schumy napisao:Dovoljno, samo ako ideš vodoravno pazi da prva žica ispod satonoše bude na 1,5÷2,0 cm, drugu stavi na 3,0÷4,0 cm ispod prve (tu je težina najveća-medni vijenci se nalaze tu), žicu br 4,0 metni 4,0 cm iznad donje letvice a 3,0 imeđu 2,0 i 4,0 na sredinu....
U bočne stranice obavezno umetni mesingane nitne, (kupiš ih u PIP-u).
Žicu "našpanaj" dobro ali ne prejako, ja ju nategnem tako da nakon zakucavanja žica čavlićima svira kao viola kada prdtima prođeš po žicama. Isto kao i Senad ja ručno nategnem žice, na desnoj ruci mi je debela gumena rukavica da se žice ne ubadaju u kožu prstiju. bočne letvice bušim sa svrdlom od 3,0mm, onda nitnu lagano zabijem u tu rupu da se ne miče i stoji čvrsto.
Nije teško, kada se izvježbaš, brzo se ožiči 200÷300 ramova, meni treba jedno popodne u laganom tempu....
Pozdrav........schumy
schumy napisao:Azeme, ovakve SO upotrebljavaju Amerikanci, svi redovito, piši nam svoja iskustva sa njima. I ja sam namjeravao uzeti 10-tak komada, sada je u petak/subotu smotra pčelarstva Istre u Pazinu, pa ću i ja probati kako će se pokazati, pisati ću vam o mojim utiscima. Neznam kako je kod vas, ali kod nas je PIP lani davao u sezoni parafinske SO, pčele upće nisu htjele graditi saće, čak ni rojevi! Ja sam "nasilu" takvo započeto a nezavršeno saće na kraju sezone u kasno ljeto stavljao u sredinu legla (skroz krivo!!!) da se uvjerim dali će ih tada izgraditi. I što se desilo, neke su ih izgradile, neke napola, neke uopće ne, ali sve od reda su deformirane i mogu ih lijepo - baciti!
Ja već neko vrijeme nagovaram neke naše članove da nabavimo zajednički (klaster-sistem) mašinu za pravljenje SO, i da predajemo vosak u tu "zadrugu" koju bi vodio neki nezaposlen pčelar i tako dobivamo SO od svoga vlastitog voska.
Mislim da je ovo put i budućnost našega pčelarstva ako se želimo održati i imati kvalitetne proizvode...Što vi mislite o tome?
Pozdrav......schumy
Azem napisao:
Ove se ne ožičavaju, bez parafina sigurno (Plastične)
schumy napisao:Azeme, ovakve SO upotrebljavaju Amerikanci, svi redovito, piši nam svoja iskustva sa njima. I ja sam namjeravao uzeti 10-tak komada, sada je u petak/subotu smotra pčelarstva Istre u Pazinu, pa ću i ja probati kako će se pokazati, pisati ću vam o mojim utiscima. Neznam kako je kod vas, ali kod nas je PIP lani davao u sezoni parafinske SO, pčele upće nisu htjele graditi saće, čak ni rojevi! Ja sam "nasilu" takvo započeto a nezavršeno saće na kraju sezone u kasno ljeto stavljao u sredinu legla (skroz krivo!!!) da se uvjerim dali će ih tada izgraditi. I što se desilo, neke su ih izgradile, neke napola, neke uopće ne, ali sve od reda su deformirane i mogu ih lijepo - baciti!
Ja već neko vrijeme nagovaram neke naše članove da nabavimo zajednički (klaster-sistem) mašinu za pravljenje SO, i da predajemo vosak u tu "zadrugu" koju bi vodio neki nezaposlen pčelar i tako dobivamo SO od svoga vlastitog voska.
Mislim da je ovo put i budućnost našega pčelarstva ako se želimo održati i imati kvalitetne proizvode...Što vi mislite o tome?
Pozdrav......schumy
Ernesto Vlahović napisao:Pozdrav ljudi! Netko ce reci da mozda pametujem,jer sigurno svaki drugi novopeceni pcelar pokusava nesto novo poboljsati,otkriti ,cesto na kraju otkrivajuci toplu vodu.Uglavnom,ja sam odustao od satnih osnova(smatram ih neekoloskim i neprirodnim
) u zelji da postupno i pcele i sace vratim na
prirodnu velicinu,tj.da sace bude onakvo kakvo one zele.Okvire sam probusio na sredini bocnih letvica i kroz svaki okvir provukao drvenu sipku 6 mm (ona za izradu
klinova za ladice) kao ojacanje.Razmisljam jos o upotrebi najilonske niti,ribarske krene,flaksa (kako li je tko zove) namjesto zice .
Ernesto Vlahović napisao:Ja sam za sada na satonše brenerom polijepio komade saća što su one gradile kao višak i mlado saće koje potječe od nažalost dimom ubijene zajednice u koleginom dimnjaku(ljudsko neznanje +strah=smrt pčela).Zvone ako bi utor u satonoši pravilno i razom samo ispunio voskom(bez dodatka traka saća) ,da li bi pčela gradila pravilno saće ,pod uvjetom da se kao što kažeš nalazi između dva izgrađena okvira?
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost