Mladjo-pocetnik

Registrovani članovi , radi bolje komunikacije
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Evo i mene, pozdrav iz Gradiske! Dobio sam dva društva u LR sanducima proljetos na poklon pa odlučih da se počnem baviti pčelarstvom. Uhvatio sam još tri mlada roja te sada imam 5 društava. Već duže vrijeme pratim forum tj. čitam ali evo i da se prijavim, te vas ovom prilikom pozdravljam sve prisutne. Vidjet ću u kom pravcu će se odvijati stvari tj. kako će mi ići u ovom poslu, ali evo već na startu tj. nakon dva tri mjeseca se javljaju problemi pa odmah molim za savjete iskusnije kolege, pošto sam strogi početnik mada puno učim i čitam ali previše je informacija odjednom. Problem br.1 - pri pregledu mladog prirodnog roja kojeg sam stresao prije dvadeset dana sam uočio da uopšte nema legla tj. najvjerovatnije nema matice. Pregledat ću ga još jednom detaljno pa ako se ispostavi da definitvno nema legla šta mi je činiti, jer do sada se morala oploditi i zaleći, jel tako? U ostala dva roja koja su useljena isto kad i ovaj vidim da je matica zalegla i da je stanje ok. Pošto maticu ne mogu sada dodati, ne mogu je nigdje na brzinu kupiti, preporučuju mi da dodam ram mladog legla iz drugog sanduka da same sedbi izvedu novu maticu. Volio bih čuti i vaše savjete. Problem br.2 - jako burno reagujem na ubode tj. imam velike otoke, crvenilo i svrab i traju po tri dana. kao malog su me ubadale pčele, po jedan ili dva ugriza, imao sam isto otoke ali koliko znam nisam bio alergičan. I sada nemam zasada drugih simptoma tj. gušenja, osipa, mučnine i sl . Međutim otoci su prilično veliki tj. šire se. Npr. neki dan sam imao ubod na potkoljenici a otok se raširio preko cijele potkoljenice i spustio u gležanj. Zanima me mišljenje iskusnijih pčelara da li će se ove reakcije vremenom smanjivati ili ne tj. da li se to može podvesti pod alergiju ako nema nekih težiš simptoma jer ne bih volio odustajati. Da li ste i vi imali slična iskustva? Veliki pozdrav.
Amir.pčelar
Čita, piše dovoljno
Postovi: 39
Pridružen/a: 16 tra 2013, 12:13
Lokacija: BiH Bužim

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la Amir.pčelar »

Dobro nam došao kolega...Ja isto mlad pčelar početnik pa ću sebi uzeti malo za pravo prije sviju da odgovorim pa tako da mogu iskusni naši tako reći mentori ispraviti.Tvoj prvi problem sam imao isti prije 30 dana nije bilo legla ani matice uzeo sam okvir sa skroz mladim leglom tako da se jedva primjeti larvica kao konac na dnu ćelije i dodao drustvu matica se izlegla oplodila i sve je sada ok...A drugi problem sto se tiče crvenila i otoka pri ubodu i ja sam imao,svremenom ce to nestajati mene je znalo odjednom ubode po 20 kom i bilo je nateklina i crvenila,sada skorom pa ništa... :cry: :lol:
šarić slavko
Čita, piše dovoljno
Postovi: 83
Pridružen/a: 23 srp 2011, 14:43

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la šarić slavko »

Pozdrav i dobro došao .
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Hvala vam na dobrodoslici!Sto se tice problema s maticom,to sam i mislio uraditi.Samo mi nije jasno,dok budem prenosio taj ram s mladim leglom,da li da najprije stresem pcele s njega,ili da ga prenesem s pripadajucim pcelama?jer bojim se da na njemu slucajno ne prenesem maticu,pa zeznem to drugo drustvo iz koga uzimam ram!
habe
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 18
Pridružen/a: 14 ožu 2011, 14:13

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la habe »

Pozdrav, pokušat ću odgovoriti na tvoja pitanja, što se tiče matice u tom roju može se iz raznoraznih razloga desiti da nije oplođena, ali ako se ipak hoćeš uvjeriti ima li je uopšte dobra ti je ta metoda sa okvirom mladog legla (možeš stresti pčelu s njeg) ako matica nije u društvu pčele će povuči matičnjake a ako jeste onda se neće ništa desiti. Što se tiče tih uboda i ja sam na početku imao slične reakcije veliki otoci, međutim sada uopšte ne otekne. Ja imam prijatelja koji ima neku vrstu alergije ali ipak pčelari, maksimalno se zaštiti a ako ga ipak ubode popije neku tabletu malo povraća i sve je uredu. Nadam se da to kod tebe nije ništa ozbiljno i nadam se da sam ti makar malo pomogao, medno.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la senad »

Dobro nam došao.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la schumy »

Dobro nam došao, j.nezic84, pozdrav iz Istre!
schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la zvones »

Pozdrav i dobro došao j.nezic !
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Hvala vam svima na dobrodoslici!E da,i budite spremni da pomognete pokojim savjetom kad zatreba. :roll:
Žepić
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 16
Pridružen/a: 05 srp 2013, 13:50

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la Žepić »

j.nezic84 je napisao/la:Evo i mene, pozdrav iz Gradiske! Dobio sam dva društva u LR sanducima proljetos na poklon pa odlučih da se počnem baviti pčelarstvom. Uhvatio sam još tri mlada roja te sada imam 5 društava. Već duže vrijeme pratim forum tj. čitam ali evo i da se prijavim, te vas ovom prilikom pozdravljam sve prisutne. Vidjet ću u kom pravcu će se odvijati stvari tj. kako će mi ići u ovom poslu, ali evo već na startu tj. nakon dva tri mjeseca se javljaju problemi pa odmah molim za savjete iskusnije kolege, pošto sam strogi početnik mada puno učim i čitam ali previše je informacija odjednom. Problem br.1 - pri pregledu mladog prirodnog roja kojeg sam stresao prije dvadeset dana sam uočio da uopšte nema legla tj. najvjerovatnije nema matice. Pregledat ću ga još jednom detaljno pa ako se ispostavi da definitvno nema legla šta mi je činiti, jer do sada se morala oploditi i zaleći, jel tako? U ostala dva roja koja su useljena isto kad i ovaj vidim da je matica zalegla i da je stanje ok. Pošto maticu ne mogu sada dodati, ne mogu je nigdje na brzinu kupiti, preporučuju mi da dodam ram mladog legla iz drugog sanduka da same sedbi izvedu novu maticu. Volio bih čuti i vaše savjete. Problem br.2 - jako burno reagujem na ubode tj. imam velike otoke, crvenilo i svrab i traju po tri dana. kao malog su me ubadale pčele, po jedan ili dva ugriza, imao sam isto otoke ali koliko znam nisam bio alergičan. I sada nemam zasada drugih simptoma tj. gušenja, osipa, mučnine i sl . Međutim otoci su prilično veliki tj. šire se. Npr. neki dan sam imao ubod na potkoljenici a otok se raširio preko cijele potkoljenice i spustio u gležanj. Zanima me mišljenje iskusnijih pčelara da li će se ove reakcije vremenom smanjivati ili ne tj. da li se to može podvesti pod alergiju ako nema nekih težiš simptoma jer ne bih volio odustajati. Da li ste i vi imali slična iskustva? Veliki pozdrav.
Pozdrav kolega.
Preporučio bih ti da nabaviš autoinjektor EPIPEN, adrenalinsku injekciju...košta 500 kuna, a moze spasiti život....zlu ne trebalo, ili barem fenistil kapi, jer ako ti se dogodi anafilaktički šok, mozda neces stici do hitne, a ovo sto opisujes upucuje na povisenu alergicnost na pčelinji otrov, te obavezno otici na alergo test.
Pozdrav, živili.
Goran Žepić
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Prvo,dobro ti nama dosao kolega!a sto se tice ovoga,pa nije bas dotle doslo,al u pravu si da bi svi trebali imati takvo nesto pri ruci,problem je sto je malo teze za nabaviti.a alergotest je super stvar,samo sto ga nigdje ne rade,bar ja ne znam.vidim imas iskustva s tim,jesi i ti imao problema s jacom reakcijom?pozz
Žepić
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 16
Pridružen/a: 05 srp 2013, 13:50

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la Žepić »

j.nezic84 je napisao/la:Prvo,dobro ti nama dosao kolega!a sto se tice ovoga,pa nije bas dotle doslo,al u pravu si da bi svi trebali imati takvo nesto pri ruci,problem je sto je malo teze za nabaviti.a alergotest je super stvar,samo sto ga nigdje ne rade,bar ja ne znam.vidim imas iskustva s tim,jesi i ti imao problema s jacom reakcijom?pozz
Nakon 3 uboda završio na hitnoj te se od tada počeo interesirati o alergiji i uzrocima iste.
Našao sam negdje novinski članak di je čovjeka jedan ubod u potkoljenicu ubio, tj. ugušio (anafilaktički šok) u roku od 2 minute....a nije bio alergičan prije toga.....zato svaki pčelar MORA imati u blizini pčelinjaka ili u autu prvu pomoć koja mu u datom trenutku moze spasiti zivot.

Našao sam u bolnici SV. Duh, u Zagrebu di dr. Pevec liječi postupkom hiposenzibilizacije tj kontroliranim ubrizgavanjem pod kozu male kolicine alergena tj. pčelinjeg otrova u mom slucaju....ali cu doći na red tek u 2014. g. A epipen sam naručio iz Austrje, ali preko jedne ljekarne u Zagrebu, a vecinu lijekova ima za kupiti bez recepta.

Pozdrav i živili.
Goran Žepić
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Od ovog moga javljanja na pocetku proslo je puno vremena.jos su se mnogi problemi javljali,ali rjesavao sam ih u hodu.slusam svaciji savjet,takodje i ovaj forum je od ogromne koristi.ali ipak nekako najvise volim kad naucim iz vlastitog iskustva-takoreci sam se ucim.mada da ne zaboravim-ima kolega s ovog foruma koji mi pomognu savjetom kad zatreba,hvala im.sto se tice ovih problema s pocetka-ono drustvo sam uspio spasiti,a i ojacati do zime,bio je to sasvim mali jadan roj(trecak)al ojacao je prilicno i uzimio sam ga na 8 ramova.sto se tice ugriza,pcele su mi ljuute!al negdje procitah da takve donose vise meda...sad neznam bas jel to istina,al meni su ove godine donijele bas fino i dale mi dodatni elan za dalje!maximalno se stitim pri radu,a ako neka i ugrize mada rijetko -onda je to neki vid samohiposenzibilizacije jer to je ubod kroz odjecu,paje i doza otrova manja.i to sad prolazi bolje,tj. ok.vrcao sam dvaput,posle bagrema i posle kestena,meda je bilo da vratim sve ulozeno(nisam imao ama bas nista,od dimilice na nadalje...)pa cak i viska za prodati.bilo je pase svakakve,cini mi se cak i hrastove medljike.kad bi svaka godina bila ovakva bilo bi super!mada znam da zna godina biti i razocaravajuca.pcele su sada zazimljene-na razlicite nacine-neke u jednom nastavku,neke u dva pcele gore,neke u dva pcele dole-pa bas da vidim koja ce kako da prezimi.sad mi je cilj povecanje pcelinjaka na proljece-razrojavanje svojih,pa cak i kupovina dodatnih ako finansije dozvole.evo zima je dosla-kod mene 30cm snijega nekidan,morao sam cistit leta-zatrpalo skroz.ali koliko vidim bar sad svi imaju vise slobodnog vremena,vode se raznorazne rasprave ovde po forumu-sto je pohvalno,a i interesantno.jos jednom hvala svim kolegama na podrsci i savjetima.pozdrav sa Kozare!inace ovaj moj avatar je slika-pogled iz mog sela sa pcelinjaka prema sumi divljih tresanja!jedan preljepi horizont(a i prvi proljetni polen za pcele).
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 228
Pridružen/a: 23 pro 2010, 17:16

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la senad grudic »

Evo da se i ja oglasim na ovom tvom predstavljanju :) To da su ti pcele ljute to je zbog matice a da vise donesu meda ljute pcele ima malo i te
logike ali samo zato sto manje otvaramo takve kosnice radi uboda. Sad ti savjetujem da poradis na selekciji pcela na mirnocu.
Pozdrav i svako dobro - Senad Grudic
Senad Grudic
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Znam Senade,i to mi je jedan od iducih zadataka.al kad je sve krenulo od drustva sto sam dobio na poklon,i onda ono-poklonu se u zube negleda,i tako su ostale,al najvjerovatnije da cu mijenjati matice dogodine,od sto mirnijih pcela po mogucnosti.Sta ima kod tebe novoga?Nemoj drugi put da prodjes kroz Gradisku a da se ne javis.pozdrav kolega!
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la sahista »

Mladene dobro dosao.Imas dobrog mentora,krasi si ga jednostavnost u radu sa pcelama,a to pcele najvise vole.
Da te ne davim sa onim standardnim savjetima ja cu ti preporuciti nesto iz vlastitog iskustava.Imao sam nesrecu da sam na pocetku mog pcelarenja upoznao pcelara teoreticara.Taj nije ni u WC isao bez dvije knjige o pcelarstvu.Divio sam mu se.Boze oprosti,gledao ga ko Boga.Rezultat te saradnje ,da samo te godine nisam vrcao med,a pcelarska godina nije bila losa.Mani se teoreticara,oni vazda pocinju iz pocetka i vrcaju svake olimpiske godine.Ja sam vrlo brzo prepoznao u cemu je greska,tada upoznajem kolege,Vahida,pa Kresu koji me bukvalno spusta na zemlju,i na kraju Medonosu koji me uci uzimati i zaradjivati para u pcelarstvu.Ujedno upoznajem pcelara praktricara koji zivi od oprsivanja i rojeva(med manje vise poklanja,stvaraju se novi planovi,i kada bi se od toga bar 50% ostvarilo ja bih bio vise nego zdovoljan.Pokusaj naci pcelara prakticara,a bjezi od pcelara koji govore,ovako je pcelario moj djedo,brzoi ces ostati bez pcela.Ovo ti govorim iz razloga,ako budes pametan,na pcelama se moze lijepo zaraditi,a u taj te posao mogu uvesti samo pcelari koji zive od toga.Ako toga nemas u oklini,bori se sam.Garancije nema,ali vrijedi pokusati..naravno sve ovisi o tvojim mogucnostima..
Sretno.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Sahista,ja to vec sve manje-vise znam da je to tako.od teorije bez rezultata na kraju prevedenih u novcanu korist nema nista,pogotovo ovde kod nas.jer i sam sam ovo poceo iz razloga sto sam ostao nezaposlen.a mislim da je ova moja mikrolokacija i vise nego dobra za pcelarstvo.ne bih da neko pogresno shvati,ne gledam samo korist,zavolio sam pcele,ali ako nema koristi-ne bih to radio.nisam penzioner pa da budem hobi-pcelar.mada i to postujem.zato ne razumijem neke pcelare koji samo kukaju i govore nema koristi a i dalje rade,znaci ili lazu,il su ludi.napisao sam da svakog saslusam,al nisam napisao i da svakog polusam.mislim da mogu da razaberem koga treba da poslusam-cije savjete da prevedem u djelo,a koga ne.al tebi hvala ipak na savjetima i dobrim zeljama.vidi se da ne pricas bezveze,iz svega prilozenog vidi se da to tebi zasad dobro ide,i dobar je primjer drugim pocetnicima.pa planiram se boriti manje-vise sam,plus poneki savjet od dobrih ljudi izdaleka,jer ovde kod nas nemam nekog ko bi mi mogao biti mentor.mnogim sam stvarima ovladao vec,al je jos puno vise stvari koje tek treba savladati i primjeniti.gledam tudje greske i ucim.skoro sam bio kod pcelara koji ima 70 drustava,i nije ih prihranio za zimu,ja ga pitam jel nije stigao ili sta,a on kaze:nisam mogao finansijski,lako tebi prihraniti kad ti imas malo.taj je odgovor malo je reci idiotski,pa ako ima vise valjda je trebao imati i vecu korist.il mi kazu npr.ti previse titras oko pcela!pa ne titram bezveze,vec s ciljem da sto vise donesu,i to se i vratilo bilo je meda.sve u svemu zadovoljan zasad,i spreman za dalje.jedino se bojim zime,al valjda nece biti gubitaka.hvala jos jednom na dobronamjernim savjetima!
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 228
Pridružen/a: 23 pro 2010, 17:16

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la senad grudic »

Mladene ovo u oktobru kad sam bio nisam imao srece sa autom inace bi dosao al valjda ce biti sanse 8-) Narano da se poklonu ne gleda
u zube ali poklon se moze i uljepsati i dobro iskoristiti. Ja sam sa kolegom topio vosak i dezinficirao ramove pa sad to pomalo dotezem
zicu i pripremam za sledecu sezonu. Pcelama sam odradio OK i sad je njima godisnji odmor samo povremeno pogledam da nebi koja
zivotinja navratila i tome slicno pa vidjecemo u proljece kuda dalje. Znam tvoje pasne uslove , steta bi bilo da bar ne stavis jednu nulu
poslije sadasnjeg broja kosnica, ali polako pred tobom je i u tvojim rukama. Puno uspjeha tebi i tvojim pcelicama Senad Grudic
Senad Grudic
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

MA bice prilike,vidjecemo se.ice se napred to je sigurno,e sad koliko-vidjecemo,koliko i neke druge okolnosti dozvole.sretno-medno Senade!
mirsad
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 381
Pridružen/a: 29 sij 2011, 12:57
Lokacija: Anderstorp-Svedska-Skandinavija

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la mirsad »

POZ
Zelim ti dobrodoslicu na ovaj forum i svijet pcelarstva.
Sve sto uradis i das pceli ona to dvostruko vrati.
Ko nevidi racuna o pcelama bolje da ih nema.

MK
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

i ja tako mislim.hvala Mirsade
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la medonosa »

Dobro dosao,na Forum,i zelim ti puno uspjeha u pcelarstvu,neka ti ova godina bude podtsrijek u daljnjem bavljenju pcelarstvom!
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Hvala medonosa.sreca bila dobra godina,pa sad imam podstrijek!a vjerujem ima ljudi koji pocnu,pa bude losa godina pa se razocaraju na startu,ali cak i tada ne treba odmah odustati.moja podrska svim pogotovo mladim pcelarima-da se promijeni praksa koja je nekad bila-da se pcelarstvom bave samo penzioneri.
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la j.nezic84 »

Evo malo rucne radinosti,u ove zimske dane,moja prva trnka-pletara koju sam napravio iz dosade.A planiram je useliti na proljece,da imam jedno drustvo u trnci-cisto zbog atrakcije.
slika
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Mladjo-pocetnik

Post Postao/la sahista »

Svaka cast.Kako bih i ja volio ovako nesto napraviti,ali sta cu kad sam po prirodi smotan.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Odgovorite