Strana 1 od 1

strah od blokade matice

PostPostano: 30 kol 2016, 20:49
Postao/la Laki87
Pozz drugari :) danas predvece sam zavirio u kosnice da provjerim situaciju i utvrdio sam sledece u gornjem nastavku i jedne i druge kosnice ima po jedno dva rama legla, jedno 5 ramova su puni meda i par djelomicno ima meda ali imam i po jedno 3 rama samo satne osnove neizgradjene to je znaci u nastavku
dole u plodistu imam po 5 ramova legla i po 4 rama meda i to poprilicno i imam jedno dvije satne osnove ostalo su gotovo izgradjene satne .napominjem rojevi su od ove godine i nisam vrco nista iako po mome je prije davanja sirupa u kosnicama bilo po jedno 8-10 kila meda. ako moze pomoc jer citajuci po forumu procito sam da moze matica da se blokira :) ako moze neko da napise gdje bi bilo pametno sad stavit te satne? dali ce ih one izgradit? one su sad u desnoj strani

Re: strah od blokade matice

PostPostano: 30 kol 2016, 22:34
Postao/la Stipo
Pripremaj formaciju legla i hrane za zimu. Leglo i med gore, a te satne stavi ispod.
Višak meda isto postavi ispod legla te malo ga nagrebi da kako leglo izlazi da pčele prenose med gore i prave duboke vijence.
To loegla što imaš je dovoljno za zimovanje, a bit će još legla. Sada blokada matice nije problem.
Bijele okvire sada skloni bočno na poziciju 1 i 10 ili dole ispod.
Očisti pčele od varroe.
Medno.

Re: strah od blokade matice

PostPostano: 30 kol 2016, 23:04
Postao/la Laki87
znaci svo leglo i sav med da stavim gore npr. u po srede gore da stavim ram sa leglom pa ljevo i desno da stavim sa medom pa opet sa leglom i sve tako a SO da stavim na 1 i 10 poziciju ili dole na iste pozicije ostatak meda da stavim ispod legla stima da sam ja tretiro zadimljavanjem jedno 4 puta u razmaku od 6 dana i trenutno sam dao sirupa tj. po 4,5 kg secera, a jedan pcelar mi je rekao da bi trebo dati po 10 kg. secera u svaku kosnicu. jel to uredu ?ako jeste tek sam upolovio sa sirupom :) ako mozes da mi opises kako da poredam ramove po pozicijama :D hvala unapred za sve Stipo :)

Re: strah od blokade matice

PostPostano: 31 kol 2016, 20:25
Postao/la Stipo
Laki87 napisao:znaci svo leglo i sav med da stavim gore npr. u po srede gore da stavim ram sa leglom pa ljevo i desno da stavim sa medom pa opet sa leglom i sve tako a SO da stavim na 1 i 10 poziciju ili dole na iste pozicije ostatak meda da stavim ispod legla stima da sam ja tretiro zadimljavanjem jedno 4 puta u razmaku od 6 dana i trenutno sam dao sirupa tj. po 4,5 kg secera, a jedan pcelar mi je rekao da bi trebo dati po 10 kg. secera u svaku kosnicu. jel to uredu ?ako jeste tek sam upolovio sa sirupom :) ako mozes da mi opises kako da poredam ramove po pozicijama :D hvala unapred za sve Stipo :)

Svo leglo stavi u sredinu gornjeg nastavka. Najmlađe leglo sa najmanjim vijencima meda neka bude u centru.
Okolo legla dodaj pergu koja bi trebala biti zalivena medom i do nje med. Višak meda stavi ispod legla i malo ga nagrebi.
Sa šećerom budi oprezan jer šećer ne smi preći 30 % ukupne hrane u košnici u iznimnim slučajevima do 50 % ako su zalihe meda jako loše.
Imaj na umu da ćeš zbog previše šećera dobiti jako loše i bolježljive pčele.
To bi odgovaralo ako imaš 10 kg meda da dodaš 5 kg šećera. Ti si otprilike toliko i dodao.
Dodati 10 kg šećera je previše i više šteti nego koristi. U proljeće pčele mogu dobro izdržati na šećeru ali u jesen može se ići do 30 % šećera bez vidljive štete po pčele.
Pazi da bijelo medno saće odmakneš od legla što dalje.