UZGOJ I STALNA NJEGA MEDONOSNOG BILJA

PostPostao/la schumy » 24 vel 2010, 11:15

Pozdrav svim forumašima,
danas, na moj rođendan pokrećem novu temu –"uzgoj i stalna njega medonosnog bilja".
Dugogodišnjim praćanjem i promatranjem bjesomučne sječe naših starih šuma, stabala-međaša i šikara, koji su svi prvoklasno medonosno bilje, došao sam na ideju, koju se nadam da ćete prihvatiti, naime da svake godime svatko od nas na ovom našem web-siteu posadi od 5÷10 komda stabala (stablašica)
Najugroženiji su bagrem (bjesomučna sječa za kolje i kolce-nosače), pitomi kesten (neizlječivi rak kore), sitnolisna lipa (stolarski proizvodi, pa i naši okviri!??), pa sam ja odlučio ove godine posaditi:
1.) Bagrem (Robinia pseudoacacia)...............10 stabala
2.) Kesten pitomi (castanea sativa)................5 stabala
3.) Sitnolisna lipa (Tilia parvifolia)..................3 stabala
4.) Bijela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa).......1 stablo
5.) Velikolisna lipa (Tilia grandifolia)...............1 stablo

Malo škole.....................prenosim i citiram iz Wikipendije:

BAGREM (lat. Robinia pseudoacacia) ili akacija je bjelogorična vrsta drveća iz porodice mahunarki (lat. Fabaceae).
Potječe iz jugoistočnog dijela SAD-a, ali se proširio na Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju. U nekim područjima se smatra invazijskom vrstom. U Europu je prenesen 1601. godine. U privatnim šumama kontinentalne Hrvatske je jedna od najraširenijih vrsta drveća. Voli pjeskovita tla. Šumari ga koriste u zasadima za zaštitu od erozija.
Raste u visinu do 25 m, a u debljinu do 90 cm. Kora je starijeg debla uzdužno izbrazdana. Izbojci su bridasti i goli. Palistići se pretvaraju u jake bodlje, oko 2 cm duge, uglavnom ravne, na bazi proširene i drvenaste. One su na svakoj strani pupa po jedna. List se sastoji od 9 do 25 eliptičnih, slabije dlakavih 3-5 cm dugih listića. Cvjetovi su bijeli i mirisavi, u grozdovima dugim 20 cm. Cvjeta u svibnju, poslije listanja. Mahuna je do 10 cm duga i gola, ima 4 do 10 sjemenki. Supke su ovalne. Optimalna zrelost se postiže oko 30 godine života. Drvo je žuto-smeđe boje i tvrdo, odlično je za ogrijev, gori polako, s jedva vidljivim dimom i postiže visoke temperature gorenja. Drvo je odlično i za izradu različitih predmeta. Time se u mladosti bavio i Abraham Lincoln. Zbog flavonoida, bagremovo drvo može preživjeti i 100 godina pod zemljom.
Bagremov ili akacijin med izrazito je svijetle žute boje, blaga ugodna mirisa i okusa, lagan i ukusan, preporučuje se djeci i rekonvalescentima. Zbog svojih osobina ubraja se u najcijenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa. Mjesecima ostaje u tekućem stanju i vrlo sporo kristalizira, zato što u sastavu sadrži više fruktoze od glukoze. Same pčele dobro i uspješno prezimuju, ako im se osigura zimovanje na bagremovu medu. Preporuča se uzimanje s čajem od kamilice, jer se tako pojačava djelovanje meda i čaja. Također je preporučljivo uzimanje navečer prije spavanja. Jakih i obilnih bagremovih paša za pčele nalazimo gotovo u svim kopnenim krajevima Hrvatske u kojima je nekad sađen ili se proširio prirodnim putem kao vrlo prilagodljiva biljka.

PITOMI KESTEN (Castanea sativa) je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo i za to postoje arheološki dokazi. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke.Drvo kestena je u srodstvu s bukvom i hrastom , dugovječno, može narasti do 25 m uvis s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova i može doseći i starost preko 500 godina. Botaničari kesten ubrajaju u voćke, no zbog načina i mjesta rasta spada i u šumsko drveće. Mjestimično čini i šume, a često se javlja u zajednici s hrastom kitnjakom i grabom (na Medvednici). Ima ga po obronicma Učke i okolici Lovrana i Opatije, gdje se odavno cijepi plemkama maruna (kesten dubenac).Kora mu je glatka i sivosmeđa. Listovi su duguljasti, krupno nazubljeni, 8-18 cm dugi i 3-6 cm široki, na licu goli na naličju dlakavi. Cvjetovi se pojavljuju tek početkom lipnja, kada su već listovi potpuno razvijeni. Smeđi orašasti plodovi su na površini sjajni, polukuglasti ili zaobljeno plosnati i dozrijevaju početkom listopada, a smješteni su po jedan do tri u velikom ježolikom tobolcu. Raste najbolje na kiselom tlu bez vapna, a ne podnosi veću vlagu.Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno, koje pomiješano s brašnom žitarica daje punovrijedna peciva i kruh. Uporaba brašna je osobito rasprostranjena u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. Brašno karakterizira znatna količina šećera koji se stvara u osušenom plodu. Plod kestena je još bogat kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine. Kesten je lako probavljiv, a bjelančevine (4%) koje sadrži po vrijednosti su s onima iz jaja.S obzirom da drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada jedini izvor peluda i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.Plodovi koji se skuhaju ili ispeku vrlo su ukusni i omiljeno samostalno jelo ili se pripremaju kao pire, u juhama, kao dodatak raznim slasticama i jelima.

LIPA (lat.: Tilia, drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa) je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina. Cvjetovi lipe su mali, zelenkastožute boje, ugodnog mirisa i grupirani u kitama. Cvjetanje traje 2 do 3 tjedna, a nekad se dogodi da prođe i za 5 do 6 dana. U usporedbi sa bagremom mnogo je nepouzdanija. U našim krajevima rastu bijela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna lipa (Tilia grandifolia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Zahtijeva od vjetrova zaštićena zemljišta s dosta vlage ili nešto kiše u vrijeme cvjetanja.Stari Slaveni su živjeli u lipovim šumama. U literaturi se spominje lipa kao sveto slavensko drvo pa se može zaključiti da su Slaveni prije prijelaza na kršćanstvo poštivali idolopoklonstvo šume, dakle i mislima bili povezani s lipom. Prema predaji vršili su obrede i podnosili žrtve lipi kao idol. Običaj idolopoklonstva lipe zadržao se i kod Slavena koji su napustili staru domovinu pa utiču ogranke lipe u krov svoje kuće ili stana, da je time očuvaju od gromova i požara.
Narodna uzrečica kaže:
"Cvjetokitna lipo, tebe u svoj srdi,
Niti Perun žarkom strijelom ne nagrdi!"
Uobičajeno je bilo i vjerovanje da lipa čuva čovjeka od zla i uroka. U lipovim šumama Slaveni su sabirali med i vosak. Medovina ili medica bila je Slavenima omiljeno piće.
Nadam se da je tema zanimljiva, javite mise sa oggovorima i svojim razmišljanjima.
Nastojte kod sadnje obavezno pognojiti rupu od sadnice sa prirodnim stajskim gnojem.
Ja imam sreću pa moj prijatelj koji je vrlo blizu moga pčelinjaka ima 17 krava…..

P.S. Gdje si SEVDA(H)LIJA, što je nooooooooovo kod tebe, javi se našao sam ti medonosno
bilje, puno vrsta i kvalitete………………….
To si i tražio pred mjesec dana otprilike, na ovome forumu, javi se!

Pozdrav……………………schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la schumy » 26 vel 2010, 08:27

Dobro jutro svim forumašima,
zaštom i nitko ne odgovara na ovu moju temu, mislim da je bilo dosta pisanja oko toga da se voli vidjeti čelinjak "...da sve pršti od medonosnog bilja..." - SEVDA(H)LIJA....
Javite se mislim da jeovo prava tema da poboljšamo uvjete u našoj napaćenoj prirodi, i pomognemo našim pčelama!
Pozdrav......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la Stipo » 27 vel 2010, 01:10

Ja sam stalno u potrazi za mađarskim bagremom, kadulji, pčelinim drvom i lipom. Jedino što mogu kupiti na relaciji Split Livno u poljoprivrednim trgovinama je nešto sadnica voća, ukrasno bilje, sjemena za povrtlarstvo, smreku, tuju, jelu i čempres. Očigledno da trgovci ne misle na pčelare. Poneki mi trgovac obeća nabaviti nešto od pčelarskog bilja ostavim broj telefona i tako prolaze godine i nitko ništa.
Reci schumy gdje to nađe pobogu.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la schumy » 27 vel 2010, 08:21

Stipo, dobro jutro !
Ja sam ti to našao u Slavoniji, a cijene su ti prema e-mailu koji su mi poslali i koji sam ti dolje kopirao:
Citiram..............."Floring d.o.o. Osijek tvrtka je koja ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji ukrasnog bilja i gotovih travnjaka. Pozivajući se na Vaš upit, nudimo Vam sadnice iz vlastite proizvodnje:
1.) Castanea sativa, visina 130 - 150 cm 10 kom x 100,00 Kn
(pitomi kesten)
2.) Tilia 'Tomentosa', opseg debla na visini 1m 6/8 5 kom x 166,00 Kn
(srebrnolisna, bijela lipa)
3.) Tilia platyphyllos, opseg debla na visini 1m 6/8 3 kom x 166,00 Kn
(širokolisna lipa)
4.) Tilia cordata, opseg debla na visini 1m 6/8 2 kom x 156,00 Kn
(uskolisna lipa)
Ponuđene cijene su veleprodajne, ne sadrže PDV i na paritetu exw rasadnik Josipovac (okolica Osijeka). Prijevoz moguć u organizaciji našeg kooperanta.
U prilogu šaljem naš asortiman listača i cjenik. Za sve informacije stojim Vam na raspolaganju.
FLORING d.o.o. OSIJEK/Komadina Kornelija 091 521 0512........."
Ovako ćemo napraviti:
Ja ću naručiti sebi stabla, a ako si ti zainteresiran, ti se dogovori sa njima i plati im ono što izabereš. Ja ću svoje dopremiti do mene gore (Istra), a moram ionako poslovno ići u Split sa svojim kombijem. Tvoje je da se dogovorimo da ti preuzmeš to u Splitu i voziš k sebi
Druga ti je opcija da ti oni to dopelju direktno, samo vidi koja je to cijena.
Pozdrav...................schumy
Zadnja izmjena: schumy; 27 vel 2010, 08:23; ukupno mijenjano 1 put/a.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la schumy » 01 ožu 2010, 12:26

Stipo, javi se po ovoj temi ako si zainteresiran, jer ja idem u nabavku stabala pa ako hoćeš i ti u nabavku, sve stoji kako sam ti već naveo gore!
Pozdrav................schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la Stipo » 01 ožu 2010, 19:28

schumy napisao:Stipo, javi se po ovoj temi ako si zainteresiran, jer ja idem u nabavku stabala pa ako hoćeš i ti u nabavku, sve stoji kako sam ti već naveo gore!
Pozdrav................schumy

Oprosti što ti se ne javi od te ponude interesuje me lipa. Nego šta ti znači to 6/8.
2 sadnice s porezom 200kn, to je preskupo, a lipa se jednostavno razmnožava potrebno je samo jednogodišnja grančica umočiš u prah za okorjenjavanje posadiš u treset i redovno zalivaš. iz te grančice izraste nova lipa. Lipa ima osobinu da iz grane pusti korjenje gotovo kao vrba. Možda bi uzeo nekoliko sadnica kestena čini mi se da on nije skup. U subotu sam posadio nekoliko sadnica evodije, Taj što mi je nabavio evodiju dat će mi i nekoliko sadmica mađarskog bagrema potpuno besplatno. Nego ako imaš novca da i meni kupiš paket kestena i kad budeš išao u Split da se doli nađemo dam ti novce ti meni sadnice popijemo piće malo porazgovaramo. Ja idem svaki mjesec između 1. i 18 u mjesecu pa ako ti odgovara taj termin javi da se doli nađemo.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la schumy » 02 ožu 2010, 08:11

Stipo, dobro jutro,
Redom ću ti odgovoriti: 1.) Ono 8/10 znači debljina debla sadnice
2.) Reci koliko sadnica kestena želiš, ja ću ti ih kupiti
3.) Isto vrijedi za lipu, samo ako se odlučiš, reci koju vrstu i koliko
sadnica
Ja samo čekam tebe da se odlučiš i onda naručujem sadnice, sa transportom do mene. Ostalo po dogovoru!
Pozdrav.......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la Stipo » 02 ožu 2010, 18:49

1.) Castanea sativa, visina 130 - 150 cm 10 kom x 100,00 Kn

Eh sada me još interesuje kesten jeli to cjena paketa od 10 sadnica 100 KN ili je upakovano 10 sadnica čija je pojedinačna cjena po 100kn pa bi ukupno to iznosilo 1000kn +pdv

Jer ako se tu radi o jednoj sadnici od 100kn a minimalno se može kupiti 10 komada to ti je onda papreno skupo za šumsko drveće. jer ja sam platio u subotu evodiju 5KM po sadnici i dobio dva mađarska bagrema gratis jer sam uzeo 5 evodija za 25KM ili 100kn.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la schumy » 03 ožu 2010, 13:17

Stipo, dao sam ti broj telefona za kontakt pa ih pitaj telefonski, mislim da je to cijena za 1 komad. Dali je skupo ili nije, ja sam pitao po cijeloj Hrvatskoj i nitko nema za isporučiti 10 komada najednom. Ja ću ih uzeti svakako, jer je najgore rješenje čekanje. Zovi ih telefonski pa se interesiraj, ali mi obavezno javi, tako da ja idem u nabavku, čekam samo na tvoj odgovor, javi mi molim te dali hoćeš ili nećeš. Ono što sam ti poslao je njihova originalna ponuda poslana e-mailom, a ja sam ti ju kopirao i poslao.
Pozdrav...schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la senad » 03 ožu 2010, 14:18

Zar se medonosno bilje nemože reprodukovati kod kuće.. Cijene su astronomske

Kestenova šuma ili bagrem/drača koja medi nije ručno sađena tj. nije iz rasadnika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3024
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

PostPostao/la Stipo » 03 ožu 2010, 19:21

schumy napisao:Stipo, dao sam ti broj telefona za kontakt pa ih pitaj telefonski, mislim da je to cijena za 1 komad. Dali je skupo ili nije, ja sam pitao po cijeloj Hrvatskoj i nitko nema za isporučiti 10 komada najednom. Ja ću ih uzeti svakako, jer je najgore rješenje čekanje. Zovi ih telefonski pa se interesiraj, ali mi obavezno javi, tako da ja idem u nabavku, čekam samo na tvoj odgovor, javi mi molim te dali hoćeš ili nećeš. Ono što sam ti poslao je njihova originalna ponuda poslana e-mailom, a ja sam ti ju kopirao i poslao.
Pozdrav...schumy

Hvala schumy odustajem zbog cjene. Ovo malo mjesta gdje bi mogao posaditi koje drvo popunit ću lipom. Ima nekoliko stabala lipe u komšiluku i kako znam svake godine kada cvatu pčele ih kijepo posjećuju. Samonikle izbojke iz korjena već sam se dogovorio da iskopam sa žilom i presadim kod sebe. Te samonikle izbojeke komšije jedva čekaju da ih iskopam i uklonim iz njihove bašte.
Oprosti schumy i hvala ti pravi si. Dvije godine se raspitujem za medonosno drveće a onda u tjedan dana dobijem 3 ponude. Baš sam obišao ove bašte u komšiluku i tu bi se moglo iskopati desetak lipa, neke su do metar visine.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la Stipo » 03 ožu 2010, 19:40

senad napisao:Zar se medonosno bilje nemože reprodukovati kod kuće.. Cijene su astronomske

Kestenova šuma ili bagrem/drača koja medi nije ručno sađena tj. nije iz rasadnika

Svako se drvo naročito šiblje može razmnožiti iz grane samo treba znati postupak. Prašak za okorjenjavanje natjera gotovo svaku grančicu da pusti korjenje u zemlji izrasla stabljika naslijedi osobine biljke od koje je odrezana.
Sve divlje bilke u prirodi razmnožavaju se iz sjemena i imaju potpune nasljedne osobine te biljke.
Biljke koje nastaju ukrštanjem više sorti odnosno (hibridi) da bi se stvorila neka nova sorta određenog izgleda i osobina nemaju osobinu da prenose sva svoja svojstva na potomke ako se razmnožavaju iz njihova sjemena. Na primjer ako nam se sviđa neka jabuka i hoćemo takvu jabuku uzgojiti iz sjemena izraslo stablo iz takvog sjemena neće davati ni sličan plod jabuke od koje smo uzeli to sjeme. zapravo imat ćemo divlju jabuku.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la schumy » 04 ožu 2010, 09:08

Stipo,
žao mi je da se nismo "našli", ja ću kupiti svoju "porciju" medonosnih lišćara jer mi je vrlo važno da imaju više godina starosti.
Odlučio sam ti darovati 2 kom kestena, 2 kom lipe i 2 kom bagrema.
Kako ću ti ih i kada dopremiti do Splita, dogovoriti ćemo se!
Jučer sam "kopao" dalje po Hrvatskoj i našao ovu e-mail adresu:
Branko Begovic [ginkgo.begovic@gmail.com]
Pitao sam ga ponudu i citiram ti njegov odgovor.......................
Poštovani!
Od navedenog imam Castaneu sativu (kesten pitomi) vis. 100-200, ali biti će orezan za sadnju (biljke stare 4-5 godina) 1kom.= 70 kn (šaljemo 1 više gratis rezerve radi), Tilia tomentosa (bijela lipa) = 60 kn (šaljem 2 komada, rezerve radi) visina cca 150 (može i veće ali biti će orezana za sadnju) i bagrema (Robinia pseudoacacia) Vam šaljem po želji (visina - do cca 150 cm, orezan za sadnju) 20 kom = 200 kn.
Što se tiće ostalih lipa imamo sjeme sitnolisne lipe (Tilia parvifolia) set od 100-ak sjemenki = 60 kn.
Srdačan pozdrav!
Ako Vam odgovara pošaljite adresu i šaljemo pouzećem diljem Hrvatske od ponedjeljka do srijede, radi živih biljaka...................citat gotov
Nadam se da sam možda i drugima pomogao, pa se javite potoj temi.
Inače sam žestoki protivnik bjesomučne sječe svih stabala, a kamoli našeg medonosnog jer su u našoj zemlji ogroman negativni danak "platili" bagrem, lipa i kesten, kako sam već prije pisao.
Ako nekome treba još neka pomoć, javite se slobodno!
Ti se Stipo javi, sa tobom je ugodno pričati i ne ljuti se oko biljaka, ulovi se pčela! (šalim se!)
Pozdrav..................schumy
Zadnja izmjena: schumy; 04 ožu 2010, 09:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la senad » 04 ožu 2010, 10:28

Biti pčelar prema ovim cijenama značilobi samo velika ljubav. Ako mogu da primjetim morala bi se koja kuna i iz džepa izvaditi radi te ljubavi jer prema cijenam meda u Hrvatskoj nije isplativo pčelariti i još plaćati visoku cijenu medonosnog bilja,,,

Hvala ti schumy na ovim postovima interesantna pristup pritup pčelarstvu i prirodi.

Volio bih da imam kestenovu šumu u blizini koja medi, ali morao bi prodati cijeli pčelinjak , da bi neke generacije mogle da beru nektar sa kesetenove šume.....
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3024
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

PostPostao/la Stipo » 04 ožu 2010, 14:41

schumy napisao:Stipo,
žao mi je da se nismo "našli", ja ću kupiti svoju "porciju" medonosnih lišćara jer mi je vrlo važno da imaju više godina starosti.
Odlučio sam ti darovati 2 kom kestena, 2 kom lipe i 2 kom bagrema.
Kako ću ti ih i kada dopremiti do Splita, dogovoriti ćemo se!
Pozdrav..................schumy

Ja sam 8. ovog mjeseca u Splitu i vraćam se u Livno istog dana popodne.
Ne znam kada ćeš ti kako si rekao ići u Split s kombijem možda je ipak moguće da se doli nađemo ako ništa drugo nego da se osobno fizički upoznamo.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la schumy » 11 ožu 2010, 17:52

Stipo,
dali si primio moj e-mail po pitanju medonosnog bilja?
Javi se na moj e-mail, imaš ga već.
Pozdrav...............schumy
Zadnja izmjena: schumy; 11 ožu 2010, 17:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

PostPostao/la nvucinac » 29 ožu 2010, 11:40

Mrtva kopriva rano procveta i pcele je rado posecuju
Slika
Avatar korisnika
nvucinac
Čita, piše dovoljno
 
Postovi: 68
Pridružen: 14 vel 2010, 15:53
Lokacija: Subotica Vojvodina Srbija

PostPostao/la nvucinac » 29 ožu 2010, 21:30

Pored pcela jos neko voli mrtvu koprivu
Slika
Slika
Avatar korisnika
nvucinac
Čita, piše dovoljno
 
Postovi: 68
Pridružen: 14 vel 2010, 15:53
Lokacija: Subotica Vojvodina Srbija

PostPostao/la Stipo » 30 ožu 2010, 20:36

Prekrasne slike Nvucinac.
Kod mene osim Mrazovca i Šafrana drugog cvijeta još nema.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PostPostao/la IZET » 31 ožu 2010, 17:06

Kod mene je ima u izobilju (mrtve koprive) ali je pcele slabo posjecuju u ovo vrijeme vise izgleda vole cvat dzanarike.
Avatar korisnika
IZET
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 367
Pridružen: 10 sij 2010, 11:56
Lokacija: zivinice

PostPostao/la pasha » 31 ožu 2010, 21:46

Šta je Izete DžANARIKA? Je li to rezdelija ili ..... ????????
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar korisnika
pasha
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 11 ožu 2010, 10:10
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la IZET » 01 tra 2010, 07:16

Pozdrav pasa. Malo si me iznenadila sa pitanjem sta je džanarika.Ja mislim da se tako zove i kod vas u ljepom Sarajevu gradu.Evo odgovra. To je drvo slicno sljivi toliko i raste stim da ima sitniji plod i okrugao velicine klikera sto opet zavisi od vrste.Dok nesazri je zelene boje i mnogo je kisel ali ja je volim jesti kiselu, a kad sazri pocrveni i ima blago nakisel ukus.O džanarike se moze praviti kompot ili đem ali rijetko se koristi.Džanarika uvjek procvjeta prva od voca i ona je vjesnik proljeca.Prije dvije godine na predavanju Ferid Velagic nam je pricao da je te godine vozio pcele na ranu pasu na džanariku negdje oko drine. Nisam zapamtio mjesto ali kaže da ima toliko džanarike i da su pcele donijele po pun nastavak meda tako da je i vrcao med džanarike. Pokazivao nam je slike gdje su pcele cak gradile zaperke i tu smjestale med.Mozete zamisliti sta to znaci za pcele u ova doba(kraj marta) takva pasa koji je to posticaj za razvoj drustva. Kod mene je nazalost nejma toliko ali ima kao nadrazajna pasa i unesu nesto meda da ne trose zalihe a i unesu prilicno dosta polena. Ja nazalost nisam jos nikad vrcao med sa behara jer se obicno uvjek okisa kad voce behara ali neka one sebi dopune zalihe ja zadovoljan.Jos da napomenem da je behar džanarike otporan na mrazeve, njoj mraz nista nemoze sto nije slucaj sa drugim vocem. Eto nadam se da si zadovoljna sa odgovorom???

puno selama
Avatar korisnika
IZET
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 367
Pridružen: 10 sij 2010, 11:56
Lokacija: zivinice

PostPostao/la pasha » 01 tra 2010, 10:43

We al.selam!
Jesam , jesam , hvala Izete. Muž mi sinoć reče da je džanarika , ustvari rezdelija, baš kao što sam i predpostavljala. Ima je ovdje oko mene , ali ne kao prije ... I zovemo je rezdelija. Znam da je oko Žepe ima dosta , a vjerovatno i na drugim mjestima uz Drinu. :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar korisnika
pasha
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 11 ožu 2010, 10:10
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Mungos1212 » 02 tra 2010, 00:11

http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
Avatar korisnika
Mungos1212
Čita i piše, dobar
 
Postovi: 170
Pridružen: 08 pro 2008, 12:23
Lokacija: Zenica

PostPostao/la IZET » 02 tra 2010, 09:34

Mungos svaka cast na ovoj prelijepoj izložbi medonosnog bilja nisam vidijo ljepse fotografije dosada.
Avatar korisnika
IZET
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 367
Pridružen: 10 sij 2010, 11:56
Lokacija: zivinice

Sljedeće

Vrati se na: MEDONOSNO I LJEKOVITO BILJE

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron