Strana 1 od 1

Dezinfekcija opreme

PostPostano: 08 tra 2013, 21:00
Postao/la cerex
Čitao sam dosta o tome kako je podnice, nastavak i ostalu opremu najbolje dezinfikovati sa plamenikom,pa me interesuje da li ima nekakav mini plamenik ili je potrebno kupiti komplet plinsku bocu + plamenik?

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 08 tra 2013, 21:29
Postao/la zvones
cerex napisao:Čitao sam dosta o tome kako je podnice, nastavak i ostalu opremu najbolje dezinfikovati sa plamenikom,pa me interesuje da li ima nekakav mini plamenik ili je potrebno kupiti komplet plinsku bocu + plamenik?


Imaju plinski plamenici u koje idu one poznate "bombice" . Treba obratiti pažnju kod kupovine, jer oni koji se mogu najčešće nabaviti po otvorenim pijacama
su jeftini ali često i loše urađeni, tako da je bolje nabaviti od nešto poznatijeg proizvođaća . Pošto ćesto radim na otvorenom, mogu reči da imaju problema sa
vjetrom, koji nekontrolisano raspuhuje plamen , pa je dobro raditi u donekle zaklonjenom prostoru. Dobar je za dosta stvari kad se navikne, ali se uvjek mora
voditi računa o određenoj pažnji jer se plinskim plamenom može lako ozljediti .

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 08 tra 2013, 22:22
Postao/la Stipo
Postoje 2 osnovna tipa plamenika sa bombicama.
Jedan je koji baca veći plamen na široko i nije pogodan jer taj plamen vjetar nosa lijevo desno i nije usmjeren. Ovdje plamen gori lagano bez veće huke.
Drugi je koji baca plamen usko i usmjereno u šiljak. Njega vjetar manje nosa i može se raditi na manjem vjetru. Ovaj usmjereni plamenik podiže jaču huku.
Zapravo ovih plamenika ima raznih izvedbi: plamenik sa magnetom za paljenje ovaj što sam vidio baca širok lagan plamen, Plamenik sa većom bombicom i ima plamenik sa manjom bombicom.
Ako na vrhu plamenika ima sito sa rupicama , a u sredini je rupica od 4 do 5 mm to je usmjereni plamenik i taj kupite. On isto na plameniku ima prsten za regulaciju zraka. Nije bitno dali je mala ili velika bombica

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 08 tra 2013, 22:58
Postao/la cerex
Hvala na savjetima,sad jos samo moram skontati gdje ga mogu naci :roll:

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 17 kol 2013, 21:49
Postao/la balasevic
te plamenike imas u pcelarskim radnjama kostaju oko 30 KM

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 22 kol 2013, 17:51
Postao/la saperica
dezinfekciju opreme možeš odraditi i s kuhanjem u lužini, prskanjem virkon s ili ekocid s otopine te ispiranjem, parafiniranje isto spada u dezinfekcijske načine, možešbčak i otopinu klorheksidrina koristiti za dezinfekciju. Takođyer imaš i drugih ptreparata koji subtri aktivi kao aldesol plus pa možeš poprskati s njime i isprati. Za ispiranje koristim miniwash.
Od pkamenika koristim plinski na bocu za kuhanje.

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 09 pro 2013, 19:45
Postao/la j.nezic84
A cime dezinfikovati vrskare-pletare?post njih plamenikom nije moguce.dobio sam stare koristene,al ne bi ih koristi dok ih ne dezinfik.nekako.cime?

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 10 pro 2013, 01:37
Postao/la senad grudic
Dezinfekciju stare trnke najjednostavnije dezinficiraj sa gasenim krecom i nema bojazni. Pozdrav Senad G.

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 10 pro 2013, 02:11
Postao/la j.nezic84
E hvala Senade!bar toga ima.

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 18 ožu 2014, 01:26
Postao/la balasevic
jel zna ko kako sterilisati vosak da neotvaram novu temu pa sam ovdje pitao

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 18 ožu 2014, 02:06
Postao/la Marko
balasevic napisao:jel zna ko kako sterilisati vosak da neotvaram novu temu pa sam ovdje pitao


Kolega balašević, imam parni topionik u čije sito stavim oko 15tak starijeg saća, i dobijem oko 1kg voska. Kad skupim 10 kg prokuham ih u većoj posudi i ohladim u PVCkanti, tako dobiven vosak , promjenim u Tenji uz naknadu od 8,5kn(osam ipokuna ili 2KM), 5%odbija na "prljavštinu "(bez obzira što miriše ko djevojačka duša :)i što je roba za voštanice 8-)
Voskar registrirani pretopi skupljeni vosak i sterilizira ga 60minuta u autoklavu.
Ps Nadam se da oba mislimo na staro saće-vosak, ako ne pitaj detaljnije.

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 18 ožu 2014, 08:29
Postao/la Ismet
imam taj jedan mali brener (ili plamenik) na malu plinsku bombicu (ili kartušu) sa upaljačem koji radi na istom principu kao i upaljač za cigarete. ta jedna mala bombica stvarno dugo traje. jako je praktičan za dezinfekciju. osim dezinfekcije s njim aktiviram dimilicu za 5 sekundi.
također se može i roštilj s njim potpaliti. :D

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 18 ožu 2014, 22:41
Postao/la balasevic
marko je razumio sta pitam ismet nije u pitanju je znaci pretopis sace i dobijes npr. 10 kila voska kako ga sterilizirati ako je to moguce bez nekih alata koji kostaju vise hiljada eura

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 18 ožu 2014, 23:23
Postao/la mugdo
Teško je sterilisati vosak bez "alata" jer treba održati temperaturu od 120 stepeni u trajanju 30 min da bi se uništile spore bakterija prisutnih u vosku ali možda neko ima neki način pa neka podijeli znanje i ostalima

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 19 ožu 2014, 08:32
Postao/la Ismet
nisam ni odgovarao na tvoje pitanje balasevicu. ;)
tek malo pisah o breneru (plameniku) koji je odlična alatka za dezinfekciju opreme (a i još ponešto, možeš i cigaretu s njim pripaliti), što je u skladu sa temom.
prošle godine mi se pojavilo krečno leglo na par društava. nisam ga shvatio ozbiljno i imao sam problema zbog toga. ne bih sada opširnije o krečnom leglu. interesira me dezinfekcija, kako opreme, tako i društva u kojem je bilo krečnog legla. pa ako je neko to radio da malo opiše njegovo iskustvo.
nigdje ne pročitah da li je za čovjeka opasan, štetan med proizveden u društvu u kojem je bilo krečnog legla, tj. da li je gljivica (ili njene spore) koja uzrokuje krečno leglo opasna, štetna za čovjeka?

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 19 ožu 2014, 12:04
Postao/la balasevic
ismete ja sam svu opremu i kosnice dezinfikovao sa IZOSANOM i jos opalim i to je to nemas problema

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 19 ožu 2014, 12:06
Postao/la balasevic
ismete ja sam svu opremu i kosnice dezinfikovao sa IZOSANOM i jos opalim i to je to nemas problema.A sto se tice meda zna za ATL da se moze jesti tako davjerujem da i taj med moze uglavnom prosle godine covjek imao 8 drustava zarazenih sa ATL-om i sav med bacio kao neko mu reko da je to stetno za ljude sto se tice toga taj bi med sav smio pojesti na svoju licnu odgovornost :D :D :D

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 19 ožu 2014, 12:35
Postao/la Ismet
hvala balasevicu na odgovoru, svako dobro. i medno, naravno. :)

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 10 lip 2014, 22:31
Postao/la medonosa
Dezinfekcija i zastita kosnica i opreme

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 16 kol 2016, 08:54
Postao/la ogisha905
Imam nekoliko praznih nastavaka koji stoje dugo vremena i jednu kosnicu u kojoj je bio mladi roj kog vise nema. Unutra je leglo moljca sada, ne znam da li ih je moljac mogao istjerati ili je u pitanju neka bolest.
Kako da ja sad ocistim tu kosnicu i te nastavke? Da li je dovoljno da ih obgorim nekim plamenikom/brenerom ili moram neki hemijskim sredstvom cistiti?

Re: Dezinfekcija opreme

PostPostano: 17 kol 2016, 00:06
Postao/la senad
Fino to očisti , operi sve vodom pusti neka se osuši brenerom spali i to je to.
Ako si sigurna da je bila ATL u tim košnicama ,okvirove zapali i svo saće ako ga uopšte ima tj .i to smeće od moljca. Uradi dezinfekciju nastavka u kaustčnoj sodi, ostavi da se osuši i opet brenerom spali za svaki slučaj .

Ako ne možeš sa sigurnošću utrditi razlog stradanja pčela bolje je sve na vatru manja štetas pogotovo ako se radi o starijim nastavcima.