Zvoneto napisao:Senade, to je bilo prvo što sam pitao ljude koji rade vertikalno, žice uopće ne treba jako natezati, dovoljno je da je žica ispeglana i lagano zategnuta ima puno veću nosivost nego vodoravna da je našpanovana ko gitara. Donja letvica se bukvalno nimalo ne uvija ostaje skroz prava. Od Josipa Križa sa HPS sam dobio koristan savjet provjereno u praksi da satnu osnovu ne stavljam u utor gore nego naslanjati na donju letvicu i tako utapati. Nevjerovatno je kako čvrsto ispadne kad pčele izgrade nema šanse za lomljenje ni kad je skroz mlado saće. tako sam radio i farar 50 nastavaka vertikalno 6 žica.
senad napisao:Uz minimalna ulaganja može se napraviti da buši odmah sve četiri istovremeno![]()
Kome je teško ovo onda nek radi armirano saće ili neka pređe na djevičansko
senad napisao:Negdje je se već pisalo na forumu o ovom armiranom saću i vjerujem daje daleko jednostavnije i čvršće. Samo je problem prirpema okvira . Ako bi sam sebi radio okvire vjerovatno ću preći na armirano saće.
medonosa recimo ova žica ona u biti iblago našpanovana , kako se ponaša kada se po sredini presječe tj .razdvoje te dvije s.o. . Imam osjećaj da će se blago vratiti u prvobitno stanje (opuštene ili da će blago poviti s.o.?
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost