Postao/la senad » 13 ožu 2010, 21:28
Prelepo je vidjeti kada neko sam sebi radi košnice i zna šta želi...
Koliko plaćaš licencu kada radiš preko 5 košnica odnosno 25....
Imao sam uvjek na raspolaganju 7 i više trnki/pletara iz koji smo dobijali prirodne rojeve,,, radili smo i nekakve pokuse oko smještaja prirodni rojeva i prepustili sve pčelama da rade , nismo se mješali u prirodu.. Nikada se nije desilo da pčele križaju saće,čak i u trnkama koje su bile izrazito duboke i gdje su pečele znale da izgrađuju duži perido,, Skoro svake godine smo skraćivali saće za jednu trećinu u trnkama kako bi ih zaposlili i nikda se nije desilo da pečel križaju saće,,
Smatram daje to bespotrebno insistirati na tome kao nekakvu prednost , kao što autor košnice to voli da potencira, MIslim da čak nema nikakvog uticaja na pčelinju zajednicu čak šta više nije prirodno i više može štetiti nego koristiti..
Vidim na ramovima ekseri idu odozgo ,,,koliko je to učinkovito bez obzira što ima ljepilo.......
Što se tiče ovog ležećeg rama ,, nešto su svi počeli da masovno koriste taj ležeći ,,,,,,,moje mišljenje nemora da bude tačno , da mu jemjesto u košnici ,,,, evo drugu godinu idem bez pogača ono što mogu reći za prošlu godinu da je razvoj fenomenalan bio bez pogače i imao sam fenomenalne rezultate kao nikda do sada,,, ima osjećaj daje velika greška to što mi pčelama radimo i onako je proljeće za burni razvoj samo neka ima polena i dovoljno prostora za zalijeganje matici uz dostatne količine hrane.
POzzzzzzz