ORGANSKO PČELARSTVO

Odgovorite
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Organsko pčelarstvo

Šta je to organsko pčelarstvo?

Kad je riječ o organskoj poljoprivredi u BiH, gdje spada i pčelarstvo, može se reći da su načinjeni kvalitetni pomaci naprijed. Udruženje za certifikaciju pod nazivom Organska Kontrola već nekoliko godina aktivno radi na promociji i samoj kontroli organske ili ekološke proizvodnje. Što se tiče pčelarstva prelaz sa konvencionalnog na organsku proizvodnju treba da bude postepen proces.


Veoma je bitno da prvi korak ka organskoj proizvodnji meda bude ispravan i kvalitetan, a on podrazumjeva da se:

1. obezbijedi organski vosak, odnosno satna osnova koja je 100% napravljena od pčelinjeg voska, za početak i samo osnivanje organskog pčelinjaka dovoljno je da sakupite vosak od voštanih poklopčića, preradite ga u satnu osnovu i zatim stavite ga u upotrebu.

2. Koristiti rosfrajnu žicu, košnice ofarbati ekološkom farbom ili lanenim uljem-firnes.

3. pčele, tj. novoformirane zajednice tretirati isključivo organskim lijekovima ili kiselinama. Od organskih lijekova preporučujemo Api Life Var, Bienenwahl, oksalnu kiselinu, mravlju kiselinu i naravno korištenje rama građevnjaka.

više o samim principima o organskoj proizvodnji nađite na www.organsko.ba

Principi organskog pčelarstva navedeni u dokumentima Organske Kontrole

Pčelarstvo,
5.1.1.

Pčelarstvo može biti certifikovano nakon perioda konverzije od jedne godine.

5.1.2.

Kada postoji rizik da je vosak zagađen hemijskim pesticidima vosak treba biti zamjenjen organski proizvedenim voskom tokom perioda konverzije. U slučajevima kada sav vosak ne može biti zamjenjen tokom perioda od jedne godine, period konverzije može biti produžen od strane Organske kontrole.

5.1.3.

Uvedene pčele ce poticati iz jedinica organske proizvodnje kada je to moguće.

5.1.4.

Košnice trebaju biti postavljene na poljima kojima se organski upravlja i/ili u divljim prirodnim područjima. Košnice mogu biti postavljene na područja koja osiguravaju pristup izvorima medne rose, nektara i polena, a koji su u skladu sa zahtjevima organske proizvodnje usjeva dovoljna da opskrbe sve pčelinje prirodne potrebe. Košnice neće biti postavljene tako da pčelinja hrana ili polja ili ostala područja imaju visok rizik od kontaminacije.

5.1.5.

Na kraju proizvodne sezone, košnice će biti ostavljene sa rezervama meda i polena dovoljnim da kolonija preživi period hibernacije. Dodatna ishrana će se primjenjivati samo između posljednjeg sakupljanja meda i početka narednog nektarskog ili perioda medne rose. Organski med ili organski šećer će se koristiti ako su dostupni.

5.1.6.

Zdravlje i dobrobit košnice će se primarno postizati higijenom i kontrolom košnice. Za kontrolu štetočina i bolesti sljedece je dozvoljeno:

· laktična, mravlja kiselina

· oksalna, sirćetna kiselina

· sumpor

· prirodna esencijalna ulja (kao sto su mentol, eukaliptol, kamfor)

· Bacillus thuringiensis

· para, direktni plamen i kaustična soda za dezinfekciju kosnice

5.1.7.

Gdje preventivne mjere ne uspiju, veterinarski medicinski proizvodi se mogu koristiti ako je obezbjeđeno da:

· prednost ima fito-terapeutski i homeopatski tretman, i

· ako se koriste alopatski hemijski sintezirani medicinski proizvodi, pčelinji proizvod neće biti prodat kao organski i tretirane košnice će proći kroz period konverzije od jedne godine.

5.1.8.

Osakaćenje, kao što je podrezivanje krila matica je zabranjeno.

5.1.9.
Upotreba hemijskih sintetičkih sredstava koji odbijaju pčele je zabranjena tokom postupka izvlačenja meda. Upotreba dima treba biti svedena na minimum. Prihvatljivi dimni materijali trebaju biti prirodni ili od materijala koji susreću zahtjeve ovih standarda.

preuzeto sa : http://organsko.blogger.ba
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 318
Pridružen/a: 03 vel 2010, 18:14

Post Postao/la SEVDA(H)LIJA »

Senade,
Lijepo je što si i ovo započeo. Pošto si glava porodice (Foruma), protragaj malo pa nam daj informacije o, čini mi se, turskoj organizaciji "TIKI", koja je negdje oko Busovače, mislim da su Kaćuni u pitanju, dosta uložila u pčelarstvo BiH, obučava naše pčelare, donira i sl. Ako si pretrpan, mogao bih i ja, ali se bojim da ću zaboraviti. Usput, u zadnjem "BH pčelaru" ima tema o košnici Dragoslavki, autora Dragoslava Ilića Šeša. On je gazda "Srpskog pčelara" i poslao mi je sve brojeve jer sam se interesovao za njegovu košnicu (skraćeni i produbljeni LR, po meni), a onda bismo mogli razmijeniti mišljenja o raznim košnicama te napraviti i historijski presjek (Prokopovič, Lorenco, Huber, Langstrot, Dadant, Warre, Delon, Vitvitski, Đerzon, Živanović, Gerstrung, Antonioli..., pa do najnovijih: DB 13, Brnda, Voja, Šeš, Hodžić...). Dakle, jedna vrsta doobuke za mlađe, a, bogami, i za nas starije koji pomalo hlapimo.
Pozdrav!
Zadnja izmjena: SEVDA(H)LIJA, dana/u 26 pro 2010, 23:46, ukupno mijenjano 1 put.
Pred ljubavlju pada novac, ali i pred novcem pada ljubav, samo ne znam šta je češće i ko više kleči.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

KOga interesuje eko pčelarstvo neka piše i mene to interesuju abomeinteresuju me i nepovratna finasijska potpora :)
Mislim da bi ovu temu trebala da obrtađuje pasha jer u startu ona polazi od eko pčelarstva i toje dobro. Nadam se da će počet da zbori na ovoj temi i svakako ko god ima mogućnosti da piše o eko pčelarstvu svima će dobro doći.

Bilo bi samodobro da e držimotema i odgovarajući podforuma,, Ako treba neki podforum otvoriti nije problem ako će biti konstrutivno.

Ono što bi trebalo voditi računa a to je da početniku ne pravimo konfuziju, i uvjek treba preporučivati standard ,,,,
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
SEVDA(H)LIJA
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 318
Pridružen/a: 03 vel 2010, 18:14

Post Postao/la SEVDA(H)LIJA »

Senade,
Slažem se. Ja sam samo dao prijedlog sa najboljim namjerama da se drugi, mlađi, uključe i što više saznaju novoga jer je i meni drago saznati novost, ma drago mi je kad vidim lijepo ofarbanu pa makar i praznu košnicu, a nekamoli saznati nešto kvalitetno novo. A puno ljudi više zna. Što se tiče podforuma i zbunjivanja članova, tu si ti da opomeneš, nema problema. Zašto da usložnjavamo. Standard? Sve je uredu, ali dobro je da znamo i historijat i novitete jer ni LR niti DB kao ni AŽ nisu Bogom oduvijek dati standard. Ja nemam svoju patentiranu košnicu pa da je reklamiram, neću je ni imati, dakle nemam loših namjera, izuzev da vladamo materijom. Eto, čini mi se da je Elmo, ili Keno, u jednoj temi postavio slike košnica sa polmjesec ramovima, ulišćem naopako, šestougaonom košnicom itd. Ja sam to davno vidio, a već sam sve to skoro i napravio, nešto i naselio. Mislim da je bogatiji forum bolji forum.
Pozdrav!
Pred ljubavlju pada novac, ali i pred novcem pada ljubav, samo ne znam šta je češće i ko više kleči.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la medonosa »

Vrlo malo se pisalo na ovu temu,ako nekoga interesuje,da ja ne prepricavam,sve moze pogledati kod Ivan Curcic-pcelara u Njemackoj,koji ima Bio pcelinjak sa 150 drustava!
http://www.honigivan.de/main/home/home.htm
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

DEMETER-Pcelarski Standard

Post Postao/la medonosa »

1. VALIDNOST I OSNOVNE ODREDNICE

Međunarodni Demeter standardi za sertifikaciju Demeter pčelarstva su validni kao dopuna postojećim zakonskim regulativama, a posebno EEC propisa 834/2007 i 889/208, Zakona o organskoj proizvodnji hrane u Sjedinjenim Državama od novembra 1990. I Australijskih nacionalnih standarda za organsku i biodinamičku proizvodnju od februara 1992. Ove regulative moraju biti ispoštovane pored standarda koji ovdje slijede. Demeter standardi u pčelarstvu su zaseban dio Demeter proizvodnih standarda. Pitanja u vezi sa identifikacijom različitih Demeter pčelinjih proizvoda su obrađena u poglavlju 10.

