
Propolis & Maslinovo ulje
-
- Čita i piše, vrlodobar
- Postovi: 441
- Pridružen/a: 22 kol 2010, 15:00
- Lokacija: Srebrenik Mehmeduša
Ja sam na sajmu pčelarstva u Srebreniku pričao sa jednim iz Gradačca
koji je prodavao propolis u maslinovom ulju.
Pitao sam ga kako to radi reče isto ko i sa alkoholom, e sad
koji procenat dobija na kraju to je upitno i koliko ulje može razgradit propolis.
koji je prodavao propolis u maslinovom ulju.
Pitao sam ga kako to radi reče isto ko i sa alkoholom, e sad
koji procenat dobija na kraju to je upitno i koliko ulje može razgradit propolis.
Zadnja izmjena: Samir, dana/u 16 pro 2010, 09:48, ukupno mijenjano 1 put.
• Razna otapala otapaju pojedine sastavnice propolisa, ali niti jedno u potpunosti. U toploj vodi 80°C odvaja se od voska i tone na dno posude, dok vosak ispliva na površinu. Topljivost u vodi je slaba (7-11%). Alkohol otapa propolis na hladnom (60-70%). Najbolja topljivost se postiže mješavinom različitih otapala: eter + alkohol, kloroform + alkohol, toluol + alkohol i dr. Topljivost ovisi o temperaturi i trajanju izdvajanja sastavnice.
Kolika je topljivost propolisa u pojedinim uljima nemam podataka.
Kolika je topljivost propolisa u pojedinim uljima nemam podataka.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 16 pro 2010, 12:10, ukupno mijenjano 1 put.
- Hajrudin Zivinice
- Čita i piše, nedovoljno
- Postovi: 18
- Pridružen/a: 01 tra 2011, 23:41
- Lokacija: Živinice
Re: Propolis & Maslinovo ulje
Mislim da mi kao pčelari ako se upustimo u izričito dokazivanje koliko procenata ima propolisa u vodenom rastvoru ili u maslinovom ulju nećemo baš daleko stići. Lijepo bi to bilo dokazati ali to mogu jedino bolje opremljene laboratorije ali je neosporno da jedan dio propolisa se razgrađuje i u maslinovom ulju isto kao i u vodi.
Što se tiče upotrebe propolisa na način da se zagrijava bilo kako preko 40 stepeni celzijusa, stavljanje u kuhanje i sl. izričito sam protiv toga. Maslinovo ulje sa propolisom se može koristiti u salatama. Po mom mišljenju svi pčelinji proizvodi koji se koriste za liječenje ili konzumaciju isključivo se trebaju konzumirati do temperature gore navedene.
Za neke primjene smatram da nije baš toliko bitno koja je koncentracija istog, bitno je da je odstojao u otapalu tj maslinovom ulju bar mjesec dana, sama kombinacija propolisa i maslinovog ulja asocira prvenstveno na upotrebu kao mehlema ili ulja za opekotine ili vanjske povrede, može se uzimati i kao alkoholna otopina na kocki šećera, korici hljeba ali mislim da je tu ne prevaziđena alkoholna otopina, te kod tvrde stolice odnosno zatvora istovremeno kako za unutrašnju tako i vanjsku primjenu, za ublažavanje bolova i pomaganje pri zarastanju ranica, liječenje opekotina od sunca, herpesa, protiv ispucalih usana, i tako dalje tj. za sve ono za što alkoholna otopina nije prikladna jer se brzo osuši.
Nekada nije prednost ako je procenat propolisa veliki u otapalu, kupci se znaju žaliti da im ostanu mrlje od propolisa po koži (naročito ako ga koriste za vanjsku upotrebu) naročito ako ga nanose po licu i onda ga moraju potpuno ukloniti dok onaj razrijeđeni se može nanijeti i neće biti toliko uočljiv.
Farmaceuti znaju da se sve može koristiti kao lijek pa i najveći otrovi ali u određenoj količini, mi sa propolisom teško da možemo pretjerati sa količinom ali nije nužna tolika koncentracija za njegovo blagotvorno dejstvo na ljudski organizam kao redovna upotreba istog čak i u malim količinama ali redovno.
Što se tiče upotrebe istog, ne treba se brinuti, educiranost našeg naroda na Balkanu ravna je pa gotovo "nuli", prvo moramo educirati kupce pa da vide efekte i tek onda se može nešto više raditi, sve ovo napreduje puževim korakom.
Propolis koji ostane kao talog tj ako je bez ostataka drveta može se iskoristiti za spravljanje krema na bazi propolisa dok je to malo teže odraditi sa ostatkom od alkoholne ekstrakcije (osjeća se jak miris alkohola u talogu).
Snaga prirodnih lijekova je najvećim dijelom u njihovoj neškodljivosti, ako Vam nešto ne pomogne baš za bolest koju liječite sigurno Vam neće štetiti ničem drugom što kod klasičnih lijekova nije slučaj.
Na ovom linku http://www.mojepcele.host56.com/1_2_P-e ... zvodi.html ima nešto o proizvodima pčela i propolisa u skraćenom obliku.
Što se tiče upotrebe propolisa na način da se zagrijava bilo kako preko 40 stepeni celzijusa, stavljanje u kuhanje i sl. izričito sam protiv toga. Maslinovo ulje sa propolisom se može koristiti u salatama. Po mom mišljenju svi pčelinji proizvodi koji se koriste za liječenje ili konzumaciju isključivo se trebaju konzumirati do temperature gore navedene.
Za neke primjene smatram da nije baš toliko bitno koja je koncentracija istog, bitno je da je odstojao u otapalu tj maslinovom ulju bar mjesec dana, sama kombinacija propolisa i maslinovog ulja asocira prvenstveno na upotrebu kao mehlema ili ulja za opekotine ili vanjske povrede, može se uzimati i kao alkoholna otopina na kocki šećera, korici hljeba ali mislim da je tu ne prevaziđena alkoholna otopina, te kod tvrde stolice odnosno zatvora istovremeno kako za unutrašnju tako i vanjsku primjenu, za ublažavanje bolova i pomaganje pri zarastanju ranica, liječenje opekotina od sunca, herpesa, protiv ispucalih usana, i tako dalje tj. za sve ono za što alkoholna otopina nije prikladna jer se brzo osuši.
Nekada nije prednost ako je procenat propolisa veliki u otapalu, kupci se znaju žaliti da im ostanu mrlje od propolisa po koži (naročito ako ga koriste za vanjsku upotrebu) naročito ako ga nanose po licu i onda ga moraju potpuno ukloniti dok onaj razrijeđeni se može nanijeti i neće biti toliko uočljiv.
Farmaceuti znaju da se sve može koristiti kao lijek pa i najveći otrovi ali u određenoj količini, mi sa propolisom teško da možemo pretjerati sa količinom ali nije nužna tolika koncentracija za njegovo blagotvorno dejstvo na ljudski organizam kao redovna upotreba istog čak i u malim količinama ali redovno.
Što se tiče upotrebe istog, ne treba se brinuti, educiranost našeg naroda na Balkanu ravna je pa gotovo "nuli", prvo moramo educirati kupce pa da vide efekte i tek onda se može nešto više raditi, sve ovo napreduje puževim korakom.
Propolis koji ostane kao talog tj ako je bez ostataka drveta može se iskoristiti za spravljanje krema na bazi propolisa dok je to malo teže odraditi sa ostatkom od alkoholne ekstrakcije (osjeća se jak miris alkohola u talogu).
Snaga prirodnih lijekova je najvećim dijelom u njihovoj neškodljivosti, ako Vam nešto ne pomogne baš za bolest koju liječite sigurno Vam neće štetiti ničem drugom što kod klasičnih lijekova nije slučaj.
Na ovom linku http://www.mojepcele.host56.com/1_2_P-e ... zvodi.html ima nešto o proizvodima pčela i propolisa u skraćenom obliku.
Onaj ko u moru nebo gleda, taj na drvetu vidi ribe!
http://www.mojepcele.host56.com/
http://www.upvrijesakzivinice.comli.com/
http://www.mojepcele.host56.com/
http://www.upvrijesakzivinice.comli.com/
- Šemso Kajtazović
- Čita i piše, nedovoljno
- Postovi: 12
- Pridružen/a: 25 sij 2011, 11:07
Re: Propolis & Maslinovo ulje
Vrlo,vrlo interesantan način pripreme ekstrakta propolisa.Posebno važno za one koji neupotrebljavaju alkohol.
http://spos.info/forum/index.php?topic=12705.0
http://spos.info/forum/index.php?topic=12705.0
- Hajrudin Zivinice
- Čita i piše, nedovoljno
- Postovi: 18
- Pridružen/a: 01 tra 2011, 23:41
- Lokacija: Živinice
Re: Propolis & Maslinovo ulje
Hvala kolega na linku!Šemso Kajtazović je napisao/la:Vrlo,vrlo interesantan način pripreme ekstrakta propolisa.Posebno važno za one koji neupotrebljavaju alkohol.
http://spos.info/forum/index.php?topic=12705.0
Vrlo zanimljiv pristup koji moram probati čim stignem, možda i sutra

Onaj ko u moru nebo gleda, taj na drvetu vidi ribe!
http://www.mojepcele.host56.com/
http://www.upvrijesakzivinice.comli.com/
http://www.mojepcele.host56.com/
http://www.upvrijesakzivinice.comli.com/