strah od blokade matice

Pčelarski razgovori
Odgovorite
Laki87
Čita, piše dovoljno
Postovi: 21
Pridružen/a: 28 kol 2016, 10:09

strah od blokade matice

Post Postao/la Laki87 »

Pozz drugari :) danas predvece sam zavirio u kosnice da provjerim situaciju i utvrdio sam sledece u gornjem nastavku i jedne i druge kosnice ima po jedno dva rama legla, jedno 5 ramova su puni meda i par djelomicno ima meda ali imam i po jedno 3 rama samo satne osnove neizgradjene to je znaci u nastavku
dole u plodistu imam po 5 ramova legla i po 4 rama meda i to poprilicno i imam jedno dvije satne osnove ostalo su gotovo izgradjene satne .napominjem rojevi su od ove godine i nisam vrco nista iako po mome je prije davanja sirupa u kosnicama bilo po jedno 8-10 kila meda. ako moze pomoc jer citajuci po forumu procito sam da moze matica da se blokira :) ako moze neko da napise gdje bi bilo pametno sad stavit te satne? dali ce ih one izgradit? one su sad u desnoj strani
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: strah od blokade matice

Post Postao/la Stipo »

Pripremaj formaciju legla i hrane za zimu. Leglo i med gore, a te satne stavi ispod.
Višak meda isto postavi ispod legla te malo ga nagrebi da kako leglo izlazi da pčele prenose med gore i prave duboke vijence.
To loegla što imaš je dovoljno za zimovanje, a bit će još legla. Sada blokada matice nije problem.
Bijele okvire sada skloni bočno na poziciju 1 i 10 ili dole ispod.
Očisti pčele od varroe.
Medno.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Laki87
Čita, piše dovoljno
Postovi: 21
Pridružen/a: 28 kol 2016, 10:09

Re: strah od blokade matice

Post Postao/la Laki87 »

znaci svo leglo i sav med da stavim gore npr. u po srede gore da stavim ram sa leglom pa ljevo i desno da stavim sa medom pa opet sa leglom i sve tako a SO da stavim na 1 i 10 poziciju ili dole na iste pozicije ostatak meda da stavim ispod legla stima da sam ja tretiro zadimljavanjem jedno 4 puta u razmaku od 6 dana i trenutno sam dao sirupa tj. po 4,5 kg secera, a jedan pcelar mi je rekao da bi trebo dati po 10 kg. secera u svaku kosnicu. jel to uredu ?ako jeste tek sam upolovio sa sirupom :) ako mozes da mi opises kako da poredam ramove po pozicijama :D hvala unapred za sve Stipo :)
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: strah od blokade matice

Post Postao/la Stipo »

Laki87 je napisao/la:znaci svo leglo i sav med da stavim gore npr. u po srede gore da stavim ram sa leglom pa ljevo i desno da stavim sa medom pa opet sa leglom i sve tako a SO da stavim na 1 i 10 poziciju ili dole na iste pozicije ostatak meda da stavim ispod legla stima da sam ja tretiro zadimljavanjem jedno 4 puta u razmaku od 6 dana i trenutno sam dao sirupa tj. po 4,5 kg secera, a jedan pcelar mi je rekao da bi trebo dati po 10 kg. secera u svaku kosnicu. jel to uredu ?ako jeste tek sam upolovio sa sirupom :) ako mozes da mi opises kako da poredam ramove po pozicijama :D hvala unapred za sve Stipo :)
Svo leglo stavi u sredinu gornjeg nastavka. Najmlađe leglo sa najmanjim vijencima meda neka bude u centru.
Okolo legla dodaj pergu koja bi trebala biti zalivena medom i do nje med. Višak meda stavi ispod legla i malo ga nagrebi.
Sa šećerom budi oprezan jer šećer ne smi preći 30 % ukupne hrane u košnici u iznimnim slučajevima do 50 % ako su zalihe meda jako loše.
Imaj na umu da ćeš zbog previše šećera dobiti jako loše i bolježljive pčele.
To bi odgovaralo ako imaš 10 kg meda da dodaš 5 kg šećera. Ti si otprilike toliko i dodao.
Dodati 10 kg šećera je previše i više šteti nego koristi. U proljeće pčele mogu dobro izdržati na šećeru ali u jesen može se ići do 30 % šećera bez vidljive štete po pčele.
Pazi da bijelo medno saće odmakneš od legla što dalje.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Odgovorite