Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Tehnike pčelarenja
Avatar
Ahmet
Čita i piše, dobar
Postovi: 190
Pridružen/a: 08 sij 2011, 12:51
Lokacija: Livno

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Ahmet »

Amer Smajlović je napisao/la:pošto je ovo tema o prihranjivanju šećernim sirupom imam jedno pitanje kad je pravo vrijeme za intezivno prihranjivanje pčela za zimu, imam tri mlada roja koji su formirani polovinom juna ako moze neko da mi odgovori kolko litara sirupa da im dam, jos da napomenem da nisu uspijeli puno skupiti iz prirode.


Sad je pravo vrijeme i ne cekaj ni dana vise, uglavnom normalno drustvo mora imati minimalno 12 kg meda za zimu, pravi sto gusci sirup 2 na prema 1 ili 3 na prema 1 za šećer jer drustva koja u ovo vrijeme dobijaju blazi sirup na proljece cesto imaju problema sa nozemozom.
Amer Smajlović
Registrovan
Postovi: 4
Pridružen/a: 22 lip 2012, 10:57

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Amer Smajlović »

Ahmet je napisao/la:
Amer Smajlović je napisao/la:pošto je ovo tema o prihranjivanju šećernim sirupom imam jedno pitanje kad je pravo vrijeme za intezivno prihranjivanje pčela za zimu, imam tri mlada roja koji su formirani polovinom juna ako moze neko da mi odgovori kolko litara sirupa da im dam, jos da napomenem da nisu uspijeli puno skupiti iz prirode.


Sad je pravo vrijeme i ne cekaj ni dana vise, uglavnom normalno drustvo mora imati minimalno 12 kg meda za zimu, pravi sto gusci sirup 2 na prema 1 ili 3 na prema 1 za šećer jer drustva koja u ovo vrijeme dobijaju blazi sirup na proljece cesto imaju problema sa nozemozom.

Hvala kolega Ahmet ,počeo sam ja prihranjivati ima 10 dana korisna je informacija da pravim gušći sirup jer sam ja pravio 1:1 hvala jos jednom.
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Ismet »

prije par godina imao sam slučaj kvarenja sirupa u par hranilica. isti se ukiselio i po njemu se mem uhvatio. najvjerovatniji "krivac" za to kvarenje sirupa je bilo mlijeko u prahu koje je bilo dodano u sirup pa su ga pčele sporo uzimale.
ima li iko slično iskustvo?
šta dodati u sirup (neovisno od dodavanja mlijeka u prahu) da se ne može pokvariti, "ukiseliti"? (jabukovo sirće, limuntos?)
Dobru srcu sreća dođe.
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 228
Pridružen/a: 23 pro 2010, 17:16

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la senad grudic »

Ja pretezno pri pravljenju sirupa dok kuham vodu dodajem nekoliko kesica caja. Najcesce to bude metvica .Najvjerovatnije zbog mirisa i okusa
puno brze uzimaju sirup tako da nema kad da se ukiseli.Probaj pa vidi sam ces uvidjeti razliku. Mozes i da probas na par kosnica nije veliki trosak
a ucinak je veliki. Sretno Senad
Senad Grudic
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la schumy »

Moj način pripreme jesenje prihrane šećerom je da najprije skuham čaj (uvarak) od ljekovitog bilja (suhog). Komponente u čaju su obavezno stolisnik (achillea millefolium), metvica (menta piperita, najpoznatija vrsta), pelin (Artemisia absinthium), majčina dušica (Thymus serpyllum), matičnjak (mellisa officinalis)....
Rjeđe (kada ju nađem u prirodi) dodajem i travu-Ivu ili dubačac - (galium verum).....
To su sve biljke koje povoljno i blagotvorno djeluju na probavne organe i jedan stari pčelar me pred oko 30-tak godina naučio da je to (tako pripravljen čaj) najbolje preventino sredstvo za suzbijanje nozemoze.... A to i sama logika stvari govori - zimska apstinencija izbacivanja fecesa kod pčela se ublažava sa ovakvim čajevima jer ove ljekovite biljke povoljno djeluju na nadutost i sve ostale probavne tegobe...
Od tada ja redovito spravljam takve (ja ih zovem) "moje čajeve" i dajem pčelama najesen. Dodajem i bijeli luk (češnjak) u granulama koje zdrobim ili se svježi režanj češnjaka ocijedi u pripravak čaja na kraju prije dodavanja šećera.
U taj vreli čaj miješam šećer u omjeru 1:2, najčešće i 1:3 (voda/šećer).
To je moj način pripreme sirupa, a omjere ćete naći u mojim starim postovima na ovome forumu, da se ne ponavljam....
Pozdrav.............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la zvones »

schumy je napisao/la:Moj način pripreme jesenje prihrane šećerom je da najprije skuham čaj (uvarak) od ljekovitog bilja (suhog). Komponente u čaju su obavezno stolisnik (achillea millefolium), metvica (menta piperita, najpoznatija vrsta), pelin (Artemisia absinthium), majčina dušica (Thymus serpyllum), matičnjak (mellisa officinalis)....
Rjeđe (kada ju nađem u prirodi) dodajem i travu-Ivu ili dubačac - (galium verum).....
To su sve biljke koje povoljno i blagotvorno djeluju na probavne organe i jedan stari pčelar me pred oko 30-tak godina naučio da je to (tako pripravljen čaj) najbolje preventino sredstvo za suzbijanje nozemoze.... A to i sama logika stvari govori - zimska apstinencija izbacivanja fecesa kod pčela se ublažava sa ovakvim čajevima jer ove ljekovite biljke povoljno djeluju na nadutost i sve ostale probavne tegobe...
Od tada ja redovito spravljam takve (ja ih zovem) "moje čajeve" i dajem pčelama najesen. Dodajem i bijeli luk (češnjak) u granulama koje zdrobim ili se svježi režanj češnjaka ocijedi u pripravak čaja na kraju prije dodavanja šećera.
U taj vreli čaj miješam šećer u omjeru 1:2, najčešće i 1:3 (voda/šećer).
To je moj način pripreme sirupa, a omjere ćete naći u mojim starim postovima na ovome forumu, da se ne ponavljam....
Pozdrav.............schumy
Shumy , čajeve je sigurno dobro dodavati, pa i ja to radim ali samo jedan. Razlog tome je što zazirem od mješanja više čajeva zbog mogućih neželjenih kemijskih
reakcija, za koje ja neznam. Ne tvrdim da je to kod tebe slučaj ali ja sam oprezan po tom pitanju.
Što se tiče šečera, krajnja moguća topivost šečera u vodi je 2: 1 (šečer/voda), jer dolazi do zasičenja. To sam više puta i probao. Jaču koncetraciju od toga je nemoguće
otopiti i neotopljen šečer će dobrim dijelom biti izbačen. Radio sam i invertazu kiselinama i taj neotopljeni dio šečera poslje nekog vremena ima običaj kristalizirati .
Da napomenem i to da je topljenje šečera u hladnoj vodi jako spor i nesiguran proces.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
saperica
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 240
Pridružen/a: 14 lis 2012, 22:22

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la saperica »

ako se invertaza napravila kako je onda opet ošao u kristal šećer? koliko vremena je prošlo?
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la zvones »