Pčele su dio ljudske kulture još od najranijih vremena. Društvena organizacija pčelinje zajednice, odnos pčela prema svjetlu i njihova sposobnost da žive od cvjetova razlozi su za divljenje i poštovanje. Ipak, pčelinja društva danas zavise od ljudske brige. Jačanje društva je važan cilj Demeter pčelarenja.

Zbog širine područja u kojem pčele lete i načina na koji se trenutno obrađuju poljoprivredne površine, ne možemo očekivati da pčele lete isključivo ili pretežno preko biodinamički kultiviranih oblasti. Suština Demeter pčelarenja zato nije direktno povezana sa gajenjem biljaka za ispašu i ishranu, kao što je to slučaj kod ostalih domaćih životinja, već sa načinom na koji se pčele drže i koliko ovaj način njima omogućava da ispolje svoje urođeno ponašanje.

Pčelari koji rade u kontekstu biodinamike su prije svega orijentisani na ispunjavanje prirodnih zahtjeva društva. Cijeli postupak se odvija tako da pčele mogu u potpunosti da izraze svoju pravu prirodu. Demeter pčelari dozvoljavaju društvu da izgradi svoje prirodno saće. Osnova za razmnožavanje, razvoj, obnovu i uzgoj pčela je proces rojenja. Njihov sopstveni med predstavlja osnovu za prezimljavanje.

Zbog njihove aktivnosti kao oprašivača i nosilaca pčelinjeg otrova koja ima tako stimulativno dejstvo na život biljaka i prirode, pčele su od velikog značaja za kompletan živi svijet. Povoljni efekti držanja pčela u kultivisanim područjima vidljivi su u povećanju prinosa i kvaliteta mnogih kulturnih biljaka. Njihovo prisustvo je zato veoma važno i preporučuje se za svako biodinamičko domaćinstvo.

2. SMJEŠTAJ PČELINJAKA

Biodinamički ili organski kultivisane površine ili nekultivisana i divlja područja se mogu odabrati kao povoljna za smještaj košnica. Biodinamička priprema bi se trebala primijeniti svake godine bar na najbližem okruženju lokaliteta za prezimljavanje.
Na datom mjestu se može postaviti samo onaj broj košnica za koji će to mjesto obezbijediti dovoljno polena i nektara.
Pri izboru mjesta za pčelinjak mora se voditi računa o tome da različite zagađujuće materije iz okoline ne kontaminiraju pčelinje proizvode. Ako se sumnja na visok nivo zagađenja svi proizvodi se moraju testirati i ako se potvrdi prisustvo zagađujućih materija u njima, pčelinjak se mora premjestiti.
Lokacija pčelinjaka (stalna, zimska ili privremena) trebala bi se precizno zabilježiti. Sezonske selidbe košnica bi se trebale zabilježiti kao dio selidbenog plana. On bi trebao da sadrži zabilježene detalje o selidbi i periodu boravka, podatke o samom mjestu (vlasništvo, itd.), vrstu paše i broj društava.

3. KOŠNICE

Sa izuzetkom spojnih elemenata, krovnih obloga i žičane mreže, košnice u potpunosti moraju biti izrađene od prirodnih materijala kao što su drvo, slama ili glina.
3.1 Tretiranje unutrašnjosti
Unutrašnjost košnice se može jedino tretirati pčelinjim voskom i propolisom nabavljenim od Demeter pčelara.
3.2 Tretiranje spoljašnjosti
Samo prirodna, ekološki bezbjedna i nesintetička sredstva za zaštitu drveta se mogu koristiti za zaštitu košnice sa spoljašnje strane.
3.3 Čišćenje i dezinfekcija
Čišćenje i dezinfekcija košnica može se obaviti jedino primjenom toplote (plamenom ili vrelom vodom) ili mehaničkim putem.

4. SISTEM UPRAVLJANJA

4.1 Uvećanje društava i selektivni uzgoj
Rojenje je prirodni način uvećanja broja pčelinjih društava i jedini je dozvoljen. Prijevremeno izrojavanje da bi se vještački formirao roj sa starom maticom je dozvoljeno. Za dalje umnožavanje ostatak košnice se može takođe dijeliti u vještačke rojeve.
Kao i kod gajenja ostalih vrsta domaćih životinja, selektivni uzgoj je neophodan. Proizvodnja matičnjaka (matičnih ćelija) je dio nagona za rojenje.
Zamjena stare matice kroz proces rojenja je dozvoljena u svrhu uzgoja.
Izuzeci su jedino mogući u izuzetnim situacijama i uz saglasnost Demeter International ili eminentne nacionalne organizacije. Vještački uzgoj matica je zabranjen. Vještačka oplodnja i korištenje genetski modifikovanih pčela je zabranjeno.
4.1.1 Nabavka društava i matica
Sistem pčelarenja se ne može oslanjati na stalnu nabavku društava, rojeva i matica sa strane. Nabavljene pčele ili matice, kad god je to moguće, moraju poticati od Demeter pčelara. Ako ovakve pčele nisu dostupne, mogu se nabaviti i od sertifikovanih organskih pčelara. Društva koja ne potiču ni od Demeter niti od organskih pčelara moraju se uvesti u sistem bez saća.
4.1.2 Skraćivanje krila
Skraćivanje krila kod matice je zabranjeno.
4.2 Metode za povećanje proizvodnje meda
Višestruko i rutinsko spajanje društava kao i sistematska zamjena matica nisu dozvoljeni.
4.3 Uzgoj
Lokalno prilagođen način uzgoja koji odgovara okruženju bi trebao biti izabran.
4.4 Saće
Saće je sastavni dio košnice. Zato svo saće treba biti izgrađeno kao prirodno saće. Prirodno saće je ono koje su izgradile pčele bez voštanih satnih osnova. Prirodno saće može biti izgrađeno u fiksnim ili pokretnim okvirima. Osnove u vidu traka od pčelinjeg voska koje će voditi izgradnju saća su dozvoljene.
4.4.1 Saće u plodištu
Prirodno, zona legla obično obrazuje jedinstvenu cjelinu. Uvećanje i saća i legla mora biti omogućeno u skladu sa razvojem pčelinjeg društva kroz izgradnju novog prirodnog saća. Plodište i veličina okvira moraju biti podešeni tako da se zona legla može organski povećavati zajedno sa saćem bez prepreka u vidu daščica okvira. Odvajajuće prepreke nisu dozvoljene kao sastavni dijelovi sistema upravljanja. Izuzeci su jedino mogući u toku perioda konverzije.
4.4.2 Saće u medištu
Samo u medištu se mogu koristiti voštane satne osnove. I ovdje je ipak poželjno izbjegavati njihovo korišćenje.
4.4.3 Porijeklo voska
Vosak korišćen za vodeće trake ili osnove mora biti prrirodni vosak ili vosak od poklopaca nabavljen od Demeter pčelara. Gdje je ovakav vosak nedostupan može se koristiti vosak iz sertifikovanih organskih izvora. Saće konvencionalnog porijekla mora se izbaciti iz upotrebe, u skladu sa nacionalnom regulativom o organskoj proizvodnji, najdalje u roku od 3 godine ili se zamjeniti saćem ili voskom iz Demeter izvora. (Pogledati poglavlje 8 o konverziji)
4.4.4 Postupanje sa voskom
Vosak ne smije doći u dodir sa rastvaračima, razrjeđivačima, sredstvima za izbjeljivanje ili drugim sličnim materijama. Oprema i posude koje se koriste moraju biti izrađeni od nerđajućeg materijala ili biti presvučeni ovim materijalom.
4.4.5 Skladištenje saća
Samo supstance navedene u prilogu 2 mogu biti korišćene da bi se uskladišteno saće zaštitilo od voskovog moljca.
4.5 Prihrana
4.5.1 Zazimljavanje
Med i cvjetni polen su prirodna hrana za pčele. Cilj bi trebao biti da se pčele zazime sa medom. Ako to nije moguće dodatna zimska hrana mora sadržati najmanje 10 težinskih procenata meda. Ovaj med mora poticati od Demeter sertifikovanih izvora. Čaj od kamilice i so se takođe dodaju u hranu. Svi sastojci hrane moraju biti iz organskih, ukoliko nisu iz biodinamičkih izvora.
4.5.2 Prihrana u hitnim slučajevima
Ako je prihrana neophodna prije prve paše u sezoni, primjenjuje se ista procedura kao i kod zazimljavanja. Ako je prihrana neophodna kasnije u sezoni i prije poslednje paše u godini, samo Demeter med može biti korišćen. U ovim obrocima upotreba šećera nije dozvoljena.
4.5.3 Podsticajna prihrana
Niti jedan oblik podsticajne prihrane nije dozvoljen.
4.5.4 Prihrana rojeva i ostatka društava
Da bi se formirali jači rojevi i ojačali ostaci društva nakon rojenja dodatna prihrana se može primijeniti kao i u slučaju zazimljavanja.
4.5.5 Polen
Sve zamjene za polen su zabranjene.

5. VAĐENJE MEDA

5.1 Centrifugalno cijeđenje i presovanje
Tokom ekstrakcije, presovanja, cijeđenja i pakovanja meda temperatura ne smije biti veća od 35°C. Filtriranje pod pritiskom nije dozvoljeno. Bilo kakvo dodatno zagrijavanje meda treba izbjegavati. Pravilo je da se med puni u prodajne staklene tegle ili limenke odmah nakon cijeđenja i prije nego što se pojave prvi znakovi kristalizacije. U određenim slučajevima kasnije punjenje može biti dozvoljeno u skladu sa uslovima u prilogu 3.
5.2 Skladištenje meda
Med mora biti uskladišten čvrsto zatvoren, u mračnoj i stabilno hladnoj prostoriji. Plastične posude za čuvanje meda nisu dozvoljene.
5.3 Analiza kvaliteta
Zakonski zahtjevi i kriterijumi navedeni u dodatku 1 moraju biti ispunjeni.

6. ZDRAVLJE PČELA

Pčelinje društvo bi trebalo da bude u stanju da sopstvenim resursima ispravi bilo kakvu neravnotežu koja se u njemu pojavi. Mjere koje Demeter pčelar preduzima bi trebalo da omoguće pčelama da ojačaju i održe svoju vitalnost i sposobnost za samoozdravljenje. Povremeni gubitak društava koja su posebno osjetljiva na određene bolesti i štetočine treba prihvatiti kao neophodan dio prirodne selekcije. U slučaju kada je primjena mjera protiv bolesti i štetočina neizbježna, samo sredstva navedena u dodatku 2 se mogu koristiti.

7. SERTIFIKACIJA

Sertifikacija za Demetar pčelarenje biće odobrena ako pčelar ili odgovorno lice pokažu potrebne sposobnosti i dokaze da su zahtjevi Demeter standarda ispunjeni. Pčelinji proizvodi i košnice mogu biti testirani na zabranjene supstance ako je to neophodno.
Ako se ostaci ovih supstanci otkriju uzroci moraju biti otkriveni i problem riješen kroz konsultacije između pčelara i službenog lica.

8. KONVERZIJA

Plan konverzije treba da vodi ka potpunoj sertifikaciji nakon najviše tri godine. „U konverziji u Demeter“ status se može odobriti ako je prošlo 12 mjeseci od primjene zabranjenih materija i ako je stari vosak iz saća izdvojen ili zamijenjen voskom sertifikovanog organskog porijekla. Ova početna zamjena voska nije neophodna ako su analize starog voska uzetog na početku konverzionog perioda ili tokom prve godine konverzije dokazale njegovu čistoću. Ovo znači da je dokazano da vosak iz prvobitnog saća ne sadrži ostatke zabranjenih supstanci. Službeno lice može zahtijevati uzimanje uzoraka voska.
Standardne smjernice se moraju poštovati kada započne prva godina konverzije. Sledeća odstupanja su dozvoljena tokom ovog perioda:
-Višedjelna plodišta
-Korišćenje prepreka za odvajanje
-Postojeće saće u plodištu napravljeno uz pomoć satnih osnova. Ono mora biti (najmanje 30%) zamjenjeno prirodnim saćem na kraju prve godine konverzije.

9. TRGOVANJE OTKUPLJENIM PROIZVODIMA

Prodaja otkupljenih proizvoda na pijačnim tezgama ili poljoprivrednim apotekama je, u principu, moguća. Međutim, treba imati na umu da:
-Posebna evidencija se mora voditi za otkupljene proizvode.
-Njihova identifikacija i naročito njihovo porijeklo i način proizvodnje mora biti jasno naznačeno.
-Domaći i otkupljeni proizvodi moraju biti jasno odvojeni.
-Proizvodi iz konvencionalne proizvodnje mogu se nabavljati samo u slučaju nedostupnosti sličnih proizvoda iz Demeter ili sertifikovanih organskih izvora.
-Proizvodi iz konvencionalne proizvodnje moraju biti jasno označeni kao takvi.
-Proizvodi od Demeter ili sertifikovanih organskih proizvođača i oni iz konvencionalne proizvodnje ne mogu biti nuđeni istovremeno za prodaju.

10. IDENTIFIKACIJA DEMETER PČELINJIH PROIZVODA

Ukoliko se pčelinjak nalazi dalje od matične Demeter farme, pri snabdijevanju i plasiranju proizvoda na šire tržište, potrebno je poštovati nacionalne propise o organskom pčelarenju i pčelinjim proizvodima. Pri identifikaciji pčelinjih proizvoda na bilo koji način pominjanje naziva Demeter (npr. „med sa Demeter farme“) je dozvoljeno jedino ako proizvod dolazi iz sertifikovanog Demeter načina pčelarenja. Ovo zahtijeva poštovanje standarda za Demeter pčelarenje.
Za identifikaciju Demeter pčelinjih proizvoda treba slijediti smijernice izdate od strane Demeter International ili relevantne nacionalne organizacije. Svi zahtjevi u vezi sa označavanjem pčelinjih proizvoda detaljno su dati u Demeter International standardima za označavanje (vidi dio 4.1 i 4.5.1)

Dodatak 1 – Mjerljivi zahtjevi kvaliteta meda

Sadržaj vode – mjeren u skladu sa DIN/AOAC – 18% maksimalno, a za med od vrijeska 21,4%
Sadržaj HMF – mjeren prema Winkleru – maksimalno 10mg/kg
Nivo invertaze – mjeren prema Hadornu – mora biti najmanje 10 (osim za med sa niskim sadržajem enzima kao što je bagremov med)

Dodatak 2 – Dozvoljeni tretmani i supstance

Uklanjanje legla, tretiranje toplotom, vještačko rojenje, biljni čajevi, mravlja, sirćetna, mliječna i oksalna kiselina, nemodifikovani Bacillus thuringiensis, natrijum karbonat za dezinfekciju kod „američke truleži legla“, organski proizveden šećer, so.
Od društava koja zahtijevaju hitnu terapiju prije toga treba izdvojiti dostupne proizvode. Proizvodi koji potiču iz tretiranih društava ne mogu se koristiti uz korišćenje brenda tokom iste sezone.

Dodatak 3 – Transport, pretakanje i zagrijavanje

Posude za transport
Korišćenje posuda od vještačkih materijala za med je dozvoljeno samo za potrebe transporta i kod posebnih ugovora.
Pretakanje meda
U slučaju da prinosi pojedinih vrsta meda prevazilaze prosječnu količinu koja se proda tokom godine, med se može skladištiti u veće posude i kasnije presipati u tegle da bi se prodavao sve dok su ispunjeni sledeći uslovi:
-Najmanje prosječna količina meda svake vrste koja se godišnje proda mora biti nasuta u tegle za prodaju (staklene ili metalne) odmah nakon cijeđenja i prije nego što kristalizacija započne. Ako je u pitanju veleprodaja ili izvoz, ovo naravno nije moguće.
-Potrebna je potpuna dokumentacija koja sadrži podatke o tome koliko je i koje vrste meda punjeno i u kolike posude.
-Med se smije zagrijavati samo do temperature pri kojoj se može presipati (kremasta konzistencija). Odmah nakon toga treba ga sipati u odgovarajuće tegle.
-Ni pod kojim uslovima med ne treba ponovo dovoditi u potpuno tečno stanje.
U kontekstu ovog odstupanja važno je da se zabilježe tačni podaci o zagrijavanju i presipanju meda. Kompletni detalji uključujući datum, količinu i proces trebaju da budu dostupni službenom licu.
Samo indirektno zagrijavanje meda dolazi u obzir. Zagrijavanje preko 35°C treba potpuno izbjegavati.

Ko se smatra da ispunjava sve uslove moze se Certificirati na ovoj adresi:http://www.organic-bio.com!
Zagarantovan otkup svih pcelinji proizvoda!
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

BIO Zertifikat za cijelu EU

Post Postao/la medonosa »

pot
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 355
Pridružen/a: 20 tra 2012, 16:47
Lokacija: Konjic, B&H

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la pot »

Predsjednik skupštine Saveza Organsko Federacije BiH Nermin Marušić izjavio je da će se na Konferenciji pojaviti između deset i 12 predstavnika zemalja iz okruženja koji će govoriti o značaju organske proizvodnje kako u Bosni i Hercegovini tako i u okruženju.

"Ovdje je veoma bitno pomenuti da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu, a možda i u svijetu, koja nema zakon o organskoj proizvodnji. Time se povlači pitanje statusa organskih proizvođača, koji samim time što zakon nije usvojen, nisu zaštićeni", rekao je Marušić.

On je također pomenuo da građani BiH posljednjih godina počinju da razmišljaju i da se hrane zdravo. Marušić se u izjavi osvrnuo i na pojavu brojnih karcinoma i ostalih teško izlječivih bolesti sa kojima se građani BiH i zemalja okruženja usočavaju posljednjih godina napomenuvši kako u liječenju, ali i prevenciji navedenih bolesti može biti od pomoći zdrava ishrana.

klik.ba
balasevic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 375
Pridružen/a: 05 kol 2012, 16:25
Lokacija: Velika Kladusa Vrnograc

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la balasevic »

po ovom sto medonosa pise nije lako doci do toga da budes organski pcelar a mislim da bi to kod nas narod slabo cjenio a mislim da bi cjene proizvoda bile znatno vece a ako se nemoze naci trziste onda uzalud.Mozda nisam u pravu al bar ja tako misli m
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
Avatar
Asim
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 415
Pridružen/a: 23 tra 2010, 15:47
Lokacija: Sarajevo

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la Asim »

M alo kome je bitno i dali je med pravi a kamoli dali potječe od organskog pridržavanja pčelarenja , najbitnija je cijena a hladan tuš sam dobio od ove nove laboratorije za kontrolu kvaliteta meda gdje na uvozni med koji ulazi u tržne centre se radi samo kontola higijenske ispravnosti sve drugo je izostavljeno ona prva stavka koja je bitna je izostavljena i neradi se a to je po meni količina saharoze u medu ,
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la j.nezic84 »

organski med=bez saharoze=visokokvalitetan med(prirodan).tako da kolega iako si u pravu ovo da neke stvari razocaravaju u ovoj drzavi,ipak sam misljenja da kvalitet uvijek ima svoje musterije,pa makar bio i malo skuplji.jer tko se imalo razumije u med(a nauce to ljudi vremenom),tko jednom proba takav med,vracat ce se uvijek ponovo-vidjet ce razliku izmedju takvog meda i falsifikata.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la Stipo »

Koji put izađem na zelenu pijacu da prodam koji teglu meda. Zaprepastilo me da kupci vode računa samo o 3 stvari. Prvo je cijena, drugo odakle je med i treće od čega je med pri tom misle livada ili vrijesak jer kod nas drugog meda i nema. Nitko ne pita kako se pčelari, čime se pčele tretiraju.
Kada uzmu teglu jedino pogledaju gustinu i miris i to je sve. Ponetko upita dali stavljam šećer u med. Ponekad nastojim mao objasniti kako ja pčelarim i da ne koristim insekticide u košnici, da koristim samo organska sredstva. Interesantno da ljudi pojma nemaju o čemu im ja pričam. Kod većine ljudi postoji samo pravi med i šećerni med, a organski med ma imam utisak da nikad nisu čuli za to. Za njih je samo pravi med med i ništa drugo. Kakav organski med kakvi dimovi kakvi antibiotici. Čim im se takvo nešto spomene odoše od štanda i ne kupiše med ma koliko god ga ja falio da je med pravi da je med čist i da je med ne zagađen i da ga bez problema mogu konzumirati djeca i trudnice.
Ja sam zagovornik organskog pčelarstva i da se pčelari na način da se pčelari ponašaju što bliže propisima organskog pčelarstva ali da zatražim certifikat i da pčelarim 100 % po propisu koje traži organsko pčelarstvo ne pada mi na pamet jer te propise je jako teško poštovati. A šta bi ja sa tim medom koji ima EKO certifikat ništa drugo nego prodavao po cijeni kao što se prodaje med drugih pčelara koji svoje pčele dime po 12 puta i koji čim krene unos nektara pune hranilice sirupom. Način na koji ja pčelarim malo mi fali da ispunim uvjete koje traži certifikat. Nedavno sam razgovarao sa jednom veterinarkom koja je član komisije koja izdaje ECO certifikate. Kaže mi da platim 400 KM i da će ona doći i pregledati moj pčelinjak i dati mi potrebne savjete šta trebam promjeniti i šta trebam učiniti da bi nakom godinu dana mogaao dobiti ECO certifikat i dodaje da bi ja bio prvi pčelar u svojoj županiji koji je to zatražio.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
habe
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 18
Pridružen/a: 14 ožu 2011, 14:13

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la habe »

Sve to oko organske proizvodnje hrane je nažalost samo dobar način da se uzmu pare od proizvođača za certifikate
balasevic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 375
Pridružen/a: 05 kol 2012, 16:25
Lokacija: Velika Kladusa Vrnograc

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la balasevic »

evo idem u skolu za pcelare pa je jucer bila tema organsko pcelarstvo po onom sto sam shvatio to je skoro pa nemoguce prvo lokacija pcelinjaka,ljecenje pcela,dopuna hrane za zimu i mnogo drugih stvari tu je onda i dokumentacija i nalazi inspektori pa certifikati a sve to placa ko drugi nego pcelar i onda se dodje do zakljucka da cjena toga meda treba biti dvostruka sto kod nas u bih nema sanse da prolazi
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la Stipo »

balasevic je napisao/la:evo idem u skolu za pcelare pa je jucer bila tema organsko pcelarstvo po onom sto sam shvatio to je skoro pa nemoguce prvo lokacija pcelinjaka,ljecenje pcela,dopuna hrane za zimu i mnogo drugih stvari tu je onda i dokumentacija i nalazi inspektori pa certifikati a sve to placa ko drugi nego pcelar i onda se dodje do zakljucka da cjena toga meda treba biti dvostruka sto kod nas u bih nema sanse da prolazi
Da baš tako i još dodajem ako bi netko i pokušao da sve to ispuni siguran sam da bi za 3 do 5 godina ostao bez pčelinjaka.
Ja bi sigurno ostao bez pčela za 2 godine jer moje pčele svake druge godine ne skupe ni zimnicu a budući da im ne smijem davati šećer tjekom zime pomrle bi od gladi. Pa eto čemu vodi to njihovo organsko pčelarstvo. Jasno se vidi čemu vodi taj propis o ORGANSKOM PČELARSTVU. Zakonodavac je previše krut i traži dlaku u jajetu. Ovi novi propisi su donekle prihvatljiviji kakvi su bili oni prvi kada nisi smio imati ništa metalno u košnici osim inoksa i drveta i kada oko pčelinjaka na na dometu pčela nije smjela biti ni jedna obradiva površina i nit jedan voćnjak. No dobro je neka se bar nešto radi po tom pitanju da se teži čistijem medu na tržištu da ima što manje krivotvorenog i zagađenog meda.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la senad »

Ne smijemo biti ne odgovorni glede proizvodnje zdrave hrane. Treba imati i određene standarde ali ovo što su napucali za "oragansko pčelarnje " postaje naučna fantastika

Više nema smisla govriti o bilo čemu zdravom/nezdravom kada namjerno ispuštaju razne otrove iz zraka . Tamam da si sam u nekoj nepristupačnoj planini u kojoj ima izobilje nektara više nije organsko pčelarnje.

slika

slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 375
Pridružen/a: 05 kol 2012, 16:25
Lokacija: Velika Kladusa Vrnograc

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la balasevic »

senad je napisao/la:Ne smijemo biti ne odgovorni glede proizvodnje zdrave hrane. Treba imati i određene standarde ali ovo što su napucali za "oragansko pčelarnje " postaje naučna fantastika

Više nema smisla govriti o bilo čemu zdravom/nezdravom kada namjerno ispuštaju razne otrove iz zraka . Tamam da si sam u nekoj nepristupačnoj planini u kojoj ima izobilje nektara više nije organsko pčelarnje.

slika

slika
i sad oni kao tvrde da je ovo spricanje il kako to vec zovu to je za nase dobro
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la medonosa »

balasevic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 375
Pridružen/a: 05 kol 2012, 16:25
Lokacija: Velika Kladusa Vrnograc

Re: ORGANSKO PČELARSTVO

Post Postao/la balasevic »

balasevic je napisao/la:
senad je napisao/la:Ne smijemo biti ne odgovorni glede proizvodnje zdrave hrane. Treba imati i određene standarde ali ovo što su napucali za "oragansko pčelarnje " postaje naučna fantastika

Više nema smisla govriti o bilo čemu zdravom/nezdravom kada namjerno ispuštaju razne otrove iz zraka . Tamam da si sam u nekoj nepristupačnoj planini u kojoj ima izobilje nektara više nije organsko pčelarnje.

slika

slika
i sad oni kao tvrde da je ovo spricanje il kako to vec zovu to je za nase dobro
I onda se mi pitamo zasto pcele nestaju
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
Odgovorite