Mustafa je napisao/la:Nešto me interesuje a nisam uspio naći odgovor ovdje, pa ako može neko da mi odgovori. Nisam ranije radio extraktovanje propolisa, ove godine sam mislio probati prvi put i nemogu da skontam u kojoj fazi se dodaje destilovana voda u otopinu?
Sa 96%-tnim alkoholom vršiš extrakciju.
Najmanje mjesec dana da ti bude na extrakciji u tamnog prostoru, što duže to bolje.
Tokom perioda extrakcije svaki treći dan mućkati.
Kada se završi sa extrakcijom , dodaj destilovane vode iz apoteke ( to je destilovana voda koju oni rade za svoje potrebe) .
Dodavanje dest.vode vrši dok je talog u saklenoj posudi .
Dodavanje vrši preko šprice sa produžetkom od infuzije na stjenku što bliže talogu i polako.
Kada si dodao destilovanu vodu ostavi još par dana da ostoji .
Kada se sve stabilizuje nemoj cijediti propolis, sa špricom izvlači extraktovani propolis
Osnovno što treba je da prije extrakcije predvidiš na koji % ćeš spuštat otopinu a da zadržiš procenat djelatne tvari koju nazivamo 20 %,30 % itd.
Kod mene je ranije propolis bio u 96 % alkoholu,, ovo je prejako ,, NIsam spuštao na niže iz razloga što sam uvjek imao reakciju i sav propolis pobjeli.
Sada spuštam na 70% mala reakcija u početka i sve se brzo vrati u normalu, nema bjeline propolisa što mi je veoma važno.
Ne zaboravi dodati u početku količinu sirovog propolisa.
Ako ima pitanja ništa se ne ustručavaj.