saperica je napisao/la:ako se invertaza napravila kako je onda opet ošao u kristal šećer? koliko vremena je prošlo?
Pitanje je dobro . Dakle znao sam da dolazi do zasićenja pa sam prvo otopio šečer do 60% ili 1,5:1 uz dodatak 2 gr limuntosa/kg šečera. Pošto sam to radio
zimi, a nisam imao stalni izvor toplote uz grijanje na radijatoru, povremeno bi podgrijavao i na plinu, te utopljavao posudu. Zatim sam dosipao šečer uz mješanje
ponovo na plinu uz dodatak limuntosa u pomenutoj količini. Sve teže je bilo otopiti šečer i otopio bi se potpuno do 2:1. Pošto je proces inventiranja i dalje tekao,
neotopljeni šečer se uvijek nalazio na dnu kao bjeličasta masa (slična tijestastoj masi ), vjerovatno djelomice invertovanoj ali se mješanjem drvenom kašikom
osječalo struganjene neotopljenog šečera po dnu. Ako bi taj gusti sirup ostao u obliku večih kapi na ivici posude dobila bi se tvrda smjesa kao plastika , a moglo
se i vidjeti kristaliziranog šečera ( moguče da se nije dobro otopio ali to se nije vidjelo u sirupu koji je izgledao otopljen, a ostajao bi po rubovima ).
Moguće da se prosti šečeri neće više vračati u kristalno stanje, ali pošto se šečer nije u potpunosti otopio vjerujem da se taj dio nije potpuno ni razložio na proste
šečere i tada uz djelovanje kiseline dobijemo upravo neku masu, koja brzo očvrsne i zbog gustine . Zbog toga sam to i nazvao kristalisanje , jer najviše liči na to.
Dio šečera koji se nije otopio, nije niti napustio kristalnu strukturu .
Ukoliko se šečer ne invertuje tada je bezraložno i pisati o ovome jer nemože se otopiti gušči sirup od 2: 1 .
Na kraju ovu tvrdnju da je šečer u zasićenju kod 2:1 nisam ja izmislio, to tvrde kemičari (66,66 % : 33,33% , šečer / voda ), a ja sam ovo o ćemu pišem ranije radio
i mogu potvrditi da to odgovara onome što sam sad napisao .
Nisam odgovorio na zadnje pitanje, a to je vrijeme od dva do tri tjedna . Sud je bio veći ekspres lonac , a invertazu sam radio zbog pravljenja pogača .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
fahrudin
Čita, piše dovoljno
Postovi: 89
Pridružen/a: 07 sij 2010, 00:13
Lokacija: Brčko - Koraj

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la fahrudin »

zvones je napisao/la:
saperica je napisao/la:ako se invertaza napravila kako je onda opet ošao u kristal šećer? koliko vremena je prošlo?
Pitanje je dobro . Dakle znao sam da dolazi do zasićenja pa sam prvo otopio šečer do 60% ili 1,5:1 uz dodatak 2 gr limuntosa/kg šečera. Pošto sam to radio
zimi, a nisam imao stalni izvor toplote uz grijanje na radijatoru, povremeno bi podgrijavao i na plinu, te utopljavao posudu. Zatim sam dosipao šečer uz mješanje
ponovo na plinu uz dodatak limuntosa u pomenutoj količini. Sve teže je bilo otopiti šečer i otopio bi se potpuno do 2:1. Pošto je proces inventiranja i dalje tekao,
neotopljeni šečer se uvijek nalazio na dnu kao bjeličasta masa (slična tijestastoj masi ), vjerovatno djelomice invertovanoj ali se mješanjem drvenom kašikom
osječalo struganjene neotopljenog šečera po dnu. Ako bi taj gusti sirup ostao u obliku večih kapi na ivici posude dobila bi se tvrda smjesa kao plastika , a moglo
se i vidjeti kristaliziranog šečera ( moguče da se nije dobro otopio ali to se nije vidjelo u sirupu koji je izgledao otopljen, a ostajao bi po rubovima ).
Moguće da se prosti šečeri neće više vračati u kristalno stanje, ali pošto se šečer nije u potpunosti otopio vjerujem da se taj dio nije potpuno ni razložio na proste
šečere i tada uz djelovanje kiseline dobijemo upravo neku masu, koja brzo očvrsne i zbog gustine . Zbog toga sam to i nazvao kristalisanje , jer najviše liči na to.
Dio šečera koji se nije otopio, nije niti napustio kristalnu strukturu .
Ukoliko se šečer ne invertuje tada je bezraložno i pisati o ovome jer nemože se otopiti gušči sirup od 2: 1 .
Na kraju ovu tvrdnju da je šečer u zasićenju kod 2:1 nisam ja izmislio, to tvrde kemičari (66,66 % : 33,33% , šečer / voda ), a ja sam ovo o ćemu pišem ranije radio
i mogu potvrditi da to odgovara onome što sam sad napisao .
Nisam odgovorio na zadnje pitanje, a to je vrijeme od dva do tri tjedna . Sud je bio veći ekspres lonac , a invertazu sam radio zbog pravljenja pogača .
Poštovani kolega zvones , pošto i sam imam slično iskustvo oko spravljanja invertaze želim da podijelim sa tobom , naravno i sa ostalim kolegama koji o tome imaju što reći
probleme koji pri tom nastaju.
Naime ja sam radio metodom zagrijevanja na tem. pčelinjeg klubeta kao što je to lijepo objasnio gos. Miloš na spos-u , kao katalizator koristio sam med 2% ilimuntos 2%
omjer je bio 4:1(šećer voda) nakon 20 dana rezultat kao i tvoj ,pola lijepo invertovan sirup a jedna polovina polu kristalisana masa .Pitanje je , gdje je greška?
Pošto sam morao riješiti problem, ja sam pokupio invertovani sirup, a preostalu masu zagrijao na laganoj vatri ne mislim da je bila veča tem. od 80-c
ubrzo se masa pretvorila u solidan sirup.Kada se malo ohladila pomiješao sam sve skupa, šta sam na kraju dobio ne znam , ali pogače su ispale solidne.Zvones očekujem od tebe komentar pa da vidim gdje sam.lijep pozdrav.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la senad »

KAko ćeš praviti invertovan sirup u omjeru 4:1 u korist šećera :(
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la schumy »

Omjer šećer:voda je otprolike 1:2÷3 kod mene uvijek. Vodu (čaj) zagrijavam na povišenu temperaturu, kada ju skinem sa štednjaka (plin) dodajem "Cedevitu" - koncentrat limunovog praška, ogmah dodajem količinu šećera da dobijem omjer 1:1. Neprestano drvenom kašikom miješam smjesu. Zatim polako dodajem šećer kolu po kilu dok god se može miješati i dok se topi. Ovakav pripravak punim u PET boce (od kisele vode). Mećem ih u PVC kante i nosim na pčelinjak ovako zapakirane. Dok stignem do pčelinjaka koji mi je kraj kuće ostavim da se ova otopina ohladi na temperatiru čovječjeg tijela i dodajem u PVC kadicu (prozvao sam ju Miller-RA, moja konstrukcija hranilice sa mrežom za ventiliranje). Na drugi pčelinjak (udaljen 28 km) dolazim kada je već ova smjesa mlaka. Događa mi se da se stvarno zgusne u smjesu na dnu boce koja ponovno nalikuje kristaliziranom šećeru. Odlijem dio u hranilicu (oko 50%), i dobro promiješam u boci ostatak. Idući dan ili za 2 dana kada dođem i otkrijem hranilicu pokupim ostatak (kašu) koja je još u stadiju kaše. Ovo mećem u posudu nosim kući i ponovno zakuham. Procijedim kroz sito za čak, zagrijem nanovo novu vodu (čaj) i ponovno ju koristim....
Koji je postotak potreban za koju količinu sirupa nikada je mjerim nastojim da je sirup čim gušći i da bude iskoristivost čim bolja a pčele da se čim manje muče pri preradi. Dali je omjer točno 2:1 ili više, po meni nije važno važno je da se i ove ljetne (a ponekad) i zimske pčele čim manje zamaraju pretvorbom sirupa u nektar jer se (poznato je) jako "raubaju". Pravilo "čim manje obroka u čim većim količinama" koje zagovaraju neki eksperti sam odavno napustio, moja je "mjera" 1 porcija=1,5 litra je ju pčele bez problema kroz noć prerade i iskoriste. Tako se izbjegava grabež, kiselost (ponovna fermentacija) koju je netko ovdje opisao i održavanje maksimalne higijene koja je presudna za očuvanje dobre kondicije pčela. Zato sa i usvojim PVC kadice koje su poskupe, ali moje hranilice nikada više ne moram dorađivati, jednom napravljene - služe mi zauvijek....Ovako izgleda:

slika

slika

Pozdrav................schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
saperica
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 240
Pridružen/a: 14 lis 2012, 22:22

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la saperica »

rješenje je električna mješalica i mješati bez stajanja. ovdje moram napomenuti da se može i s hladnom vodom ali traje i traje. najbolje je prokuhati vodu do vrenja i s takvom vodom radti sirup. brže i lakše se promješa ali i tu treba mješati 10min.
kao pomoć pri invertiranju možete koristiti limunsku kiselinu u količini 1 g na 1kg sirupa. isto vrijedi i za vinsku kiselinu.
za jabučni ocat ta količina je 2 ml do 3ml po kg smjese koju invertiramo.
nemojmo zaboraviti da je lakše odraditi pripravak s mljevenim šećerom.
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la zvones »

saperica je napisao/la:rješenje je električna mješalica i mješati bez stajanja. ovdje moram napomenuti da se može i s hladnom vodom ali traje i traje. najbolje je prokuhati vodu do vrenja i s takvom vodom radti sirup. brže i lakše se promješa ali i tu treba mješati 10min.
kao pomoć pri invertiranju možete koristiti limunsku kiselinu u količini 1 g na 1kg sirupa. isto vrijedi i za vinsku kiselinu.
za jabučni ocat ta količina je 2 ml do 3ml po kg smjese koju invertiramo.
nemojmo zaboraviti da je lakše odraditi pripravak s mljevenim šećerom.
Sve je tako i ja uvijek dovedem vodu do vrenja za bilo kakav sirup . Također odgovara i ovo 1 gr/kg sirupa, samo što ja idem mjerom od 2 gr/kg šečera, što je mislim,
mjera kojom je lakše računati. 2 do 3 ml ide za koncetrovanu kiselinu , napr. esenciju, tako da za jabučni ocat koji je znatno slabiji treba praviti preračun i mislim da ga
je dobro staviti i djelomice ohlađen sirup .
Saša ja znam, da ti znaš :) i druge načine invertovanja i također se slažem da je zbog zasićenja šečera to bolje raditi mljevenim šečerom, jer i ono što se ne bude otopilo
pčele mogu lakše preraditi. Osim toga , to sve ima smisla za pravljenje pogača , jer će se također na kraju miješati sa šečerom u prahu. Ja sam moguće i nepotrebno ,
spominjao invertovanje u vezi shumy-evog posta o prihrani šečerom 3:1. Evo i on je odgovorio da ostatak tog šečera ponovo otapa . Ne želim se mješati u bilo čije rutine
ali želim napomenuti da je po pisanju onih koji su to ispitivali, za stimulaciju najbolji nešto rijeđi sirup do 50% , a za prihranu u većim porcijama sirup 6o% šečera ili 1,5:1 (šečer/voda) iz razloga što je najbolji odnos količine inverta (koji pčele urade), odstranjivanja viška vode i vremena poklapanja. Ovakav sirup se potpuno otopi za nekoliko
minuta i šečer se više nemože vratiti na staro stanje.
fahrudin je napisao/la: Poštovani kolega zvones , pošto i sam imam slično iskustvo oko spravljanja invertaze želim da podijelim sa tobom , naravno i sa ostalim kolegama koji o tome imaju što reći
probleme koji pri tom nastaju.
Naime ja sam radio metodom zagrijevanja na tem. pčelinjeg klubeta kao što je to lijepo objasnio gos. Miloš na spos-u , kao katalizator koristio sam med 2% ilimuntos 2%
omjer je bio 4:1(šećer voda) nakon 20 dana rezultat kao i tvoj ,pola lijepo invertovan sirup a jedna polovina polu kristalisana masa .Pitanje je , gdje je greška?
Pošto sam morao riješiti problem, ja sam pokupio invertovani sirup, a preostalu masu zagrijao na laganoj vatri ne mislim da je bila veča tem. od 80-c
ubrzo se masa pretvorila u solidan sirup.Kada se malo ohladila pomiješao sam sve skupa, šta sam na kraju dobio ne znam , ali pogače su ispale solidne.Zvones očekujem od tebe komentar pa da vidim gdje sam.lijep pozdrav.
Fahro i ja sam ponekad citirao Miloša (inače oduševljava me svojim pjesničkim pisanjem ) i mislim da je to dobar način. Ako pogledamo odnos 4:1 ,tada je 80% šečer , a
20% voda . Sirup je toliko gust da gotovo vodu i ne treba odstranjivati .Naravno da je dio šečera nemoguće otopiti. Mislim da bi najbolje bilo raditi sa mljevenim šečerom
(kako kaže saperica ) i 3:1 , ali tako da se prvo potpuno otopi 2:1 (poslje mješanja treba čekati da se voda umiri i tada ne bi trebalo biti taloga na dnu ) .Poslje nekoliko
dana, kad se vidi da je invertovanje već krenulo, dodati treći dio naravno sa mješanjem. Ovaj dio se vjerovatno neće potpuno otopiti ali će svakako ići u pogače, pa
obzirom da je mljeveni šečer neće smetati. Četvrti dio bi, mislim , trebalo miješati sa dodatcima i onda dodavati u mješalicu u koju bi se prvo usuo invert. Invert prije
oduzimanja treba svaki put promiješati jer je gušči na dnu (ali ti to sve znaš). Mislim da bi na ovaj način bila bolja (pravilnija) struktura pogače . Na sličan način imam
namjeru praviti pogače za ljeto (stimular), tako što bi u njih dodavao svježu pelud (i kvasac), a pelud bih prethodno prelio sa malo bezmasnog jogurta ili surutkom, a
možda bi za to bilo dobro i malo mliječne kiseline. Sa jogurtom sam radio (oko 1 % masnoće) i treba preko peluda malo preliti napr. uveče, a ujutro promješat i dobije se
tečna masa koja se zatim lako umiješa u bilo što, a u šečeru je zadugo nekvarljivo .
Naravno postoje i drugi načini invertovanja ali za sve treba imati opremu ali i drgačiji stavovi o svemu . Naprimjer Marin nije pristalica dodavanja meda (zbog ATL) ,
a tu bi već moglo biti sporno i dodavanje peludi . Eh , kad bi se pčelari u svemu slagali , nebi niti bilo foruma , a ipak i pored svega ( što mene priznam uveseljava)
pčele su još uvijek , nedovoljno istražena draga bića.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la senad »

schumy je napisao/la:Događa mi se da se stvarno zgusne u smjesu na dnu boce koja ponovno nalikuje kristaliziranom šećeru. Odlijem dio u hranilicu (oko 50%), i dobro promiješam u boci ostatak. Idući dan ili za 2 dana kada dođem i otkrijem hranilicu pokupim ostatak (kašu) koja je još u stadiju kaše. Ovo mećem u posudu nosim kući i ponovno zakuham. Procijedim kroz sito za čak, zagrijem nanovo novu vodu (čaj) i ponovno ju koristim....
Ako se ovo dešava onda to nije više omjer 1:2 ili 3 u korist šećera.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
fahrudin
Čita, piše dovoljno
Postovi: 89
Pridružen/a: 07 sij 2010, 00:13
Lokacija: Brčko - Koraj

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la fahrudin »

senad je napisao/la:KAko ćeš praviti invertovan sirup u omjeru 4:1 u korist šećera :(
od prilike ovako;
šećer 37 kg.
med 4-5 kg. 12 %
voda 9, 2 l
limuntos 70 gr.

uvjeti ;
konstantno grijati na tem. do 40 -c
povremeno miješati (ja sam koristio režim 50 min. puza miješanje 10 min.)
vrijeme trajanja invertovanja 15 do 20 dana.

moj prvi pokušaj je uspio djelimično drugi put mijenjam sljedeće:
šećer ću samljeti , vodu zagrijati do ključanjai povećati vrijeme miješanja ,pa ćemo vidjeti.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la senad »

fahrudin je napisao/la:
senad je napisao/la:KAko ćeš praviti invertovan sirup u omjeru 4:1 u korist šećera :(
od prilike ovako;
šećer 37 kg.
med 4-5 kg. 12 %
voda 9, 2 l
limuntos 70 gr.

uvjeti ;
konstantno grijati na tem. do 40 -c
povremeno miješati (ja sam koristio režim 50 min. puza miješanje 10 min.)
vrijeme trajanja invertovanja 15 do 20 dana.

moj prvi pokušaj je uspio djelimično drugi put mijenjam sljedeće:
šećer ću samljeti , vodu zagrijati do ključanjai povećati vrijeme miješanja ,pa ćemo vidjeti.

Mogu razumjeti da će biti invertovanje , a da će se od te koncentracije napraviti sirup 4:1 , teško!
U koliko se pravi invertovnaje radi pravljenja umjetnog meda tj. da bi se pravile pogače to je nešto drugo.

