Istina o MM

zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Istina o MM

Post Postao/la zvones »

Mi smo od matične mlijeći otišli na standarde . Neću reči da standardi nisu potrebni jer bi to bila glupost, ali znam vrlo dobro vrijeme kad je standarda bilo vrlo malo.
Najeo sam se svakog voća direktno sa ledine koje nikad nije prano , o mesu sa otvorenog i sušeno u sklepanim pušnicama, kupus otkinem glavicu i idem putem jedem,
isto tako paradaiz. Svi su tako radili i niko se nije otrovo . Na selu sam prvi put ćuo za "jomužu" . Seoska djeca su tjerala stoku i obično dobiju komad kruha , a mlijeko
tako što pomuzu kravu ili ovcu , pa direktno piju bez kuvanja. O ćemu pričamo- standardu. Standard kaže dozvoljeno otrova (neznam kako se zove ) u mlijeku
ovoliko, dozvoljeno gmo u prerađenim namirnicama ovoliko ; dozvoljeni E ovaj E onaj onoliko ili ovoliko ; o vakcinama ne treba ni pričati jer uvijek je ono nije dokazano,
a vidio sam u emisiji HTV nekoliko ljudi koji su ostali invalidi, a za većinu iz zdravstva kažu da su mogli oboliti i od obićne gripe.
Standardi za koje više neznamo kako se sve ne nazivaju dolaze iz razvijenih zemalja, ali odatle su dolazile i bolesti pa su zbog njih i uspostavljeni standardi. Dobro znam
kad je u americi krenula sida , a na prostorima bivše je do rata bio neki pojedinačni slućaj . U Sarajevo su donjele snage UNPROFOR-a , jer je bila glad pa su mogli dobiti
djevojke (koje su se vrtile oko ograde ) za kutiju cigara ili konzervu bilo kakvu . To su nama učinili oni koji imaju izvanredne standarde , a standard je zaštita "već
znamo koja "
Danas svi tvrde da je DDT nanio poljoprivredi nemjerljive štete , a poslje toga raznih pesticida i herbicida na pasja preskakala i većina agronoma ih reklamira na TV , a o
šteti za zemljište pa i živi svijet niko i ne govori . Koliko GMO proizvoda jedemo i neznamo jer niko i ne spominje ima li ga u kukuruzu, brašnu i ostalom , a nema nigdje ni
napisano, tako da je i dobro jer neznamo, pa se tješimo da je sve u redu . Tvrdim da nas niko u onoj "lošoj" Jugoslaviji nije smio otrovati , niti je mogao biti neispravan
proizvod u prodaji, a sad je važno da platiš PDV , a nemora ništa ostalo , a na neispravno mlijeko sam našao prije nekoliko mjeseci , bila mu snižena cijena u velikom
trgovačkom centru , stajalo je dugo i ljudi su kupovali ( u trgovini su sigurno znali , nije bilo ovo prozivano i naravno neću reči koje je jer danas se lako tuži ) .
Odoh daleko...
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

Zvones vrlo dobi primjeri koje si naveo,radi toga i ponavljam ponovo,za interes svih pcelara,drzite se standarda koji propisuje zakon o prehranbenim namirnicama ili Pcelarski savez iz bilo koje zemlje ovog svijeta,zasto da neko sutra u novinama pise ili na tv objavi reportazu,kiseli med,polen nedovoljno osusen pa se pokvario itd,?Ako smo otisli sa teme MM na standarde,nevidim nista lose,u tome ako cemo sa time nesto sprijeciti nego lijeciti!
Avatar
volprom
Čita, piše dovoljno
Postovi: 20
Pridružen/a: 16 vel 2012, 17:47
Lokacija: Banja Luka

Re: Istina o MM

Post Postao/la volprom »

Pažljivo čitam sve priloge koji izlaze iz pera vas nekoliko vodećih na forumu , posebno kad je riječ o MM. Mislim da su i ostali čitaoci ostali zapanjeni sa tako oštrom diskusijom.
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 60 C, A ČUVANA NA - 250 C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
posjetio sam stanicu navedenog autora :
http://www.u-pcelara-maradik.org/za-pot ... icna-mlec/
i na istoj stoji :
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 6o C, A ČUVANA NA - 25o C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
i kad se ovo kopira umjesto -6o C(minus šest stepeni C) ispadne -60 C (minus šesdeset C), što nas je dovelo u nedoumicu.
Očekujem da se strasti smire i da sa uživanjem pratimo vaša izlaganja.
Mi čitaoci ćemo se javiti kad nešto naučimo i postignemo u praksi .
Poseban pozdrav medonoši i Senadu.
* Nemojte pokušavati biti samo uspješna osoba nego i osoba od vrijednosti. * - Albert Ajnštajn
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

senad je napisao/la:Svako sebi nak pravi mjesto kod konzumenata. Neka niko ne degradira mene da bi izdigao sebe.
Ja kada sam napisao ovo gore nisam mislio ninakog na forumu . Mi ovdje razgovaramo o MM .Imamo tekst gdje se govori o roku trajanja od 7 dana i to je problem, .
I ja slijedim struku i standarde . Ko god želi da izabere izabrao stanndard od 7 dana nek izvoli ja sam izabrao standar od 2-3 godine koji se spominju od mnogo jači istraživača nego što je autor teksta.
medonosa je napisao/la:Standar je uvjek postojao u svemu i postojat ce jos dugo,do sada su se iznosili na ovoj temi samo negativna poredjenja standarda,sa tvoje strane,niko se nemora njega ni pridrzavati,ja ga se pridrzavam,a vrijeme ce pokazati sta je ispravno!


I šta se sada desi da se na mene medonošta naljuti zato što ja osporavam njegovog miljenika i to sa činjenicama koje su svakome dostupne iest na englesom jeziku ali se da razumjeti ako ne koristimo prevod. Drugo ako ti odgovara mišljenje od ruskog pčelara gdje se spominje da svježa MM je zadržala svoja ljekovita svojstav i 7 godina .

Ovdje medonoša nije riječ o negatinom poređenju sandarda nego o naučnoj istini da svježa MM može u smrznutom stanju zadržati svoja svojstva do 2-3-godine , a ne kao što mr. naovdi da je rok trajnja 7 dana. Ovo ako tebe vrijeđa ja zaista ne vidim razlog da bi se uvrijedio :(

Ako se na ovom našem govornom području pojavi neko sa titulom mr. i kaže kako nevlja svježa MM samo ona do 7 dana pa šta treba da šutim i da mu idem niz dlaku zato što je mr. . To što je gospodin pisao to je čista podvala i laž .

Ja ne bježim od standarda . Samo mi nije jasno medonoša zašto se ti ljutiš što ja osporavam na osnovu naučni činjenica da svježa matična mliječ može zadržati svoje kvalitete do 2-3 godine ako je u smrznutom stanju. Evo ti na englskom sa onog linka
If frozen, it can be stored for 2-3 years without loosing of its quality.
pot je napisao/la:
senad je napisao/la:Svako sebi nak pravi mjesto kod konzumenata. Neka niko ne degradira mene da bi izdigao sebe.
Naravno da se ne osjećam prozvanim (mislim da se otišlo u pogrešnom smijeru), ali upravo zbog ovih Senadovih rječi odustao sam od jednog posta u vezi ove teme da ne bi kojim slučajem dregadirao naše poštene kolege a na ove druge ništa i ne utiče i tako samo šteta za poštene. Ako nekog interesuje neka pita na pp...
Pozdrav.....
Kolega pot ne prozivam nikog p a ni tebe na ovom forumu. Nadam se da možemo razgovarati a da u konačnici nema ljutnje. Neka svako brani svoje stavove. Sobodno podastri ovdje komentar tema je istina o MM valjda možemo mirno raspravljat.

U konačnici struka može svašta napisat sve zavisi od interesa grupacija. Ja ima svoje iskustvo , Ako ništa bar ću imati z svoje potrebe i neću se trovati onim što je standardizovano kao jedino ispravno!
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

senad je napisao/la:
senad je napisao/la:Svako sebi nak pravi mjesto kod konzumenata. Neka niko ne degradira mene da bi izdigao sebe.
Ja kada sam napisao ovo gore nisam mislio ninakog na forumu . Mi ovdje razgovaramo o MM .Imamo tekst gdje se govori o roku trajanja od 7 dana i to je problem, .
I ja slijedim struku i standarde . Ko god želi da izabere izabrao stanndard od 7 dana nek izvoli ja sam izabrao standar od 2-3 godine koji se spominju od mnogo jači istraživača nego što je autor teksta.
medonosa je napisao/la:Standar je uvjek postojao u svemu i postojat ce jos dugo,do sada su se iznosili na ovoj temi samo negativna poredjenja standarda,sa tvoje strane,niko se nemora njega ni pridrzavati,ja ga se pridrzavam,a vrijeme ce pokazati sta je ispravno!


I šta se sada desi da se na mene medonošta naljuti zato što ja osporavam njegovog miljenika i to sa činjenicama koje su svakome dostupne iest na englesom jeziku ali se da razumjeti ako ne koristimo prevod. Drugo ako ti odgovara mišljenje od ruskog pčelara gdje se spominje da svježa MM je zadržala svoja ljekovita svojstav i 7 godina .

Ovdje medonoša nije riječ o negatinom poređenju sandarda nego o naučnoj istini da svježa MM može u smrznutom stanju zadržati svoja svojstva do 2-3-godine , a ne kao što mr. naovdi da je rok trajnja 7 dana. Ovo ako tebe vrijeđa ja zaista ne vidim razlog da bi se uvrijedio :(

Ako se na ovom našem govornom području pojavi neko sa titulom mr. i kaže kako nevlja svježa MM samo ona do 7 dana pa šta treba da šutim i da mu idem niz dlaku zato što je mr. . To što je gospodin pisao to je čista podvala i laž .

Ja ne bježim od standarda . Samo mi nije jasno medonoša zašto se ti ljutiš što ja osporavam na osnovu naučni činjenica da svježa matična mliječ može zadržati svoje kvalitete do 2-3 godine ako je u smrznutom stanju. Evo ti na englskom sa onog linka
If frozen, it can be stored for 2-3 years without loosing of its quality.
pot je napisao/la:
senad je napisao/la:Svako sebi nak pravi mjesto kod konzumenata. Neka niko ne degradira mene da bi izdigao sebe.
Naravno da se ne osjećam prozvanim (mislim da se otišlo u pogrešnom smijeru), ali upravo zbog ovih Senadovih rječi odustao sam od jednog posta u vezi ove teme da ne bi kojim slučajem dregadirao naše poštene kolege a na ove druge ništa i ne utiče i tako samo šteta za poštene. Ako nekog interesuje neka pita na pp...
Pozdrav.....
Kolega pot ne prozivam nikog p a ni tebe na ovom forumu. Nadam se da možemo razgovarati a da u konačnici nema ljutnje. Neka svako brani svoje stavove. Sobodno podastri ovdje komentar tema je istina o MM valjda možemo mirno raspravljat.

U konačnici struka može svašta napisat sve zavisi od interesa grupacija. Ja ima svoje iskustvo , Ako ništa bar ću imati z svoje potrebe i neću se trovati onim što je standardizovano kao jedino ispravno!
Nece se Medonosa naljutiti,iako meni je izgledalo da je meni to upuceno bilo(Svako sebi nak pravi mjesto kod konzumenata. Neka niko ne degradira mene da bi izdigao sebe)!Ovo ostalo o miljeniku i ostalome, svako ima pravo da vjeruje sta hoce i da kaze ono sto misli,ja to akceptiram ali radim po svome!Moj pogled na pcelarstvo ili je suvise unazadjen ili suvise uperen u buducnost!
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

medonoša ti mene podsjećaš na jednog člana foruma koji je sve uzimao osobna ako se kritizira "neki srtučnjak" ili se pobija neki argument .

Ja i autoru teksta zamjerim samo na lažnoj tvrdnji gdlede roka trajanja svježe MM ostalo nek piše/prepisuje šta hoće.
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 6o C, A ČUVANA NA - 25o C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
To što on forsira liofiliziranu mm i ja ovaj u razgovoru o mm u kapsulama uvjek govorim pozitivno i da je konzumiraju ako nemaju dubok džep za svježu MM .

2009 godine sam pisao o liofiliziranoj mm pogledati na ovom linku http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... ?f=17&t=35
medonosa je napisao/la:Nece se Medonosa naljutiti,iako meni je izgledalo da je meni to upuceno bilo
Ne znam zašto si uzeo da se tebi osobno obraćam kad aod početka raspraljamo o roku trajnja . I tvrdnja o roku trajanja od tvog omiljeng autora direktno degradira mene kao nekog koji nudi svježu MM, KAda kažem mene pod ovim mislim na sve one koji nude svježu MM a ima nas hvala Bogu dosta ,
Zašto to radi?!
Za čije interese!
Šta se želi postitći?!

Ovo su sve logička pitanja koja se otvoraju nakon tog teksta . I on sam dobro zna šta je znanost kazala ,utrvdila i sami se možemo uvjeriti sa ovi linkova koje imamo i ostali dostupnih infomacija.

Niko nikada nije izvalio takvu informaciju kao dotični mr. Unazad godina toliko toga sam pregledao ,pročitao. Samo sam kod Nauma pročitao o roku trajanja od 7 dana. Ovaj takst sam davno pročitao i imao namjeru da pošaljem e-mail , napisao i odustao sam samo iz razloga što je čovjek u godinama i ima zvanje. Tekst je bio koncipiran žešće nego što mi ovdje raspravljamo.

Ja se nadam da će se u tekstu o mm izmjeniti sadržaj glede roka trajanja i primjeniti standarde koje je znanost utvrdila.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Istina o MM

Post Postao/la zvones »

Kad se ode u velike rasprave često se izgube osnovni elementi oko kojih bi trebalo raspravljati, pa zato kopiram uvodni napis :
Izjecak iz knjige o MM!

SVEŽI – SIROVI MATIČNI MLEČ LIOFILIZIRANI – SUVI
VODE 66,05% 2 %
BELANČEVINE 12,34% 34,9 do 58%
MASTI 5,46% 17,5 do 18,74 %
REDUKOVANI ŠEĆERI 12,49 % 27,9 %
MINERALNE MATERIJE 2,84 % 2,84 do 3,94%.
Kada belančevine gledamo pojedinačno u njih ima više od 20 AMINOKISELINA kao: ARGININ, ASPARAGIN, ASPARAGINSKA KISELINA, VALIN, GLUTAMIN, LIZIN, LEUCIN, METIOMIN, PROLIN, OXCIPROLIN, SERIN, TRIPTAFON, HISTIDIN, CISTIN I T.D.
U 1 gramu prirodnog sirovog MATIČNOG MLEČE ima mnoštvo VITAMINA i to:
B1 ANEURIN 1,20 - 18,00 mg.
B2 RIBOFLAVIN 6,00 - 26,00 mg.
B4 PIRIDOXIN 8,00 - 10,00 mg.
B12 ANTIPERNICIN 150 mg.
B3 PANTOTENSKA KISELINA 89 – 511,00 mg.
B5 NIKOTINSKA KISELINA 60,00 – 105,00 mg.
B6 BEDOXIN (Regulira nervni sistem) 2,00 - 6,00 mg.
FOLNA KISELINA 0,16 - 2,20 mg.
ACETIL HOLIN 0,80 - 1,20 mg.
C VITAMIN 2,50 - 4,00 mg.
Pored ovih Vitamina ima i Provitamin D i Vitamin E koji stimulišu POLNU AKTIVNOST.
U mineralnim materijama ima MIKRO I MAKRO elemenata kao: GVOŽĐE, SUMPOR MAGNEZIJUM, MANGAN, KALCIJUM , HROM, NIKL, SILICIJUM, KOBALT, SELEN, CINK, SREBRO, FOSFOR, KALIJUM i t. d. do 22 MINERALA od ukupno 24 koje koristi ljudski organizam za preradu Vitamina koji učestvuju u funkcijama naših organa i žlezdama sa UNUTRAŠNJIM LUČENJEM koje jačaju organizam, a koji luče ANTIVIRUSNE I ANTIBAKTERISKE MATERIJE koje se bore protiv njih i stvaraju otpornost organizma, odnosno stvaraju IMUNITET.
Prema tome LEKOVI , kao lekovi ne leče BOLEST organizma, lekovi samo sprečavaju dalji rast bakterija i virusa, a sam organizam izleći bolest. Zato, jačati IMUNITET organizma je vrlo bitna stvar.
Ovde da napomenem da nije pronađen nijedan lek u medicini koji uništava VIRUSE i sa te strane MATIČNA MLEČ dobija na vrednosti.
Kada pročitate u UPUTSTVIMA lekova da određeni lek uništava VIRUSE, to uzmite sa rezervom i nemojte se osloniti samo na tome. Viruse uništavaju VAKCINE.
Pored nabrojanih VITAMINA , MINERALA, AMINOKISELINA i sl. MATIČNA MLEČ sadrži i dosta HORMONA, ENCIMA (Q 10) i drugih korisnih sastojaka koje koriste LJUDSKOM ORGANIZMU.
ISPITIVANJA KOJA SU VRŠENA U SAD, FRANCUSKOJ, ENGLESKOJ, ITALIJI, RUSIJI KINI I U DRUGIM DRŽAVAMA DOKAZANO JE DA MATIČNA MLEČ DALA VRLO DOBRE REZULTATE U LEČENJU DIJABETESA, KOD KARDIJALNO – VASKULARNIH OBOLENJA , POPRAVLJA KRVNU SLIKU, DELUJE NA ARTERIOSKLEROZU, ASMU, KOD PROBLEMA SA ZGLOBOVIMA , JETRINIH OBOLENJA, A ŠTO JE NAJVAŽNIJE DOKAZANO JE DA PRODUŽAVA VEK ČELIJAMA U DOBI STARENJA ORGANIZMA (PREKO 40 GOD,)
DOKAZANO JE DA DELUJE POVOLNO KOD POJEDINIH ŽENJA POSLE MENOPAUZNOG PERIODA. UZIMANJEM MATIČNOG MLEČA PONOVO POSTAJU PLODNE , A KOD MUŠKARACA POPRAVLJA SE POTENCIJA.
DOZE KOJE BLAGOTVORNO DELUJU NA LJUDSKI ORGANIZAM KREČU SE OD 50 DO 600 mg. (srednja doza je 150 - 450 mg.) male doze od 15 do 20 mg. koje najviše koriste neki naši proizvođaći u NEKIM PREPARATIMA koje se prodaju kod nas, deluju samo PSIHOTERAPEUTSKI bez VIDLJIVIH ORGANSKUH POBOLŠANJA .
MATIČNA MLEČ NESME SE GUTATI NEGO JE TREBA ŠTO DUŽE DRZATI U USTIMA POD JEZIK I TAKO POLAKO DA SE RESORBUJE U ORGANIZAM. U STOMAHU MATIČNA MLEČ ODNOSNO NJENE VREDNE I LEKOVITE MATERIJE USLED ŽELUDČANOG SOKA SE RAZLAŽU I GUBE LEKOVITA SVOJSTVA.
NIJE DOBRO DA SE MATIČNA MLEČ ČUVA U MEDU, JER POD UTICAJEM NEKIH FERMENATA KOJE SE NALAZE U OVE MATERIJE, SASTAV MATIČNOG MLEČA SE MENJA , ČIME SE LEKOVITA SVOJSTVA OPADAJU.
ZATO NAJBOLJE JE DA MATIČNA MLEČ JE UZIMAMO LIOFILIZIRANU GDE TRAJNOST LEKOVITOG SVOJSTVA SE PRODUŽAVA NA 2,5 DO 3 GODINE..
ZATIM KONZERVIRANA U KONCENTROVANOM 96% ALKOHOLU I UZIMATI JE U VIDU KAPI POD JEZIK, TRAJNOST JE PREKO JEDNE GODINE.
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 60 C, A ČUVANA NA - 250 C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
U NAJNOVIJE VREME KINEZI RADE STERILNE AMPULE SA 10 ML. TEČNOSTI I 300 mg. MATIČNE MLEČI PO JEDNOJ AMPULI I PIJE SE CEVČICOM POLAKO POD JEZIK DOK SE NE RESORBUJE U USTIMA.
Na našem tržištu najpouzdaniji prodavac Liofiziranog matičnog mleča je firma: ITS d.o.o iz Beograda. U jednoj kutiji ima 7 kesica po 1 gr. (1000 mg.) koja je dovolna doza za 2 dana. Obično se uzima ujutro pre doručka. ili uveće pre spavanja Odrasli uzimaju tako, što pola kesice 500 mg. istresete u kafenu kašiku i tako polako rastopite ispod jezika. Izvesno vreme nakon uzimanja ne treba uzimati vode. Pošto je vrlo prijatnog ukusa deci od 5 do 12 god Isto tako uradite samo što jedna kesica podelite na 3 do 4 dela, što znači 250 do 330 mg. i izmešate sa malo kristaliziranog meda u kašičicu i tako polako date da dete sisa i topi u ustima bez uzimanja vode. Deci ispod 5 god. doza treba biti od 50 do 150 mg. takođe na licu mesta izmešati sa malo kristaliziranog meda.
Pravilan način upotrebe:
Prvi Način: Liofiliziran mleč se rastvara u destilovanoj vodi u odnosu 1:3 do 5 gr. destilovane vode. ((1 gr. mleča + destilirana voda do polovine bočice = 3 – 5 ml. (bočica sa kapaljkom od 10 ml)) i dobro se mučka dok se ne dobije konzistencije sirovog mleča. Posle rastvaranja čuva se u frižider
Doziranje:
Preporučuje se dnevna doza 20 kapi (10 kapi ujutro pre jela i 10 kapi uveće pre spavanja) od ovog rastvora se stavljaju ispod jezika i drži se dok se ne resorbuje.
Drugi način: 1 gr. (1000 mg) liofiliziranog mleča se izmeša sa 100 gr. kristaliziranog meda ili BANETANA i dobro se izmeša. Takva mešavina se uzima 30 gr. svaki dan 3 dana. (uzima se jednom dnevno po 30 gr. sa drvenom kašičicom i topi se polako ispod jezika ujutro pre doručka bez uzimanja vode) Čuva se u frižideru.
Ono što sam ja primjetio je da na samom početku se uzima odnos između svježe i liofizirane matične mlijeći ali samo u dijelu kod bjelančevina i masti koje su kod liofilizirane
koncetrovane i ima ih 3 do 4 puta više nego u svježoj . Vode opet ima 33 puta manje nego u svježoj ( 2% prema 66% ) , te redukovanih šečera 1:2 , a minerali su približni .
Dalja nabrajanja idu za svježu matičnu mlijeć, pa se nabraja koje su sve bjelančevine, aminokiseline, vitamini i za ove zadnje je dan postotak u 1 gr. matične mliječi.,
dakle nema odnosa svježe i liofizirane . Razlog je jednostavan , svi elementi topljivi u vodi mogu liofilizacijom djelomice ili potpuno nestati
Kada pročitate u UPUTSTVIMA lekova da određeni lek uništava VIRUSE, to uzmite sa rezervom i nemojte se osloniti samo na tome. Viruse uništavaju VAKCINE.
Ovaj dio posebno citiram. Sa prvim dijelom se mogu potpuno složiti , a drugi dio je ( bolje da ne kažem riječ) . Valjda je vakcina skup virusa i bakterija pretpostavljene
bolesti, navodno oslabljene , kojom se zarazi organizam i time prisiljava da se bori protiv bolesti . Vakcine su mnogo dobrog donjele , a danas smo svjedoci da može biti
i suprotno tome .
Sve dalje je priča o svježoj matičnoj mliječi dok se ne dođe do dijela da ona gubi svojstva u odnosu na suhu .
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 60 C, A ČUVANA NA - 250 C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
Posebno sam obratio pažnju na ovaj detalj koji je, čini mi se i izazvao najviše rasprave, a koji sam i ja ranije te volprom apostrofirali , a to je jeli ovo ispravno
prepisano, odnosno dali se radi o - 6o C i - 250 C kako je napisano ili - 6°C i - 25°C , što je veoma različito i tada bi se moglo raspravljati jasnije .
Na našem tržištu najpouzdaniji prodavac Liofiziranog matičnog mleča je firma: ITS d.o.o iz Beograda. U jednoj kutiji ima 7 kesica po 1 gr. (1000 mg.) koja je dovolna doza za 2 dana. Obično se uzima ujutro pre doručka. ili uveće pre spavanja Odrasli uzimaju tako, što pola kesice 500 mg. istresete u kafenu kašiku i tako polako rastopite ispod jezika. Izvesno vreme nakon uzimanja ne treba uzimati vode. Pošto je vrlo prijatnog ukusa deci od 5 do 12 god Isto tako uradite samo što jedna kesica podelite na 3 do 4 dela, što znači 250 do 330 mg. i izmešate sa malo kristaliziranog meda u kašičicu i tako polako date da dete sisa i topi u ustima bez uzimanja vode. Deci ispod 5 god. doza treba biti od 50 do 150 mg. takođe na licu mesta izmešati sa malo kristaliziranog meda.
Ovaj dio je jako interesantan jer se navodi i ime firme od koje treba uzimati m.m. , a također i ove kesice u kojim ima 1 gr ali nema podatka koliko je to m.m , a koliko
ostalog jer imaju "lijep okus".
Također je zanimljiv i dio ispod gdje se preporučuje način uzimanja, pa se suha ponovo topi u vodi, ili mješanje sa medom i onda je čini mi se jasan proces liofiliziranja,
jer on se neradi zbog toga što je matična mliječ na taj način kvalitetnija, nego što se može dulje sačuvati, lakše pakovati i spremati , što valjda niko i ne poriče .
Posebno je pitanje zašto bi neko ko uzima matičnu mliječ zbog zdravlja istu dugo držao, valjda uzima ograničenu količinu koju će potrošiti u odgovarajućem periodu , a i
mogučnosti su uglavnom takve . Isto tako proizvođač, jedna greška ga može stajati obraza, a obzirom na karakteristike matične mlijeći, nema više popravka .

Na kraju i usporedba koju je Senad napravio o svježoj i liofiliziranoj matičnoj mliječi: " Pakovanje MM u prahu koju proizvodi bosnalijek je slijedeće;
-kutija sadrži 24 kapsule
-svaka kapsula sadrži 200 mg
-200 mg odgovara 68 mg liofilizirane matične mliječi
-odrasli uzimaju 1-2 kapsule na 24 h
-djeca 1 kapsulu na 24 h
Cijena koštanja u jednoj apoteci iznosi 10,60 km, dok u drugoj 10,20 km,"

Ovdje ja nisam htio istači cijenu jednog i drugog proizvoda n nego njihov odnos u količini . Ako uzmemo srednju vrijednost koju je Senad naveo od 750 mg dnevno i ovu
za jednu kapsulu od 68 mg liofizirane onda je odnos 11 puta , za minimum 500mg i 68 mg odnos je 7,35 puta , a za max. 1.000 mg i dvije kapsule 136 mg , odnos je
također 7,35 puta .
Neznam koliko je potrebno svježe matične za 1 gr liofilizirane niti odakle dolazi u Bosnalijek, mogu samo sumnjati .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

zvones je napisao/la:
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 60 C, A ČUVANA NA - 250 C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
Posebno sam obratio pažnju na ovaj detalj koji je, čini mi se i izazvao najviše rasprave, a koji sam i ja ranije te volprom apostrofirali , a to je jeli ovo ispravno
prepisano, odnosno dali se radi o - 6o C i - 250 C kako je napisano ili - 6°C i - 25°C , što je veoma različito i tada bi se moglo raspravljati jasnije .
Na našem tržištu najpouzdaniji prodavac Liofiziranog matičnog mleča je firma: ITS d.o.o iz Beograda.
Ovaj dio je jako interesantan jer se navodi i ime firme od koje treba uzimati m.m. , a također i ove kesice u kojim ima 1 gr ali nema podatka koliko je to m.m , a koliko
ostalog jer imaju "lijep okus".
Također je zanimljiv i dio ispod gdje se preporučuje način uzimanja, pa se suha ponovo topi u vodi, ili mješanje sa medom i onda je čini mi se jasan proces liofiliziranja,
jer on se neradi zbog toga što je matična mliječ na taj način kvalitetnija, nego što se može dulje sačuvati, lakše pakovati i spremati , što valjda niko i ne poriče .
Posebno je pitanje zašto bi neko ko uzima matičnu mliječ zbog zdravlja istu dugo držao, valjda uzima ograničenu količinu koju će potrošiti u odgovarajućem periodu , a i
mogučnosti su uglavnom takve . Isto tako proizvođač, jedna greška ga može stajati obraza, a obzirom na karakteristike matične mlijeći, nema više popravka .
Neznam koliko je potrebno svježe matične za 1 gr liofilizirane niti odakle dolazi u Bosnalijek, mogu samo sumnjati
.
Ako bi uzeli da je greška nastala u pisanju što čisto sumnjam onda bi bilo -6 i -25°C što opet ne odgovara naučnim sazanjima gedje se fino navodi da svježa MM čuvana u smrznutom stanju na -18 zadržava svoja svojstva 2-3 godine.
Samo da pogledaš ovoliki broj referenci za analizu na prvom linku (RJBook1) gdje se spominje i čuvanje u smrznutom stanju dovoljno je;

Evo pregled refernci;
1. ASENCOT, M; LENSKY, Y (1988) The effect of soluble sugars in stored royal jelly on the differentiation of female
honeybee (Apis mellifera L.) larvae to queens. Insect Biochemistry 18 (2): 127-133.
2. BAGGIO, A; DAINESE, N (1998) La qualita della gelatina reale nella conservazione. Industrie Alimentari 37 (375):
1290-1294.
3. BAGGIO, A; DAINESE, N (1998) Royal jelly quality during storage. Industrie Alimentari 37 (375): 1290.
4. BOGDANOV, S (2006) Contaminants of bee products. Apidologie 38 (1): 1-18.
5. BOSELLI, E; CABONI, M F; LERCKER, G; MARCAZZAN, L P; SABATINI, A G; BAGGIO, A; PRANDIN, L
(2002) Valutazione di produzioni apistiche: gelatina reale e cera, In Sabatini, A G; Bolchi Serrini, G; Frilli,
F; Porrini, C (eds) Il ruolo della ricerca in apicoltura, Litosei; Bologna; pp 321-329.
6. BOSELLI, E; CABONI, M F; SABATINI, A G; MARCAZZAN, G L; LERCKER, G (2003) Determination and
changes of free amino acids in royal jelly during storage. Apidologie 34 (2): 129-137.
7. BURGETT, M (1990) Bakuti - A Nepalese culinary preparation of giant honey bee brood. The Food Insect Newsletter
3 (2): 1-2.
8. BURIMISTROVA, L; AGAFONOV, A; BUDNIKOVA, N; HARITONOVA, M (2008) Methods for the stabilisation
of biologically active components royal jelly (Russian), Apitherapy today, Ribnoe, 13.Oct.2008: pp 175-
182.
9. BURIMISTROVA, L (1999) Physico-chemical and biological appreciation of drone brood. PhD Ryazan Medical
University, Russia; pp. 159pp.
10. CABONI, M F; SABATINI, A G; LERCKER, G (2004) La gelatina reale: origine, proprietà e composizione/Royal
jelly:origin, properties and composition. APOidea 1: 72-79.
11. CAPARICA-SANTOS, C; MARCUCCI, M C (2007) Quantitative determination of trans-10-Hydroxy-2-Decenoic
Acid (10-HDA) in Brazilian royal jelly and commercial products containing royal jelly. Journal of
Apicultural Research 46 (3): 149-153.
12. CHAUVIN, R (1987) La ruche et l'homme. Calmann-Lévy, France
13. CHEN, C T; CHEN, P L (1999) Effect of fructose, sucrose and queen age on the royal jelly production of honeybee,
Apis mellifera L. Plant Protection Bulletin (Taipei) 41 (1): 59-66.
14. CHEN, S L; SU, S K; LIN, X Z (2002) An introduction to high-yielding royal jelly production methods in China. Bee
World 83 (2): 69-77.
15. CHEN, Y (1993) Apiculture in China. Aricultural Publishing House Beijing
16. CRANE, E (1990) Bees and beekeeping: Science, practice and world resources. Cornell University Press Ithaca, New
York
17. FERT, G (1999) The production of royal jelly. Bull.Techn.Apicole 26 (3): 109-120.
The Royal Jelly Book, Chapter 1
Bee Product Science, http://www.bee-hexagon.net 15 January 2012 11
18. GARY, N E (1961) Mass production of honeybee larvae. Gleanings in Bee Culture 89 (9): 550-552.
19. HAYDAK, M H (1943) Larval Food and development of castes in the honey-bee. Journal of Economic Entomology
36 (5): 778-792.
20. HENSCHLER, D (1956) [Identification of choline esters in biological material, especially acetylcholine in royal jelly
of bee]. Hoppe-Seyler's Zeitschrift für physiologische Chemie 305 (1): 34-41.
21. HOCKING, B; MATSUMURA, F (1960) Bee brood as food. Bee World 41: 113-120.
22. JÉANNE, F (2002) La gelée royale. Technique de production. Bulletin Téchnique Apicole 29 (2): 87-90.
23. JÉANNE, F (2002) Royal jelly. Method of production. Bull.Techn.Apicole 29 (2): 87-90.
24. JENTER, K (2002) New and economic production of royal jelly and its rapid conservation using a revised method.
Bienenpflege (5): 177-179.
25. JENTER, K (2002) New and economic production of royal jelly and its rapid conservation using a revised method
2004. Bienenpflege (5): 177-179.
26. KAMAKURA, M; FUKUDA, T; FUKUSHIMA, M; YONEKURA, M (2001) Storage-dependent degradation of 57-
kDa protein in royal jelly: a possible marker for freshness. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 65
(2): 277-284.
27. KIM, J; LEE, J (2010) Quantitative Analysis of Trans-10-Hydroxy-2-Decenoic Acid in Royal Jelly Products
Purchased in Usa by High Performance Liquid Chromatography. Journal of Apicultural Science 54 (1): 77-
85.
28. KIM, J K; SON, J H; OH, H S (1989) Analysis of organic acids in honey and royal jelly. Korean Journal of
Apiculture 4 (2): 105-111.
29. KIM, J-G; SON, J-H (1996) The quantity of superoxide dismutase (SOD) in fresh royal jelly. Korean Journal of
Apiculture 11 (1): 8-12.
30. KODAI, T; UMEBAYASHI, K; NAKATANI, T; ISHIYAMA, K; NODA, N (2007) Compositions of royal jelly II.
Organic acid glycosides and sterols of the royal jelly of honeybees (Apis mellifera). Chemical &
Pharmaceutical Bulletin 55 (10): 1528-1531.
31. KOSHIO, S; ALMEIDA-MURADIAN, L B (2003) HPLC application for 10-HDA determination in pure royal jelly
and honey with royal jelly. Quimica Nova 26 (5): 670-673.
32. KRELL, R (1996) Value-added products from beekeeping. FAO Food and Agriculture Organization of the United
Nations Roma; 409 pp
33. KRYLOV, V; SOKOLSKII C. (2000) Royal jelly (in Russian). Agroprompoligrafist Krasnodar; 214 pp
34. LEE, A; YEH, M; WEN, H; CHERN, J; LIN, J; HWANG, W (1999) The application of capillary electrophoresis on
the characterization of protein in royal jelly. Journal of Food and Drug Analysis 7 (1): 73-82.
35. LERCKER, G; CABONI, M F; VECCHI, M A; SABATINI, A G; NANETTI, A (1992) Characterizaton of the main
constituents of royal jelly. Apicoltura (8): 27-37.
36. LERCKER, G; CABONI, M F; VECCHI, M A; SABATINI, A G; NANETTI, A (1992) Characterizaton of the main
constituents of royal jelly
410. Apicoltura (8): 27-37.
37. LERCKER, G; CABONI, M F; VECCHI, M A; SABATINI, A G; NANETTI, A (1993) Caratterizzazione dei
principali costituenti della gelatina reale. Apicoltura 8: 27-37.
38. LERCKER, G; CABONI, M F; VECCHI, M A; SABATINI, A G; NANETTI, A; PIANA, L (1985) Composizione
della frazione glucidica della gelatina reale e della gelatina delle api operaie in relazione all'eta larvale.
Apicoltura 1: 123-139.
The Royal Jelly Book, Chapter 1
Bee Product Science, http://www.bee-hexagon.net 15 January 2012 12
39. LERCKER, G; CAPELLA, P; CONTE, L S; RUINI, F (1981) Components of royal jelly: I. Identification of the
organic acids. Lipids 16 (12): 912-919.
40. LERCKER, G; CAPELLA, P; GIORDANI, G (1982) Components of royal jelly II: The lipid fractions hydrocarbons
and sterols. Journal of Apicultural Research 21 (3): 178-184.
41. LERCKER, G; SAVIOLI, S; VECCHI, M A; SABATINI, A G; NANETTI, A; PIANA, L (1986) Carbohydrate
determination of royal jelly by high resolution gas chromatography (HRGC). Food Chemistry 19: 255-264.
42. LERCKER, G; VECCHI, M A; PIANA, L; NANETTI, A; SABATINI, A G (1984) Composition de la fraction
lipidique de la gelée de larves d'abeilles reines et ouvrières (Apis mellifera ligustica Spinola) en fonction de
l'age des larves. Apidologie 15 (3): 303-314.
43. LI, J (2000) Technology for royal jelly production. American Bee Journal 140 (6): 469-472.
44. LI, J (2001) Technologie der Produktion von Weiselfuttersaft. Deutsches Bienen Journal 9 (2): 55-57.
45. LI, J; CHEN, S; ZHONG, B; SU, S (2003) Optimizing royal jelly production. American Bee Journal 143 (3): 221-
223.
46. LI, J K; WANG, T; PENG, W J (2007) Comparative analysis of the effects of different storage conditions on major
royal jelly proteins. Journal of Apicultural Research 46 (2): 73-80.
47. LIHONG, C (2009) Advances in propolis research and propolis industry in China. J.Royal Inst Thailand 1: 136-151.
48. MARCONI, E; CABONI, M F; MESSIA, M C; PANFILI, G (2002) Furosine: a suitable marker for assessing the
freshness of royal jelly. Journal of agricultural and food chemistry 50 (10): 2825-2829.
49. MARKO, P; PECH'AN, I; VITTEK, J (1964) SOME PHOSPHORUS COMPUNDS IN ROYAL JELLY. Nature 202:
188-189.
50. MATSUKA, M (1993) Content of benzoic acid in royal jelly and propolis. Honeybee Science 14 (2): 79-80.
51. MELLIOU, E; CHINOU, I (2005) Chemistry and bioactivity of royal jelly from Greece. J.Agricultural & Food
Chemistry 53: 8987-8992.
52. MESSIA, M C; CABONI, M F; MARCONI, E (2005) Storage stability assessment of freeze-dried royal jelly by
furosine determination. Journal of agricultural and food chemistry 53 (11): 4440-4443.
53. NAGAI, T (2001) [Properties and functions of gluconic acid and its salts]. Honeybee Science 22 (4): 171-174.
54. REMBOLD, H (1987) Die Aufklärung der Kastenentstehung im Bienenstaat, In von Detfurth, H (ed.) Ein Panorama
der Naturwissenschaften, Boehringer Mannheim, GmbH.Mannheim; pp 167-231.
55. REMBOLD, H; DIETZ, A (1965) Biologically active substances in royal jelly. Vitamines and Hormones 23: 359-383.
56. REMBOLD, H; LACKNER, B (1978) Vergleichende Analyse von Weiselfuttersäften. Mitteilungen der Deutschen
Gesellschaft für allgemeine und angewandte Entomologie 1 (2/3/4): 299-301.
57. SABATINI, A G; MARCAZZAN, G; CABONI, M F; BOGDANOV, S; ALMEIDA-MURADIAN, L B (2009)
Quality and standardisation of royal jelly. JAAS 1: 1-6.
58. SANO, O; KUNIKATA, T; KOHNO, K; IWAKI, K; IKEDA, M; KURIMOTO, M (2004) Characterization of royal
jelly proteins in both Africanized and European honeybees (Apis mellifera) by two-dimensional gel
electrophoresis. Journal of agricultural and food chemistry 52 (1): 15-20.
59. SASAKI, M; TSURUTA, T; ASADA, S (1987) Role of physical property of royal jelly in queen differentiation of
honeybee, In Eder, J; Rembold, H (eds) Chemistry and biology of social insects, German Federal Republic,
Verlag J. Papemy; Munich, Germany; pp 306-307.
60. SCHMIDT, J O; BUCHMANN, S L (1992) Other products of the hive. in: The Hive and the Honey Bee (Graham,
J.M., Editor) Dadant & Sons, Hamilton, IL. unknown: 927-988.
The Royal Jelly Book, Chapter 1
Bee Product Science, http://www.bee-hexagon.net 15 January 2012 13
61. SERRA BONVEHI, J (1990) Studies on the proteins and free amino acids of royal jelly. Anal.Bromatol. 42 (2): 353-
365.
62. SERRA BONVEHI, J (1992) Sugars, acidity and pH of royal jelly. Anal.Bromatol. 44 (1): 65-69.
63. SERRA BONVEHI, J; ESCOLA JORDA, R (1991) Study of the microbiological quality and bacteriostatic activity of
queen food (royal jelly): effect of organic acids. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 87 (8): 256-529.
64. SESTA, G; LUSCO, L (2008) Refractometric determination of water content in royal jelly. Apidologie 39 (2): 225-
232.
65. STANGACIU, S; HARTENSTEIN, E (2004) Sanft Heilen mit Bienen - Produkten. Haug Verlag
66. STOCKER, A; SCHRAMEL, P; KETTRUP, A; BENGSCH, E (2005) Trace and mineral elements in royal jelly and
homeostatic effects. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology 19 (2-3): 183-189.
67. TAKENAKA, T; YATSUNAMI, K; ECHIGO, T (1986) Changes in quality of royal jelly during storage. Nippon
Shokuhin Kogyo Gakkaishi 33 (1): 1-7.
68. THRASYVOULOU, A T (1982) Biochemical and biological aspects of honey bee (Apis mellifera L.) larval food.
The Pennsylvania State University. The Graduate School. Department of Entomology Pennsylvania, USA;
pp 1-208.
69. TSENG, C; YU, Z; LI, C (1994) Preparation of royal jelly powders and property characterization of the products
during storage. Journal of the Chinese Agricultural Chemical Society 32 (1): 113-124.
70. VECCHI, M A; SABATINI, A G; NANETTI, A; MARCAZZAN, G L; ROSSO, G; BENFENATI, L;
QUARANTOTTO, G (1993) Sali minerali nel nutrimento larvale di api regine e operaie (Apis mellifera
ligustica Spinola). Apicoltura 8: 39-54.
71. WOO, K S; LEE, H S; YOON, S Y K J (1998) [Comparative study of royal jelly production in single storey and
multiple storey hives]. Korean Journal of Apiculture 13 (2): 101-104.
72. ZHENG, H Q; HU, F L; DIETEMANN, V (2010) Changes in composition of royal jelly harvested at different times:

Što se tiče firme koju reklamira to nisam primjetio jer sam zapeo odmah na rok trajanja i dalje nisam ni čito. Dovoljno da se uoče namjere autora. Tek sada sam pročitao cijeli tekst. Šta reći osim da je jadno i žalosno . :(
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

zvones je napisao/la:Kad se ode u velike rasprave često se izgube osnovni elementi oko kojih bi trebalo raspravljati, pa zato kopiram uvodni napis :
Izjecak iz knjige o MM!

SVEŽI – SIROVI MATIČNI MLEČ LIOFILIZIRANI – SUVI
VODE 66,05% 2 %
BELANČEVINE 12,34% 34,9 do 58%
MASTI 5,46% 17,5 do 18,74 %
REDUKOVANI ŠEĆERI 12,49 % 27,9 %
MINERALNE MATERIJE 2,84 % 2,84 do 3,94%.
Kada belančevine gledamo pojedinačno u njih ima više od 20 AMINOKISELINA kao: ARGININ, ASPARAGIN, ASPARAGINSKA KISELINA, VALIN, GLUTAMIN, LIZIN, LEUCIN, METIOMIN, PROLIN, OXCIPROLIN, SERIN, TRIPTAFON, HISTIDIN, CISTIN I T.D.
U 1 gramu prirodnog sirovog MATIČNOG MLEČE ima mnoštvo VITAMINA i to:
B1 ANEURIN 1,20 - 18,00 mg.
B2 RIBOFLAVIN 6,00 - 26,00 mg.
B4 PIRIDOXIN 8,00 - 10,00 mg.
B12 ANTIPERNICIN 150 mg.
B3 PANTOTENSKA KISELINA 89 – 511,00 mg.
B5 NIKOTINSKA KISELINA 60,00 – 105,00 mg.
B6 BEDOXIN (Regulira nervni sistem) 2,00 - 6,00 mg.
FOLNA KISELINA 0,16 - 2,20 mg.
ACETIL HOLIN 0,80 - 1,20 mg.
C VITAMIN 2,50 - 4,00 mg.
Pored ovih Vitamina ima i Provitamin D i Vitamin E koji stimulišu POLNU AKTIVNOST.
U mineralnim materijama ima MIKRO I MAKRO elemenata kao: GVOŽĐE, SUMPOR MAGNEZIJUM, MANGAN, KALCIJUM , HROM, NIKL, SILICIJUM, KOBALT, SELEN, CINK, SREBRO, FOSFOR, KALIJUM i t. d. do 22 MINERALA od ukupno 24 koje koristi ljudski organizam za preradu Vitamina koji učestvuju u funkcijama naših organa i žlezdama sa UNUTRAŠNJIM LUČENJEM koje jačaju organizam, a koji luče ANTIVIRUSNE I ANTIBAKTERISKE MATERIJE koje se bore protiv njih i stvaraju otpornost organizma, odnosno stvaraju IMUNITET.
Prema tome LEKOVI , kao lekovi ne leče BOLEST organizma, lekovi samo sprečavaju dalji rast bakterija i virusa, a sam organizam izleći bolest. Zato, jačati IMUNITET organizma je vrlo bitna stvar.
Ovde da napomenem da nije pronađen nijedan lek u medicini koji uništava VIRUSE i sa te strane MATIČNA MLEČ dobija na vrednosti.
Kada pročitate u UPUTSTVIMA lekova da određeni lek uništava VIRUSE, to uzmite sa rezervom i nemojte se osloniti samo na tome. Viruse uništavaju VAKCINE.
Pored nabrojanih VITAMINA , MINERALA, AMINOKISELINA i sl. MATIČNA MLEČ sadrži i dosta HORMONA, ENCIMA (Q 10) i drugih korisnih sastojaka koje koriste LJUDSKOM ORGANIZMU.
ISPITIVANJA KOJA SU VRŠENA U SAD, FRANCUSKOJ, ENGLESKOJ, ITALIJI, RUSIJI KINI I U DRUGIM DRŽAVAMA DOKAZANO JE DA MATIČNA MLEČ DALA VRLO DOBRE REZULTATE U LEČENJU DIJABETESA, KOD KARDIJALNO – VASKULARNIH OBOLENJA , POPRAVLJA KRVNU SLIKU, DELUJE NA ARTERIOSKLEROZU, ASMU, KOD PROBLEMA SA ZGLOBOVIMA , JETRINIH OBOLENJA, A ŠTO JE NAJVAŽNIJE DOKAZANO JE DA PRODUŽAVA VEK ČELIJAMA U DOBI STARENJA ORGANIZMA (PREKO 40 GOD,)
DOKAZANO JE DA DELUJE POVOLNO KOD POJEDINIH ŽENJA POSLE MENOPAUZNOG PERIODA. UZIMANJEM MATIČNOG MLEČA PONOVO POSTAJU PLODNE , A KOD MUŠKARACA POPRAVLJA SE POTENCIJA.
DOZE KOJE BLAGOTVORNO DELUJU NA LJUDSKI ORGANIZAM KREČU SE OD 50 DO 600 mg. (srednja doza je 150 - 450 mg.) male doze od 15 do 20 mg. koje najviše koriste neki naši proizvođaći u NEKIM PREPARATIMA koje se prodaju kod nas, deluju samo PSIHOTERAPEUTSKI bez VIDLJIVIH ORGANSKUH POBOLŠANJA .
MATIČNA MLEČ NESME SE GUTATI NEGO JE TREBA ŠTO DUŽE DRZATI U USTIMA POD JEZIK I TAKO POLAKO DA SE RESORBUJE U ORGANIZAM. U STOMAHU MATIČNA MLEČ ODNOSNO NJENE VREDNE I LEKOVITE MATERIJE USLED ŽELUDČANOG SOKA SE RAZLAŽU I GUBE LEKOVITA SVOJSTVA.
NIJE DOBRO DA SE MATIČNA MLEČ ČUVA U MEDU, JER POD UTICAJEM NEKIH FERMENATA KOJE SE NALAZE U OVE MATERIJE, SASTAV MATIČNOG MLEČA SE MENJA , ČIME SE LEKOVITA SVOJSTVA OPADAJU.
ZATO NAJBOLJE JE DA MATIČNA MLEČ JE UZIMAMO LIOFILIZIRANU GDE TRAJNOST LEKOVITOG SVOJSTVA SE PRODUŽAVA NA 2,5 DO 3 GODINE..
ZATIM KONZERVIRANA U KONCENTROVANOM 96% ALKOHOLU I UZIMATI JE U VIDU KAPI POD JEZIK, TRAJNOST JE PREKO JEDNE GODINE.
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 60 C, A ČUVANA NA - 250 C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
U NAJNOVIJE VREME KINEZI RADE STERILNE AMPULE SA 10 ML. TEČNOSTI I 300 mg. MATIČNE MLEČI PO JEDNOJ AMPULI I PIJE SE CEVČICOM POLAKO POD JEZIK DOK SE NE RESORBUJE U USTIMA.
Na našem tržištu najpouzdaniji prodavac Liofiziranog matičnog mleča je firma: ITS d.o.o iz Beograda. U jednoj kutiji ima 7 kesica po 1 gr. (1000 mg.) koja je dovolna doza za 2 dana. Obično se uzima ujutro pre doručka. ili uveće pre spavanja Odrasli uzimaju tako, što pola kesice 500 mg. istresete u kafenu kašiku i tako polako rastopite ispod jezika. Izvesno vreme nakon uzimanja ne treba uzimati vode. Pošto je vrlo prijatnog ukusa deci od 5 do 12 god Isto tako uradite samo što jedna kesica podelite na 3 do 4 dela, što znači 250 do 330 mg. i izmešate sa malo kristaliziranog meda u kašičicu i tako polako date da dete sisa i topi u ustima bez uzimanja vode. Deci ispod 5 god. doza treba biti od 50 do 150 mg. takođe na licu mesta izmešati sa malo kristaliziranog meda.
Pravilan način upotrebe:
Prvi Način: Liofiliziran mleč se rastvara u destilovanoj vodi u odnosu 1:3 do 5 gr. destilovane vode. ((1 gr. mleča + destilirana voda do polovine bočice = 3 – 5 ml. (bočica sa kapaljkom od 10 ml)) i dobro se mučka dok se ne dobije konzistencije sirovog mleča. Posle rastvaranja čuva se u frižider
Doziranje:
Preporučuje se dnevna doza 20 kapi (10 kapi ujutro pre jela i 10 kapi uveće pre spavanja) od ovog rastvora se stavljaju ispod jezika i drži se dok se ne resorbuje.
Drugi način: 1 gr. (1000 mg) liofiliziranog mleča se izmeša sa 100 gr. kristaliziranog meda ili BANETANA i dobro se izmeša. Takva mešavina se uzima 30 gr. svaki dan 3 dana. (uzima se jednom dnevno po 30 gr. sa drvenom kašičicom i topi se polako ispod jezika ujutro pre doručka bez uzimanja vode) Čuva se u frižideru.
Ono što sam ja primjetio je da na samom početku se uzima odnos između svježe i liofizirane matične mlijeći ali samo u dijelu kod bjelančevina i masti koje su kod liofilizirane
koncetrovane i ima ih 3 do 4 puta više nego u svježoj . Vode opet ima 33 puta manje nego u svježoj ( 2% prema 66% ) , te redukovanih šečera 1:2 , a minerali su približni .
Dalja nabrajanja idu za svježu matičnu mlijeć, pa se nabraja koje su sve bjelančevine, aminokiseline, vitamini i za ove zadnje je dan postotak u 1 gr. matične mliječi.,
dakle nema odnosa svježe i liofizirane . Razlog je jednostavan , svi elementi topljivi u vodi mogu liofilizacijom djelomice ili potpuno nestati
Kada pročitate u UPUTSTVIMA lekova da određeni lek uništava VIRUSE, to uzmite sa rezervom i nemojte se osloniti samo na tome. Viruse uništavaju VAKCINE.
Ovaj dio posebno citiram. Sa prvim dijelom se mogu potpuno složiti , a drugi dio je ( bolje da ne kažem riječ) . Valjda je vakcina skup virusa i bakterija pretpostavljene
bolesti, navodno oslabljene , kojom se zarazi organizam i time prisiljava da se bori protiv bolesti . Vakcine su mnogo dobrog donjele , a danas smo svjedoci da može biti
i suprotno tome .
Sve dalje je priča o svježoj matičnoj mliječi dok se ne dođe do dijela da ona gubi svojstva u odnosu na suhu .
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 60 C, A ČUVANA NA - 250 C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
Posebno sam obratio pažnju na ovaj detalj koji je, čini mi se i izazvao najviše rasprave, a koji sam i ja ranije te volprom apostrofirali , a to je jeli ovo ispravno
prepisano, odnosno dali se radi o - 6o C i - 250 C kako je napisano ili - 6°C i - 25°C , što je veoma različito i tada bi se moglo raspravljati jasnije .
Na našem tržištu najpouzdaniji prodavac Liofiziranog matičnog mleča je firma: ITS d.o.o iz Beograda. U jednoj kutiji ima 7 kesica po 1 gr. (1000 mg.) koja je dovolna doza za 2 dana. Obično se uzima ujutro pre doručka. ili uveće pre spavanja Odrasli uzimaju tako, što pola kesice 500 mg. istresete u kafenu kašiku i tako polako rastopite ispod jezika. Izvesno vreme nakon uzimanja ne treba uzimati vode. Pošto je vrlo prijatnog ukusa deci od 5 do 12 god Isto tako uradite samo što jedna kesica podelite na 3 do 4 dela, što znači 250 do 330 mg. i izmešate sa malo kristaliziranog meda u kašičicu i tako polako date da dete sisa i topi u ustima bez uzimanja vode. Deci ispod 5 god. doza treba biti od 50 do 150 mg. takođe na licu mesta izmešati sa malo kristaliziranog meda.
Ovaj dio je jako interesantan jer se navodi i ime firme od koje treba uzimati m.m. , a također i ove kesice u kojim ima 1 gr ali nema podatka koliko je to m.m , a koliko
ostalog jer imaju "lijep okus".
Također je zanimljiv i dio ispod gdje se preporučuje način uzimanja, pa se suha ponovo topi u vodi, ili mješanje sa medom i onda je čini mi se jasan proces liofiliziranja,
jer on se neradi zbog toga što je matična mliječ na taj način kvalitetnija, nego što se može dulje sačuvati, lakše pakovati i spremati , što valjda niko i ne poriče .
Posebno je pitanje zašto bi neko ko uzima matičnu mliječ zbog zdravlja istu dugo držao, valjda uzima ograničenu količinu koju će potrošiti u odgovarajućem periodu , a i
mogučnosti su uglavnom takve . Isto tako proizvođač, jedna greška ga može stajati obraza, a obzirom na karakteristike matične mlijeći, nema više popravka .

Na kraju i usporedba koju je Senad napravio o svježoj i liofiliziranoj matičnoj mliječi: " Pakovanje MM u prahu koju proizvodi bosnalijek je slijedeće;
-kutija sadrži 24 kapsule
-svaka kapsula sadrži 200 mg
-200 mg odgovara 68 mg liofilizirane matične mliječi
-odrasli uzimaju 1-2 kapsule na 24 h
-djeca 1 kapsulu na 24 h
Cijena koštanja u jednoj apoteci iznosi 10,60 km, dok u drugoj 10,20 km,"

Ovdje ja nisam htio istači cijenu jednog i drugog proizvoda n nego njihov odnos u količini . Ako uzmemo srednju vrijednost koju je Senad naveo od 750 mg dnevno i ovu
za jednu kapsulu od 68 mg liofizirane onda je odnos 11 puta , za minimum 500mg i 68 mg odnos je 7,35 puta , a za max. 1.000 mg i dvije kapsule 136 mg , odnos je
također 7,35 puta .
Neznam koliko je potrebno svježe matične za 1 gr liofilizirane niti odakle dolazi u Bosnalijek, mogu samo sumnjati .
Zvones kada sam zapoceu temu imao sam zelju da raspravljamo o svemu i da neke stvari objasnim,ali sta je tuje idemo dalje,samo da spomenem da se radi o uglednom strucnjaku u cijeloj Europi smetalo kome to ili ne a ne o presjedniku Mjesne Zajednice Cakrcici!I netrebamo se cuditi kako se kaze na forumu sto mi nemozemo proizvesti 13 kg bagrema a kinezi proizvedu toliko MM!Pozdrav
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

senad je napisao/la:medonoša ti mene podsjećaš na jednog člana foruma koji je sve uzimao osobna ako se kritizira "neki srtučnjak" ili se pobija neki argument .

Ja i autoru teksta zamjerim samo na lažnoj tvrdnji gdlede roka trajanja svježe MM ostalo nek piše/prepisuje šta hoće.
NAJNESTABILNIJA JE MATIČNA MLEČ KAD SE ČUVA U SIROVOM STANJU I TRAJE 4 DO 7 DANA NA – 6o C, A ČUVANA NA - 25o C TRAJE 3 DO 6 MESECI.
To što on forsira liofiliziranu mm i ja ovaj u razgovoru o mm u kapsulama uvjek govorim pozitivno i da je konzumiraju ako nemaju dubok džep za svježu MM .

2009 godine sam pisao o liofiliziranoj mm pogledati na ovom linku http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... ?f=17&t=35
medonosa je napisao/la:Nece se Medonosa naljutiti,iako meni je izgledalo da je meni to upuceno bilo
Ne znam zašto si uzeo da se tebi osobno obraćam kad aod početka raspraljamo o roku trajnja . I tvrdnja o roku trajanja od tvog omiljeng autora direktno degradira mene kao nekog koji nudi svježu MM, KAda kažem mene pod ovim mislim na sve one koji nude svježu MM a ima nas hvala Bogu dosta ,
Zašto to radi?!
Za čije interese!
Šta se želi postitći?!

Ovo su sve logička pitanja koja se otvoraju nakon tog teksta . I on sam dobro zna šta je znanost kazala ,utrvdila i sami se možemo uvjeriti sa ovi linkova koje imamo i ostali dostupnih infomacija.

Niko nikada nije izvalio takvu informaciju kao dotični mr. Unazad godina toliko toga sam pregledao ,pročitao. Samo sam kod Nauma pročitao o roku trajanja od 7 dana. Ovaj takst sam davno pročitao i imao namjeru da pošaljem e-mail , napisao i odustao sam samo iz razloga što je čovjek u godinama i ima zvanje. Tekst je bio koncipiran žešće nego što mi ovdje raspravljamo.

Ja se nadam da će se u tekstu o mm izmjeniti sadržaj glede roka trajanja i primjeniti standarde koje je znanost utvrdila.
medonoša ti mene podsjećaš na jednog člana foruma koji je sve uzimao osobna ako se kritizira "neki srtučnjak" ili se pobija neki argument .
Ne Senade ali ako ti neko kaze da mu ja zelim uzeti njegove konzumente,a ja to nisam sam shvatio tako neki su se suzdrzali daljnih komentara,onda nisam pogrijesio!
Ja i autoru teksta zamjerim samo na lažnoj tvrdnji gdlede roka trajanja svježe MM ostalo nek piše/prepisuje šta hoće.
Mozes zamjeriti kome hoces,to je tvoje osobno pravo!Pokusat cu logicki objasniti ono sto nemoze se i ne zeli shavtiti ma bilo od koga!Ako ce mo MM kao visoko hranjivu i dragocjenu,bogatu svim materijama koje su potrebne za ljudski organizam,uporediti sa majcinim mlijekom za novorodjencad,onda otidjimo kod djecijeg doktora i pitajmo ga dali mozemo svjeze majcino mlijeko zamrznuti i nakon 2-3 g dati djetetu,svako onaj koji ovo uradi dobiti ce od djecijeg doktora uputnicu psihijatru,ja pogotovo nebih nikada svojoj djeci dao ovo,jeli grijesim?,Ne grijesim to mi potvrdjuje i refernca koju sam besplatno preveo a ti htio da platis prevod i na koju se pozivas,a ona kaze:
"Za optimalnu biološku aktivnost u svim slučajevima svježi proizvod poželjno"ali i oni lazu ili??Kako god tvrdis da postoje interesne gruzpe koje ovo prezentiraju iz interesa kojeg tebi nije jasan,jer vecina tvrdi da se moze cuvati i 2-3 godine zamrznuta!Postavlja se pitanje koja vecina?Korumpirani loby komercinalnih proizvodjaca kojima nije cilj KVALITET,vec kvantitet i profit,to su one firme na cije refernece se ti pozivas!Meni je konzumet onaj koji odlucuje,kada se sam pomocu interneta ili literature sam educira (svako je barem toliko skolovan)i odluci koju ce MM,svi zele frisku,dok ima,ima!Ako zeli u medu pomjesanu,onda uz MM kupi i med i mjesa sam!Ja se trudim da uvjek imam led za transport MM,ambalazu itd!Znaci konzumet odlucuje poslije edukacije,moze da prisustvuje u toku prikupljanaja MM i ponese je kuci!Radi toga se ne bojim da ce mi neko konzumente rastjerati!Cijenu MM odredjujem sam,a kosta 10gr vrijednost 2kg meda,jer na uljanoj repici pcele luce MM i previse,a meni dodje kao preventiva za suzbijanje rojevoga nagona!Ima tu jos nekih stvari,ko zeli moze doci i pokazat cu mu sve nema tajni!Oko ovih termina koje predlazu ove firme koje si naveo(meni su njihovi iskreni interesi neiskreni i sumnjivi)ide se samo na profit i kvantitet jer je to masovno drzanje zivotinja da tako nazovem,oni su napravili svoj plan finaciranja vec pocetkom godine,meni je sve jedno koliko bude,i zato se necu nikada sa njima porediti!
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

medonošta j a uopšte ne tražim da se ti samnom složiš ali isto tako ne vidim razloga da se ljutiš na mene.

Hvala Bogu ja imam svoje konzumente i svaki dan imam sve bolje rezultate upravo na matičnoj mliječi koja je pomješana sa medom, Izgradio sam obostrano povjerenje , i svi smo zadovoljni . Ko ne želi u medu ima izbor, izvorna, panek radi šta želi

Nepošteno reći da je rok trajanja 7 dana svježoj MM prema svim onim pčelarima koji žele da prikupljaju mm i da kako tako smanje troškove pčelarenja.

Ja imam na neki način izgrađeno tržište i to čuvam ko oko , Stalno dobija upit od pčelara da li ima neko da otkupljuje .Moja poruka je da pčelari proizvodie MM toliko da može se prodati za jednu godinu ostavite u zamrzivač na -20 i nesikiraj te se neće se pokvariti .

Da sam imalo finasijski jači poslobi svoju MM staru 6 godina na ispitivanje sa kojom startam prikupljanje MM. Najbolja laboratorija je pčelinja , ako pčele prihvate to je znak da je uredu .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Istina o MM

Post Postao/la Kreso »

E jesmo se raspricali. Puno stvari je kazano i navedeno. Malo sam gledao po ovim holandskim site-ovima, nesto i nema bog zna sta.
Na site-u belgijskog pcelarskog saveza - http://www.konvib.eu/koninginnebrij.html- ima nesto informacija.

Studies van Dr. V. Smith, van de Universiteit van Cornwell (U.S.A.) januari 1959 hebben aangetoond dat koninginnebrij, dank zij zijn antibiotische eigen­schap­pen, 12 tot 18 maanden kan bewaard worden. Zuivere KB wordt in de diepvrie­zer bewaard, brij gemengd met honing in de koelkast.

Ovdje je ovaj tip 1959 dokazao da, zahvaljujuci antibiotskim osobinama MM 12-18 mjeseci se moze cuvati u zamrzivacu, mijesana s medom u frizideru. Nejasno koliko dugo.
Interesantno je da navode da je nakon presadjivanja mladih larvi, optimalno vrijeme za sakupljanje mlijeci poslije 60 sati.
Isto tako navode, da su mnogi naucnici skepticni glede blagotvornog dijelovanja mlijeci na ljudski organizam, te da to nije dokazano.
Moram prijemititi, da je po pitanju vrednnovanja pcelinjih proizvoda, velika razlika medju konzumentima ovdje i u Bosni.
Dok kod"nas samo sto rak ne lijecimo pcelinjim proizvodima, zapadnjaci su puno trezveniji i rezerviraniji. Sto se vise odmices ka istoku, sve je to vise cijenjeno.
Istina je vjerovatno negdje u sredini. Smatram da upotreba ovih svih preparata pomaze ljudskom organizmu. Do koje mjere, neznam. Ipak mi nismo insekti.
No ukoliko smo uvjerni sto posto da lijeci sve, to je onda to.
Sto se tice onih temperatura, bio je naravno lapsus sa onim nulama extra. To su trebali biti znaci stupnja Celzija. Nigdje nisam nasao preporuku za tako niske temperature. Nelogicno.
Pa apsolutna nula je na -273 °C.
Treba narvno teziti boljim, visokim standardima. I sam planiram ovee godine za svoje potrebe pokusati vaditi malo mlijeci. Bumo videli.
Ostalo smo sve kazali.Pozdrav, Kreso.
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Istina o MM

Post Postao/la sahista »

Opste je poznato da pcelari idealizuju pcele i pcelarstvo,sto je donekle i ispravno.Pored toga jos vise idealizuju pcelarske proizvode(i sam to radim)zato sto prije svega od tih proizvoda dobivaju novcanu nadoknadu.Da nije tako mi bi te proizvode dijelili djabe.Neoboriva cinjenica je da su pcelarski proizvodi zdravi za covjeka,ali iskljucivo kao preventiva.Misljenja sam da se prije svega trebamo drzati medicine.Medicina u koju cvrsto vjerujem,osnovni je preduslov za zdravlje covjeka.Nazalost medicina nije svagdje dostupna,pa ljudi u ocaju traze druga rijesenja.Postoje mnogi primjeri gdje su lijekovi(na hiljde razlicitih),nisu najbolje pokazali,ali ipak su prevazidjene mnoge bolesti koji su do prije 50-tak godina znacile sigurno smrt.
Pored toga,mislim da postoje i druge alternative za bolji i zdraviji zivot bez upotrebe pcelinjih proizvoda,ili kombinacija sa njima.Ispravna ishrana i sport.
Prizvodjaci vina tvrde da svakom casom vina produzujes zivot,vocari,pa priozvodjaci biloske hrane,pcelari i svi ostali u tom lancu obecanja i tvrdnji da su njihovi proizvodi zdravi za covjek(jesu u odredjenoj mjeri),prije svega vide korist u tome.Direktna novcana korist.Biznis.Ako je to sve tacno a to vazi i za MM,onda bih covjek trebao u najmanju ruku zivjeti ko kornjaca.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Opste je poznato da pcelari idealizuju pcele i pcelarstvo,sto je donekle i ispravno.
Opšta korist od pčela i pčelarstva za društvenu zajednicu je neprocijenjiva i ničim se ne može mjeriti.

Sam rad sa pčelama sadrži u sebi niz blagodeti za čovječiji organizam i to se ne može mejriti niti komparirati sa bilo čim.

Poznato je da su se pčelinji proizvodi od davnina koristili uljekovite svrhe, Drugo jepitanje što je neko nabijo standard pa se više ne smije govoriti da ima ljekovita svojstva već je to hrana!

Bilo je to davno, sjećam se, bio sam mali, kada me je majka slala pčelaru Jakubu sa fildžanom da da meda jer mi je brat imao zdravstveni problema!.
Zdravstveni problem je se riješavao sa fildžanom meda mor'eš mislit! NEPROCIJENJIVO!

Zadnjih godina svjedoci smo kojekakvih gripa i samo PROPOLIS može zaustaviti.

Mnogo mnogo primjera ima koje su na strani pčelinjih proizvoda. Da li to neko želi da prihvati ili ne to i nije tako važno. Ono što je žalosno je to da sami pčelari degradiraju pčelarstvo zarad sitni interesa :(
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Istina o MM

Post Postao/la zvones »

Kad bih živio naprimjer u Švedskoj i ja bih vjerovao u medicinu, jer imam primjere o brizi za ljude . Ovdje dobar broj radno sposobnih ne radi, od onih koji rade
priličan broj ima kojima se ne uplačuje zdravstveno osiguranje, a možeš umrijet na ulici bez ovjerene knjižice neće te niko primiti. O ćemu onda pričamo kad se
kod bilo kojeg specijaliste moraš naručivati sa beskrajnim čekanjem . Normalno da pčelinji proizvodi ne mogu biti lijek za sve , ali volio bih čuti šta je to lijek za
sve i koliko vidim proizvodnja sve novijih lijekova je tolika da će zatrpati svijet. Zašto ako su dobri ?
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: Istina o MM

Post Postao/la Kreso »

Ova zadnja dva posta bi mogao potpisati i sam. Donekle.
Tacno je da je solidna materijalna baza osnovna predispozicija za normalan i lagodan zivot.
Na nasim prostorima je, nazalost, situacija kod mnogih drugacija, kako Zvone navede.
Kad nema mogucnosti, onda se mora nesto probati.Nista tu nije neobicno.
Svinjska mast, kozije mlijeko, obloge od rakija, razno razne trave i cajevi... Sve mi je to poznato.
Pcelinje proizvode koristim i sam, kao i moja obitelj te ih dijelim i savjetujem prijateljima i poznanicima. I kupcima.
Nisam medicinar, i nemogu, nesmijem, nemam na osnovu cega davati savijete bilo kome, po pitanju lijecenja bilo
cega pcelinjim proizvodima. Mogu samo neobavezno kazati da blagotvorno djeluju na mentalno i fizicko stanje organizma,
te da su redovno na trpezi u mom domu. I to je to. Smatram da ovdje moramo biti oprezni pri savjetovanju konzumenata.
Pozzz, Kreso
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Istina o MM

Post Postao/la sahista »

senad je napisao/la:
Opste je poznato da pcelari idealizuju pcele i pcelarstvo,sto je donekle i ispravno.
Opšta korist od pčela i pčelarstva za društvenu zajednicu je neprocijenjiva i ničim se ne može mjeriti.

Sam rad sa pčelama sadrži u sebi niz blagodeti za čovječiji organizam i to se ne može mejriti niti komparirati sa bilo čim.

Poznato je da su se pčelinji proizvodi od davnina koristili uljekovite svrhe, Drugo jepitanje što je neko nabijo standard pa se više ne smije govoriti da ima ljekovita svojstva već je to hrana!

Bilo je to davno, sjećam se, bio sam mali, kada me je majka slala pčelaru Jakubu sa fildžanom da da meda jer mi je brat imao zdravstveni problema!.
Zdravstveni problem je se riješavao sa fildžanom meda mor'eš mislit! NEPROCIJENJIVO!

Zadnjih godina svjedoci smo kojekakvih gripa i samo PROPOLIS može zaustaviti.

Mnogo mnogo primjera ima koje su na strani pčelinjih proizvoda. Da li to neko želi da prihvati ili ne to i nije tako važno. Ono što je žalosno je to da sami pčelari degradiraju pčelarstvo zarad sitni interesa :(
Kazem ja,opsta idealizacija.
Nastanak pcele i njezin udeo u prirodnom ciklusu veze nema sa drustvenom zajednicom(mislis na ljudsku rasu),jer da je tako nastali bi otprilike istovremeno.Pcela je desetinama miliona godina starija nego covjek.U prirodi nema gresaka.Funkcija pcele u prirodnom ciklusu je neprocenjiva a to veze nema sa standovima koji su puni pcelinjih proizvoda.Pcelinji proizvodi su sigurno izuzetno zdravi,ali iskljucivo ko preventiva.U nasoj kuci uvjek je bilo vise vrsta meda.Otac je bio zaljubljenik meda,pa je preselio u 55-toj,na onaj ljepsi svijet,dok ga majka nikada nije konzumirala,a sada ima preko 80 godina i solidnog je zdravlja.Da nebi bilo zabune,ja ne tvrdim da med nije zdrav,ali kupce koje se zale na neke vrste bolesti a zele se lijeciti medom,prvo posaljem doktoru,pa onda naka se vrate meni.
U mnogim tvojim recenicama osjeca se govor dobrog trgovca pcelinjih proizvoda,i ja to smatram sasvim ispravno.Neka se svako za sebe bori na najbolji moguci nacin.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Istina o MM

Post Postao/la sahista »

zvones je napisao/la:Kad bih živio naprimjer u Švedskoj i ja bih vjerovao u medicinu, jer imam primjere o brizi za ljude . Ovdje dobar broj radno sposobnih ne radi, od onih koji rade
priličan broj ima kojima se ne uplačuje zdravstveno osiguranje, a možeš umrijet na ulici bez ovjerene knjižice neće te niko primiti. O ćemu onda pričamo kad se
kod bilo kojeg specijaliste moraš naručivati sa beskrajnim čekanjem . Normalno da pčelinji proizvodi ne mogu biti lijek za sve , ali volio bih čuti šta je to lijek za
sve i koliko vidim proizvodnja sve novijih lijekova je tolika da će zatrpati svijet. Zašto ako su dobri ?
Zvones mislim da nisi sve procitao..pa citiram.
Medicina u koju cvrsto vjerujem,osnovni je preduslov za zdravlje covjeka.Nazalost medicina nije svagdje dostupna,pa ljudi u ocaju traze druga rijesenja.Postoje mnogi primjeri gdje su lijekovi(na hiljde razlicitih),nisu najbolje pokazali,ali ipak su prevazidjene mnoge bolesti koji su do prije 50-tak godina znacile sigurno.
Da se nebi ubjedjivali u bezvezne stvari,pronalazak Pencilina je spasio milone i milone ljudskih zivota.
¨Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Istina o MM

Post Postao/la zvones »

sahista je napisao/la:
zvones je napisao/la:Kad bih živio naprimjer u Švedskoj i ja bih vjerovao u medicinu, jer imam primjere o brizi za ljude . Ovdje dobar broj radno sposobnih ne radi, od onih koji rade
priličan broj ima kojima se ne uplačuje zdravstveno osiguranje, a možeš umrijet na ulici bez ovjerene knjižice neće te niko primiti. O ćemu onda pričamo kad se
kod bilo kojeg specijaliste moraš naručivati sa beskrajnim čekanjem . Normalno da pčelinji proizvodi ne mogu biti lijek za sve , ali volio bih čuti šta je to lijek za
sve i koliko vidim proizvodnja sve novijih lijekova je tolika da će zatrpati svijet. Zašto ako su dobri ?
Zvones mislim da nisi sve procitao..pa citiram.
Medicina u koju cvrsto vjerujem,osnovni je preduslov za zdravlje covjeka.Nazalost medicina nije svagdje dostupna,pa ljudi u ocaju traze druga rijesenja.Postoje mnogi primjeri gdje su lijekovi(na hiljde razlicitih),nisu najbolje pokazali,ali ipak su prevazidjene mnoge bolesti koji su do prije 50-tak godina znacile sigurno.
Da se nebi ubjedjivali u bezvezne stvari,pronalazak Pencilina je spasio milone i milone ljudskih zivota.
¨Pozdrav.
Šahista, pročitao sam ja itekako sve ali nisam ni želio da odgovorim direktno , a žao mi je i sada zbog odgovora jer tema je nešto drugo . Kao prvo Pencilin je stari lijek,
a već sada kod mnogih ne djeluje ili dobijaju penciliski šok zbog pretjerane upotrebe antibiotika kako u humanoj medicini, tako i u preventivnoj ishrani životinja u kojoj,
redovno učestvuju antibiotici. Drugo zdravstvo (medicina ) bi u prvom redu trebala da djeluje preventivno nastojeći kod ljudi podstaći prirodni imunitet koji dobiju
rođenjem, a radi se potpuno suprotno ćemu svjedoći upravo unaprijed najavljivanje pandemije, štancanje stalno novih vakcina za pretpostavljene bolesti i sad je izvjesno
ispuštanje zaraznog materijala iz strogo kontroliranih spremišta ( takvih potvrda je bilo iz nekih zemalja) . Prema tome ostajem kod svog mišljenja.
Zašto sam spominjao Švedsku ? Evo tri slučaja a, svi su izbjeglice odavde: sestrična moje žene došla na godišnji kući( kuća na Ilidži ako kome nešto znaći) i povrijedila nogu.
Predlagali joj ovdje operaciju meniskusa i kako je rekla da se mora vratiti na posao tu su joj nogu nekako imobilisali , dali nalaz sa slikom i otišla na avion... Tamo se javila
svom ljekaru koji je naručio u bolnicu . Po javljanju u bolnicu, dočekala je kolica (iako je ušla na svojim nogama) i dalje je sestra vozila gdje je trebalo. Priča dva , ženina
bratična izašla sa konvojem dječje ambasade iz Sarajeva .Već djevojka poćne raditi u Hrvatskoj i nađe se sa mladićem s kojim se zabavljala u Sarajevu i zatim odluće da
zajedno (vjenčali su se ) odu u Švedsku. Da ne dužim dobili su dvoje djece, posao , kako već ide stan itd. Stariji sin je počeo igrati tenis i jednom im trener spremi poziv
za razgovor. Uglavnom primjetio je da se mali prebrzo zamara i rekao kojem će se doktoru javiti za pregled. Doktor ustanovi da ima problem sa srčanim zaliskom , te da
se to mora operirati jer bi kasnije bilo mnogo problema, ali ih i umiri da operacija nije opasna. Iznenađenje je bilo za njih ,a i za mene kad su kasnije pričali, što kad su
došli u bolnicu ( oko 50 km od mjesta stanovanja) , odmah su im rekli da mogu naplatiti troškove putovanja. Majka je dobila sobu u bolnici kako bi bila stalno sa djetetom
i bolovanje kako bi bila odsutna sa posla (jedan od roditelja ) Pošto je dijete tamo rođeno (državljanin) nije bilo govora o plaćanju bilo kakvih troškova, a momak sada u
sedamnestoj godini je potpuno zdrav . Priča 3 , ženin sestrić, a brat prvospomenute , također izbjegao ( tek bio oženjen , a imali su već od ranije sestru u Švedskoj) i
tamo dobije tri sina . Nažalost srednji sin mongoloidan i majci su poslje porodiljnog odsustva rekli da se bez obzira na medicinsku skrb može brinuti o njemu i dobijati
naknadu . Poslje nekoliko godina i otac ostaje bez posla. Daju mu mogučnost da bira ili da ide preko 200 km na posao ili da i on zbog sina ostane kod kuće, ponovo uz
naknadu . Tako su sad oboje kod kuće , a naknade su sračunate da im mogu pokriti troškove života. Interesantno je kad su oboje radili nisu imali veće prihode , jer se
(takvo sam objašnjenje dobio) porez povećava, ako po članu porodice pređe neki iznos .
Imao bih ja još priča ali osobne su i dosta teške...
Što se tiče pčelinjih proizvoda zar treba nekome ponavljati da to nisu slatkiši, nego ozbiljne stvari koje treba ozbiljno i shvatati. Ako se svi pozivamo na nauku ili znanost
a ima dosta medicinara koji tvrde da pčelinji proizvodi značajno popravljaju imunitet (koji je osnovna brana protiv bilo koje bolesti, jer kod poremećaja imuniteta ni jedan
lijek ne uspjeva) ne vidim zašto sumnja . Sa druge strane mi kao ljudi imamo problem ! Ako mislimo da je nešto dobro, onda nastojimo da tog dobra uzmemo što više , a
to može sa pčelinjim proizvodima biti opasno , ili kako davno reče filozof "sve je u mjeri"
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

Der Gipfel allerdings ist die Honig- und Gelée Royal Gewinnung mittels 6-Königinnen Völkern: Vor allem in China, insbesondere in den Provinzen Jiangsu und Zhejang, läßt man bis zu 6 Bienenköniginnen in einem Volk frei herumlaufen und Eier legen. In der Natur gibt es soetwas nicht; die Königinnen würden sich gegenseitig bekämpfen. Um das auszuschließen, schneidet der chinesische Imker "Ihnen mit einer kleinen Schere ein Drittel bis zur Hälfte der beiden Kiefer ab". Jedes Jahr produzieren diese Imker mehr als 2.000 Tonnen Gelée Royal.



Na summitu je, međutim, med i matična mliječ produkcija 6 Queens naroda: Pogotovo u Kini, posebno u pokrajinama Jiangsu i Zhejang, dozvoljeno da lutaju do šest slobodnih matica u koloniji i položiti jaja. U prirodi ne postoji nešto poput kraljice će se boriti jedni druge. Da biste to spriječili, rezati kineske pčelara 'vam sa škarama od trećine do polovice čeljusti. "Svake godine oni proizvesti više od 2.000 tona pčelara matične mliječi. D
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 201
Pridružen/a: 07 ožu 2011, 20:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: Istina o MM

Post Postao/la franevrs »

medonosa je napisao/la:Na summitu je, međutim, med i matična mliječ produkcija 6 Queens naroda: Pogotovo u Kini, posebno u pokrajinama Jiangsu i Zhejang, dozvoljeno da lutaju do šest slobodnih matica u koloniji i položiti jaja. U prirodi ne postoji nešto poput kraljice će se boriti jedni druge. Da biste to spriječili, rezati kineske pčelara 'vam sa škarama od trećine do polovice čeljusti. "Svake godine oni proizvesti više od 2.000 tona pčelara matične mliječi. D
Iz ovog......hm, simultanog prevoda dalo bi se razabrati da naši kineski pčeloučitelji pčelare sa
šestmatičnim društvima na dobivanje MM. Samo da još kažu da su po dvi ili tri u istom nastavku,
ili su u šest nastavaka odjeljenih pregradom.
Spominješ ove pokrajine, a dali znaš za one puste pokrajine u kini gdje pčela ne može zbog
zagađenja opstati i gdje voće oprašuju ručno i onda naši uvoznici dovedu to voće na naš stol.
Šta sam htio apostrofirat, nemojte nikad Kinu uzimat za neki dobar primjer, jer i te njihove
količine MM upitne su kvalitete i pravo je pitanje koliko je prave i ispravne MM u tim
količinama.

pozz..............
Frane Vrsalović
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

franevrs je napisao/la:
medonosa je napisao/la:Na summitu je, međutim, med i matična mliječ produkcija 6 Queens naroda: Pogotovo u Kini, posebno u pokrajinama Jiangsu i Zhejang, dozvoljeno da lutaju do šest slobodnih matica u koloniji i položiti jaja. U prirodi ne postoji nešto poput kraljice će se boriti jedni druge. Da biste to spriječili, rezati kineske pčelara 'vam sa škarama od trećine do polovice čeljusti. "Svake godine oni proizvesti više od 2.000 tona pčelara matične mliječi. D
Iz ovog......hm, simultanog prevoda dalo bi se razabrati da naši kineski pčeloučitelji pčelare sa
šestmatičnim društvima na dobivanje MM. Samo da još kažu da su po dvi ili tri u istom nastavku,
ili su u šest nastavaka odjeljenih pregradom.
Spominješ ove pokrajine, a dali znaš za one puste pokrajine u kini gdje pčela ne može zbog
zagađenja opstati i gdje voće oprašuju ručno i onda naši uvoznici dovedu to voće na naš stol.
Šta sam htio apostrofirat, nemojte nikad Kinu uzimat za neki dobar primjer, jer i te njihove
količine MM upitne su kvalitete i pravo je pitanje koliko je prave i ispravne MM u tim
količinama.

pozz..............
Dragi Kolega Franevrs radi toga sam i stavio ovaj simultirani prevod,jer kinezi proizvode 13kg po pcelinjoj zajednici nije bitno kojom metodom,bitan je njegov kvalitet!Mada vecini to nesmeta!
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 201
Pridružen/a: 07 ožu 2011, 20:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: Istina o MM

Post Postao/la franevrs »

medonosa je napisao/la:Dragi Kolega Franevrs radi toga sam i stavio ovaj simultirani prevod,jer kinezi proizvode 13kg po pcelinjoj zajednici nije bitno kojom metodom,bitan je njegov kvalitet!Mada vecini to nesmeta!
Upravo tako Blaško, prateći tvoje postove i načine tretiranja tvojih pčela nisam ni mislio
drukčije, ovo je bilo upućeno upravo onima koji glorificiraju te velike prinose MM kod
tih kineza. Svaki dan gledamo kako se guše u dimu i zagađenjima koja su upravo oni
proizveli. Danas čitam u novinama kako izvoze jaja od koka hranjenih sa izmetom tih
istih koka, pa šta onda reči za njih.

pozz................ :D :D
Frane Vrsalović
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Istina o MM

Post Postao/la zvones »

franevrs je napisao/la:
medonosa je napisao/la:Dragi Kolega Franevrs radi toga sam i stavio ovaj simultirani prevod,jer kinezi proizvode 13kg po pcelinjoj zajednici nije bitno kojom metodom,bitan je njegov kvalitet!Mada vecini to nesmeta!
Upravo tako Blaško, prateći tvoje postove i načine tretiranja tvojih pčela nisam ni mislio
drukčije, ovo je bilo upućeno upravo onima koji glorificiraju te velike prinose MM kod
tih kineza. Svaki dan gledamo kako se guše u dimu i zagađenjima koja su upravo oni
proizveli. Danas čitam u novinama kako izvoze jaja od koka hranjenih sa izmetom tih
istih koka, pa šta onda reči za njih.

pozz................ :D :D
Frane vidiš kako idu dezinformacije . Ništa nisi pogrešno shvatio ali ja sam ima najmanje 15 godina ,a možda i više gledao emisiju na TV kako amerikanci na farmama
izdvajaju iz kokošjeg đubreta bjelančevine koje čine ćak 30 % buduće hrane . Dakle ovaj put kinezi nisu izmislili ništa novo , nego su toplu vodu kupili od amerikanaca.
Ja sam dugo vremena uzimao kinesku rižu smatrajući da je ekološka , jer bilo je još Maovo doba , a onda sam shvatio da su se osavremenili, a i mi :oops: smo.
Samo ću ti poručiti, ako imaš ikakve snage , nedaj da ti osavremene to ostrvo, jer ostaješ bez njega u ime napredka.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 201
Pridružen/a: 07 ožu 2011, 20:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: Istina o MM

Post Postao/la franevrs »

zvones je napisao/la:Samo ću ti poručiti, ako imaš ikakve snage , nedaj da ti osavremene to ostrvo, jer ostaješ bez njega u ime napredka.
Zvones, kao i obično uvidiš i znaš samu bit problema, bez obzira gdje se lokacija nalazila.
Zahvaljujem na dobrim željama i upozorenju. Borimo se, borit ćemo se i dalje.

pozz............ :D :D
Frane Vrsalović
Odgovorite