Koliko znate taktika za otkrivanje plagijata
- Mungos1212
- Čita i piše, dobar
- Postovi: 170
- Pridružen/a: 08 pro 2008, 11:23
- Lokacija: Zenica
- Kontakt:
Može li svako makar po jedan način navesti metoda za prepoznavanje plagijata tj lažnog meda. Naime čuo sam da je neka žena okrenula teglu prema suncu i rekla da je med pravi. Ima logike jer i sam aparat koji određuje količinu šećera u medu radi na principu prelamanja svjetlosti. Šta je ona vidjela???
- senad
- Site Admin
- Postovi: 3029
- Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
- Lokacija: Grapska // Klokotnica
- Kontakt:
Teško je običnom konzumentu koji nema instančan osjetila okusa ,mirisa ,kao ivizuelni efekat.
Za sebe mogu reći da mogu prepoznati lažnjaka prema ovim gore karakteristikama koje sam naveo sa akcentom na miris ,
Svaki put kada sretnem pored puta da prodaju "med" stane i malo se natežem oko cijene, i pravim se nevješt. Uvjek otvorim teglu i reniram miris kao i okus.
Ima negdje ovdje na forumu od Stipe jednostavan način utvrđivanja lažnjak ili pravi med . Neka Stipo to prenese ovdje da se nekitim tuđim perjem
Za sebe mogu reći da mogu prepoznati lažnjaka prema ovim gore karakteristikama koje sam naveo sa akcentom na miris ,
Svaki put kada sretnem pored puta da prodaju "med" stane i malo se natežem oko cijene, i pravim se nevješt. Uvjek otvorim teglu i reniram miris kao i okus.
Ima negdje ovdje na forumu od Stipe jednostavan način utvrđivanja lažnjak ili pravi med . Neka Stipo to prenese ovdje da se nekitim tuđim perjem
Pa dobro evo ispričat ću priču kada sam već prozvan:
Za vrijeme zadnjeg rata u komšiluk u kuću pored moje dođoše izbjeglice iz Jajca i tako sam im ja bio prvi komšija i naravno pomogao im koliko sam mogao.Nakon nekoliko tjedana primjetim ja da njihova djeca i žene beru cvjetove od maslačka koji je te godine dobro procvao ma nabraše ga pun sepet. U znatiželji ih upita šta će im toliki cvijet. Kazaše mi da će praviti med. Doista tada sam prvi put čuo da se med može praviti. Kako ćete praviti i na što će to ličiti. Vidjet ćeš kaza jedna žena. Doista sutra dan dođe ta žena kod mene i donese mi dvije tegle meda bar je tako izgledao. Ja ga oprobah. Sladak je, miriše a ni okus mu nije loš. Ja tada nisam bio pčelar i znao sam da mu fali malo punoće okusa i mirisa ali mogao bi proći kao med za one koji dobro ne poznaju šta je pravi pčelinji med.
Prije pet godina kada sam dobio internet i već na veliko bavio se pčelarstvom pročitam negdje na pčelarskoj stranici jedan način za otkrivanje krivotvorenog meda i odmah se sjetim one dvije Jajačke tegle meda isto na krajevima tih tegli moglo se nakon nekog vremena primjetiti da ima tragova stvrdnutog šećera koji nije kristalizirao nego se osušio i došlo do stvaranja kristala šećera slično kao kod baklave kada dugo stoji i osuši se ako te kristaliće kašikom vratimo u tečni med oni se ponovo rastope što kod kristala pčelinjeg meda nije slučaj jer njih topi samo toplota.
Evo jednostavne metode za one koji kao Senad nemaju istančan okus za otkrivanje takvog meda koji se na veliko pravi kako znam u okolini Jajca, Bugojna i nekih drugih gradova.
Ako sumnjate da je med jeftin i krivotvoren dovoljno je uzeti malo prstom toga meda i trljati ga po dlanu u krug i ako trljanje ono postaje sa sve višim otporom znak je da taj med gubi vodu i da se suši pa ubrzo se po krajevima primjete i kristalići šećera to je siguran znak da se radi o bjelom konzumnom šećeru SAHARINU.
PRAVI MED kada ga tako trljamo o dlan on se zagrijava i postane viskozniji (tečniji) i više liči da se pretvara u ulje jer pčelinji med se ne suši na zraku nikad.
Tom metodom sam dokazao jednom trgovcu voća koji je prodavao jedan med po 5KM, a drugi po 10 KM
da mu je taj med od 5KM-ova lažni. Moj komšija je baš od njega tada kupio taj med napadajući mene kako mu ja nudim med po 10KM .Baš sam tada testirao oba trgovčeva meda. Onaj od 5KM je bio lažan a onaj od 10KM je bio kao pravi. Trgovac je na to dodao da mu je stric pčelar i da je taj skupli med sigurno pravi , a za onaj jeptiniji koji je dobio od neke žene da ga proda nije siguran ima li ona pčele.
Ovdje govorim o krivotvorenom medu koji se pravi na gore opisan način. Na tržištu se zna naći meda kojeg prave od saharina postupkom invertoze gdje se taj složeni šećer pretvara u glukozu i fruktozu koji su pravi sastavni dio pčelinjeg meda pa ova navedena metoda ne može otkriti tako krivotvoren med. Tu dolazi do izražaja Senadov način kušanja okusa izgleda i mirisa ili laboratorij u Austriji koji traži pčelinje fermente i tako dokazuje krivotvorenost meda. U Hrvatskoj je bio prije par godina jedan majstor za proizvodnju meda pa mu ni Zagrebački institut nije mogao dokazati da je krivotvoren jer je njegov plagijat sadržavao sve komponente u pravom omjeru kao pravi med koje su mogli ispitati. Taj krivotvoritelj je ipak razotkriven u Bečkoj laboratoriji.
Za vrijeme zadnjeg rata u komšiluk u kuću pored moje dođoše izbjeglice iz Jajca i tako sam im ja bio prvi komšija i naravno pomogao im koliko sam mogao.Nakon nekoliko tjedana primjetim ja da njihova djeca i žene beru cvjetove od maslačka koji je te godine dobro procvao ma nabraše ga pun sepet. U znatiželji ih upita šta će im toliki cvijet. Kazaše mi da će praviti med. Doista tada sam prvi put čuo da se med može praviti. Kako ćete praviti i na što će to ličiti. Vidjet ćeš kaza jedna žena. Doista sutra dan dođe ta žena kod mene i donese mi dvije tegle meda bar je tako izgledao. Ja ga oprobah. Sladak je, miriše a ni okus mu nije loš. Ja tada nisam bio pčelar i znao sam da mu fali malo punoće okusa i mirisa ali mogao bi proći kao med za one koji dobro ne poznaju šta je pravi pčelinji med.
Prije pet godina kada sam dobio internet i već na veliko bavio se pčelarstvom pročitam negdje na pčelarskoj stranici jedan način za otkrivanje krivotvorenog meda i odmah se sjetim one dvije Jajačke tegle meda isto na krajevima tih tegli moglo se nakon nekog vremena primjetiti da ima tragova stvrdnutog šećera koji nije kristalizirao nego se osušio i došlo do stvaranja kristala šećera slično kao kod baklave kada dugo stoji i osuši se ako te kristaliće kašikom vratimo u tečni med oni se ponovo rastope što kod kristala pčelinjeg meda nije slučaj jer njih topi samo toplota.
Evo jednostavne metode za one koji kao Senad nemaju istančan okus za otkrivanje takvog meda koji se na veliko pravi kako znam u okolini Jajca, Bugojna i nekih drugih gradova.
Ako sumnjate da je med jeftin i krivotvoren dovoljno je uzeti malo prstom toga meda i trljati ga po dlanu u krug i ako trljanje ono postaje sa sve višim otporom znak je da taj med gubi vodu i da se suši pa ubrzo se po krajevima primjete i kristalići šećera to je siguran znak da se radi o bjelom konzumnom šećeru SAHARINU.
PRAVI MED kada ga tako trljamo o dlan on se zagrijava i postane viskozniji (tečniji) i više liči da se pretvara u ulje jer pčelinji med se ne suši na zraku nikad.
Tom metodom sam dokazao jednom trgovcu voća koji je prodavao jedan med po 5KM, a drugi po 10 KM
da mu je taj med od 5KM-ova lažni. Moj komšija je baš od njega tada kupio taj med napadajući mene kako mu ja nudim med po 10KM .Baš sam tada testirao oba trgovčeva meda. Onaj od 5KM je bio lažan a onaj od 10KM je bio kao pravi. Trgovac je na to dodao da mu je stric pčelar i da je taj skupli med sigurno pravi , a za onaj jeptiniji koji je dobio od neke žene da ga proda nije siguran ima li ona pčele.
Ovdje govorim o krivotvorenom medu koji se pravi na gore opisan način. Na tržištu se zna naći meda kojeg prave od saharina postupkom invertoze gdje se taj složeni šećer pretvara u glukozu i fruktozu koji su pravi sastavni dio pčelinjeg meda pa ova navedena metoda ne može otkriti tako krivotvoren med. Tu dolazi do izražaja Senadov način kušanja okusa izgleda i mirisa ili laboratorij u Austriji koji traži pčelinje fermente i tako dokazuje krivotvorenost meda. U Hrvatskoj je bio prije par godina jedan majstor za proizvodnju meda pa mu ni Zagrebački institut nije mogao dokazati da je krivotvoren jer je njegov plagijat sadržavao sve komponente u pravom omjeru kao pravi med koje su mogli ispitati. Taj krivotvoritelj je ipak razotkriven u Bečkoj laboratoriji.
Re: Koliko znate taktika za otkrivanje plagijata
Neki dan u Modriči sam bio kod prijatelja i shvati kako je neki prodavac koji je isao od vrata do vrata nasamario njegovog oca. Kao dao mu je 4 tegle meda jeftinije i to po 8 KM, kao 2 "bagrem" i 2 "livadski". Odmah sam po boji vidio da su i svjetliji i tamniji potpuno bisti i da nema one mutnoće koju pelud daje pravom medu. Onda miris, karakterističan miris. Moguce da je to ovaj o kome je Stipo pricao. i onda okus....
U svakom slucaju, nazalost u ovoj drzavi je tolika besparica da svi cesto gledamo da je sto jeftinije. Ljudi bas i nemaju previse pojma o medu. Dovoljno je samo da je jeftino i da lici i da vidis kako se pecaju. Ja to vec dugo gledam i nije mi svejedno, pogotovu kad vidim da su taj "med" kupili za lijek, pogotovu kad vidim da je to kupila trudnica......
Onda nema ni kontrole, a ni sankcija za one koji takav med stavljaju na trziste. Rekao bih kakva drzava tako i to. I ja uvijek gdje god vidim med mjerkam ga i ako mogu pomirisem. Mislim da je mnogo takvog meda patvorenog ili falsificiranog na trzistu, pored puteva, u malim trgovinama, cak i velikim trg. centrima.
Meni ne bi smetalo kad bi covjek prodavao to od maslacka ili secera s etiketom "slatka smjesa od secera ili maslacka", ali mi uzasno smeta kad je prodaje pod med.
Patvoreni i falsificirani med je veoma ozbiljna tema kojoj se malo poklanja paznje, koji spada u domenu nedozvoljenog stavljanja u promet i laznog oznacavanja, u krajnjem - kriminala.
Pozdrav svima.
U svakom slucaju, nazalost u ovoj drzavi je tolika besparica da svi cesto gledamo da je sto jeftinije. Ljudi bas i nemaju previse pojma o medu. Dovoljno je samo da je jeftino i da lici i da vidis kako se pecaju. Ja to vec dugo gledam i nije mi svejedno, pogotovu kad vidim da su taj "med" kupili za lijek, pogotovu kad vidim da je to kupila trudnica......
Onda nema ni kontrole, a ni sankcija za one koji takav med stavljaju na trziste. Rekao bih kakva drzava tako i to. I ja uvijek gdje god vidim med mjerkam ga i ako mogu pomirisem. Mislim da je mnogo takvog meda patvorenog ili falsificiranog na trzistu, pored puteva, u malim trgovinama, cak i velikim trg. centrima.
Meni ne bi smetalo kad bi covjek prodavao to od maslacka ili secera s etiketom "slatka smjesa od secera ili maslacka", ali mi uzasno smeta kad je prodaje pod med.
Patvoreni i falsificirani med je veoma ozbiljna tema kojoj se malo poklanja paznje, koji spada u domenu nedozvoljenog stavljanja u promet i laznog oznacavanja, u krajnjem - kriminala.
Pozdrav svima.
Re: Koliko znate taktika za otkrivanje plagijata
Ja mogu potvrditi priču obojice kolega , samo ne što sam vidio da neko prodaje takav "med " , nego što se nekad pravio dosta .Zapravo kad sam ja bio dijete ,
bilo je dosta siromašno svugdje .Meda baš nešto nije ni bilo ,pogotovo u prodavnicama .Šečer vjerovatno i nije bio puno jeftiniji .U to vrijeme žene su često
pravile med od maslačka i tako se zvao .Niko i nije mislio da je to pravi med, niti se on prodavao .Jednostavno to je bilo kao napr. zimnica .Druga je stvar što
je to danas otišlo u smjeru prevare . Negdje, odmah iza rata sestra mi ponudi teglu sa "medom " sa pitanjem " pogodi od čega sam pravila " Bio je neobičan
lijepe svjetloplave boje i prijatnog ukusa.Ukus me je podsjećao na nešto ,ali nisam znao šta . Pravljen je od cikorije , vodopije ili kako se kod nas još kaže
konjogriza i šečera naravno .
bilo je dosta siromašno svugdje .Meda baš nešto nije ni bilo ,pogotovo u prodavnicama .Šečer vjerovatno i nije bio puno jeftiniji .U to vrijeme žene su često
pravile med od maslačka i tako se zvao .Niko i nije mislio da je to pravi med, niti se on prodavao .Jednostavno to je bilo kao napr. zimnica .Druga je stvar što
je to danas otišlo u smjeru prevare . Negdje, odmah iza rata sestra mi ponudi teglu sa "medom " sa pitanjem " pogodi od čega sam pravila " Bio je neobičan
lijepe svjetloplave boje i prijatnog ukusa.Ukus me je podsjećao na nešto ,ali nisam znao šta . Pravljen je od cikorije , vodopije ili kako se kod nas još kaže
konjogriza i šečera naravno .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Re: Koliko znate taktika za otkrivanje plagijata
Danas gledam u trgovini med s PIP etiketama još malo poskupio i naj jeptiniji na polici je vrijeskov med sumnjiva izgleda s cijenom za jednu teglu od 900 gr 18,6 KM i najskuplji kestenov med 20,60 KM. Do njga na polici stoje 2 tegle s bjelom etiketom na kojoj samo piše domaći med i trgovački kod. domaći med cijena samo 8,5 KM.
Još mi upade u oči u bijelo neobično kristalizirane tegle meda na kojima piše livatski med. Lijepo je i po propisu etiketiran ali nisam zapantio ime firme. Cijena mu je 10,5 KM. Lijepo osmišljen trgovački trik postaviti jednu do druge visoku cijenu i nisku cijenu da navodi naivne kupce na kupovinu meda ispod cijene. Kakvog je kvaliteta taj jeftini med i dali je uopće med.
Još mi upade u oči u bijelo neobično kristalizirane tegle meda na kojima piše livatski med. Lijepo je i po propisu etiketiran ali nisam zapantio ime firme. Cijena mu je 10,5 KM. Lijepo osmišljen trgovački trik postaviti jednu do druge visoku cijenu i nisku cijenu da navodi naivne kupce na kupovinu meda ispod cijene. Kakvog je kvaliteta taj jeftini med i dali je uopće med.
Re: Koliko znate taktika za otkrivanje plagijata
Stipo znaju ljudi da je ovaj sa niskom cijenom ;Med ; koji je daleko od meda ali to je i u našoj prirodi da smo kupili ; dobro ;i jeftino i ljudi , kupci svjesno pdlegnu toj trgovačkoj zamci i kupuju šećer a kada žele pravi med idu na kućni prag pčelaru i to ih tjera receptura lijekova iz narodne medicine gdje u 90 posto tih recepata je osnovna baza lijeka domaći med sa napomenom da se nebi kupovalo u trgovini nego kod nekog sigurnog , dabi se pčelari izvadili iz ovog ćorsokaka koji su nametnili tržni centri je po meni izlaz u organizovanoj prodaji uz dobru reklamu što bi zahtjevalo tijesnu saradnju pčelara na ovim prostorima .E to bi povuklo i masu toga između ostalog dokaze o higijenskoj ispravnosti pa jeli organskog porijekla te uređenje samih relacija među ponuđačima dabi se izbjegla mogućnosdt poturanja plagijata jer u svemu tome bi i oni koji nemaju pčele nego vreće sa šećerom vidjeli svoju šansu , ma ljudi izbiše meni oči one tegle od Konica do na Bradinu kanda su pčele krave muzare i to lijepo upakovano a kada samo bolje pomirišeš i staneš osjetise mlječika maslačka i kada pitaš koliko ima košnica obavezno ide - nije moj med nego komšije a ,,, košnica ,,... neznam ima dosta ja mu činim uslugu - to je bnitno eliminisati meni ti ljudi dođu ko varoa , ma da nepretjerujem možda nešto blaže ko pčelinja vaš i evo nove teme o napasnicima koju smo zapostavili
- medonosa
- Aktivan
- Postovi: 1660
- Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
- Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
- Kontakt:
Analiza Meda
NOVA I BRZA METODA ZA OTKRIVANJE ANTIBIOTIKA U MEDU
Tim hemičara sa Univerziteta Almeria u Španiji, razvio je metod za istovremeno utvrđivanje prisustva čak 17 vrsta antibiotika u medu za manje od deset minuta.
Rukovodilac studije, Antonia Garrido navodi da metoda, od svih vrsta antibiotika, može da utvrdi prisustvo makrolida, tetraciklina, hinolona i sulfonamida u medu. Rad o tome objavljen je u Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2009; 57 (5): 1760. Autori metode koriste ultra efikasnu tečnu hromatografiju, tehniku koja omogućuje odvajanje komponenti iz uzorka, zajedno sa masenom spektrometrijom koja dozvoljava istovremenu identifikaciju do 17 antibiotika.
Praktično se ceo posao završava samo jednom analizom koja traje svega 10 minuta. To će omogućiti rutinsku primenu ove metode u laboratorijama i verovatno pad cena analiza meda na antibiotike.
Evropsko zakonodavstvo danas se drži politike nulte tolerancije antibiotika u medu i pokušava da razvije metode koje mogu utvrditi minimalne količine antibiotika u medu. Ovom, upravo otkrivenom metodom, biće moguće utvrditi prisustvo 17 vrsta antibiotika samo jednom analizom, u dozama od 0,1 do 1 mikrogram na kilogram meda, zavisno od vrste antibiotika.
Istraživači su sakupili 16 uzoraka meda, 11 od njih iz supermarketa, a 5 od pčelara Granade i Almerie. Antibiotike su našli u tri uzorka. Znači, pčelara koji ne poštuju propise ima svuda na svetu.
Jedan od komercijalnih uzoraka sadržao je 8,6 mikrograma eritromicina na kilogram meda. U drugom uzorku nađen je sarafloxacin. U trećem uzorku meda koji je uzet od jednog pčelara nađeni su sarafloxacin, tylosin, sulfadimidine i sulfachlorpyridazine, čak četiri antibiotika!
Tim hemičara sa Univerziteta Almeria u Španiji, razvio je metod za istovremeno utvrđivanje prisustva čak 17 vrsta antibiotika u medu za manje od deset minuta.
Rukovodilac studije, Antonia Garrido navodi da metoda, od svih vrsta antibiotika, može da utvrdi prisustvo makrolida, tetraciklina, hinolona i sulfonamida u medu. Rad o tome objavljen je u Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2009; 57 (5): 1760. Autori metode koriste ultra efikasnu tečnu hromatografiju, tehniku koja omogućuje odvajanje komponenti iz uzorka, zajedno sa masenom spektrometrijom koja dozvoljava istovremenu identifikaciju do 17 antibiotika.
Praktično se ceo posao završava samo jednom analizom koja traje svega 10 minuta. To će omogućiti rutinsku primenu ove metode u laboratorijama i verovatno pad cena analiza meda na antibiotike.
Evropsko zakonodavstvo danas se drži politike nulte tolerancije antibiotika u medu i pokušava da razvije metode koje mogu utvrditi minimalne količine antibiotika u medu. Ovom, upravo otkrivenom metodom, biće moguće utvrditi prisustvo 17 vrsta antibiotika samo jednom analizom, u dozama od 0,1 do 1 mikrogram na kilogram meda, zavisno od vrste antibiotika.
Istraživači su sakupili 16 uzoraka meda, 11 od njih iz supermarketa, a 5 od pčelara Granade i Almerie. Antibiotike su našli u tri uzorka. Znači, pčelara koji ne poštuju propise ima svuda na svetu.
Jedan od komercijalnih uzoraka sadržao je 8,6 mikrograma eritromicina na kilogram meda. U drugom uzorku nađen je sarafloxacin. U trećem uzorku meda koji je uzet od jednog pčelara nađeni su sarafloxacin, tylosin, sulfadimidine i sulfachlorpyridazine, čak četiri antibiotika!
Re: Koliko znate taktika za otkrivanje plagijata
Ako nas oči dobro služe onda pri podizanju tegle prema svjetlosti možemo uočiti sitne čestice koje prestavljaju polenova zrnca koja imaju pravi medovi i vješto falsifikovani medovi( nažalost).
Jedna konstatacija me daje na razmišljanje: Da je šećer slađi od meda. Da li je uvijek tako?
Jedna konstatacija me daje na razmišljanje: Da je šećer slađi od meda. Da li je uvijek tako?