Nemoguće napraviti 4:1 invertovan SIRUP . Šta će ti med u invertovanom sirupu

4 kg šećera na 1 litar vode i kada tome dodate vrenje ,isparavanje vode na kraju dobiješ šećer
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Kreso »

Narode, na brzinu malo preletim ove vase tekstove, bez da se zadubljujem u problematiku.
U svemu se pitam, zasto uopce invertujemo secer? Pa i nektar koje pcele skupljaju s cvijeca je slozeni secer, saharoza.
Ako ih vec prihranjujemo secerom, neka same invertizuju kako hoce bez mog petljanja. Ili ja negdje grijesim u startu.
saperica
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 240
Pridružen/a: 14 lis 2012, 22:22

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la saperica »

krešo ne bih se složio da skupljaju polisaharid, monosaharide skupljaju u većini slučajeva (fruktoza, glukoza) osim medne rose koja je ekskrement i po tome jedini animalni med.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Kreso »

E vidis kolega saperica, ni ja se nebih slozio stobom.
Evo ti par primjera o postotku saharoze u nektaru :
Lipa 73.7% ---- Kadulja 76.5 %----Bijela djetelina 70.3 %-----Crvena 62.8 %---- Kesten isto dosta visok postotak saharoze.
S druge opet strane, postoje i biljke gdje dominiraju prosti seceri.
Senf 0 % saharoze---- Repica 2.1%---- Kruska 3.9 % te brsljan 13 % saharoze.
A evo ti i izvor podataka, ujedno i link koji si trazio.
http://www.bijenhouders.nl/files/pdf/Ho ... usboek.pdf

Pozdrav Kreso.
saperica
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 240
Pridružen/a: 14 lis 2012, 22:22

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la saperica »

hvala na link-u, 20 str. mi je zanimljiva.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Stipo »

Ja svojim pčelama uvijek dajem sirup u omjeru šećer voda 1:1 bilo da ga dajem kao stimulaciju ili kao zimsku nadopunu hrane. Nisam pristalica ni gušćeg ni rijeđeg sirupa. Rusi su ispitivali koja je razlika u davanju gušćeg i rijeđeg sirupa i došli do saznanja da pčelama najbolje odgovara sirup sa 50 % šećera.
Vrijeme prerade sirupa sa 40 % šećera i sirupa sa 60% šećera je jednako jer u oba slučaja pčele to odrade za 16 sati.
Za to vrijeme pčele ispare višak vode iz sirupa dok šećer ne dođe na 73%. To je koncentracija kada se šećerni sirup konzervira i više nema opasnosti od kvarenja odnosno neće doći do alkoholnog vrenja. Pčele točno znaju gdje je ta granica i napuštaju saće sa takvim sirupom ostavljajući ga da vrijeme učini svoje. Neki pčelari hoće da pomognu pčeli i daju im gušći sirup. Na žalost čine sasvim suprotno. Previše gust sirup pčele slabije uzimaju jer im je pregust i one ga prvo moraju sa vodom razrijediti i tek kao takvog prenjeti u saće. Pčelar koji je dao pregust sirup na pojilicama sutra primječuje veliku navalu pčela koje nose vodu pojava slična kao kod davanje pogače.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
Ermin.ef.
Čita i piše, dobar
Postovi: 182
Pridružen/a: 13 svi 2012, 16:20
Lokacija: Kakanj

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Ermin.ef. »

Stipo je napisao/la:..pojava slična kao kod davanje pogače.
A šta se dešava kada npr. u januaru dodamo pogacu obogacenu polenom iz straha od nedostatka polena a vani je hladno pcele ne izlaze do vode uzimaju li pogacu?
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la medonosa »

Ermin.ef. je napisao/la:
Stipo je napisao/la:..pojava slična kao kod davanje pogače.
A šta se dešava kada npr. u januaru dodamo pogacu obogacenu polenom iz straha od nedostatka polena a vani je hladno pcele ne izlaze do vode uzimaju li pogacu?
Desava se nesto dobro unutar pcelinje zajednice,pcele dobivaju bjelancevine u hrani koje joj dovode i probavni trakt u normalnu funkciju,a i budi zlijezde za lucenje MM,pa nece trebati trositi svoje (tjelesno)masno tkivo da bi izhranile zapoceto leGlo!Naravno da je najbolje secerno-medno tjesto uz dodatak polena!Da se nebi zabunio,u postovima se pise da je pojava dodavanja poGace slicna kao kod dodavanja sirupa,da pcele lete na pojilicu radi razGradnje secera(saharoze),sto nije tacno!Pcele unose nektar iz prirode i preradjuju,od ceGa nastaje med koji u sebi sadrzi oko cca 82% secera i 17% vode,pa se postavlja pitanje kako pcele onda zimuju na medu u kojem je najvecim djelom secer(fruktoza i Glukoza)???U jesenjem prihranjivanju je moGuce ali nepreporucljivo dopuna zimske zaalihe sa velikim djelom poGace(u Njemackoj je ubicajena praksa 15kG blok poGace se dodaje odjednom u praznom nastavku na satonose!U tom slucaju je veoma velika kolicina pcela izletnica duze vrijemzaposljena unosom vode radi razGradnje poGace,i tada se desi da je kosnica puna zimnice ali pcele nisu skupile polena,jer su vecina izletnica bile zaposljenje unosom vode,u proljece se ovakve zajednice slabije razvijaju,pa se kaze da pcele slabo razvijaju na seceru,a u stvari zimuju dobro ali se slabo razvijaju usljed nedostatka polena,i trosenja svojih tjelesnih masnih naslaGa!U svakome prirodnom medu su i prisutna polenova zrnca(pomocu kojih se i odredjuje vrsta-sorta meda)radi toGa je i med najbolja hrana za pcele!I kristalizovan med pcele uzimaju u zimi(suncokretov,uljane repice)i veoma dobro zimuju na njemu jer kako sam i rekao ovi medeovi sadrze veoma mnoGo polenovih zrnaca u sebi kao i prirodnih secera fruktoze i Glukoze,ali i odredjen postotak vlaznosti u vrijeskovom medu npr od 19-21% pa pcele takav med moGu lako razGraditi bez preblema!Ako pcele zimuju na samoj medljici i duze vrijeme ne izlijecu moze biti poGubno za njih!
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Kreso »

Moja saznanja o gustini sirupa su ipak malo razlicita.
Za nadopunu zimskih zaliha najekonomicniji omjer jeste 2:1 u korist secera. Razlog je cisto ekonomske prirode.
Citao sam, mislim ili Relica, ili Taranova, gdje se kaze da za preradu odredjene kolicine sirupa, pcele potrose odredjeni procenat istog.
Pa su opitima dokazali da je sirup ove gustine, 2:1 dakle, najlakse preraditi, odnosno uz najmanji utrosak istog.
Nisu mi knjige pri ruci, ali kad nadjem navest cu tacno izvore podataka. Za stimulaciju je 1:1 ok.
Sto se tice pogace, nisam pristalica ovakve prakse. Smatram to suvisnim.
Medjutim, ako im dajemo pogacu s polenom, onda to cinimo jer predpostavljamo da ima legla.
Pcelama je potreban polen za bolje lucenje mlijeci, pa im zelimo pomoci jer kontamo da ga nema dovoljo u kosnici.
Ako ima legla, temperatura se mora podici na 36° C, a onda je potrosnja hrane veca, pa i vece oslobadjanje vodene pare i do stvaranje kondenza.
Staviti najlon preko satonosa, zadrzava temperaturu i stvara kapljice kondenza koje pcele mogu iskoristiti.
No jos jedanput, smatram to nepotrebnim., sigurno u ovo doba.
Imajmo povjerenja u nase pcelice. Rade one to milionima godina bez greske. Ako je dovoljno hrane u kosnici, spavajmo mirno.

P.S. Evo vidim u medjuvremenu post kolege Medonose, pa dva razlicita pogleda na problematiku. Najbolje da svako sam odabere za sebe.
Avatar
Ermin.ef.
Čita i piše, dobar
Postovi: 182
Pridružen/a: 13 svi 2012, 16:20
Lokacija: Kakanj

Re: Prihrana šećerom - pčelinja kazna

Post Postao/la Ermin.ef. »

Pitao sam ovo vezano za pogace iz razloga što sam prije nekoliko dana dodao po pola pogace svakom drustvu, ja se ne brinem za hranu jer sam u augustu zavrsio dodavanje oplemenjenog sirupa tako da je u zalihama pri provjeri bilo 15-20kg ali to je vecinom šećer a nekako sam sumnjao u dovoljne kolicine polena jer ga jesenas nije bas bilo pri pregledima a buduci da mislim da je krenulo leglo zato sam za svaki slucaj stavio malo pogace da nadomjesti polen ako zatreba a onda citajuci ove postove sam pomislio da mozda sad to bude zahtjevalo da one idu po vodu a hladno pa rekoh kako li ce se ponasati u takvim uslovima.
Odgovorite