poštar napisao:hajd mi objasni kako da posaljem slike.jer tek sam se registrovao pa neznam kako funkcijonise stranica.pozz
poštar napisao:vozdra Senade
Ja sam Hasan Smailbegović iz Breze. Radim u BH Pošti a i drugim poslovima tako da veoma malo imam vremenna za praktični rad ali zato nađem dosta vremena za teoriju. Imam 22 HS koš. a imam namjeru i da povečam broj do 40 koš. Mislim da ču uz pomoč sina to moči stiči. Čvrstoča zavisi od spajanja stranica, ja idem na čisti rez dabi iskoristio cijelu tablu stiropola ida bi prošao što jeftinije. Od stirodura je vjeruj SAVRŠENSTVO koš. i tvrdoćom i čvrstočom ali je on skuplji. Ne upija vlagu nema pucanja i krivljena kao kod drveta gljivićna obolenja se stvaraju od vlage koje upija drvo. Dezifekciju radim sa čistim krečo (okrečim) spoljasa polikolorom. Ljeti manje ventiliraju odma više sabiračic napolju veči unos i bolje poklapaju med. Vjerovo ili ne ove god. početkom februara 7 ulica a prvog aprila sam stavio 3či nastavak jer mi je podnica bila puna pčele. tako da sam skinuo nešto samaslačka i behara.U drvenim sam prije razvijao pčelu na maslačku ibeharu. Ima dosta prednosti a ako sam praviš sasvim mala razlika u cjeni. MEDNO
poštar napisao:Senade slika 2 ti pokazuje prednji dio obrati pžnjuna podnicu. U samom vrhu je klasično leto u dnu se podigne i skloni ili okrene okrene daskica koju vidiš idobije se pomočno ili ljetno leto.
Između košnica vidiš poklopce sa mrežom sa kojim zatvaram zimi ili prilikom transporta. Na prednjem djelu stranica podnice vide se savijeni ekseri sa kojim učvrstim poklopce. Pčele imaju dobru zračnu ventilaciju. Možeš vijeti i cnu traku od gume kojom su košnice stegnute tako da im netreba ništa odozgo ali ovo je samo navika starog načina pčelarenja.
Zaboravo sam ti reči da je debljina 5 cm ali i to da stiropol ima nešto št je specifično a toje, uzmi komad stiropola i staviga na snijeg onda sjedi 10 min ili 10 sati tebi je toplo a snijeg se ne topi. Izvuc sam zaključak.
Jesi li gledao CD RAD DJEVOJKE SA LR STIROPOLKAMA ako nis ja imam (nešto predivno). Što se tiče ptica vjerj da nisam za ove 3 god imao problema.
U ovoj prvj košnici što je sama tu su žute pčele sa kojim pčelari EMA ŠNAJDER da se malo pohvalim dobio sam od nje maticu sa dvadeset pčela 30 juna ove godine. Moguti samo reči ono što sam uočio na njihovom radu mirnoči nešto nevjerovatno. Imam utisak kao da imaju veču tjelesnu teperaturu mada znam da je to nemoguče ali ranije izlaze dosta ksnije se vračaju. Na nižim temperaturama samo one izlaze , vdjeću tek iduče god kakve su na medu. MEDNO
poštar napisao:U ovoj prvj košnici što je sama tusu žute pčele sa kojim pčelari EMA ŠNAJDER da se malo pohvalim dobio sam od nje maticu sa dvadeset pčela 30 juna ove godine. Moguti samo reči ono što sam uočio na njihovom radu mirnoči nešto nevjerovatno.
pa sam 86 u Bjelovaru na sajmu slušao izlagane, tada gospođice Eme Šnajder Klus a ubrzo poslije toga sam stupio u kontakt i radim po njenim instrukcijama onoliko koliko mi dzvoljava moje slobodno vrijeme. A samim tim kodmene je pčelarenje hobi. Pošto se kod nas nemože nabaviti iz jednog dijela nastavak ili pololu nastavak , riješio sam po svaku cijenu da probam da pravim dio po dio. Prve košnice koje sam napravio lijepio sam svim i svačim samo da su čvrste ali pčele bi se tu zadržale 10 , 15 pa i 20 dana i onda jednostavno izađu napolje i naprave ogromnu bradu zajedno sa maticom. Odma sam stupio u kontakt sa Emom i objasnila mi da je problem ljepilo. Jaka koncentracija ljepila i pčele nemogu to prihvatiti. Od tada dobivam od nje ljepilo na bazi bija kod njih naj vjerovatnije se pakuje u večoj količini dok ja dobijem u običnim plastičnim kutijama na kojm nema ama baš ništa. Stiropol režem na cikular mašina za drvo radi se isto kao i drvo samo ide brzo i lako. Moj je savjet ako želiš probat onda neka to bude STIRODUR jer je tvrd kao i jelovo drvo i na falc. Ako ideš sa falcom za 1 nastavak ti ide nešto više od pola kvdrata nekih 8 KM + vijci koji u stiroduru igraju veliku ulogu zato što je jako tvrd 4 puta 3 puta 10 cm= 2,40km + lepilo oko 3 KM +nosači ramova 2 po 0,25 KM = 0,50KM = sve ukupno 14 KM
postar napisao:Da u to sam se uvjerio kada sam pogledao na ramove i vidjeo svjez unos u ova doba. Jedino je moguce sa Astera.
Nasao sam jos par vrsta, mislim da je i to Aster samo u drigim bojama. Isti oblik cvjeta, rasta i vremena cvjetanja.
Pcele ga isto posjecivaju kao i ovu vrstu. Kasno u jesen ga donosim u svoj pcelnjak, jednostavno me ocaralo njegovo cvjetanje a i vrijeme u koje daje svoje cvjetove.
simke napisao:gdje se može kupiti sjeme astera, ima li u sjemenarnama ..
Stipo napisao:simke napisao:gdje se može kupiti sjeme astera, ima li u sjemenarnama ..
Kod mene Aster nema sjeme. Razmnožava se dijeljenjem korijena iz kojeg izraste više novih izbojaka.
Stipo napisao: Kod mene Aster nema sjeme. Razmnožava se dijeljenjem korijena iz kojeg izraste više novih izbojaka.
simke napisao: stipo, onda mi moraš poslati sjeme poštom .....
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju