Pčele broje i govore strane jezike

Komentari i kritike, prijava grešaka, ideje, pitanja itd.
Odgovorite
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

pametan kao ...
Pčele broje i govore strane jezike

Do sada je pčela bila simbol marljivosti, no najnovija istraživanja australskih znanstvenika pokazuju da ta mala bića imaju začuđujuće sposobnosti stvaranja apstraktnih koncepata. Sposobne su razaznati simetriju od asimetrije i koristiti jezik simbola. poznati pčelinji ples, kako bi drugim pčelama prenijele informacije.

Razvile su i sposobnost brojanja, do određene granice, a dokazana je i komunikacija među različitim vrstama koje koriste drugačije vrste plesa - govore različitim jezicima.

Dvojica znanstvenika, Songkun Su sa Sveučilišta u Hangzhou i Shaowu Zhang sa Sveučilišta u Canberri uspjeli su, kao prvo, premostiti prirodni nagon za ubijanjem uljeza, i stvoriti košnice s mješovitom populacijom europskih i azijskih pčela. Inače, te dvije vrste signaliziraju udaljenost do hrane ili košnice različitim trajanjem svoga plesa.

Unatoč razlikama, azijske su pčele uspjele dešifrirati ples europskih pčela i naći hranu bez pola muke.

U drugom istraživanju provedenom na Sveučilištu u Canberri, Marie Dacke i Mandyam V. Srinivasan istrenirali su europske pčele da prođu određen broj traka u tunelu kako bi dobile nagradu u obliku hrane, koja je bila postavljena kraj jedne od traka. Kada su uklonili hranu, pčele su i dalje dolazile do iste trake kao i prije.

Štoviše, pokušali su pčelama otežati zadatak različitim debljinama traka i zamjenom s drugim oblicima označavanja, no male radilice uporno su prolazile jednak broj oznaka kako bi stigle do mjesta na kojem je prije bila hrana, dokazujući na taj način da mogu brojati do najmanje četiri. (metro-portal)

preuzeto sa www.metro-portal.hr
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite