PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 08 tra 2012, 20:41

Pcelarstvo je visoko vrijedna proizvodna grana s tim sto pcelar proizvodjac ostvaruje oko 1/3,a 2/3 indirektno ostaje poljoprivredi(vocarstvu,ratarstvu,povrlarstvu,ljekovito bilje)od povecanja prinosa oprasivanjem.Obzirom da su drustvene investicije za razvoj pcelarstva minimalne jer je pcelarstvo gotovo u cijelosti u privatniom sektoru,drustvena korist je veca!Zivot pcelinje zajednice je izvanredna tvorevina prirode.Jedan od od najtajniji i najprecizniji organizama sa izvanrednim proizvodnim mogucnostima.Odrzavanje i koriscenje te cudesne masine za proizvodnju je medjutim vrlo osjetljivo i komplikovano.Svi stetni spoljni faktori danasnjice prvenstveno stete ovim njeznim organizmima(pesticidi,radijacije,hemijski otpaci,virusi,gljivice,bakterije,krpelji i sl.)pa je sem zastite koju pruza sam pcelar a koja zahtjeva veliko strucno znanje,neophodna i zakonska regulativa pcelarstva/zakonska zastita.
Strucno znanje pcelara je bogatom pcelarskom literaturom obezbjedjeno,a potpuna zakonska regulativa nije donijeta ili se krivo tumaci a najcesce uopste ne sprovodi,jer nedostaje incijative pcelara da se ona donese,izglasa,usvoji i primjenjuje,ovisno o gradu,kantonu itd.Udruzenja pcelara su najcesce prepustena sama sebi od strane Saveza,bez koordiniranih akcija,edukacije,zastitnih mjera,organizovane seobe pcela,veterinarske zastite,i nadoknade stete!Radi svih navedenih cinjenica,isplate podsticaja koji vise steti nego koristi dugorocno gledano,pcelarima ostaje jedino da se sami bore za svoja prava!
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 09 tra 2012, 22:07

Izvor teksta-dnevne novine!


Petak, 06 Travanj 2012 13:01

lijanovic-kaubojVišemjesečne spekulacije o milijunskim malverzacijama pri dodjeli poticaja poljoprivrednicima u prošloj godini i definitivno su potvrđene početkom ovog tjedna, nakon što je Večernji list objavio imena korisnika jednokratne pomoći koje je federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podijelilo u Srednjobosanskom kantonu.

Prema službenim informacijama koje je prezentirao Radoje Vidović, delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (a koje je dobio kao odgovor na zastupničko pitanje), poticaje u Srednjobosanskom kantonu dobilo je blizu sedam tisuća „poljoprivrednika“, među kojima je bilo čak 850 korisnika jednokratne pomoći u iznosu od po 800 KM. Kako je otkrio Vidović, a kasnije potvrdili načelnici općina Kiseljak, Vitez i Busovača, većina dobitnika novčanih potpora uopće nisu upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, što je ključni uvjet da bi se našli na listi korisnika poticaja, ali jesu aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak (na čelu s Melihom Delić iz Kiseljaka, čije je Udruženje poljoprivrednika dobilo 8.000 KM) i HSP-a (poticaje je dobila predsjednica te stranke u Kiseljaku Sla|ana Kujundžić).

Nakon što detaljna kontrola svih „poljoprivrednika“ kojima su prema odluci Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH podijeljeni poticaji za 2011. bude završena, čelnici općina u Srednjobosanskom kantonu ne isključuju mogućnost podizanja kaznenih prijava. No, istraga o skandaloznoj raspodjeli proračunskih sredstava navodnim poljoprivrednicima nikako nije posao za lokalne vlasti u srednjoj Bosni, nego za Federalnu upravu za inspekcijske poslove pri kojoj djeluje i poljoprivredna inspekcija, ali i za nadležna tužiteljstva, budući da su poticaji na jednako netransparentan, kriminalan način i prema krajnje upitnim kriterijima dijeljeni u cijeloj Federaciji.

KUPOVINA GLASOVA DRŽAVNIM PARAMA

Slobodna Bosna prva je dobila radnu verziju izvješća o odobrenim transferima za poljoprivredu u 2011. godini Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koje se još nije našlo na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH, ali je već sada izvjesno da će izazvati burne reakcije predstavnika poljoprivrednih udruga. Sudeći, naime, prema objavljenim podacima, sve su prilike da je federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović raspolago sa više od 52 milijuna KM, koliko iznose ukupni poticaja koji su realizirani u prošloj godini, baš kao da je posrijedi njihova obiteljska, stranačka kasa. Iako, barem prema važećim zakonima, programima poticaja i internim pravilnicima ta kategorija nema nikakvog pravnog uporišta, po nalogu ministra Ivankovića-Lijanovića je u prošloj godini 1.200 korisnika dobilo jednokratnu novčanu potporu, koja je u prosjeku iznosila po 800 KM. Budući da je me|u dobitnicima jednokratne pomoći (što se pokazalo u Srednjoj Bosni) najviše pet posto poljoprivrednika koji imaju uredno registrirana gazdinstva, dok je ostatak podijeljen članovima i simpatizerima Narodne stranke Radom za boljitak i njihovim koalicijskim partnerima, sve upućuje da je ministar Ivanković Lijanović blizu milijun maraka potrošio za kupovinu glasova.

No, da stvar bude još gora, uveliko se naga|a da je od 800 KM jednokratne potpore „poljoprivrednicima“, korisnicima pomoći isplaćeno svega 200 maraka, a da su ostatak novca odmah morali vratiti. „Spiskove je pravio Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH, i jedan od najvažnijih ministrovih operativaca. Ljudi su morali potpisati da su primili 800 KM, a zapravo su dobili po 200 KM. Sto maraka im je isplaćeno jer su im Lijanovići ostali dužni za glas na prošlim izborima, a 100 KM su dobili da za njih glasaju na narednim općinskim izborima“, potvrdio je u razgovoru za „SB“ bivši aktivista Narodne stranke Radom za boljitak u Srednjoj Bosni, zamolivši da ostane neimenovan. Istodobno je Miri Pejiću, dugogodišnjem neslužbenim glasnogovorniku braće Ivanković-Lijanović i aktualnom vijećniku njihove stranke u Općinskom vijeću Grude, iz programa poticaja za 2011. isplaćeno čak pola milijuna maraka?!

Pejićevo fantomsko Udruženje poljoprivrednika u BiH, preko kojeg Lijanovići, nedvojbeno, izvlače novac iz federalnog proračuna, tako je dobilo 250.000 KM za „prikupljanje podataka o realizaciji novčanih podrški u Federaciji BiH“, ma što to značilo?! Pretpostavimo li, pak, da se stavka odnosi na prikupljanje podataka o podjeli poticaja poljoprivrednicima, opet nije jasno zašto je novac uplaćen privatnom Udruženju, ako se radi o službenim podacima federalnog Ministarstva za poljoprivredu. Ranije smo objavili da je Jerko Ivanković Lijanović Udruženju poljoprivrednika u BiH dodijelio posao ekskluzivnog posrednika u otkupu krastavaca, za što je Pejiću isplaćeno dodatnih 250.000 maraka. Navodno je posredstvom Pejićevog Udruženja otkupljeno 1500 tona krastavaca, premda je stvarna količina neuporedivo manja - spekulira se kako iznosi oko 75 tona.

BEZ KAPITALNIH INVESTICIJA I POVOLJNIH KREDITA

Premda je, u pore|enju sa proračunom iz 2010., na raspolaganju imao više novca - blizu četiri milijuna maraka, aktualni je ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović u prošloj godini ukinuo izdvajanja za kapitalna ulaganja u kompletnoj animalnoj i biljnoj proizvodnji, za koja se ranijih godina trošilo oko 15 milijuna KM. Iako bez poticanja kapitalnih ulaganja nema povećanja poljoprivredne proizvodnje, niti podizanja tehnološke razine, što je glavni preduvjet da bh. poljoprivrednici mogu konkurirati stranim proizvo|ačima, ministar Ivanković-Lijanović je oko 15 milijuna maraka preusmjerio u kategoriju „ostalih potpora“, otvarajući tako sebi prostor za neograničeno mešetarenje proračunskim parama. U krajnje nejasnu kategoriju „ostalih potpora“ odlukom ministra Ivankovića-Lijanovića svrstana su i potpore ruralnom razvoju, namijenjene za održivi ostanak na selu, koje su prethodnih godina evidentirane zasebno.

Prema podacima iz izvješća o odobrenim transferima za poljoprivredu u prošloj je godini za ruralni razvoj isplaćeno simboličnih 258.000 KM, dok je, primjerice, za financiranje aktivnosti i organiziranja poljoprivrednih udruženja izdvojeno gotovo sto tisuća maraka više novca. Sa koliko je odgovornosti ministar Ivanković-Lijanović krčmio federalni novac najbolje ilustrira stavka „otkup, izvoz, proizvodnja orijentirana izvozu, promocija proizvodnje i proizvoda i naknada šteta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“ za koju je, kako se navodi u izvješću, odobreno više od četiri milijuna KM, premda nema nijednog preciznog pokazatelja u što je konkretno potrošena tolika suma.

Još je konfuznija naredna stavka prema kojoj je za „sudske presude, jednokratnu potporu pčelarskoj proizvodnji koja nije ostvarila proizvodnju (?), prodaju meda i ostalo“ isplaćeno gotovo 2,9 milijuna KM. No, za razliku od maglovitih investicija (za nadati se da će makar federalni revizori utvrditi gdje su završili milijuni maraka namijenjenih poljoprivrednicima), kompletna biljna proizvodnja u Federaciji BiH je subvencionirana sa šest milijuna KM.

Posrijedi je, pojasnimo, proizvodnja povrća, voća, žitarica, uljarica, duhana i vinove loze, s tim da voćari i vinogradari dobijaju poticaje samo za sadnju, a ne i za proizvodnju. Kako je ministar Jerko Ivanković Lijanović samovoljno obustavio izdvajanja za kapitalna ulaganja, poljoprivrednici u Federaciji BiH više ne mogu računati ni na povoljne kredite koji su ranijih godina realizirani u suradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH. Korisnici ovih kredita su imali obvezu da osiguraju 25 posto početnog kapitala, 25 posto nepovratnih sredstava su dobijali od federalnog Ministarstva poljoprivrede, dok je ostatak novca davala Razvojna banka s povoljnom kamatom od četiri posto i grace periodom do tri godine. Pored toga, Ministarstvo je subvencioniralo i refundiranje kamata, a sve sa ciljem poticanja razvoja domaće poljoprivrede, što je novi ministar ukinuo, kao i izdvajanja za regres premija osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

DOGOVOR O RASPODJELI POTICAJA U HOTELU HOLIDAY INN

Osim Informacije o odobrenim transferima za poljoprivredu u 2011., Vlada Federacije BiH još nije razmatrala ni Program novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, koji je završen prije nekoliko dana. Taj je program ovog tjedna Jerko Ivanković Lijanović prezentirao parlamentarnom Odboru za poljoprivredu, na sastanku koji je održan u sarajevskom hotelu Holiday Inn, a ne u zgradi Parlamenta Federacije BiH. Program za 2012. („SB“ je došla i do tog dokumenta), me|utim, potvr|uje da će izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju ostati ista kao i u prošloj godini, iako ministar Ivanković-Lijanović na raspolaganju ima 24 milijuna maraka više novca?!

U tom je smislu za poljoprivrednu proizvodnju, kao i ranijih godina, planirano oko 35 milijuna maraka, ali su ostali izdaci, dakako bez preciznih kriterija, značajno uvećani. Izme|u ostalih, federalno Ministarstvo poljoprivrede je za pomoć povratnicima u Republiku Srpsku izdvojilo deset milijuna KM, što je u suprotnosti sa važećim zakonima koji jasno propisuju da poticaje mogu dobiti samo poljoprivrednici koji imaju registrirana gazdinstva u Federaciji BiH. No, da ministar Ivanković-Lijanović uistinu želi pomoći povratnicima, onda bi ta sredstva bila preraspore|ena federalnom Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, odnosno Fondu za povratak BiH, ali bi u tom slučaju on ostao bez kontrole njihovog utroška.

Brigo moja, pređi na drugoga

Ministar Jerko Ivanković Lijanović izmislio dugovanja svojih prethodnika, kako bi prikrio manjak novca u 2011. godini Suprotno izjavama ministra Jerke Ivankovića Lijanovića da je prethodni saziv federalne Vlade poljoprivrednicima ostao dužan deset milijuna KM, brojke potvr|uju kako se radi o poticajima za poljoprivrednu proizvodnju koja je započeta u 2010., a realizirana prošle godine, kada su proizvo|ači i ispunili uvjete za naplatu sredstava. Iznos duga koji je navodno naslijedio od svog prethodnika, zapravo je dug koji je Jerko Ivanković-Lijanović napravio u prošloj godini (odobreni a neisplaćeni poticaji), s tim da je dugovanja nastojao maskirati friziranim izvješćima, zajedno sa svojim najbližim savjetnicima, a nakon što je marginalizirao sve pomoćnike u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, koje uopće ne konzultira prije donošenja najvažnijih odluka.

Večernja škola

Jerko Ivanković Lijanović je redovno završio samo šest razreda osnovne škole?! Iako je u službenoj biografiji naveo da ima diplomu Poljoprivredno-prehrambene škole u Sarajevu, preciznije - mesarski zanat, Jerko Ivanković Lijanović je zasigurno jedini ministar u BiH koji čak ni osnovnu školu nije završio u redovnom roku?! Prema tvrdnjama njegovih sugra|ana sa širokog Brijega, federalni je ministar poljoprivrede redovno školovanje prekinuo još u šestom razredu osnovne škole, pa je kasnije poha|ao večernju školu. Jednako je tako ministar Ivanković Lijanović vanredno polagao i ispite u sarajevskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi, premda zlobnici tvrde da siroti Jerko tada nije ni vidio Sarajeva, budući da njegov otac stari Lijan nije žalio mesa kada je u pitanju sinova naobrazba.
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 10 tra 2012, 21:20

Citat iz gore navedenog teksta,za one koji nisu ozbiljno shvatili znacenje teksta:

Još je konfuznija naredna stavka prema kojoj je za „sudske presude, jednokratnu potporu pčelarskoj proizvodnji koja nije ostvarila proizvodnju (?), prodaju meda i ostalo“ isplaćeno gotovo 2,9 milijuna KM. No, za razliku od maglovitih investicija (za nadati se da će makar federalni revizori utvrditi gdje su završili milijuni maraka namijenjenih poljoprivrednicima), kompletna biljna proizvodnja u Federaciji BiH je subvencionirana sa šest milijuna KM.
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 13 tra 2012, 19:11

Ministar odgovara pcelaru:
Slika
Odgovor Ministru od Naseg pcelara!


Vaše „PISMO PODRŠKE“ od 09.02.2012. godine ja dobih danas, 13.04.2012. godine, pa da odmah odgovorim, red je, Vi ste to zaslužili. Vaše pismo je otvoreno pa ću i ja odgovoriti otvoreno, ali pošteno i iskreno.
Vi ste ovim pismom (svojom odlukom o jednokratnoj pomoći) meni dobro pomogli. Obespravili ste me u pravu na poticaj od 3.000,00 KM (300 pčelinjih zajednica x 10 KM) pa mi onda jednokratno pomogli sa 800 KM. Tako ste pomogli svim pravim, poštenim pčelarima (što bi značilo, mi pravi pčelari ne razumijemo se u „elementarnu matematiku“ i ne znamo šta znači preusmjeravanje državnih sredstava, pardon naših pčela). Dobro. A što onda ovim „pismom podrške“ pozivate mene i nas pčelare u zajedničku borbu za boljitak? Vi ste sredstvima poticaja za pčelarstvo pomogli i one „pčelare“ koji ne znaju kako pčela izgleda i kako pčelinji ubod boli (vidi spisak poticaja pčelarima Kaćuna, Kiseljaka, Fojnice, Viteza), a svi oni vama nisu zahvalni (http://sredisnjabosna.ba/vijesti/63-vij ... usjed.html). Oni pošteni su uvrijeđeni i kompromitovani, a drugi povrijeđeni i to pravo vatrenim oružjem i neće moći gurati vaš boljitak.
E, to mene boli, pa sam morao da vam odgovorim na vaše pismo podrške (vaš poziv u boljitak) otvoreno, iskreno i pošteno. Onda ja, da ublažim nanesene boli zakletoh se: JA, EKREM KARAHODŽIĆ - PČELAR ZAKLINJEM SE SVOJOM ČAŠĆU, POŠTENJEM, MASTIONICOM I PEROM I ONIM ŠTO SE PEROM PIŠE DA NIKADA, NIKADA VIŠE NEĆU RADITI ZA RAD I BOLJITAK. GOSP. LIJANOVIĆ SA SVOJOM ODLUKOM O POTICAJU PČELARA DAO JE SVOJ DOPRINOS U MOM OSVJEŠĆENJU, A SADA SVE OVO PO ĆOŠKOVIMA I KAĆUNIMA RAZRJEŠILO JE MOJE DILEME. (Vidi, bilo je javno, iskreno i otvoreno: http://bhpcelar.com/index.php/aktuelnos ... vima-nsrzb)


Dragi moj Ministre, nemoj me više ovako podržavati. Nemoj, molim Te.
Vi ste svojim boljitkom (Pravilnikom o poticaju pčelarstva za 2011. godinu kao i ovom Odlukom o jednokratnoj podršci) snažno pomogli i zaustavili boljitak (razvoj) pčelarstva u Federaciji BiH.
Vašim Pravilnikom za poticaj pčelarstva u Federaciji BiH odredili ste poticaj od 10 KM po jednoj pčelinjoj zajednici, pa sve to uslovili otkupom 15 kg meda po jednoj pčelinjoj zajednici (vama poznatim otkupljivačima). Nažalost, mi pravi i pošteni pčelari nismo mogli u našoj Federaciji BiH ostvariti taj poticaj. Takav godišnji prinos meda po jednoj pčelinjoj zajednici mi BiH pčelari nismo mogli nikada ostvariti, a otkako se statistika vodi naši (bosanskohercegovački) godišnji prinosi nisu bili tako visoki ni za dvije godine. Srećom, da mi BH pčelari svojom prosječnom proizvodnjom meda po jednoj pčelinjoj zajednici nismo umanjivali svjetski prosjek, bar u zadnjih 100 godina (Po podacima svjetske statistike u svijetu prosječna godišnja proizvodnja meda po jednoj pčelinjoj zajednici u kilogramima iznosila je: 1900. do 1910. godine - 9,8 kg; 1910 do 1920. g. - 8,6 kg; 1920. do 1930. g. - 8,5 kg; 1930. do 1940. g. - 6,3 kg; 1940. do 1950. g. –5,03 kg; 1950. do 1960. g. -
5,02; 1960. do 1970. g. - 4,09 kg). Svjetski prosjek popravljaju pčelari Kine, SAD-a itd, ali njihovi pčelari i pčele imaju ukupno okruženje koje je različito od našeg BH. Imaju bolje pašne prilike, imaju u svojoj državi jedinstven krovni zakon o pčelarstvu, njihove lokalne samouprave - županije - kantoni ne mogu donositi svoje odluke i naplaćivati pčelarima iz drugih kantona-županija 30 KM po jednoj pčelinjoj zajednici kao naš Posavski kanton - županija, imaju poticaj za oprašivanje raznih poljoprivrednih kultura, imaju poticaj za proizvodnju: meda, polena, propolisa, matične mliječi, pčelinjeg otrova, matica, rojeva, imaju olakšice za registraciju pčelarskih vozila. Kada mraz uništi pčelinju pašu (kao ove godine naš bagrem) oni proglase elementarnu nepogodu. Prosto, vrednuju pčelarsku djelatnost pa imaju bolji boljitak i naravno sanakcionišu kriminal, a mi pčelari imamo Vas i svoju muku).

Vi znate kome, kako i zašto ste osobno – lično pomogli državnim proračunom. Mi pčelari znamo da je ta pomoć bila u korist naše štete: http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... f=38&t=909, a znamo da sve ima svoju cijenu, ali ne znamo koja je to cijena. Znate li to Vi? Nas poštene pčelare interesuje kada će se sve to naplatiti, kada će se svesti računi. Ima li neko ko to zna ili da bi trebao da zna? Oprosti mi, znam, grijeh je zavirivati donatoru u izvor (budžet) donacije (poklona) kao što ovi grešnici uradiše: http://youtu.be/r4mjlSMDbf4, http://youtu.be/4j-ovpmZ-2I .

Ukoliko Vi, gosp. ministre Lijanoviću, iskreno želite boljitak pčelarstvu Federacije BiH, pa to još i hoćete a na funkcij koju obnašate možete, ja vam (radi boljitka pčelarstva u Federaciji BiH) dobronamjerno predlažem:
Donesite ili bar inicirajte krovni (okvirni) zakon o pčelarstvu u FBiH koji će pored ostalog vašu „podršku pčelarima“ dovesti na mjeru i spriječiti diskriminaciju pčelara u cijeloj Federacije BiH po raznim osnovama.
Vjerovatno, tako bi pomogli i meni pa bi moja muka bila manja i ne bih imao ovakvih primjera:

PRIMJER BR. 1

U vašem Posavskom kantonu-županiji Odlukom (vašeg županijskog ministarstva) je regulirano da se pašarina naplaćuje 30 KM po jednoj pčelinjoj zajednici (košnici) pčelarima koji nisu iz tog kantona – županije (izmijenjena je prošle godine, sada je samo 10 KM). Ombudsmeni Bosne i Hercegovine svojom Preporukom P-51/11, od 12.04.2011. godine pored ostaloga kažu: Ja citiram: „Nesporno je da je donesena Odluka o držanju i zaštiti pčela, pa je prvobitno bilo propisano da “pčelari izvan područja Županije Posavske mogu koristiti pašu na području županije Posavske samo uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede“ (član 8), a kasnijim izmjenama O d l u k e dodan novi stav a koji glasi „Vlasnik odnosno korisnik zemljišta mora imati prebivalište na prostoru Županije Posavske“.
Ombudsmeni su stajališta da se podzakonskim aktima ne može sužavati obim prava, Ustavom i zakonima države , niti isti mogu sadržavati diskriminirajuće odredbe, poput ove iz Odluke da pravo uživaju samo oni koji imaju prebivalište na području županije Posavske, jer takve odredbe imaju za posljedicu diskriminaciju na teritorijalnom principu. Država BiH, kao nosilac međunarodnog subjektiviteta treba da obezbjedi primjenu međunarodnih standarda kojima se osigurava poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda“ Završen citat, a ima tu još svašta. A šta Vi kažete? Odbili ste žalbe nas pravih pčelara na svom Federalnom ministarstvu tako da naše, bosanskohercegovačko, neiskorišteno prirodno bogatstvo može da curi i otiče niz rijeku Savu u nepovratni boljitak.

PRIMJER BR. 2

U vašem Kantonu – Županiji br. 10 – pašarina iznosi samo 5 KM po jednoj pčelinjoj zajednici. Pašarina mala (jeftina) pa razliku, odnosno participaciju ostvaruje Šumarija Livno (koja je u ingerenciji vašeg Kantonalnog – Županijskog ministarstva) tako što „legalno“ sakuplja naše „nelegalno“ doseljene pčele (opremu, vage itd) na hercegovačke kamenjare u širem području Livna, Šujice, Kupresa, Glamoča i Grahova - šumska gazdinstva Šumarije Livno tako neiskorištena prirodna bogatsva odlaze u nepovratni boljitak.

PRIMJER BR. 3

U Srednjobosanskom kantonu nisu izjednačena prava pčelara i zaštićenih divljih životinja (recimo - medvjeda) tako da vaše Ministarstvo za vodoprivredu, privredu i šumarstvo - SBŽ) svojim rješenjima više štiti medvjede (Vidi: Rješenje br.03-26-448/10 ima ih još više sve pod istim brojem – što li tako?) a putem svojih inspektora prijeti pčelarima da ne prijavljuju načinjene štete na pčelinjacima, jer tada, oni moraju „badava“ izaći na očevid, a šteta se ne može tražiti ako nije adekvatno obezbjeđen pčelinjak, a to adekvatno nema mjerila (nije određeno) pa se mjeri mjerilima kao i ova vaša jednokratna pomoć.


U Tešnju, 13.04.2012. godine

P Č E L A R ,K.E
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 18 tra 2012, 22:43

"Postovani Blasko, dobili smo u redakciju pismo Karahodžića, kojeg ste evo i vi objavili na našoj stranici. Mi, želimo za junski broj da detaljnije i opširnije, tragom navoda iz pisma, obradimo problematiku na koju Karahodžić ukazuje. Molim vas za Vaš komentar i kontakt telefona. Nasi novinari ce Vas kontaktirati!"

A sto ne dodju novinari na forum da nas sve komentarisu,cuju problematiku i kupe koju kilu meda!?
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la Stipo » 18 tra 2012, 23:54

medonosa napisao:
"Postovani Blasko, dobili smo u redakciju pismo Karahodžića, kojeg ste evo i vi objavili na našoj stranici. Mi, želimo za junski broj da detaljnije i opširnije, tragom navoda iz pisma, obradimo problematiku na koju Karahodžić ukazuje. Molim vas za Vaš komentar i kontakt telefona. Nasi novinari ce Vas kontaktirati!"

A sto ne dodju novinari na forum da nas sve komentarisu,cuju problematiku i kupe koju kilu meda!?

Trebaš mahnuti novčanikom pa ćeš vidjeti kako dolaze :wink:
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 16 svi 2012, 21:38

Zarazne bolesti-Veterinarski pregled-prijedlog za zakon
U uzgoju pcela,drzalac pcela duzan je da ima i na zahtjev ovlastenih osoba(e) pokaze uvjerenje o zdrastvenom stanju pcela u sljedecim uslovima:
1.ako ih seli izvan opstine ili na izpasu
2.ako ih prodaje ili na drugi nacin odudjuje
U uvjrenju treba da stoji da u mjestu prebivalista pcela nije utvrdjeno da postoji zarazna bolest koje mogu prenjeti pcele!
Radi pravilnog tumacenja ovog uvjerenja treba imat na umu specificnu prirodu medonosne pcele!
Ako se utvrdi kod pcela sa klinickim znakovima zaraznih bolesti Nozemoze i Americke gnjiloce legla,mora se se postupiti sa sljedecim mjerama:
1.Spaljivanje izrazito oboljelih i slabih zajednica,
2:Ljecenje pcelinjih zajednica
3."zatvaranje" pcelinjaka,i zabrana prometa(seobe i prodaje pcela)
4.Dezinfekcija,kosnica alata,pribora,pcelinjaka (odredjena sredstva u dogovoru sa veterinarom upotrijebiti)
5.spaljivanja svih dotrajali kosnica,opreme i alata
6.prebaciti oboljele zajednice u ciste i dezinficirane kosnice
7.dotrajalo i zarazeno sace i ramove spaliti
8.U precniku od 3km izvrsiti dijagnosticko ispitivanje svih pcelinjih drustava
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 16 lip 2012, 20:19

Slika
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 16 lip 2012, 20:23

Slika
Slika
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 16 lip 2012, 20:30

Slika
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la zvones » 16 lip 2012, 22:37

Moj medonosa namući se ti i lijepo to napisa . Kod nas kad se god donese neki zakon ili pravilo uvijek se ozvaniči i nova infrastruktura koja će to pratiti i tu su
najvažnije zakonske mjere i službe koje će pratiti zakonska rješenja,što je naravno novi namet na vilajet . Kod nas ni policija ako ne naplati kaznu ne može dobiti
plaću premda smo mi uredno platili porez za te i ostale u buđetu .
Međutim ima veći problem . Kod nas su pčele svrstane u stočnu proizvodnju i prosjećan veterinar osim ako se netko od bliže rodbine nije bavio pčelama, nema pojma
o ćemu se radi , osim da pčela bode i da to može biti opasno. Kod nas ima nekoliko ljudi koji se mogu ubrojati u struku i svaka im čast ali to se može na prste nabrojati
ali što će biti ako se ova pravila donesu preko noći ( to će oni kao naš vajni ministar rado prihvatiti ), a ti neznaš koga ćeš pozvati ili dođe veterinar i naplati po košnici
i izda potvrdu a da košnice nije ni pogledao , jer nezna ni šta treba gledati ? Pa kod nas se veterinari zaraze vakcinom bruceloze !!!
Dug je put je do uvođenja reda , a u tom bi na redu trebalo biti prvo ono što piše u Ustavu , pravo na rad , ali pravo i pravda su dva različita pojma .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
zvones
Aktivan
 
Postovi: 1289
Pridružen: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la medonosa » 16 lip 2012, 22:57

zvones napisao:Moj medonosa namući se ti i lijepo to napisa . Kod nas kad se god donese neki zakon ili pravilo uvijek se ozvaniči i nova infrastruktura koja će to pratiti i tu su
najvažnije zakonske mjere i službe koje će pratiti zakonska rješenja,što je naravno novi namet na vilajet . Kod nas ni policija ako ne naplati kaznu ne može dobiti
plaću premda smo mi uredno platili porez za te i ostale u buđetu .
Međutim ima veći problem . Kod nas su pčele svrstane u stočnu proizvodnju i prosjećan veterinar osim ako se netko od bliže rodbine nije bavio pčelama, nema pojma
o ćemu se radi , osim da pčela bode i da to može biti opasno. Kod nas ima nekoliko ljudi koji se mogu ubrojati u struku i svaka im čast ali to se može na prste nabrojati
ali što će biti ako se ova pravila donesu preko noći ( to će oni kao naš vajni ministar rado prihvatiti ), a ti neznaš koga ćeš pozvati ili dođe veterinar i naplati po košnici
i izda potvrdu a da košnice nije ni pogledao , jer nezna ni šta treba gledati ? Pa kod nas se veterinari zaraze vakcinom bruceloze !!!
Dug je put je do uvođenja reda , a u tom bi na redu trebalo biti prvo ono što piše u Ustavu , pravo na rad , ali pravo i pravda su dva različita pojma .

Pozdrav Zvones,problematika pcelarstva i prije nije bila sjajna i razrijesena,kuzim da je sadasnjom raspodjelom vlasti i uredjenjem drzave kompleksno rjesavanje problema,sve mi je manje-vise jasno,medjutim ako pcelari sjede i nista ne poduzmu problemi se nece sami od sebe rjesiti,naprotiv biti ce ih sve vise i vise!Nudio sam ovu knjigu,ko zeli da obradi ovu temu medjutim slabo je zanimanje bilo-ili nikakvo,pa rekoh ajde da ja to odradim sto sam i zapoceo,a dali ce nekome biti od koristi,neznam nije do mene!
www.apisfarm.de www.apisfarm.de
Avatar korisnika
medonosa
Aktivan
 
Postovi: 1660
Pridružen: 02 sij 2012, 16:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka

Re: PRAVNA REGULATIVA PCELARSTVA U BiH

PostPostao/la zvones » 17 lip 2012, 07:21

medonosa napisao:Pozdrav Zvones,problematika pcelarstva i prije nije bila sjajna i razrijesena,kuzim da je sadasnjom raspodjelom vlasti i uredjenjem drzave kompleksno rjesavanje problema,sve mi je manje-vise jasno,medjutim ako pcelari sjede i nista ne poduzmu problemi se nece sami od sebe rjesiti,naprotiv biti ce ih sve vise i vise!Nudio sam ovu knjigu,ko zeli da obradi ovu temu medjutim slabo je zanimanje bilo-ili nikakvo,pa rekoh ajde da ja to odradim sto sam i zapoceo,a dali ce nekome biti od koristi,neznam nije do mene!


Tvoj trud je za svaku pohvalu, a ja pokušavam najkraće objasniti zašto nema rasprave o tom prijedlogu . Kako se zna malo ko se može pohvaliti dobiti u pčelarstvu unatrag
dosta zadnjih godina, od kojih su nekoliko posljednjih katastrofalne. Pitam se ko će se usuditi otisnuti u profesionalno pčelarenje kad je sve neizvjesno, pa tako danas kod
nas , a i u okruženju profesionalno pčelare samo oni koji od ranije imaju sve spremno, a akcija 15 kg po košnici da bi se dobili poticaji je pokazala i njihovu spremnost da sve
bude uređeno. Da ne kažem o kretanju kakva vi poznajete u EU, za nas to neće biti moguće najmanje 10 sljedećih godina , a vjerovatno i dulje . Trebali bi zbog bolesti pčela
imati besplatne pregled i ponegdje u okruženju je to moguće , a kod nas će se uskoro naplaćivati i zrak jer buđet je u stalnom deficitu. Da neduljim , treba proći autom
Ilidžanskom cestom prema južnom izlazu , pa shvatiti da su i semafori naštimani tako da bi bilo što više kazni , jer u zelenom valu negdje treba voziti 50 km/h da bi se prošlo
kroz sljedeći semofor , a zatim ti treba 70 km/h da bi mogao proći na sljedećem. Eto , valjda će se buđet napunit tim novcem od kazni i svi ćemo biti sretni, a dio novca će
otići kao pomoć za uređenje i pčelarstva.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
zvones
Aktivan
 
Postovi: 1289
Pridružen: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo


Vrati se na: EDUKACIJA-ODABRANE TEME

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron