Strana 1 od 1

Smjena prisilne matice

PostPostano: 30 lip 2016, 15:38
Postao/la cerex
Ukoliko nam se desi da drustvo iz nepoznatog razloga ostane bez matice i pustimo pčele da proizvedu prisilnu maticu da li će je u toku iste sezone zamijeniti (ukoliko vremenski naravno nije kasno) s obzirom da je to ne kvalitetna matica dobivena iz najstarijih larvi?

Re: Smjena prisilne matice

PostPostano: 30 lip 2016, 23:51
Postao/la j.nezic84
Naravno da hoce,ali pod uslovom da matica bude losa,(da pcele njome ne budu zadovoljne),imao sam dosta takvih situacija.Mada ponekad prisilne matice znaju da ispadnu sasvim dobre,i da legu puno bolje od onih "selekcionisanih"kupovnih.

Re: Smjena prisilne matice

PostPostano: 01 srp 2016, 10:12
Postao/la cerex
Kod mene je ove godine sareno po pitanju matica jer dosta matica su pčele ubile pa mi je sad prilicno saroliko , ima svakakvih od rojevih , vjestackih koje su kupljene prosle godine i prisilnih.Mada mislim da i pčele nekad ne znaju sta hoce.Ove godine sam po prvi put imao slucajeve da drustva koja su se zarojila i ja im izvadim maticu i formiram nukleus a u njema ostavim njihove rojevne matičnjake (jedan otvoren jedan zatvoren) da ih poruse i povlace prisilne matičnjake.

Re: Smjena prisilne matice

PostPostano: 01 srp 2016, 17:12
Postao/la j.nezic84
I meni se to desavalo ove godine I to par puta.Mada,s tim da"pcele neznaju sta hoce" se ne bih slozio.Prije ce biti da mi neznamo sta one hoce :D !Vjerovatno postoji neko objasnjenje za to.