sahista je napisao/la:mugdo je napisao/la:ove zime bi moglo biti dosta gubitaka pč. zajednica što zbog najezde varoe ali i izuzetno loših pašnih prilika u većem dijelu bih, što je imalo za rezultat slabo uzimljene zajednice sa malo meda a dosta šećera čija prerada je iscrpila pčele posebno ako nije urađeno na vrijeme
Nazalost sve to stoji.Nadam se da su tacne informacijw da pcele i na seceru lijepu zimuju.I sam imam drustava koja sam zazimio uglavnom na seceru.Nadamo s dobrom...
Pozdrav.
Da se i ja malo uključim u ovu temu:
Nemojte se bojati šećera, to bi bila moja tema ovoga napisa!
Naime i sam sam veliki pobornik ideje koju nastojim sprovesti i u praksi:
čim više prirodnih sastojaka i proizvoda vraćajmo Prirodi, ali...
Godinama kod pripreme društava za prezimljavanje
uvijek dodajem šećer.
Razlog je višeznačan:
1.) U šećernoj otopini ja dodajem
čim više prirodnih sastojaka za preventivno očuvanje vitalnosti pčelinjeg društva zimi kada je i ono kao i sva živa bića na Zemlji u inferiornom položaju u odnosu na punu sezonu kojoj iskazuje svu svoju aktivnost u bitki za očuvanje, produljenje i preživljavanje svoje vrste.
To radim tako da pripremam čajeve (uvarke) u koje smješam u određenom postotku od
ljekovitih trava koje uberem ranije u toku sezone i obavezno ih sušim, ili čak i od sezone prije (1 godinu stare). Naime, godinama sam pratio učinak toga dodanog šećera na prezimljvanje društava i ustanovio da nije štetan, dapače u nekim je stvarima i u prednosti od kasno unesenih medova u košnicu od strane pčela. Obavezno ga dodajem na kraju pčelarske sezone, da ga pčele zadnjeg unesu, prerade i pohrane oko budućeg zimskog klupka.
Ljekovite trave koje miješam u čajevima su pelin, majčina dušica, stolisnik, očanica, dubačac, kadulja... O ovome sam već dosta pisao pa se može naći u mojim starim postovimana ovu temu...
2.) Pčele skladište (lageruju) ovaj
šećerni pripravak odmah do svojeg zimskog legla i
prvoga ga prerade baš u vrijeme najvećeg toplinskog šoka i prelaska od normalne ka niskom temperaturama. Tada se pčele zbiju u klupko i troše ovaj dodani šećer prvi po redu. Šećer nema nikakvih ostataka kojima bi se opterećivalo pčelinje debelo crijevo i tu je ta velika prednost pred kasno unesenim medovima (medljikovac, med od bršljanai sl.) koji pčele teško konzumiraju i imaju velik postotak "otpadnih" sastojaka koje gomilaju u debelom crijevu.
Tako se stvara kritična masa otpada koje pčele ne mogu iznijeti van i izvršiti pročisni let da ga se riješe... Stradava debelo crijevo i to je početak "okidača" za sve vrste crijevnih bolesti, kao najopasniju bih naveo nozemozu...
3.) Količina koju dodajem pčelinjem društvu je oko 30÷40 posto prirodnog meda. Moji težinski omjeri su 15÷20kg prirodnog meda, 6÷8kg mojeg šećernog pripravka, znači ukupna količina prehrane za zimovanje je u mojim košnicama uvijek oko 25kg hrane.
4.) Na proljeće pčele otvaram
prvi puta od 5÷15.03.,
obavezno dodajem pogaču stimular i postavljam higijenske pojilice odmah do samog pčelinjaka, malo
sa strane od puta koji pčele imaju kod uzlijetnja i prelijetnja pčelinjaka na putu do paše...
Toliko o ovoj temi, molim komentare i uključivanje čim više sudionika sa vlastitim iskustvima.
Pozdrav,...................schumy