Pogače

Tehnike pčelarenja
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 230
Pridružen/a: 28 lip 2010, 10:02
Lokacija: Mostar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Keno ta metoda je dobra i već isprobana, po završetku paše ja bih sve to na kraju sjedinio uz ukidanje stare matice, naravno ako ne mislim širiti pčelinjak. Glavni problem kod nas u Hercegovini je to "10 dana pred pašu". Ja još nisam uspio odgonetnuti kad je to niti o kojoj se paši radi. Primjetili smo dosad u većini knjiga da autori kažu 15 dana pred bagrem radim to i to itd.... tu je lako društva tempirati i ostale predradnje završiti. Ovdje ja ne znam šta je glavna paša drača, tilovina ili kadulja koja sve rjeđe medi? Po mome iskustvu drača je najmoćnija od ovih paša koliko god govore da je nesigurna. Naravno kad ne medi ne daje doslovno ništa. Znači problem je po meni šta proglasiti glavnom pašom i za šta se spremati i tempirati. Zato većina pčelara pogotovo seleći ne rade tom metodom jer im trebaju konstantno jaka društva pogotovo kasnije za Bosnu (livada). Pri tome ne razmišljaju o tome kako im puno legla pojede i puno meda, o Rensonu i tim stvarima... Uglavnom ja se slažem s tvojim načinom rada ali recimo pripremati pčele za bagrem na taj način bila bi fantazija. Pritom, po meni voditi računa da se transportiraju matičnjaci a ne mlade izležene matice, zna ih dosta u transportu uginuti.
Avatar
keno83
Čita i piše, odličan
Postovi: 675
Pridružen/a: 16 tra 2010, 20:09
Lokacija: capljina

Post Postao/la keno83 »

da metoda je stara, ali definitivno sta tu meda bude to se ne moze ni sa jednom drugom metodom mjerit, e sad ovo tvoje pitanje je odlicno, sta nazvati glavnom pasom, i kad izvadit maticu, e to je vec posebna tema..ali recimo da je nabezbolnije vadit maticu u 5 mjesecu iz razloga sto je tada razvoj na maksimumu i najmanje ce se osjetit, a ujedno sprijecit cemo rojenje, koje je najizrazenije u tom vremenu..ovom metodom mozemo iskoristit i manje izdasnu pasu, recimo ako idemo na bagrem, ako ce on medit, on ce nam svakako dat izvrsne prinose, bilo sa maticom, bilo bez nje.. bez nje svakako jos vece, ali zamisli jednu strasnu pasu kadulje, mozda naseg najcjenjenijeg meda, koja medi sve manje, ali bas zato pokusat iz nje, na ovaj nacin izvuci maximum, bilo bi sjajno za oprobat, i mislim da bi se moglo razmisljat u tom pravcu, a ovo deset dana nikad ne mozes reci sa sigurnoscu nego ides po nekom osjecaju, i uvjerenju, ali to opet bude u tih nekih 5 dana gore dole,dok se matica oplodi par dana, pa dok pronese jos par, tako da tu mozemo par dana i da fulamo..
sto se selecih tice, tu sam razmisljao i najbolje je uradit na sljedeci nacin, upravu si da mlade izlezene matice nastradaju u dobrom postotku prilikom prevoza, ali jednak je slucaj i sa maticnjacima, jer stalno treskanje auta, samim tim i maticnjaka sigurno ubija maticu u matinjaku, poznato je da i najmanje klimanje maticnjaka odvaja maticu od hrane u maticnjaku i od nje nema nista, nazalost sa tim sam imao dosta iskustva..rjesenje je po meni, mada malo naporno ali, kad se pcele prevedu na pasu, mi u inkubatoru vec imamo spremljene presadjene maticnjake stare nekih 13 ili 14 dana spemne za dodavanje, dva dana poslije selidbe kad se pcele smire dodati drustvima ,prije toga imamo posao, da pokidamo ostale maticnjake u kosnici, ali tek tada ove novododane ce zajednica prihvatit, i onda nakon izvaljivnja matice do njenog pronosenja imamo jos desetak dana, dovoljno da zajednica sakupi velike kolicine viska meda..jos jednostavniji nacin po meni i bolji sam vec rekao, a i manje je posla, dva dana pred selenje, povadimo matice, prevezemo pcele, zatim po preseljenju 4 ti dan vratimo se i pokidamo sve zatvorene maticnjake osim dva mlada lijepa, koje ce pcele nastavit njegovat i obilno hranit, jer ce prakticno samo oni biti sva nada zajednice, a i mlijeci zbog velikog broja mlade pcele ce biti na pretek..rezultat je isti, jak radni elan, velike kolicine meda i na kraju izvrsna mlada matica, i sve to bez rojenja te godine..eto nadam se da nije ovaj post bas zbrkan i da ce te se snaci heheheh pozz
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 230
Pridružen/a: 28 lip 2010, 10:02
Lokacija: Mostar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=5&t=3114

Ne znam jesi čitao ovo ovaj kolega radi baš tu metodu i prezadovoljan je. On sve tempira upravo za kadulju koja u njega izgleda medi što u nas nije slučaj. Samo da napomenem ješ jedna prednost ove metode je što ne treba m.rešetka koja smanjuje prinose, jer dok se matica izleže, oplodi i počne značajnije polagati jaja već su medišta blokirana medom. Opasni smo, zima nije ni počela a mi o proljetnom razvoju naveliko pričamo, treba otvoriti temu oksalna kiselina 2010 jer evo idealnih dana za nju.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 230
Pridružen/a: 28 lip 2010, 10:02
Lokacija: Mostar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Keno imaš li br. telefona pošalji mi na mail ako nije problem. Hoće jedan pčelar iz Čapljine da se čuje s tobom meni se čini da si ti iz toga kraja? pa eto ako nije frka mene ako nanese put javiću ti se da se upoznamo.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Keno83 obezmatičavanje jednomatičnog društva prije paše, pa poslje kidanje matičnjaka je mukotrpan posao. Isti učinak se može postići u dvomatičnom pčelarenju ali s manje posla i bez velikog slabljenja zajdnice. Deset dana prije selidbe prebaci se svo zatvoreno leglo u medišni prostor. Dan prije selidbe samo se ukloni dojnje plodište s maticom na novo mjesto u pčelinjaku. Umjesto plodišta postavi se nova podnica. Sve izletnice koje su se zatekle u uklonjenom plodištu do kraja dana će se vratiti na staro mjesto, a pošto tamo neće zateći ni leglo ni maticu neće imati šta raditi. Neće povlačiti matičnjake jer nema otvorenog legla. Sutra preselimo pčele na novu ispašu, a nakon par dana možemo još pojačati dojnje društvo preusmjeravanjem izletnica iz gornjeg društva. Preusmjeravanjem izletnica iz gornjeg društva svakih 10 dana sprečava se rojenje jer su mlade pčele prezapošljene odgojem legla i ranije postaju izletnice. Dvomatično pčelarenje ovim sistemom daje 3 i više puta meda u odnosu na jaku jednomatičnu zajednicu ili 30% više meda nego 2 takve jednomatične zajednice.
Ovu metodu sam oprobao dva puta i rezultat je bio oko 10 kg livadskog meda i 30 okvira perge. U isto vrijeme u jednomatičnim društvima nisam imao ni okvira meda. Vaga je bila ispod jednomatičnog društva i nije pokazivala unos tako da u dvomatičnom društvu nisam uklanjao dojnje plodište s maticom. Da sam uklonio plodište i maticu mislim da bi unos nektara bio nešto veći, a unos polena manji.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
keno83
Čita i piše, odličan
Postovi: 675
Pridružen/a: 16 tra 2010, 20:09
Lokacija: capljina

Post Postao/la keno83 »

slazem se stipo, sve je to mukotrpan posao, ali sta cemo, borimo se pa sta bude, a znam za to sa dvomaticnim sistemom,ali nisam nikad isprobao, trebalo bi vremena i da se usavrsi, ali sta cu mladost jos neka me da se kasnije ne kajem, a i za taj sistem bice vremena, svakako cu ga isprobat, kad zavrsim fakultet, pa ce biti vremena vise, ako bog da vec za godinu dvije, ali otom potom..dvomaticno drustvo kad radis, to ti je zivi mrak pred ocima od pcele se nista ne vidi, ali opet super je posmatrat rad takve zajednice u jakoj pasi, kakav je to nalet..mogu mislit
Avatar
keno83
Čita i piše, odličan
Postovi: 675
Pridružen/a: 16 tra 2010, 20:09
Lokacija: capljina

Post Postao/la keno83 »

za druzenje zvoneto nema problema, ja sam najvise u mostaru, i najcesce radi ispita i prolazim tuda, pa eto utanacit cemo..
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

keno83 je napisao/la:slazem se stipo, sve je to mukotrpan posao, ali sta cemo, borimo se pa sta bude, a znam za to sa dvomaticnim sistemom,ali nisam nikad isprobao, trebalo bi vremena i da se usavrsi, ali sta cu mladost jos neka me da se kasnije ne kajem, a i za taj sistem bice vremena, svakako cu ga isprobat, kad zavrsim fakultet, pa ce biti vremena vise, ako bog da vec za godinu dvije, ali otom potom..dvomaticno drustvo kad radis, to ti je zivi mrak pred ocima od pcele se nista ne vidi, ali opet super je posmatrat rad takve zajednice u jakoj pasi, kakav je to nalet..mogu mislit
Da Keno83 dvomatično je pravi mrak pred očima ali daje dobar rezultat . Ja kada sam ga oprobo smučolo mi se. Kada sam se vratio na jednomatično opet mi se smučilo zbog mnogo manjeg unosa. Trenutno sam ove godine ponovo 10 društava preveo u dvomatično ali da si olakčam posao morat ću napravite neka pomagala kao što je električna dizalica.
Rad s dvomatičnim društvom se ne razlikuje puno od jednomatičnog. Dok pregledaš dvomatičnu košnicu podižeš i vraćaš 6-7 sanduka isto toliko sanduka premještaš kod 2 jednomatična društva. Za proširivanje jednomatična 2 društva dodaješ po 1 ili 2 okvira SO, u dvomatičnom društvu dodaješ 5-6 So. Jedini je problem što otvaranjem dojnjeg društva se uznemire oba društva i doista pred očima se brzo pojavi oblak pčela, a još ako su ljute nemože se izdržati. Za to ja imam idejno rješenje pomoću dizalice kojom se u komadu podižu medišni sanduci i gornje društvo te se sve gurne naprijed , a dojnje plodište u kojem je potreban pregled ostaje na podnici nedirnuto. Mislim da se ovim postupkom pčele previše ne uznemiruju i da se neće stvarati veliki oblak pčela, zbog dizalice neće ni kičma pucati.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 26 stu 2010, 23:18, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 230
Pridružen/a: 28 lip 2010, 10:02
Lokacija: Mostar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Keno moj br. je 063 421494 Zvone, pošalji mi br svoga mobitela hoće jedan pčelar moj prijatelj nešto da te pita, a mi se možemo čuti ovih dana čisto da se upoznamoi popijemo piće.
Stipo, ovo dvomatično što si spominjao sa oduzimanjem donje matice je na tragu Belčićeve metode znači gore ostaje matica a dole su medišta i još gornjoj matici mazneš izletnice nema rojidbe 100%. Drago mi je da ti je to uspjelo mnogi koji su pokušali kažu da neće pčele ispod matice da rade, znači neprirodan položaj je da su medišta ispod legla. Rješenje je ubacivanje matičnjaka dole ali to je već druga priča.
Samo da kažem jedno svoje iskustvo oko dvomatičnog. Prije 3-4 godine imali smo 2 dvomatična društva na stacionaru znači podijeljenja snelgrovom daskom (tad sam čitao Velagića pa se bio navukao na to). Prije seljenja na bagrem (Jablanica) zbog utovara sklonili smo gornje društvo i ostavili na stacionaru a na njegovo mjesto dodali prazan nastavak. Znači podnica, donje društvo (2 nastavka) M.rešetka + nastavak. Gore na bagremu te godine ostala društva nisu donijela bukvalno ništa znači imala su sebi u plodištu nešto unesenog nektara a ova dva što su bila dvomatična skoro 2 puna nastavka meda! Ovo nevjerovatno zvuči ali ja se još sjećam toga momenta i ne može biti slučajnost jer u oba društva (bivša dvomatična) stanje je bilo podjednako. Ispada da za ovakva društva nema loše godine. Rad oko dvomatičnih društava ja mogu zaboraviti zbog problema sa leđima ali ako se riješi neka dizalica svakako mislim da je budućnost u tome. Sad sam u fazi izrade Apilifta...
Avatar
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Postovi: 172
Pridružen/a: 14 tra 2010, 00:01
Lokacija: Žepče BiH
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Dali neko zna što to proizvođači pogačica za pčele stavljaju prilikom proizvodnje.Cijena šečera je ured 2KM,apogačice nude po 2,30KM.Bašbih volio to znati nikako nemogu to odgonetnuti jer i kesa je nekih 10FK.Gdje je zarada proizvođača.
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Pogače

Post Postao/la zvones »

Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Dali neko zna što to proizvođači pogačica za pčele stavljaju prilikom proizvodnje.Cijena šečera je ured 2KM,apogačice nude po 2,30KM.Bašbih volio to znati nikako nemogu to odgonetnuti jer i kesa je nekih 10FK.Gdje je zarada proizvođača.
Najviše se upotrebljava kukuruz , tzv. glukozno - fruktozni sirup od kukuruza .Ne bih se čudio da kao dodatak ide i sojino brašno .Sve se nabavlja naveliko i obje su poznate
kao najviše genetski modificirane biljke .Dodatak za čvrstoću je škrob ,također od kukuruza poznat kao "gustin".Dali kod nas dolazi GMO kukuruz neznam ,imam samo :?: :roll:
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Marin
Čita i piše, odličan
Postovi: 565
Pridružen/a: 03 kol 2010, 00:15
Lokacija: LJubuški

Re: Pogače

Post Postao/la Marin »

Ibrahime to je neka vanserijska cijena . Kod nas su cijene pogače stimular i do 3,50 KM "Semenarna" Mostar a ne mislim da nema ispod 3,00 KM .
Možda još koje stare zalihe to je zanemarivo .
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Avatar
Ibrahim Malicbegovic
Čita i piše, dobar
Postovi: 172
Pridružen/a: 14 tra 2010, 00:01
Lokacija: Žepče BiH
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la Ibrahim Malicbegovic »

Kome trebaju pogačice za pčele 2,30KM u Bijeljini sa vitaminima."KIKO"055 24 08 00.Pozdrav iz Žepča
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re:

Post Postao/la medonosa »

Marin je napisao/la:
Ibrahim Malicbegovic je napisao/la:Pogače nisam kupio od 1980g.Stalno pravim pogače u svom aranžmanu. I bolje je što jednostavnije praviti pogače i sa više meda.Ja na 50 kg mljevenog šečera(meljem sam) dodam 15 kg meda ,1/2 l sirčeta domačeg,2dcl povidona.Ako je jesen bila loša i bez polena onda dodajem i polen.Uginuča imam vrlo malo ,skoro neznatno.
Pogače u košnici su uvijek dobro došle . Kad ima ne trebaju kad nema u prirodi tu su a njhov uticaj nema efekta jer pogaču pčela nikada ne uspije odlagati , To je u dnevnoj potrošnji-metabolizmu
Ibrahime dobro je dosta meda ali ja sam to sveo na minimum a od kada nekim kolegama napravim po neku turu na mješaču med ne dolazi u obzir radi puno stvari a najviše radi spora AG . Ovo je dobro što koristiš povidon ,je li to neki oblik joda ja ga kod nas ne vidim na tržištu . Kako se ovo nabavi i koja je koncentracija tinkture.
Ovo sirće vjerovatno je jabučno , ali ne znam koliko ima smisla jer bi njegova funkcija trebala da bude u pomaganju invertraze, a bez temparature se to ne postiže. Na ovu količinu meda ide vrlo malo ostale tekućine. Kažem radi bojazni od raznih kombinacija sam odustao od dodavanja meda .
Za sljedeću godinu ću striktno odnijeti med na analizu da vidim ima li i malo spora AG jer sumnjam nakon ovolike varoe u svakoga da neće biti i pozitivnih nalaza. Ako neko ima i u drugoga imaju bar spore samo ne mogu doći do izražaja i da preovladaju.Vjerovatno ovaj- povidon- ako je to oblik joda je dobro sredstvo koje to može spriječavati.
pozdrav Marine,samo da se ukljucim malo u raspravu za pravljenje pogaca,tj da opisem moju metodu pravljena pogace!Imam plasticnu bure od 70l zapremine,sa poklopcom koji dobro dihtuje!U bure stavim 25kg secera u prahu,prije toga pripremim 5kg meda u 1l vruce vode izmjesam i 0,5l jabukovog sirceta,i sa ovom smjesom polijem secer u prahu,polako ne odjednom sve,zasipam!Kada sam svu mjesavinu utrosio par puta drvenom mjesalicom "zastijam "u secer u prahu!Poklopac dobro zatvorim i ostavim 7 dana i pogaca je gotova!ako mi se zuri,okrenem bure na poklopac i za 1-1,5 dan je pogaca gotova!Preporucujem da ko zeli moze pokusati sa manjim mjerama ovih gore navedeni kolicina!Naravno da se moze dodati polen,ili sl dodatci!Pozz
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Pogače

Post Postao/la sahista »

Medonosa koji bi omjer bio za jedno 7-8 kosnica.
Imam bure od 20 kg. :)
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la Stipo »

Ja se slažem sa Marinom invertovani sirup je zdraviji od meda upravo zbog spora kojeg sadrži većina meda.
Međutim treba da znamo da i invertozu urađenu sa kiselinama pod utjecajem temperature treba znati znalački odraditi.
Sada sam nedavno bio slušao jedno predavanje gdje predavač da mu ne spominjem ime navodi da se u sirup omjera 3 šećer 2 voda doda 5 grama kiseline bila to limunska, ocetna , vinska ili čak i oksalna.
Taj sirup se zagrijava do temperature onako da sirup dobro prozuji ali da ne proključa i odmah se lagano smanji vatra i tako drži na nekih 60°C još 3 sata. Tvrdi da se za to vrijeme invertuje sav sirup i da nema HMF-a koji je jako štetan za pčele.
Taj sirup mora ostati bistar i dobit će se čisto bijele pogače. Žuta i smeđa pogača znak su da je šećer karamelizirao i da je nastao HMF. Kaže da HMF nastaje ako se sirup dugo kuha na jakoj vatri i tada sirup postaje tamniji odnosno smeđe boje.
Čisti HMF je tamno smeđe boje gotovo mrke boje i da na osnovu izgleda boje pogače kupovali je mi ili je pravili možemo utvrditi dali i koliko ona sadrži HMF-a. Pogača tamno žute i smeđe boje nije za upotrebu. Naravno pod uslovom ako ne sadrži neke dodatke koje je mogu obojiti kao na primjer Kalijumjodid.
Prirodno invertiranje
Najsigurniji i najbolji način invertovanja sirupa je da splavimo sa vrha kante ili bačve onu pjenu koja je se pojavila u posudi nakon vrcanja. To je u stvari pčelinji ferment invertoza. Prvo treba ispitati taj med na prisutnost spora. Ako smo se uvjerili da taj med ne sadrži spore opasnih bolesti pčelinje kuge i poželjno je i da ne sadrži spore nozemoze.
Tada ćemo praviti sirup velike gustine u omjeru 8 kg šećera 2 lit prokuhane i ohlađene vode i 1 kg one pjene što smo splavili sa bačve i 10 grama limunske kiseline. To izmješati i držati na temperaturi 30°C do 34°C u trajanju od minimum 30 dana uz svakodnevno povremeno miješanje. Ako je se sav šećer otopio i na dnu posude nema kristala šećera znak je da je invertoza završena. Posuda mora biti dobro poklopljena da usljed vrućine ne ispari voda. Pola toga iskoristiti za pravljenje pogače , a drugu polovinu ponovo upotrijebiti za sljedeću turu invertoze uz dodatak 5 kg šećera i 1 lit vode i 5 grama limunske kiseline. Ta će invertoza biti gotova za 15 - 20 dana. Od tada uvijek ostavljati polovicu za sljedeću turu invertiranja pa taman ona bila i sljedeće sezone jer pravilno uskladišten invertirani sirup može čekati iduću godinu. Ovim postupkom mi uzgajamo ferment invertoze.
Ovo invertiranje nisam radio nego prenosim sažetak iz više izvora od ljudi koji su radili ove postupke. Ima logike zar ne.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la Stipo »

Možda nismo znali zašto se u pogaču dodaje med ili invertirani sirup.
Šećer i voda se suše i pogača se brzo stvrdne.
Med i invertirani sirup se nikada neće osušiti pa dodajući ih u pogaču neće se sušiti ni pogača.
Sa ovim ne treba pretjerivati jer ako pogača sadrži previše meda ili invertiranog sirupa kada se zagrije,a usto u vlažnoj košnici upija vlagu pogača procuri. Da se pogača nebi sušila ,a isto tako i da ne bi procurila treba imati pravu mjeru.
Mjeru stječemo ako znamo dobar i ispravan recept i pametnim iskustvom.
Ako pogača curi sljedeći put smanjimo med ili invertirani sirup, a ako se suši malo dodamo meda ili invert sirupa dok ne dobijemo idealnu pogaču i pravi recept za našu mjeru.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la Stipo »

Ja sam ranije pravio pogače nekoliko puta pa sam odustao. Moje pogače su imale 2 mane.
1. šećer loše samljeven.
2. Pogače rađene po jednom receptu kojeg sam imao sa medom i kvascem su se sušile. usljed čega je dobar dio pogače u obliku sitnih komadića završavao na podnici.
Sada je druga priča jer su pogače vrlo skupe i posjedujem 70 društava i primoran sam radi većih izdataka da bi nešto uštedio, a to nije malo moram praviti svoje pogače. Koji recept i tehniku izrade ću primjeniti još se nisam odlučio ali će svakako bit pogače uz dodatak polena kojeg sam pripremio.
Upravo pripremam opremu za mljevenje šećera i mješanje pogače. Valjda ću idući tjedan i to završiti.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la medonosa »

Stipo je napisao/la:Možda nismo znali zašto se u pogaču dodaje med ili invertirani sirup.
Šećer i voda se suše i pogača se brzo stvrdne.
Med i invertirani sirup se nikada neće osušiti pa dodajući ih u pogaču neće se sušiti ni pogača.
Sa ovim ne treba pretjerivati jer ako pogača sadrži previše meda ili invertiranog sirupa kada se zagrije,a usto u vlažnoj košnici upija vlagu pogača procuri. Da se pogača nebi sušila ,a isto tako i da ne bi procurila treba imati pravu mjeru.
Mjeru stječemo ako znamo dobar i ispravan recept i pametnim iskustvom.
Ako pogača curi sljedeći put smanjimo med ili invertirani sirup, a ako se suši malo dodamo meda ili invert sirupa dok ne dobijemo idealnu pogaču i pravi recept za našu mjeru.
Da bi postigao viskozitet tjesta pogace mozes koristiti gustin koji se koristi u prehrani ljudi,zene ga koriste za kolace,i nije stetan za pcele!
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la medonosa »

Stipo je napisao/la:Ja se slažem sa Marinom invertovani sirup je zdraviji od meda upravo zbog spora kojeg sadrži većina meda.
Međutim treba da znamo da i invertozu urađenu sa kiselinama pod utjecajem temperature treba znati znalački odraditi.
Sada sam nedavno bio slušao jedno predavanje gdje predavač da mu ne spominjem ime navodi da se u sirup omjera 3 šećer 2 voda doda 5 grama kiseline bila to limunska, ocetna , vinska ili čak i oksalna.
Taj sirup se zagrijava do temperature onako da sirup dobro prozuji ali da ne proključa i odmah se lagano smanji vatra i tako drži na nekih 60°C još 3 sata. Tvrdi da se za to vrijeme invertuje sav sirup i da nema HMF-a koji je jako štetan za pčele.
Taj sirup mora ostati bistar i dobit će se čisto bijele pogače. Žuta i smeđa pogača znak su da je šećer karamelizirao i da je nastao HMF. Kaže da HMF nastaje ako se sirup dugo kuha na jakoj vatri i tada sirup postaje tamniji odnosno smeđe boje.
Čisti HMF je tamno smeđe boje gotovo mrke boje i da na osnovu izgleda boje pogače kupovali je mi ili je pravili možemo utvrditi dali i koliko ona sadrži HMF-a. Pogača tamno žute i smeđe boje nije za upotrebu. Naravno pod uslovom ako ne sadrži neke dodatke koje je mogu obojiti kao na primjer Kalijumjodid.
Prirodno invertiranje
Najsigurniji i najbolji način invertovanja sirupa je da splavimo sa vrha kante ili bačve onu pjenu koja je se pojavila u posudi nakon vrcanja. To je u stvari pčelinji ferment invertoza. Prvo treba ispitati taj med na prisutnost spora. Ako smo se uvjerili da taj med ne sadrži spore opasnih bolesti pčelinje kuge i poželjno je i da ne sadrži spore nozemoze.
Tada ćemo praviti sirup velike gustine u omjeru 8 kg šećera 2 lit prokuhane i ohlađene vode i 1 kg one pjene što smo splavili sa bačve i 10 grama limunske kiseline. To izmješati i držati na temperaturi 30°C do 34°C u trajanju od minimum 30 dana uz svakodnevno povremeno miješanje. Ako je se sav šećer otopio i na dnu posude nema kristala šećera znak je da je invertoza završena. Posuda mora biti dobro poklopljena da usljed vrućine ne ispari voda. Pola toga iskoristiti za pravljenje pogače , a drugu polovinu ponovo upotrijebiti za sljedeću turu invertoze uz dodatak 5 kg šećera i 1 lit vode i 5 grama limunske kiseline. Ta će invertoza biti gotova za 15 - 20 dana. Od tada uvijek ostavljati polovicu za sljedeću turu invertiranja pa taman ona bila i sljedeće sezone jer pravilno uskladišten invertirani sirup može čekati iduću godinu. Ovim postupkom mi uzgajamo ferment invertoze.
Ovo invertiranje nisam radio nego prenosim sažetak iz više izvora od ljudi koji su radili ove postupke. Ima logike zar ne.
Koja je kolicina po litri sirupa HMF stetna za pcele?,I ako sirup stoji na cuvanju dize se vrijednost HMF!
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la medonosa »

sahista je napisao/la:Medonosa koji bi omjer bio za jedno 7-8 kosnica.
Imam bure od 20 kg. :)
Pozdrav.
5kg secera u prahu,1kg meda,2dl vode,0,5dl sirceta i polena po volji!pozz
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la medonosa »

Kod nadrazajnog prihranjivanja pogacama treba se voditi racuna da pcele u nemogucnosti zbog vremena da izlaze imaju dovoljno pitke vode,inace ce pogaca zavrsiti u sacu!
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la Stipo »

medonosa je napisao/la:Kod nadrazajnog prihranjivanja pogacama treba se voditi racuna da pcele u nemogucnosti zbog vremena da izlaze imaju dovoljno pitke vode,inace ce pogaca zavrsiti u sacu!
Neka završe pa to je plodišno saće. Iskoristit će ga poslje.
Jednom davno sam čitao ako se u pogače doda malo jestivog ulja da pčele takve pogače ne prenose u saće.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la medonosa »

Stipo je napisao/la:
medonosa je napisao/la:Kod nadrazajnog prihranjivanja pogacama treba se voditi racuna da pcele u nemogucnosti zbog vremena da izlaze imaju dovoljno pitke vode,inace ce pogaca zavrsiti u sacu!
Neka završe pa to je plodišno saće. Iskoristit će ga poslje.
Jednom davno sam čitao ako se u pogače doda malo jestivog ulja da pčele takve pogače ne prenose u saće.
Vec sta se desi sa njima?
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Pogače

Post Postao/la Stipo »

Pogaču iz domaće radinosti pčele prenose u saće i po lijepom vremenu.
Prenose je čak ako pogača sadrži nadomjestak polena.
Kako primjetiti da pčele unose pogaču pa jednostavno je.
Par dana poslje dodavanja pogače provjerite novo unešeni nektar tako što ga kušate i vidjet će te da taj med ima ukus i miris pogače. Nadomjestak polena u pogači pčele su filtrirale. Pčele u mednoj vrećici imaju filtere za filtriranje polena iz meda pa tako i iz pogače. Nikad pčele ne pojedu svaku pogaču nego dobar njen dio prenesu u vijence oko legla.
Ako u pogaču dodajete kobalt u mednim vijencima ćete naći med sa takvim okusom i mirisom.
Kako spriječiti pčele da ne unose pogaču u saće kažu dodavanjem masnih tvari. Masne tvari pa tako i masnu pogaču pčele nikada ne prenose u saće nego takvu pogaču postupno troše. Ako je pogača brzo potrošena provjerite da li se nalazi u mednim vijencima i u bočnim okvirima.
Ja obično dajem kupovne PIP-ove pogače i nisam nikada primjetio da se ostatci pogače nalaze u saću ni po okusu ni po mirisu, a te PIP-ove pogače lijepo mirišu.
To da pčele po lošem vremenu kada se okiši ne konzumiraju pogaču mislim da nije istina. ako je loše i vlažno vrijeme vlaga je i u košnici po vrhu otvorenog meda se skuplja ta vlaga i razređuje med pa pčele taj med koriste za omekšavanje pogače, a viđaju se i pčele koje piju kapljice kiše na letu. Ako je toplo vrijeme i kiša pada , a poilica se nalazi u blizini lete pčele po vodu i po kiši. Bar je tako kod mene. Zna se okišiti i po 10 dana i nikad nisam primjetio da pčele ne uzimaju pogaču nego je ubrzano troše ili prenose u saće ne znam nisam tada provjeravao.
Svako loše vrijeme šteti razvoju ja ne znam kako to izbjeći. Viđao sam da neki pčelari stavljaju razne poilice na ulazu leta ili pomoćnim letima na nastavcima. Nemam iskustva i ne znam koliko to koristi.
Imali netko na forumu tko to koristi da nam objasni ovu dvojbu.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Odgovorite