ako je vlažna prostorija zna malo da kisi onaj dio što je ostao u rami nakon vrcanja jer med je hidroskopan,povlači vlagu iz okoline, ali ništa posebno, stim da ga u proljeće pčele lakše prihvate nego suhe polunastavkesahista napisao:Imam jedno pitanje...
Sta se desi sa medisnih nastavaka koji su izvrcani a nisu vraceni pcelama na ciscenje.Znaci idu mokri u skladiste i cuvaju se do proljeca.
Pozdrav.
Ismet napisao:smatram da je najbolje skladište tim nastavcima sa pčelama. i ne samo tim već i svim ostalim nastavcima sa saćem. od sada, na dalje i u buduće svo saće skladištim isključivo sa pčelama, pa makar to bilo i deset nastavaka, jedan na drugom
mugdo napisao:kao i ti sahista ja sam takođe danas bio u obilasku pčelinjaka, temp. 15 stepeni sunčano ljepše nego u augustu,dodao im par listova novinskog papira ispod krova lakše sada nego u februaru kad zapada što je na mom području redovna pojava 640 m/nv, stanje zajednica odlično bolje nego predhodnih godina iako je ova po prinosu meda bila daleko lošija, društva u prosjeku 7-8 ulica pčela a one najbolje 10 ulica( zimim na 9 ramova) što sam zabilježio mobilnim kao i ranijih godina u isto vrijeme radi usporedbe, ima i onih slabijih 4-5 ulica međutim to su kasnije formirani rojevi koji će kad zahladni biti nabačeni na najjače zajednice radi lakšeg zimovanja a na proljeće ako prezima služiće kao pomoćna društva. do ovog perioda ljetna pčela je uglavnom uginula a ovo što je ostalo nadam se da je kvalitetna i da će dočekati proljeće i smjenu pčela jer nisu bile opterećene preradom velikih količina šećera jer je vrijesak obezbijedio dobru ziminicu i nešto za izvrcati, nadam se da je i kod ostalih stanje zadovoljavajuće pa pišite valjda se sahista neće ljutiti što šaramo njegov dnevnik
nemoj mnogo očekivati od te zajednice gdje je otpalo preko 1000 varoa jer je u ovom periodu parazitirala na zimskoj pčeli i vjerovatno je oštetila u tolikoj mjeri da neće dočekati proljeće ili će izimiti jako oslabljena, a slažem se da brojčano najjača u jesen ne budu uvijek najbolja u proljećesahista napisao:mugdo napisao:kao i ti sahista ja sam takođe danas bio u obilasku pčelinjaka, temp. 15 stepeni sunčano ljepše nego u augustu,dodao im par listova novinskog papira ispod krova lakše sada nego u februaru kad zapada što je na mom području redovna pojava 640 m/nv, stanje zajednica odlično bolje nego predhodnih godina iako je ova po prinosu meda bila daleko lošija, društva u prosjeku 7-8 ulica pčela a one najbolje 10 ulica( zimim na 9 ramova) što sam zabilježio mobilnim kao i ranijih godina u isto vrijeme radi usporedbe, ima i onih slabijih 4-5 ulica međutim to su kasnije formirani rojevi koji će kad zahladni biti nabačeni na najjače zajednice radi lakšeg zimovanja a na proljeće ako prezima služiće kao pomoćna društva. do ovog perioda ljetna pčela je uglavnom uginula a ovo što je ostalo nadam se da je kvalitetna i da će dočekati proljeće i smjenu pčela jer nisu bile opterećene preradom velikih količina šećera jer je vrijesak obezbijedio dobru ziminicu i nešto za izvrcati, nadam se da je i kod ostalih stanje zadovoljavajuće pa pišite valjda se sahista neće ljutiti što šaramo njegov dnevnik
Samo vi pisite...
Ja sam prosle godine zazimio jedan dio zajednica sa zatvorenom podnicom.Nikad vise zbog vlage.Mi imamamo poklopnu dasku koja lijeze skoro na satonose,na njoj rupu u presjeku od 10cm,rupu zatvorim sa jutom,malo novina pa poklopac.Kosnica suva ko barut.Ove godine nekoliko drustava prehranjivao sam pomocu Milerove hranilice,drustva napravila zaperke i napunile medom.Tako sam i ostavio,stavicu novina pa cu vidjeti sta ce biti sa vlagom.Ja sam racunao samo dobro popunjene ramove sa pcelom.Iz mog kratkog iskustva sa pcelama primjetio sam da najjaca drustva koja su usla u zimu nemoraju imati najbolji razvoj na proljece,mene su cesto negativno iznenadjivali.Ja najvise vjerujem u ona srednja drustva,ona mi u principu daju najbolje rezultate.
Malo vise od 30 sati posle tretmana,pad Varroe zadovoljavajuci,na jednom drustvu prvog dana otpalo je sigurno preko 1000 Varroe.
Pozdrav.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost