senad napisao:Uvjek puna svježine , radosti i dođe sa korisnim infomacijama !
Da i druge bosanke i hercegovke krenu tvojim stopama i da im budeš mentor)))
pasha napisao:Upravo sam malo podigla poklopce , dodala 2-3 pogače , tamo gdje fale i onako posmatrala pčelice i gledala kako su vrijedne i kako donose polen.Ja ovoliki broj pčela i ovakvu atmosferu, na svom pčelionjaku , u ovo doba godine, prvi put vidim. Ove godine sam veći broj društava zazimila na samo jednom nastavku i to se pokazalo kao dobro. Vjerovatno jer nije ni bila jaka zima. Jedno društvo je zazimljeno (eksperimentalno) u nukleusu. Nije bilo ni jako , ali nisam htijela spajati, reko' baš da vidim šta će biti. I za divno čudo , sad otvorim i vidim kako se lijepo razvija , vidim dosta pčele , mašaAllah.
Nekako ne mogu dočekati da počnem više raditi u pčelinjaku.
Voljela bih i proširiti, ali ne znam gdje ni kako. Skoro da i nemam više mjesta u dvorištu.
Da li bih mogla redati drugi red, sučelice ovom, da leta budu okrenuta jedna prema drugima , ali ne paralelno, nego pod uglom od otprilike 35 stepeni???
Nemam drugog načina?
Ali kako onda kositi travu ispred košnica?????
Počinje četvrta sezona od kako pčelarim i četvrta sezona odkako sam sa vama.
Još uvijek sam pčelar početnik, još uvijek malo znam i puno pitam, ali eto sad malo više preko fb, a malo manje sam ovdje. Ipak je ovaj forum i dalje među mojim favoritima i uvijek mu se rado vratim.
Srdačan pozdrav iz lijepog Sarajeva.
pasha napisao:Zvone , prolazila sam par puta pored tvog pčelinjaka , ali ti auto ne vidjeh. Znači , sad kad i budeš dole , tvog auta nema ... E tek sad neću znati jesi li tu .![]()
Pozz.
senad napisao:Gdje seliš na bagremŠteta je da tako dobra društva ljenčare u Sarajevu
pasha napisao:senad napisao:Gdje seliš na bagremŠteta je da tako dobra društva ljenčare u Sarajevu
Senade, moje su pčelice vrijednice i nikad ne lijenčare. Jučer su toliko radile , da ih je bila milina gledati. Nažalost, vrijeme će se u cijeloj BiH po svoj prilici pokvariti i neće baš odgovarati pčelama. I ovdje ima u blizini bagrema, pa ako zamedi, naći će ga one.Ima puno unosa, gledala sam , ali sam im u ovom periodu dala sirup par puta, pa neću ništa uzimati, vjeruj mi da su donojele odnekud. Bilo je puno behara i maslačka , a lijepo vrijeme.
pasha napisao:Zvone, baš ti hvala na ovom izvještaju. Kod mene i kod tebe je stanje skroz slično. Vazdušnom linijom su nam pčelinjaci udaljeni tek nekoliko kilometara.
Sad je kiša i ne nadam se ničem posebno, ali vezano za vrcanje meda sa behara , ne znam šta da kažem. Kod mene je bilo i starog meda. Isad ga ima. Ja sam malo premještala okvirove , one su stari med prenosile i prepakivale, dala sam i sirup nekoliko puta. Neki dan vidim da ima punih i skoro poklopljenih okvirova i da bi se imalo šta izvrcati, ali mi je skroz upitan kvalitet tog meda i mislim da neću.![]()
![]()
Čekaću livadu. Ona ovdje bude najizdašnija.
pasha napisao:Pitanje za kolege:
Mogu li drugi red košnica postaviti ispred postojećeg reda , odmaknuti i okrenuti ih jedne prema drugima????
Ja sam ovo već odlučila da uradim (nema izbora) , postavila sam i nosače za drugi red, ali me zanima šta kaže i "pčelarska praksa" o ovome.
Danas sam pregledala malo košnice.
Sve ugl. lijepo napreduje. Sve košnice imaju dva nastavka. Poneke i tri. A dosta ih ima i dodat polunastavak. Iznenadila sam se danas , moglo bi se i izvrcati nešto mladog meda. Na jednoj košnici sam poodavno stavila polunastavak i on je sad dupke pun i poklopljen. U ostalima ima poklopljenih i polupoklopljenih okvirova, Ali ima i potpuno otklopljenih.
Ovo mi se prvi put desilo u ovo doba godine. Sačekaću da bagrem prođe, pa ću (ako ovo pčele ne pojedu) vjerovatno izvrcati i osloboditi okvirove za livadu.
U predhodne tri godine (ovo mi je tek četvrta kako pokušavam biti pčelarka) nije se desilo da u ovo doba pčele unose ovoliko nektara, nekako je sve prolazilo u kiši. Danas je padala kiša , ali pčele su letjele k'o lude.
Tek ih je pljusak utjerao u košnice.
Vrati se na: DNEVNICI ČLANOVA FORUMA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost