diso79 napisao:Kolega Stipo hvala na odgovoru, dakle kada broj opale varoe pomnozim sa 8 ili 10 dobijem oko 300 varoa koje moram srusiti u sledecih 14 dana. Ali sada mi je malo nejasno jer ono sto je varoe palo prvi dan i to je to, kontrolisao sam dva dana poslije i pronasao samo jednu opalu varou. Sad se pitam kako da oborim toliku varou ako na oba sredstva koja sam koristio mogu da se koriste 3 do 4 puta. Osim ako nakon drugog tretmana se pojaca padanje varoe....
senad napisao:Nemoj mnogo mudrovat oko varoe ona se čistiti u ovom periodu i sve do nestanka legla. Radi po upstvu proizvođača . Sve dok imaš zatvorenog legla imaš i varoe . Kada nestane zatvorenog legla odradiš tretman bilo kojim sredstvom opet ćeš imat varoe ali je bezopasna do iduće godine, do 7 mjeseca si miran:
Ne slažem se sa Stipom oko broja ekoloških sredstava . Na tržištu ima mnogo sredstava koji su ekološki prihvatljivi i pokazala su se jako učinkovita Od Bosne, Njemačke, preko Austrije i Italije. U Srbiji može se jevtino dobiti SET timol .
Treba izbjegavati amitraz i još mnoge bojne otrove.
Ja radim sa svojim šerbetom ceha bienen OAZOM evo 6 godina i mnogi u BH imam stalne mušterije a ima i leteći neko je prezadovoljan neko zadovoljan ,neko koristi kao pomoćno sredstvo, neki nisu i to je tako u pčelarstvu. Sa varroom se treba boriti i nema čarobnog štapića : Treba težiti ka ekološkim sredstvima, bar danas ima mnogo dostupnih sredstava.
Treba obratiti malo više na nozemozu i ATL kako na vlastitom pčelinjaku tako i kod susjeda . Varoa se može držati pod kontrolom!
mugdo napisao:ima li nekon iskustva sa hebra stripom kojeg spominje stipo i kakav mu je sastav, aktivna tvar,efikasnost i sl.?
Zvoneto napisao:Ma radi pripravak sa secerom kao i zimi samo manji postotak oksalne on ljeti ide 2.5%. Nije primjetio nikakve negativne pojave na zajednicama i na leglu. Po meni je to malo previse posla za terenski pcelinjak ali ko hoce cisti eko proizvod podrzavam.
Tarik napisao:Zvoneto napisao:Ma radi pripravak sa secerom kao i zimi samo manji postotak oksalne on ljeti ide 2.5%. Nije primjetio nikakve negativne pojave na zajednicama i na leglu. Po meni je to malo previse posla za terenski pcelinjak ali ko hoce cisti eko proizvod podrzavam.
ja bi isto vrlo rado poljevao i oksalnom ljeti umjesto mravljom jer je lakše ali stručne litrerature ne preporučuju oksalnu kada ima legla.
Vrati se na: PRAKTIČNO PČELARSTVO
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost