek
Čita i piše, dobar
Postovi: 107
Pridružen/a: 16 kol 2016, 19:37

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la vesnaosijek »

Gledajući "sliku" vidimo li isto?

Jednom davno, prisustvovala sam jednom seminaru, (bio je vezan uz moj posao), a tema je bila "Kayko svom nadređenom - šefu, prezentirati neki svoj projekt - ideju a da on to prihvati"
Bilo nas je 10 u grupi. Raznih struka. Predavaanja su tekla, ispočetka, vezana uz struke, bla .... bla... bla... Sada nevažno. Na kraju seminara bilo je predavanje psihologa. E to je promijenilo moje "poglede".
Ukratko. Psiholog je svoje predavanje temeljio na knjizi "Sedam pravila uspješnih ljudi" . Vrlo zanimljivo predavanje. Na kraju predavanja, otvorio je knjigu i pokazao crtež. Crtež je prikazivao, portret, profil ljudskog lika.
Pitao nas je što vidimo na tom crtežu?. Gledali smo u to neko vrijeme. Onda su moji kolege rekli da vide lik ružne stare žene, ružnog kukastog nosa, s bradavicama na nosu, na licu, raščupane, doslovno - "baba vještica iz dječjih slikovnica".
Dok su oni, na takav način opisivali crteže, ja se (u sebi) ne mogu načuditi, što im je, pa gdje oni vide takav lik? Što ja vidim? Vidim, lik lijepe mlade žene, izvanredno pravilih crta lica, mali nosić, lijepe oči, biserne naušnice, šešpirić na
glavi sa perom ( aristokratska moda 19 stoljeća). Ukratko prelijepa mlada žena. Kad sam ja rekla što ja vidim (jedina u grupi), sad se oni nisu mogli načuditi, gdje ja vidim to što opisujem. Na tom sam se ustala i "prstom" na crtežu
pokazala konture lika kojeg ja vidim. Sad su vidjeli i oni. Ali ja i dalje ne vidim, lik "vještice". E onda je jedan kolega "prstom" meni pokazao lik "vještice". E tad sam ga i ja vidjela. U toj grupi, ja sam bila jedina žena. Da li žene stvari vide
drukčije, e to je pitanje za proučavanje, (možda mene treba proučavati :lol: ). Zaključak predavanja psihologa je bio u pravu smo i oni i ja. Ali i oni i ja trebamo trebamo "proći s druge strane".
Od tada pa do danas, nisam sklona, uzimati stvari - činjenice "zdravo za gotovo" uvijek nastojim "proći s druge strane", s drugačijeg stajališta i pogleda. Poučena ovim, sam svojoj kćeri kad se upisivala u gimnaziju, pri odabiru
izbornog predmeta, vjeronauk ili etika. Savjetovala upiši etiku, vjeronauk si tesala 8 godina, e sad "prođi s druge strane" sa svjetovne. Gledala me je :o :?: Zašto?. Kad odrasteš shvatiti ćeš, i jedno i drugo se u skoro 100% dodiruju, samo je, pristup, pogled iz drugog kuta., a pogledom iz drugog kuta izbjeći ćeš "Kontrolu uma" i sa jedne i sa druge strane.
Čemu ova priča? Prvo da ne bude dosadno. Drugo, čitajući Krešine postove, (pa i post dobrodošlice našem novom kolegi Sandokanu) vidjela sam koliko se slažemo, samo imamo drukčiji kut gledanja. Što je odlično.
U čemu se onda ja i npr. Krešo razlikujemo, konkretno u iščezavanju pčela. Krešo, to gleda iz Nizoizemske, ( u iščezavanju pčela nije mu ugrožena egzistencija) ja to gledam s ovih naših prostora. Iščezavanje pčela na našim prostorima, mnogima je ugrožena egziustencija. U tome je jedina razlika. Što dokazuje prenapučenost pčela na Balkanu u odnosu na Nizozemsku. Pozd.
vesnaosijek
Čita i piše, dobar
Postovi: 107
Pridružen/a: 16 kol 2016, 19:37

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la vesnaosijek »



Bilo je, samo se zaboravilo? Pa što je nisu prerezali (do danas) TU NIT. Tko će je prerezati? Po mom uvjerenju ili same pčele ili nitko.
Uvjerena sam da će priroda odgovoriti (SUROVO), na sva naša "šupljiranja" uključujući i znanstvenike (neke) koji su se "zaigrali", prepotentno si umišljajući da su sami Bog.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

Kad sam poceo pisati po forumima, prvo HPS a potom ovaj, uvijek sam naglasavo razlike u pristipu samom pcelarstvu ovdje u odnosu na onaj na nasim prostorima. Poznate su mi obe skole. Kad sam dosao do Liebiga i Rensona izgradio sam nekakv svoj stav. Cesto u svojim postovima idem do krajnosti. Pokusavam ljude navesti na drugi nacin razmisljanja. Nema tu dogmi. Sve mora biti podlozno preispitivanju. Zato sam alergican na prepisivace koji ne razmisljaju, ne gledaju, ne rezonuju nego sam ponavljaju stavove. Jos ako je to proizaslo od tipa s kakvim prefiksom, e tu smo posebno osjetljivi.
Na predavnju vec navedenog Hoebrechtsa, predstavlja kosnicu kao kemijsku tvornicu u koju ulaze nektar, propolis, polen voda, a izlaze med, mrtvi insekti vodena para i tako to. Kad postanete svijesni da jedno drustvo unese nekih 300l nektara godisnje, te potrosi 30-40 kg polena, onda se morate zapitate koliki je optimum zajednica na odredjenom prostoru.
Cesto sam to naglasavao. Medjutim, kad je ekonomsko stanje u zemlji lose, sva filozofija pada u vodu.
Pcele nestaju kazemo. Imam gubitaka i ja ovdje redovno. Otvoreno pisem o tome. No sve je to u nekim granicama i ne prihvatam to tragicno. KOd vas citam cesto izmedju redova nekakvo apokalipticno razmisljanje tipa 'skoro pa kijametski dan'. te nema nektara u prirodi, te los polen, te energetski stres te sta sve ne. Nesto se strasno dogadja. Cinjenica je ipak u dobroj mjeri neukost, nerazmisljanje. Vjerovatno dijelom i nedostatkom informacija.
Cinjenica je da pcele imaju problema zbog nacina kako se mi ophodimo snjima. Ti to Vesna npr. prihvatas tako kako jeste i onda pokusavas nekakvim dodatnim mjerama odrzati pcele ipak u kondicija. Gasis vatru, otklanjas poslijedice. Ja pokusavam dokuciti zasto je to tako kako jest, i probam uraditi nesto na otklanjanju uzroka. Bilo je ovdje kolega, koji nazalost se nisu dugo druzili s nama. Jedan je naveo jednom prilikom kako je dobio neke kosnice i potpuno ih zapostavio iz ko zna kog razloga. Na njegovo zaprepastenje, bilu se pune meda na kraju sezone bez njegova uplitanja. Puno veci prinos nego kod drustava s kojim je intenzivno radio. Takve stvari me interesuju, ne i hrastova kora.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

vesnaosijek
Čita i piše, dobar
Postovi: 107
Pridružen/a: 16 kol 2016, 19:37

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la vesnaosijek »

Krešo - Ti to Vesna npr. prihvatas tako kako jeste i onda pokusavas nekakvim dodatnim mjerama odrzati pcele ipak u kondicija. Gasis vatru, otklanjas poslijedice. Ja pokusavam dokuciti zasto je to tako kako jest, i probam uraditi nesto na otklanjanju uzroka. Bilo je ovdje kolega, koji nazalost se nisu dugo druzili s nama. Jedan je naveo jednom prilikom kako je dobio neke kosnice i potpuno ih zapostavio iz ko zna kog razloga. Na njegovo zaprepastenje, bilu se pune meda na kraju sezone bez njegova uplitanja. Puno veci prinos nego kod drustava s kojim je intenzivno radio. Takve stvari me interesuju, ne i hrastova kora.

Ni ne slutiš, koliko smo na istom pravcu. Pogotovu ova rečenica "Oklanjanje uzroka". To i ja pokušavam. Pokušavam, u svakom segmentu života, ne samo u pčelarstvu, proniknuti u uzroke. Kad su mi uzroci poznati, onda će i moje djelovanje,
u s u s t a v n o m otklanjanu posljedica biti uspješnbo. U ovoj temi, mene jedino i zanimaju uzroci. Što se tiče hrastove kore - hrastova kora je sastav (djelatna tvar) Nozevita koji se tako dobro i skupo prodaje (odavno). Gasi se vatra (što ti reče). Pogrešno si me shvatio.
Kad sam objavila recept ( na oduševljenje pčelarskog puka) očekivala sam neku reakciju, analizu, (ostavila sam vremena pčelarima) da to malo proanaliziraju. Očekivala sam da će netko (a najprije Stipo) proanalizirati moje i njegove postotke djelovanja
Hrastove kore. Međutim, kako on to nije (čudim se da nije), htjela sam ja to napraviti juče, ali nisam imala vremena. Da ne bih ja stalno "šupljirala" hajde Stipo, proanalizirajte to. Zbrojite moje i vaše postotke (najviše) podijelite sa 2, oduzmite
20% na laž (reklamu), e sad taj postotak primijenite na pčelinje društvo od recimo 30.000 pčela ( prosječno zimsko), dobit ćemo postotak pčela na koji djeluje hrastova kora (Nozevit), ali i onaj na koji ne djeluje. E sad na onaj na koji ne djeluje, znači te pčele i dalje su zaražene Nosemom ceranom. E sad razmislite, kao se širi NC, (horizontalno, vertikalno) pa mi recite što smo postigli s Hrastovom korom, odnosno Nozevitom. Po mom mišljenju ništa, osim što smo dali (nekome) puno novaca.
Cilj nije postignut, nismo otklonili uzrok, samo smo gasili vatru. Pčelarski puku, žao mi je, vašem oduševljenju mjesta nema.
Ova vaša rečenica, o "zapostavljenim" košnicama, je istinita i vaš kolega je to odlično primijetio. Htjela sam i o tome napisati nešto, ali vi ste to uradili prije mene. A kako sam ja došla do te spoznaje, "Ne kopaj po košnici bez potrebe, ostavi pčele na miru".
Na bagremovoj paši, jedan kolega, je postavio 3 vage na svom pčelinjaku (seleči je pčelar), na dvije košnice (LR) vise brade pčela. Kaže mi ove sigurno idu na rojenje. Vage su pokazivale dnevni unos od 4,5 kg. Ide on te dvije košnice malo
"proširit", da se ne izroje. Kako se to već radi, (podigni zatovoreno leglo, dodaj matici prazno saće itd) Uglavnom, kad je on to sve uradio (raščerupo kako on to kaže), 3 dana u tim košnicama vaga pokazuje 0 unosa. Treća vaga (košnice koja nije dirana) i dalje pokazuje unos od 4,5 kg. Tek 4 dan (kad su se pčele konsolidirale) i na tim košnicama je vaga rasla normalno.
Što se tiče nestanka pčela, zašto me pčelari strašno podsjećaju na "misice". Inače nisam osoba koja gleda "sapunice" tipa "Talijanska mlada", ne znam kako se zove "najljepši muškarac na svijetu", ne pratim izobore "mis svijeta", ne znam jel se Severina porodile ili nije itd. Kad god sam, nekako usput, čula "pametno" pitanje žirija upućeno "najljepšoj ženi na svijetu" (iako smatram da je "ljepota u oku promatrača") ima li dotična kakvu poruku, "pametni" odgovor misice (svake) je bio da želi mir u svijetu.
Na pitanja novinara, da li je dotična imala kakve "nemoralne ponude" sve su, baš sve, odgovorile "ja nisam imala takvih ponuda, ali čula sam da moje kolegice jesu" Kad se pčelari izjašnjavaju o svojim gubitcima, to je prisutno
i na forumima odgovor je "ja nisam imao gubitke, ali čuo sam da su mnogi "ispušili". Nas nekolicina, po mom mišljenju, niti 10%, uključujući i vas, javno otkrivajuči svoje gubitke, pokušavamo otkriti uzroke iščezavanja pčela, jer struka, za sada, ne nudi ništa, Pogledajte samo slike (unutarnje) košnica koje se vrte po forumima. More pčela, sve se crni od pčrla, okviri nadebljani medom. Početnici u startu dobiju komplekse. Međutim mene ne zanimaju, takve slike, gdje je sve u redu. Zanimaju me one druge slike, one koje su u najvećem broju na svim pčelinjacima. Zanimaju me slike slabih društava i elaboriranje uzroka. Mogla sam i ja postaviti istu takvu "lažnu sliku". Zanima me što nisu snimili i
ostale košnice na svojim pčelinjacima. Zato što slika ne bi bila tako idilična. Po postovima na SPOS-u vidim da pčelari ( oni koji se ohrabre) i ove godine prijavljuju, velike gubitke već od 10 mj. Krešo moj složili se mi ili ne, a i zašto bi, ja sam i dalje uvjerena da varoa nije (jedini) uzrok gubitka pčela, velikih razmjera. Što je uzrok? Uzrok je u onom odgovoru (postu) kolege Rubiroze, pod točkom 3. (33,3333... % "ne znam"). Čim saznam podijelit ću to s vama. Pozd.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

Najmanje je bitno u cieloj prici da li se mi slazemo ili ne. Pokusavamo nesto da istjeramo na cistac, da pojasnimo, dodjemo do novih spoznaja. Ne prihvacam nista misterioznon nepoznato, ciribu ciriba.
RAzlozi su, ja bih kazao, nepoznavanje problematike, losa primjena apitehnickih mjera (kako rece Mugdo) koji proizilazi iz prve teze, te cesto i prenapucenost drustava na datom prostoru. Ajde da dozvolim par procenata nedovoljnog poznatog. Ali samo par. Sad malo da potkrijepim ovo navedeno. Cesto sam navodio ono LIebigovo "rijesi varou i prst u uho". Nije tako, kazete vi, nosema je zajebana, plus jos cijela trecina nepoznatog, misterioznog. Desavaju se masovni pomori pcela u Kaknju i oklici, te i Semso kaze fataj se planine. MOra se dakle, ubacivati jos sto sta da bi pcele, ne bile vitalne, nego opstale uopce.
Pcelar ce lakse zamjeniti kuk ili koljeno nego li stecene navike. Pcelari uopce neslusaju jedni druge. Svako radi po svome.
Par postova prije sam postavio link na HPS forum gdje se navodi jedno istrazivanje u Ceskoj, te krtak moj osvrt na ovu istragu.
https://actavet.vfu.cz/media/pdf/actave ... 030255.pdf Evo ga jos jednom.
I niko od svih vas koji se bojite cerane ne reaguje. Ni mukaet, rekli bi stari nekad u mom kraju. Sta jos kazati. A forumasi su samo mali, neznatni dio pcelarske populacuje. I to onaj napredniji.
Ali evo jos jednom osvrt na ovo Cesko istrazivanje, jer ga smatram jako interesantnim.
Dakle, u okobru su sva drustva tretirana dimljenjem amitrazom. Onda su proizvoljno podijelili drustva u dvije grupe. Sest komada su u Decembru tretirali sublimacijom oxalne, a pet drustava su prskali, koliko sam skonto finom izmaglicom ponovno amitrazom. Cilj istrage je bio utvrditi uticaj oxalne na prezimljavanje i jacinu drustva na proljece. U februaru i martu su skupljane mrtve pcele s podnica svih drustava, te se odredjivao broj ovih kao i zarazenost i kolicina spore nozemoze. U aprilu, se gledala opca snaga zajednica i istrazivale zive sabiracice na zarazenost sporama nozeme.
Rezultat je bio, neznatno vise mrtvih pcela u zajednicama tretiranim oxalnom, u odnosu na ove tretirane amitrazom.
Zarazenost mrtvih pcela s podnice je bio otprilike isti u svim drustvima. Puno spora nozeme, uglavnom cerana.
Medjutim, sabiracice drustava tretirane oxalnom bile su manje zarazene nozemom nego ove tretirane amitrazom. Odnos je bio 6% u oidnosu na 38%. Cak i ove koje su bile zarazene u oxalnim drustvima, imale su znatno manji broj spora. Ukupna snaga oxalnih drustava je u aprilu bila veca. Uzgred se spominje i istraga iz 2009, gdje je utvrdjeno da mravlja djeluje protiv spora nozeme. Ovdje su usput utvrdili, da oxalna takodje djeluje protiv nozemoze.
Ja godinama pricam da neradim nista protiv nozeme. Mozda bas zbog upotrebe ovih kiselina. Krecno leglo nisam jos niti vidio.
Eto dakle narode. Ukoliko se bojite nozemoze, fatjte se kiselina. A dobre i protiv varoe.

D
mugdo
Čita i piše, odličan
Postovi: 724
Pridružen/a: 26 sij 2014, 15:16

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la mugdo »

mi pčelari ili neki od nas pokušavaju predstaviti pčelarstvo kao nešto misteriozno prepuno nepoznanica i neobjašnjivih pojava a ustvari se ne razlikuje mnogo od uzgoja nekih drugih životinja. potrebno je spoznati neke osnovne predpostavke za uzgoj pčela i pridržavati ih se. neću ovdje spomonjati sebe i svoje uspjehe i neuspjehe kako nebi bilo pogrešno protumačeno ali ću navesti primjer mog kolege murisa, jedinog profesionalnog pčelara u mom gradu, čovjek posjeduje oko 150 košnica, a zimski gubitci mu se kreću svega par košnica, navodio sam ranije da je prošle godine od tolikog broja košnica imao samo jedan gubitak, ali čovjek zna svoj posao i pedantan do boli, ništa ne prepušta slučaju, njega su do sada zaobilazile sve misteriozne bolesti i nestanci pčela a nema idealne uslove (prenaseljenost, sve zajednice na jednoj lokaciji), međutim taj nedostatak nadoknađuje svojim radom i trudom. neki dan mi pokazuje ovogodišnje rojeve sve novoizgrađeno saće, debeli vjenci hrane, svaka podjednaka po broju pčela, isti broj zaposjednutih ulica a godina takva kakva jest, teška da teža ne može biti. ipak nije sve tako crno.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Stipo »

Krešo jako si me obradovao ovim linkom, a pročitao sam ga još na hrvatskom forumu.
https://actavet.vfu.cz/media/pdf/actave ... 030255.pdf
Nisam htio pisati komentar jer na opisu djelovanja mog Bio Vita piše da umanjuje nozemozu što sam ja nekim metodma davno primjetio. Pošto nemam dijagnostički mikroskop nisam nigdje htio ovo naglašavati. Ljudi mi mnogo prigovaraju da pretjerujem pa sam mislio da bi izazvao još jedno negodovanje. Moram napomenuti jer kako i sam tvrdiš ima logike da kiseline to rade.
http://www.limed.ba/BioVit%20Clean.html
Paste/copy:
Djelovanje:
-Protiv ....
-Protiv ...
-Protiv ...
-Protiv...
-Poboljšava ...
-Povećava ...
-Produljuje život pčela i poboljšava probavu, ( Nozemoza )
-Poboljšava...
-Poboljšava ...
-Povećava ....
-Povećava ....
-Repelent. ...
)
-
Vesna Nisam razumio što to da uspoređujemo jer ja nikad nisam koristio hrastovu koru, nozevit, a ni nozevoj.
Nekada davno sam bio koristio kalijum jodid i vidio sam davao ili ne davao promjena nema, a isto tako i sa nozecid u pogačama pa ni njih više ne dajem. Recept za hrastovu koru me zanima i hvala ti na receptu. Iduće godine ću vjerovatno pripremiti hrastovu koru i početi sa istraživanjem. Prvo moram utvrditi dali moje pčele imaju nozemozu cernanu, a nozemozu apis nisam nikad imao. Pa će to biti malo problem.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
vesnaosijek
Čita i piše, dobar
Postovi: 107
Pridružen/a: 16 kol 2016, 19:37

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la vesnaosijek »

Kreso - I niko od svih vas koji se bojite cerane ne reaguje. Ni mukaet, rekli bi stari nekad u mom kraju. Sta jos kazati.

1. Prvi post koji sam napisala na ovome forumu u odgovoru kolegi Laki 87. Vas demantira. Trebam li se ponavljati do besavijesti? I ovako sam dosadna. A da je to tako shvatiti će Senad iz materijala koje sam mu poslala.
2. Kad ste napisali čme tretirate pčele i što je jako važno, u koje vrijeme, ja sam shvatila, o čemu se radi. Mravlja kiselina, ne ruši samo varou, ujedno je dezinficijens.
3. Raspitivala sam se o vašoj metodi pčelarenja , u praksi, (odavno sam to pročitala), ne zbog toga što ju ja mogu primijeniti kod sebe, (različita vrsta košnica), mene je zanimao biološki optimum pčelinjig društva.
4. U jednom svom postu, sam napisala da sam Organik ZP prskalicom "raspršivala po pčelama tako da se stvori fina sivkasta koprena" (kolega Rubiroza ove misli su došle iz svemira :D hvala ).
5. Nikada, niti jednu informaciju, niti jednu, riječ, koju netko napiše, ja ne odbacujem olako. Ako je ne trenutno "postaviti" u svoju sliku, ostavim je sa strane (u mojoj glavi), kasnije kad mi bude trebala, postavim je na svoje mjesto.
6. Kolega Cereks, čitamo li ja i vi isti forum? Nosema Cerana nema vidljivih znakova u košnici. Nosema apis ima vidljivih znakova u košnici - proljev.
7. Svima vam želim, zdrave i žive pčelice, a isto to i vama osobno.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la senad »

Kreso je napisao/la: Desavaju se masovni pomori pcela u Kaknju i oklici, te i Semso kaze fataj se planine. MOra se dakle, ubacivati jos sto sta da bi pcele, ne bile vitalne, nego opstale uopce.
Pcelar ce lakse zamjeniti kuk ili koljeno nego li stecene navike. Pcelari uopce neslusaju jedni druge. Svako radi po svome.
@Kreso

Ja sam pokušao što manje čačkat, primjeniti EU standarde o samo održivosti ili ti prirodnoj selekciji. Nepije to vode ovdje. Zašto?
Da se sada ne vraćam unazad godinu dvije ili više o iznosm stavove pojedinaca ispast će , eno ga opet se od nečega brani, pametuje , filozofira, samoproglašeni stručnjak itd.
Za mene je jao važno imati informacije o stanju u pčelarstvo , bilo iz Kaknja, Gračanice itd.
Kada sam ja pokušao sagledati probleme koji se dešavaju na mom pčelinjaku glede nozemoze ( slabljenja zajednica) uspiso tek dovjicu pčelara pridobiti da zajedno pokušamo sagledati probleme , ostali su se pravili važni, kako da se ništa ne dešava. Na njihovom dvorištu me lažu , a ja svugdje vidim tragove proliva po betonu, autu, stazama itd.
Kada sam ovdje podastro sliku sa mrtvim pčelama na podnici , neki su to jedva dočekali da me optuže da sam sam sebi otrovao pčele,

slika

JA sam takođe postavo slike sa svog i drugih pčelinjaka da se podsjetimo.
slika
slika

Ovo stanje traje . U mementu kada sam ja potagao ovajproblem drugi pčelinjaci na udaljenim lokacijama npr. Zavidovići nije bilo izraženo tada. Ove godine već u proljeće imali su dobre problem, do bagrema nisu mogli napuniti dva nastavka pčele ( cce 1½ ). Šta se dešava? Koji su problemi?

Ako kiseline sprečavaju razvojoj nozemoze, odakle onda na pčelinjacima? Svi pčelinjaci, bar zimi su pod dejstvom OK,
Ako ima učinak da nedozvoljava razvoj nozemozi , postavlja se pitanje koja je to bolest? Nešto novo ili je samo u pitanju varroa!

Kao što Španija ne može bez antibiotika i mi nećemo moći bedz hrastove kore , bjelog luka ili će mo i mi početa radit sa fumalgilinom!
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

Tako je kolega Mugdo. Ovakve postove volim citati. Naoruzati se znajem i izvuci maximalno.
Stipo, sto se kiselina tice, ne tvrdim ja nista. Ovi decki iz Ceske to navode u svojim istrazivanjima. Ja samo ponavljam da radim s kiselinama
i ne cinim nista po pitanju nozemoze. Ima jos nekih interesantnih stvari u ovom tekstu, ali da netupimo vise o ovom.
@Vesna. Nema nikakve potrebe za persiranjem. Niti imam godine ni zvanje niti bilo kakvu potrebu za tim. Svi smo mi samo kolege pcelari.
Ovom diskusijom pokusavamo pojasniti neke stvari. U nekim stvarima cemo se sloziti, u nekim vjerovatno ne. Recimo, drugaciji uvijeti pcelarenja, klima, zivotno iskustvo, svjetonazori iliti sta znam vec. Nije ni bitno na koncu.
@Senad. Druzimo se odje na forumu vec nekoliko godina. Na osnovu postova, moze se dosta zakljuciti i o necijem karkteru i poznavanju tematike.
Sto se tebe konkretno tice, nesumnjam u tvoje kvalitete. Cesto pokusavam relativirati stvari, idem u krajnost, pokusavam ponekad ironicno naznaciti da se pretjeruje u nekim stvarima. Ja imam srecu da zivim i pcelarim u dosta sredjenom okruzenju. BUde i ovde i gnjiloce i nestanka pcela i drugih stvari.
Navodio sam vec da mi se cesto desavalo da mi vrlo jaka drustva vec u jesen dobrano oslabe. Kad sve saberem i oduzmem, kasnim s varoom
Nastojim se sto manje uplitati, medjutim kodnekih stvari, nema opustanja. Nekako mi je to svih ovih godina islo lako, samo od sebe.
Nakon citanja raznih istrazivanja, zapazanja na pcelinjaku, raprava na forumu, nadjes sebi nekakav put i pricas i drugima da moze i drugacije.
Samo cu jos ukratko navesti moje nahodjenje stvari za uspjesno pcelarenje.
Nikakvih stimulacija dok nema polena u prirodi. Prilikom prosirenja drustva, ostaviti leglo koliko god je moguce na miru. Sire se one i bez cijepanja legla.
Ograniciti leglo prije nastupa pase. I jako vazna stvar, varoa pod kontrolom. Na HSP forumu je tkolega postavio jos jedan koristan link o varoi i virusima.
Dakle poslije oxalne zimi, isjecati gradjevnjake, razrojavati, koristiti priliku i drustva bez legla i rojeve tretirati oxalnom ili necim slicnim.
Bez varoe, manje i virusa bolji imuni sistem. Eto izgleda uz kiseline i manje nozemoze. Cini mi se da je to kljuc uspjeha.
E sad, ako zivis i pcelaris u okruzenju gdje mnoge elemntarne stvari nisu poznate, gdje mnogi nevode racuna ili jednostavno neznaju, onda imas problem.
Da li je rijesenje u stilu "sve sto im neskodi ubaci u kosnicu", neznam bas. Kako bih se ja ophodio u takvoj situaciji, Iskreno, nemam pojma.
Da moze drugacije, bez ikakve sumnje. Da li je moguce u datom okruzenju drugacije, kao sto radi Muris, izgleda da jeste.
cerex
Čita i piše, odličan
Postovi: 731
Pridružen/a: 04 tra 2013, 20:38
Lokacija: Sanski Most

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la cerex »

Senade da li si mozda biljezio s cim su ovi ljudi tretirali pčele protiv varoe,da li je neko od njih radio tretman sa timolom, posto sam citao da je jako dobar za dezinfekciju da li se tu moze mozda naci nesto za razmisljanje.Kada je u pitanju nozemoza c.,mozda za nju i nema lijeka.Proljetos kad smo u udruzenju imali predavanje od strane prof,Nikole Kezica na temu pčelinje bolesti vise puta podvukao je da za nju nema lijeka.Kada sam ga upitao za nozevit (vjerovatno je mislio da ga niko od nas ne koristi) rekao je da je to dobar lijek i nastavio nesto drugo pricati pa hajde ga sad razumi.Pčelarska praksa kaze da je sasvim normalno imati godisnje gubitke cini mi se do 5%,pa cemu onda kukljavina,koliko ste puta imali u svom komsiliku vidjeti nazalost da "zdravo i mlado" ljudske bice umre.Ja sam ove godine kod dva drustva sa starim maticama polovinom jula primjetio da drustva polako slabe,zamijenio sam im maticu suzio na broj okvira koji zauzimaju ali ni to nije pomoglo,kasnije prebacio u nukleus i jesenas ih satrale ose.Ne mogu od toga praviti scenu desava se kao sto se desava i da se slabic iznenada oporavi i krene.S obzirom koliko pčela drzimo na jednoj lokaciji, koliko im dajemo šećera, kakav vosak koristimo i na kraju scim i kad ih tretiramo dobro da su zive ikako. Mozda to "popravljanje" slabica konstano nam stvara problem na cijelom pčelinjaku jer imamo izvor zaraze koji je uvijek prisutan a s obzirom na velik broj drustava na jednom mjestu konstatno je prisutno zalijetanje pčela u tuđu kosnice (mi tvrdimo da su nase kosnice u redu a kod komsija...), ne znam nisam dovoljno strucan da komentarisem sve ovo, ali u BiH i šire prisutan je problem prenaseljenosti kosnica i tu je po meni kljuc problema, to ne moze rijesiti ni jedan lijek.
Avatar
Asbees
Čita i piše, dobar
Postovi: 158
Pridružen/a: 28 vel 2016, 19:45

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Asbees »

Poslovne obaveze...jedva procitah ove poucne tekstove...
I danas se iznenadih koliko vrbe imam 150 metara od pcelinjaka....sad sam nekako mirniji :D :D
I da napomenem da potvrdjujem ovo sto je moj bratko mugdo napisao....vaga pokazala 21 kg licno svojim ocima ih vidim i reko za 7 dana ce to biti full...medjutim ako vratite film i sjetite se nevremena koje je u Srbiji cupalo stabla...na mojoj lokaciji je bio uzasan grad 2 dana i temp 9 do 11 stepeni 4 vezana dana.....
Dolazim u subotu i imam sta da vidim...sav moguci unos je spusten dole...i bogu hvala to im je bilo do vrijeska...ali ...uvijek ima ovo ali...drustva koja se nisu vozala ove godine potrosila su secera kao fap 13ka..
Suma sumsrum kada na mikro lokaciji nema u prirodi mozemo jedino sjesti i plakati :D :D
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

Dobro vece narode pcelarski. Idemo jos malo filozofirati. ovaj put o toj famoznoj nozermozi.
U 2008 su uradili istrazivanje na 170 pcelinjaka u NL na prisustvo nozemoze. 87% pcelinjaka je bilo zarazeno ceranom, 10% nozemom apis a 6% je bilo zarazeno objema sortama. Nekoliko pcelinjaka nije bilo zarazeno uopce. TAko to izgleda ovdje.
Obe nozeme su neka vrsta jednocelijske parazitarne gljivice specijalizirane za insekte. Bolest se prenosi preko spora koje su jako dugo van domacina sposobne da se aktiviraju ako dospiju u srednje crijevo pcele. Kad dospije u celije stijenku crijeva onda se razmnozava i pravi nove spore. Zarazena pcela moze imati 30-50 miliona spora. Kod zdrave pcele, celije srednjeg crijeva produciraju enzime za varenje polena i transportuju hranjivu metriju prema hemolimfi. Paketici polena, koji stizu iz mednog mjehura budu prekriveni jednom vrstom membrane (peritrofna memrana) koja stiti stijenku crijeva od ostecenja od tvrdih i ostrih zrnaca peluda. Spore dakle moraju kroz ovu opnu da se probiju i zabodu u stijenku crijeva. U svakom slucaju, pcela ima nekoliko odbrambenih mehanizama. Dok sve fercera kako treba, drustvo je u stanju odbraniti se od bolesti. Kad pcela oboli, smanji se lucenje enzima i celije srednjeg crijeva ne rade kako treba. Slabija je iskoristenost hrane i pcele dobivaju sve manje proteina, ugljicnih hidrata vitamina masnoca i minerala. Da bi to nadoknadila, konzumiranje hrane se povecava Pcele vise izlijecu napolje na sakupljanje hrane, iznuruju se i zivotni vijek im se smanjuje. Zbog slabijeg varenja polena, slabije se gradi masno tkivo, i to je zapravo uzrok kraceg zivota pcela. MLijecne zlijezde luce manje, te je odgoj legla slabiji. Zbog toga se radjaju nove generacije pcela koje nisu odgojene optimalno te samim tim sklonije slabijom otpornoscu na bolesti.
To je vrlo sazeto kako djeluje. MOglo bi se jos pricati, ali evo link, pa kome se da nek prvodi googelom.
http://edepot.wur.nl/187451
Kad malo bpolje razmislim, sva ona nasa prica o ogranicenju legla, sto za poslijedicu ima optimalan odgoj novih pcela, bolja izgradnja nasnog tkiva, ne forsiranjee pcela na sto vise legla itd, i te kako pije vode.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Stipo »

Još jednom bravo za link.
Matica kako tu piše isto može biti zaražena i ona prestaje da leže više tjedana prije nego što umre.
To je jako bitan podatak zašto se događa da u košnici nema pčela i nema niti legla jer matica je bila tu i pčele nisu povlačile matičnjake, a kako matica tjednima ne leže društvo slabi i na kraju ostane bez pčela a i ni na podnici nema mrtvih jer pčele zaražene cernanom umiru u polju.
Sve mi je jasno.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

Pozdrav narode pcelarski. Nesto ste mi se usutili. Pogotovo ovi nozemicari. Ali nema veze.
Napricali smo se dosta o ovoj temi, kazali svasta , pa da rezimiramo i sto se mene tice i zakljucimo.
Vratio sam se malo na onaj video s pocetka teme, te prvi dio jos jednom preslusao. Profa je t o lijepo objasnio, samo nije to nikakav stres, vec je tip skolski objasnio klinicku sliku nozeme. Sad ove ili one ili obje, nebitno.
Pcela dakle, kad oboli od nozeme, nije u stanju iskoristiti hranljive stvari iz hrane koju konzumira, osobito polena. Zbog toga je prinudjena povecati konzumpciju hrane, koja opet samo dijelimicno iskoristena optereceju zadnje crijevo i na kraju kao takva bude izbacena napolje. Ako se sve ovo desi zimi, onda imamo pravo uneredjenu kosnicu. I zaraza se siri ko pozar.
Stipo je napisao sta se desava kad i matica oboli, te na kraju ostanemo bez pcela. To sto se nozeme tice.
Sad opet nazad na varou. Pocet cemo od januara, kad, kako knjige kazu, vec dolazi do prvog legla. Uvjeren sam da zatvaranjem prvog legla i prva varoa ulazi u isto. Kako vrijeme odmice, raste i kolicina legla, a bome i varoe. Ako nema prekida ili ogranicenja zbog rojenja ili izmjene matice, leglo dostigne kulminaciju, te u neka doba ljeti pocinje da se smanjuje. Medjutim, varoa nastavlja, ne pometa. Ako nismo nista radili, tetirali ili trutovsko sace isjecali, dodjemo u situaciju da broj varoe nadilazi broj zalezeni celija i ond pocinje festa. Ako je, godina losija, pa pcele smanje leglo, u extremnim situacijama prjevreno izbace trutove, onda se situacija jos vise pogorsava. Sva varoa zavrsava u radilickom sacu. Zbog najezde varoe, slabi imunitet zajednice, virusi dizu glavu te u kombinacije s nozemom, koja je ocito stalno nazocna, rasture drustvo do kraja.
Ako mi jos malo kasnimo s tretmanima, ili smo prije jos dodavali ulje na vatru pogacama i seceranjem, te cijepanjem legla, onda je sve jasno. Ako se vratimo malo unazad, te se prisjetimo one moje price o rezistetnoj varoi, stvar postaje jasnija. Onda razumijemo zasto su nekome ozbiljnom pcelaru stradale pcele, iako je on sve pedantno radio kao i prosle godine, dimio deset puta a ipak ostao bez pcela.
Imao sam ovdje kolegu pcelara, mog mentora u pocetku i mog druga. Sad je odselio te se slabo vidjamo. Godinama smo suradjivali, i najdraze mi je bilo kad navrati uz kavu i casicu pametovati oko pcela i pcelarstva. Nedostaje mi ta nasa prica. Medjutim, mi nikad nismo pricali o bolestima, nozemi i drugom. Prilikom tretiranja da, o tome koliko je varoe palo.
Sva ova moja pametovanja su imala za cilj da dam do znanja da sve ovo nije bauk i nisu nikakva sejtanska posla. Danas se sve moze naci na internetu. Malo se covjek zadubi, google prevodilac, zdrava logika i zpazanje i idemo dalje.
Sto Mugdo rece, kao svaka druga stocarska ili poljoprivredne grana. Nadam se da sam rasturio onih vasih famoznih 33% nepoznatog, te ih sve na promile.
Svako vam dobro zelim, osobito dobro zimovanje i uspjesnu i mednu slijedecu sezonu.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Stipo »

Imaš 5 ali sa obje ruke.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
cerex
Čita i piše, odličan
Postovi: 731
Pridružen/a: 04 tra 2013, 20:38
Lokacija: Sanski Most

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la cerex »

Sta se desava sa varoom koju ne uspijemo skinuti sa pčele u periodu oktobar- februar da li ona ostaje pricvršćena na istu pčelu cijelo vrijeme do početka legla ili promijeni vise pčela u tom periodu?Ja sam isto misljenja da je glavni problem varoa i nikako zaboraviti prevelike kolicine šećera.Sutra imamo predavanje na temu pčelinje bolesti,predavac je Dr. veter. med. Zlatko Tomjanović pa vidjecemo sta ce on na ovo sve reci. Inace u Sanskom Mostu pčelari imaju velike gubitke ove godine moglo bi se reci pomor, jer koliko sam ja samo upoznat do sada je stradalo preko 200 drustava.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la senad »

cerex je napisao/la:Senade da li si mozda biljezio s cim su ovi ljudi tretirali pčele protiv varoe,da li je neko od njih radio tretman sa timolom, posto sam citao da je jako dobar za dezinfekciju da li se tu moze mozda naci nesto za razmisljanje.Kada je u pitanju nozemoza c.,mozda za nju i nema lijeka.Proljetos kad smo u udruzenju imali predavanje od strane prof,Nikole Kezica na temu pčelinje bolesti vise puta podvukao je da za nju nema lijeka.Kada sam ga upitao za nozevit (vjerovatno je mislio da ga niko od nas ne koristi) rekao je da je to dobar lijek i nastavio nesto drugo pricati pa hajde ga sad razumi.
Gdje je problem???

Ja sam jedini u BH koji je pokrenuo pitanje nestanka pčela ,manje-više tvrdim da varroa nije krivac. Kada kažem da nije krivac ne kažem da ne nanosi štetu , ali ovakvu sigurno NE! Kroz ovo moje alarmiranje javnosi tj. proslijeđivnje info podastro sam mnoštvo slika koje govore o prolivu,nozemozi i carena kako god hoćete. Mislim da je neozbiljno uzimati nešto relavantno za uginuće #kao samo jednom tretirao# i eto nađen problem. Razgovaramo kao zrele osobe i pčelarstvo zahtjeva određeno predznanje za kakvotakvo ophopđenje sa pčelama, U glavnomu početnim koracima tu su nesebični mentori kasnije sami nastavljamo.
Evo trebalo je 2-3 godine da se pojavi @Vesna i da potvrdi sumnje u sve samo ne u varrou, Ja se iskreno zahvlajujem Vesni što je smogla snage da iznese svoje praktično iskustvo. Obično biva šta to ona ima da priča kada pobogu struka kaže da je varroa,pa onda idu pridruženi virusi, stres, bla,bla,bla. prekomjerno šećeranje, prenapučenost . Čovjeku se zavrti u glavi od pojmova a riješenje problema ni na vidiku?!

Zašto Vesnin primjer može biti struci i stručnjacima polazna osnova za pokušaj riješavanja problema.!
Sve što je Vesna izložila ovdje je eklatantan primjer u kom pravcu treba ići. Kod mene bez minimalno 10 kg šećeera pčele ne mogu prezimiti neka priča ko šta hoće. Godinama sam radio isto sve i unazad 3 godine problemi sa proljevom kod pčela, izrazito slabljenje pčela. Nekada sam imamo formaciju 2 LR+2 FA sada 2LR ne uzimam u obzir onih 30% koji odskaču jer ne mogu poslužiti za kompenziranje. Da je kojim slučajem 20% slabića mogli bi kazati da je normalno: Već sam navodio primjer pčelara iz Zavidovća koji u proljeće nisu mogli napuniti ni 2 LR. Imamo problem a mi se vrtimo oko varroe!!

Vesnin slučaj je nešto sasvim drugo u odnosu na moj. Život pčela u potpunosti odgovara prirodnim uslovma,Pčele konstatno imaju med. Zimovanje na medu prije svega, raznovrsna nektarska i polenska paša i izgubila je 70 društava na način upravo koji je i danas prisutan. Varoa sigurno nije razlog.
Kreso je napisao/la: Pocet cemo od januara, kad, kako knjige kazu, vec dolazi do prvog legla. Uvjeren sam da zatvaranjem prvog legla i prva varoa ulazi u isto. Kako vrijeme odmice, raste i kolicina legla, a bome i varoe.

Struka kaže da varroa ne ulazi u leglo do pojave prvog ozbiljnijeg unosa polena. Pa tako znam pčelare koji tretiraju OK početkom februara i nemaju tako izražene probleme sa varroom.

Preporučujem stružnjacima da analiziraju Vesnino pisanje ako imalo žele dobro pčelama sigurno će drugačije da pričaju. KAda sam na jednoj fb grupi kazao da imam puzajuće pčele , na prvi pogled mlada pčela, ne oštećena, nema niti jednog siptoma da ukazuje na varrou kao problem i tad kažem da je to možda akaroza , dobio sam mnoštvo kritika tipa da akaroza nije zabilježena na ovim širim prostorima bla,bla,bla. Ako nije akaroza . Šta je?
E to je sada problem što mi nemamo adekvatnu labioratoriju i da sa zemlje pokupimo te žive pčele i odnesemo na analizu.
Mnogo kasnije slušam predavanje Violete Santrač gdje pomalo stidljivo kaže da bi dobro bilo odraditi tretman varolikom jer jedini on može da ubije parzite u dišnim putevima kod pčele . Tako da u nedostatku kisika pčele ne mogu da polete ,grčese i vintaju u krug.
Ako bi govorili o udruženim snagama protiv pčela prije bih se složio daje to akaroza +nozemoza ,

Kod: Označite sve

Akaroza je parazitsko oboljenje odraslih pčela. Uzročnik je Acarapis woodi koji je striktni parazit i hrani se hemolimfom pčele. Razvoj parazita odvija se u trahejama i zglobu krila.

Acarapis woodi je mikroskopski vidljiv parazit, svetložute boje i ovalnog oblika. U morfologiji ženke i mužjaka postoje znatne razlike. Mužjak nema respiratorni aparat za razliku od ženke kod kojih je on formiran u vidu stigmi koje se nalaze sa obe strane ušnog aparata. Telo parazita je podeljeno na dva dela: cephalothorax i abdomen. U cephalothoraxu, pored ušnog aparata građenog tako da akarina može bosti i sisati, nalaze se i četiri para nogu.

U respiratorni trakt pčele, parazit prodire kroz stigmatske otvore prvog para traheja na torakalnom delu. Oplođena ženka parazita koja je puna jaja, posle ulaska u traheju, polaze jaja i prilikom boravka u pčeli one se i hrane njihovom hemolimfom. Iz jaja se razvije larva, a iz nje deutolimfa. Potpuni razvoj parazita počev od otvaranja jajeta do imago oblika traje 11-12 dana kod mužjaka i 13-16 dana kod ženki. Nova mlada ženka parazita posle parenja u traheji može da napusti traheju i po mogućstvu ulazi u traheju druge zdrave pčele (kontaktom pčela). Inače, izvan organizma pčele akarina može da živi bez hrane samo nekoliko časova. I ekskrementi parazita u mehaničkom smislu dovode do opstrukcije traheje pčela. Isti je slučaj i sa ugrušcima hemolimfe, samih parazita kao i njihovih razvojnih oblika.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

slika
Evo narode, kao sto sam i obecao slike mrtvih pcela s podnice jednog drustva. Da ne ispadne da je sve tako bajno kod mene.
To je jedno od drustava. Druga nisam ni gledao. Neka imaju okrugla leta i nemogu ni vidjet i podnicu.
Ovo bi sad mogao biti DWV virus ili nesto u tom stilu. I sta sad ? Bas nista. Ni napamet mi nepada ni bijeli luk ni hrastova kora ni ljuta papricica. Smio bih se kladiti u dobre novce da ce ovo drustvo prezimiti. Kako je doslo do ovoga? Vjerovatno varoa. Mozda i nesto drugo. Drustvo smjesteno izmedju 16 ostalih zbijeni jedno do druge. Mozda je naslabije genetski. Vidjet cemo.
@ Senad
E vidis, ja opet manje vise tvrdim da ipak varoa jeste glavni problem. U kombinaciji s losom pcelarskom praksom.
I kad cujes da je neko samo jednom tretirao, sasvim je legitimno to navesti kao osnovni problem.
Naravno da secer nije problem. Kao dopuna zimnice. Moze i tijekom sezone, ako ima polena. Ali ako ga nema...
Da li varoa ulazi u prvo leglo ili ne, nebitno je. Bit price ostaje isti. Smatram da struka grijesi.
Tretiraj pcele mravljom kiselinom pa neces niti znati sta je akaroza ni krecno leglo kao ni ja.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la senad »

Kreso je napisao/la: Tretiraj pcele mravljom kiselinom pa neces niti znati sta je akaroza ni krecno leglo kao ni ja.
Što se tiče mravlje može se koristiti i vjerujem da ima širi učinak osimna varou. Lično isprobavao još mnogo ranije prije cce 10 godina ;
Nisam bio zadovoljan nakon urađenih testova na trutovsom leglu . Želio sam da se uvjerim koliko uništava varroe u leglu. O ovome sam već pisao ovdje.
Sigurno da bar jedna tretman dugotrajnim isparavnjem sa 15% koncentracije može pomoći.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtop ... =7&t=31763
Evo sto ti je priroda. A mi bismo strpali u kosnicu sve sto nam dodje nadohvat ruke.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

slika
slika
Evo narode, ovako to izgleda. Tretirajuci oxalnu, naisao sam na jednu praznu kosnicu. Tu negdje je bila i matica, te je vjerovatno spala prilikom prenosenja okvira za slikanje. Mlado drustvo, od ove godine na jednom nastavku.
Primjetan je bio veci broj mrtvih pcela ispred leta jos za vrijeme opcenja s prirodom. Ova dva rama su bila okrenuta jedan srugom sa ovom sakicom pcela. Razlog, neznam. Mozda sam ga malo zapostavio, mozda losa genetika, mozda...
U nsvakom slucaju na proljece ovdje ide prvo drustvo koje se zaroji s maticom i pcelama.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la senad »

Evo nedavno napisaše na jednoj grupi koja se bori za BH pčelastvo .

Može društvo oslabit i od varoe ali tako malo pčele ukazuje na sasvim nešto drugu.
Prema našim saznanjima na području ZE-DO kantona ove jeseni je "nestalo" pčela iz košnica brojem oko 1000 zajednica. Cijena jednog društva je u prosjeku 150 KM. Direktni gubitci u pcelinjim zajednicama je 150.000,00 KM. Da je toliko nestalo krava ili ovaca svi veterinari bi bili na nogama da utvrde šta je uzrok. To što se događa pčelama nikoga ne zanima. Zašto je to tako?
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Izčezavanje pčela, nozemoza i pridruženi virusi

Post Postao/la Kreso »

Varoa je vjerovatno bila inicijator. Sta je na kraju bilo, nebitno.
Ne pridajem veliki znacaj tome. Kao sto sam vec napisao, u ovo istu kosnicu ide prvo drustvo s rojevnim nagonom.
Pa neka se bore, poput one DB-ejke o kojoj sam pisao.
Dok god je u granicama, no sikiriki.
Odgovorite