sahista napisao:
Sad tek nista ne kontam da covjek sam sebe demantuje za jedan dan...
Citiram...
Stipo ja te u potpunosti razumijem i znam o čemu pričaš. Očito da neki ne shvataju da u prirodi nema nektara, oskudica sa polenom i da je baviti se pčelarstvo umjeće održavanja preživljavanja pčelinjih zajednica ,
Senade da bih utvrdili gradivo..dva pitanja za tebe.
/da li u prirodi ima nektara ili ne.
/da li je pcelarstvo rentabilno ili ne...
Pozdrav.
Čudime da ne kontaš JA vam podastirem linkove da čitate i da kontate a vi tešete svoje . Polahko čitaj sa razumjevanjem . Ako ti i dalje nije jasno to je tvoj problem. samo uzmi preticanje i oslobodi se okova kapitalizma pa ćeš bolje razumjevati !
Hajde pogledaj tablicu iz 2008 saberi koliko je to bilo, onda polahko saberi tablicu iz 2009, onda uzmi uobzir 2010 godinu kada nije bilo vrcanja , pa 2011 kada je bilo sa 100 košnica cce pola tone pa onda uzmi 2012 godinu kada je isto bilo cce pola tone na 100 košnica, pa dodaj tome 2013 kad je bilo 2 tone + ,... ebiga ko da nemate razreda škole.. i napokon 2014 ako se bude i vrcalo sve je to sitno .
Imali nektara ili nema . NEMA šahista ,, imali meda? IMA šahista,,, Od koje godine od 2013, koliko se proda ? 500 kg na godinu , ...Ovim tempom prodaje koliko se može još prodavat med ?... do 2016, Jel' ti oopet nije jasno.
Da li je ispaltivo pčelarstvo , prema tvojim kriterijam nije. Ko radi samo na med nije isplativo . ZAšto nije isplativo zato što nema nektara dovoljno u prirodi..
Danas vršio isporuku matica i veli pčelar, on i dva sina imali su 100 košnica i ostalo ima samo po 10 zajednica i čovjek kaže fino prošle godine nisam vrco med ,izgubio sam pčele i evo kupio sam komplet nove košnice, 20 kompleta, sve novo, a stare sve popalio . E to je ono što ti ne razumiješ
De sada ti to sve zbroj od 2008 na ovamo pa ti kaži imali ili nema nektara i ko koga tu demantuje .
Koji su kriteriji , parametri da bi se vršio demant? Molim te pojasni.
!. D a li svake godine treba vaditi po 20 kg meda ili svake 4 -te godine da bi se kazalo imali ili nema nektara u prirodi.
Cijeli svjet brujio o problemima u pčelarstvu a ti spao na to da budeš zakrpa drugom sa svojih 400 eura po košnici!