Slike polen

Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

slika
slika
slika
slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
crniputnik
Registrovan
Postovi: 3
Pridružen/a: 05 ožu 2010, 20:25

Post Postao/la crniputnik »

selam ja sam novi član vše stranice Mehmed i mladi pčelar iz kalesije zelio bih postavit pitanje kako efikasno skupiti polenov prah, i kakoo spravljate
propolis kapi
Zadnja izmjena: crniputnik, dana/u 05 ožu 2010, 21:18, ukupno mijenjano 1 put.
irko
Čita i piše, dobar
Postovi: 107
Pridružen/a: 12 vel 2010, 19:04
Kontakt:

Post Postao/la irko »

crniputnik je napisao/la:selam ja sam novi član vše stranice Mehmed i mladi pčelar iz kalesije zelio bih postavit pitanje kako efikasno skupiti polenov prah, i kakoo spravljate
propolis kapi
I ja sam novi,kako pcelar tako i na ovom sajtu al dobro doso sigurno ces sve to saznat na ovom mjestu samo malo prosetaj po forumu.
otvori stranicu **praktocno pcelarstvo- zatim- AV podnica od ErminH -**ako ti se neda pravit ove podnjace ti ih negdje naruci . Mozda se neko nadje da te uputi negdje na pravo mjesto srecno.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

crniputnik je napisao/la:selam ja sam novi član vše stranice Mehmed i mladi pčelar iz kalesije zelio bih postavit pitanje kako efikasno skupiti polenov prah, i kakoo spravljate
propolis kapi
We alejkumu selam musafire

Dobro nam došao , osjećaj se kaoda si snama 100 godina,, sve što mi budemo znali podjelit će mo.....

Svakome bi preporučio da sebi napravi podnjače sa unutrašnjim hvatačem, ZAšto?
Cijena jednog vanjskog hvatača kreće se oko 20 km od običnog lima i od inoxa nešto skuplja,,,
Podnjaču sa unutrašnjim hvatačem mislim da se može u vlastitoj izradi max. potošiti 15 km što znači da smou startu na dobitnku,,,, ZA slike neće bitiproblem dok ja slikam svoje pa ću postaviti, a možete imati i svoje mašte bitnoje zadovoljiti osnovne uslove , da mogu trutovi nesmetano izlčazit isolidna frekvencija pčela kroz skidače,

Kada imaš unutrašnje hvatače na svim košnicama možeš dobiti polena da ga nemožeš potrošii za cijelu godinu ,normalnoopet zavisi od broja košnica,, JA ima negdje oko 70 takvih hvatača ikad radim polen sve uključim.


VAnjski hvatači imaju svojih mana jedno , drugo što su skupi,, srdačno preporučujem svima da u vlastitim rukama naprave podnjače sa unutrašnjim .hvatačem ..
JA prikupljam svjež polen i kao takav ide prvo na filtriranje i onda na zamrzavanje -20 , kasnije po potrebi mješam sa medom 1:1

Što se tiče propolisa prvo ga treba sakupit,,, pa onda spravljat
Postoje razne metode al bi bilo dobro da ovo pitnje postaviš u pod forumu PROPOLIS.....pa će monastaviti
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
ErminH
Čita i piše, odličan
Postovi: 672
Pridružen/a: 04 lip 2009, 09:27
Lokacija: Breza
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

kako filtriras senade polen,ako mogu slike da vidimo to kako radis.....
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Avatar
pasha
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 09:10
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la pasha »

ErminH je napisao/la:kako filtriras senade polen,ako mogu slike da vidimo to kako radis.....
I ja!

Ima li negdje ovdje i recept kako ga utopiti u med i preporuka za konzumiranje!?

Ako nema - zamolila bih vas da napišete!?


Hvala. :))))))
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar
IZET
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 367
Pridružen/a: 10 sij 2010, 10:56
Lokacija: zivinice

Post Postao/la IZET »

Polen je najbolje mješati sa medom dok je svjež (sirov) jer se lako sjedini sa medom. Sušeni polen se mora mljeti da bi se dodao u med. Ja ga dodajem friška ili iz zamrzivača i to u uzrnčeni med.
Polen se lakše sjedini sa kristalisanim medom nego sa friškim jer u friškom medu ispliva na površinu i treba često mješati jer polen može ukisnuti uvrištati ako se odvoji od meda. Omjer med polen radimo po želji neko radi 50:50 ja radim med - polen70:30 ali to opet zavisi od mušterije šta želi.
kozumiranje prepuštam kolegama da napišu i eventualno još nešto dopune.
Avatar
pasha
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 09:10
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la pasha »

IZET je napisao/la:Polen je najbolje mješati sa medom dok je svjež (sirov) jer se lako sjedini sa medom. Sušeni polen se mora mljeti da bi se dodao u med. Ja ga dodajem friška ili iz zamrzivača i to u uzrnčeni med.
Polen se lakše sjedini sa kristalisanim medom nego sa friškim jer u friškom medu ispliva na površinu i treba često mješati jer polen može ukisnuti uvrištati ako se odvoji od meda. Omjer med polen radimo po želji neko radi 50:50 ja radim med - polen70:30 ali to opet zavisi od mušterije šta želi.
kozumiranje prepuštam kolegama da napišu i eventualno još nešto dopune.
Izete , znači uzmem pola kilograma kristalisanog meda i pomiješam sa pola kilograma polena ILI pola tegle meda pomiješam sa pola tegle polena????? Šta je ispravno? Kako često miješam? Kad mogu početi trošiti? Da li čuvati u frižideru?
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar
IZET
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 367
Pridružen/a: 10 sij 2010, 10:56
Lokacija: zivinice

Post Postao/la IZET »

pasha je napisao/la:
IZET je napisao/la:Polen je najbolje mješati sa medom dok je svjež (sirov) jer se lako sjedini sa medom. Sušeni polen se mora mljeti da bi se dodao u med. Ja ga dodajem friška ili iz zamrzivača i to u uzrnčeni med.
Polen se lakše sjedini sa kristalisanim medom nego sa friškim jer u friškom medu ispliva na površinu i treba često mješati jer polen može ukisnuti uvrištati ako se odvoji od meda. Omjer med polen radimo po želji neko radi 50:50 ja radim med - polen70:30 ali to opet zavisi od mušterije šta želi.
kozumiranje prepuštam kolegama da napišu i eventualno još nešto dopune.
Izete , znači uzmem pola kilograma kristalisanog meda i pomiješam sa pola kilograma polena ILI pola tegle meda pomiješam sa pola tegle polena????? Šta je ispravno? Kako često miješam? Kad mogu početi trošiti? Da li čuvati u frižideru?
Omjer med polen uradiš po želji samo da znaš da je med teži od polena pa tako da pola tegle polena nije pola kilograma. Trošiti možeš odma i to 2-3x na dan po jednu kašiku onako čistu smješu ali je bolje staviti po jednu kašiku u mlijeko čaj ili mlaku vodu pa da malo ostoji pa onda konzumirati. To stoga što se polen u tečnosti bolje razgradi pa ima viši efekat dejstva. Prije svake upotrebe (znači svaki dan) smjesu treba promješat jer polen hoće izaći na površinu " pluta"... Nemora se čuvati u frižideru samo neka je na tamnom i hladnom mjestu kao naprimjer donji elemenat kuhinje.

NEKA TI JE USLAST!!!!???
Avatar
pasha
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 09:10
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la pasha »

IZET je napisao/la:NEKA TI JE USLAST!!!!???
Hvala! :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar
Hajrudin Zivinice
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 18
Pridružen/a: 01 tra 2011, 23:41
Lokacija: Živinice

Re: Slike polen

Post Postao/la Hajrudin Zivinice »

Vidim ovdje neki imaju nedoumice oko filtriranja polena, to se radi prvo kroz sito koje ima krupnija okca kao što je recimo mrežica kroz koju propada polen u hvatač i tu ostanu mrtve pčele i ostale krupnije nečistoće, drugo sito mora biti što sitnije tako da tu propada izdrobljeni polen. Ostatak prosijanog polena na taj način ide na ručno pregledavanje i uklanjanje nečistoća.

Ostatak od polena u vidu sitnih polenovih zrnaca ide ponovo pčelama u pogače ili sirup.

U unutrašnjim hvatačima zna se naći i poklopčića od voska i ostalih nečistoća koje pčele pokušavaju da izbace iz košnice i onda one propadnu kroz mrežicu i nama stvaraju probleme (zbog ovih nečistoća su bolji vanjski hvatači jer je polen čistiji ali su unutrašnji bolji u slučaju kiše ili ako nismo svaki dan u prilici da vadimo polen iz hvatača), uglavnom ni jedan nije savršen :roll:

Ostatak polena ostavljam jedan dio svjež za miješanje sa kristalisanim medom uglavnom za ličnu upotrebu a veći dio polena ide na sušenje u ručno prepravljeni sušač polena na temperaturi do maksimalno 40 stepeni.

Posle toga se pakuje u staklene flaše i ostavlja na neko hladnije mjesto ali nije obavezno. Dobro ga je prije sušenja držati u zamrzivaču bar 2 dana radi preventive, "dezinfekcije" :o

Osušeni polen se prije miješanja sa medom samelje u električnom mlinu i miješa obično u omjeru 1 Kg meda sa 250 gr polena, i OBAVEZNO mora da odstoji prije upotrebe bar 7 - 10 dana da polenova zrnca u medu se rastvore. Upotreba polena u svježem stanju kao što mnogi koriste je gotovo beskorisna, on mora da odstaji u toplom napitku vodi, mlijeku, čaju, jogurtu bar preko noći jer polenova zrnca su toliko otporna da ukoliko se unose u svježem stanju organizam pa ni kiselina u želudcu ne mogu ga rastvoriti.
Znači prolazi kroz probavni trakt bez nekog iskorištenja!
Nadam se da nisam koga razočarao sa ovim pisanjem ali šta je tu je.

Ima nešto o tome i na sljedećem linku http://www.mojepcele.host56.com/1_12_Su ... olena.html
Onaj ko u moru nebo gleda, taj na drvetu vidi ribe!
http://www.mojepcele.host56.com/
http://www.upvrijesakzivinice.comli.com/
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: Slike polen

Post Postao/la Ismet »

samo da znaš Hajrudine da si mene razočarao tom pričom o polenu.

aprilililili :)

ma samo piši i dobro došao.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar
Asim
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 415
Pridružen/a: 23 tra 2010, 15:47
Lokacija: Sarajevo

Re: Slike polen

Post Postao/la Asim »

Evala me dobro isikiraste oko ovog polena , ma kod mojih pcela to sada kada je iva ispadne po pola pregrsti po kosnici a redovito je pomjesan sa voskom i drugim necistocama i ja to lijepo ocistim ,ostruzem sa lima podnjace i zakopam . Ama ljudi ni na kraj pameti mi nije bilo da se moze prosijavati i prebrati a eto sve ljudski objasnite i ponekad mislim da imam duze usi .
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Slike polen

Post Postao/la senad »

Hajrudin Zivinice je napisao/la:
Osušeni polen se prije miješanja sa medom samelje u električnom mlinu i miješa obično u omjeru 1 Kg meda sa 250 gr polena, i OBAVEZNO mora da odstoji prije upotrebe bar 7 - 10 dana da polenova zrnca u medu se rastvore.

Upotreba polena u svježem stanju kao što mnogi koriste je gotovo beskorisna, on mora da odstaji u toplom napitku vodi, mlijeku, čaju, jogurtu bar preko noći jer polenova zrnca su toliko otporna da ukoliko se unose u svježem stanju organizam pa ni kiselina u želudcu ne mogu ga rastvoriti.
Znači prolazi kroz probavni trakt bez nekog iskorištenja!
Nadam se da nisam koga razočarao sa ovim pisanjem ali šta je tu je.

Ima nešto o tome i na sljedećem linku http://www.mojepcele.host56.com/1_12_Su ... olena.html
Hajrudine da li ste se zbunili oko svježeg polena ili vi to ozbiljno !!!!!! Ako ozbiljno govorite daj te neke činbenike
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Pegas
Samo čita
Postovi: 8
Pridružen/a: 06 tra 2011, 20:14

Re: Slike polen

Post Postao/la Pegas »

Takodjer i ja sam to cuo....necu nista garanitrati....ja sam ga znao ostaviti preko noci u casi vode i ujutro ga popiti ali zna biti malo bljutav ujutro
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Slike polen

Post Postao/la zvones »

Pegas je napisao/la:Takodjer i ja sam to cuo....necu nista garanitrati....ja sam ga znao ostaviti preko noci u casi vode i ujutro ga popiti ali zna biti malo bljutav ujutro
Pegas , od potapanja polena/peluda u čaši vode nemaš nikakve koristi , osim što je uredna stolica .Već je davno poznati dr.Stangaciu dao nekoliko načina upotrebe ,
a među njima je najjednostavniji i jedan od najboljih svježi polen ili zamrnuti preliti jogurtom i promješati .Poslje stajanja od najmanje 8 sati ,ponovo promješati
i konzumirati. Mliječna kiselina razbija nesvarljive opne na molekulima polena i na taj način ga ljudski organizam potpuno usvaja , čak bolje ,nego kad je u medu.
Treba li reči da pčele vlaže polen slinom prilikom donošenja i ponovo prilikom slaganja u čelije .On fermentira (ferment = kvasac ) ,a zatim se u njemu javlja mliječna
kiselina koja ga konzervira i dobije se gotova stvar pod nazivom perga, koju i ljudski organizam usvaja bez ikakvih dorada.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
ErminH
Čita i piše, odličan
Postovi: 672
Pridružen/a: 04 lip 2009, 09:27
Lokacija: Breza
Kontakt:

Re: Slike polen

Post Postao/la ErminH »

senad je napisao/la:
Hajrudin Zivinice je napisao/la:
Osušeni polen se prije miješanja sa medom samelje u električnom mlinu i miješa obično u omjeru 1 Kg meda sa 250 gr polena, i OBAVEZNO mora da odstoji prije upotrebe bar 7 - 10 dana da polenova zrnca u medu se rastvore.

Upotreba polena u svježem stanju kao što mnogi koriste je gotovo beskorisna, on mora da odstaji u toplom napitku vodi, mlijeku, čaju, jogurtu bar preko noći jer polenova zrnca su toliko otporna da ukoliko se unose u svježem stanju organizam pa ni kiselina u želudcu ne mogu ga rastvoriti.
Znači prolazi kroz probavni trakt bez nekog iskorištenja!
Nadam se da nisam koga razočarao sa ovim pisanjem ali šta je tu je.

Ima nešto o tome i na sljedećem linku http://www.mojepcele.host56.com/1_12_Su ... olena.html
Hajrudine da li ste se zbunili oko svježeg polena ili vi to ozbiljno !!!!!! Ako ozbiljno govorite daj te neke činbenike
Senade,ja kako se sjecam sa predavanja o polenu koje je bilo odrzano od strane Dine Cerica,ovo je isto bilo spominjano,mozda grijesim. :roll:
Dinoooo javi se :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Slike polen

Post Postao/la senad »

Dino sigurno nije rekao da je svjež polen beskoristan. Naprotiv siguran samda je rekao kao je sušeni polen beskoristan u koliko se ne samelje i ne potopi u mliječnu kiselinu bar 8 sati da se razgradi opna.

Mogu se složiti da opna polena je teško razgradiva, možeš sada zamisliti u kakvom je stanju ta opna kada je sušen polen toti je kao beton

Drugo , vjerujem da Dino rekao da sušen polen gubi i do 30% na kavliteti dok svjež polen nema tih gubitaka.

Ermine daj pojasni šta je Dino tačno rekao. Vidim da se HAjro ne javlja.

JA bih volio znat koji je polen bolji SUŠEN ili Svjež. Sreća, imam iskustva i sa sušenim polenom a i sa svježi polenom.

Sa ovom pameću ne slažem se sa HAjrom da je sušen polen bolji tj. da je svjež polen beskoristan. NIsam još dobio nikakve pokazatelje od Hajre u korist sušenog polena, a evo ja sam nabroja bar tri negativne karakteristike sušenog polena u odnosu na svjež.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
ErminH
Čita i piše, odličan
Postovi: 672
Pridružen/a: 04 lip 2009, 09:27
Lokacija: Breza
Kontakt:

Re: Slike polen

Post Postao/la ErminH »

senad je napisao/la:Dino sigurno nije rekao da je svjež polen beskoristan. Naprotiv siguran samda je rekao kao je sušeni polen beskoristan u koliko se ne samelje i ne potopi u mliječnu kiselinu bar 8 sati da se razgradi opna.

Mogu se složiti da opna polena je teško razgradiva, možeš sada zamisliti u kakvom je stanju ta opna kada je sušen polen toti je kao beton

Drugo , vjerujem da Dino rekao da sušen polen gubi i do 30% na kavliteti dok svjež polen nema tih gubitaka.

Ermine daj pojasni šta je Dino tačno rekao. Vidim da se HAjro ne javlja.

JA bih volio znat koji je polen bolji SUŠEN ili Svjež. Sreća, imam iskustva i sa sušenim polenom a i sa svježi polenom.

Sa ovom pameću ne slažem se sa HAjrom da je sušen polen bolji tj. da je svjež polen beskoristan. NIsam još dobio nikakve pokazatelje od Hajre u korist sušenog polena, a evo ja sam nabroja bar tri negativne karakteristike sušenog polena u odnosu na svjež.
Senade,ovo gore sto si naveo da je Dino rekao je 100 % istina i dok sam pisao prethodni post bas na to sam i mislio.Recenicu koju si pocrvenio iz Harrinog posta mislio sam da se odnosi na konzumaciju svjezeg polena odmah nakon sto se uzme od pcela,pa sam zato i reagovao.A sto se tice koji je bolji polen susen ili svjez to je,ja mislim Dino po hiljadu puta objasnio i obrazlozio. :roll:
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: Slike polen

Post Postao/la Ismet »

Dobru srcu sreća dođe.
Avatar
ErminH
Čita i piše, odličan
Postovi: 672
Pridružen/a: 04 lip 2009, 09:27
Lokacija: Breza
Kontakt:

Re: Slike polen

Post Postao/la ErminH »

Ismet je napisao/la:evo o polenu:

http://apize.co.ba/polen.html
Ovdje se sve kaze :!: :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Avatar
IZET
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 367
Pridružen/a: 10 sij 2010, 10:56
Lokacija: zivinice

Re: Slike polen

Post Postao/la IZET »

Ismet je napisao/la:evo o polenu:

http://apize.co.ba/polen.html
Svaka čast još nepročita bolji i edukativniji tekst o polenu a pročitao sam ih bezbroj. E sad su se valjda otklonule nedoumice i nesuglasice oko polena i njegovog načina upotrebe i konzumacije.
Slušao sam na predavanjima od velikih predavača i stručnjaka da "sam"polen netreba uzimati jer je neupotrebljiv za organizam nego da ga treba potopiti u mlijeko vodu ili jogurt kao što se kaže u predhodnom tekstu.
Avatar
Hajrudin Zivinice
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 18
Pridružen/a: 01 tra 2011, 23:41
Lokacija: Živinice

Re: Slike polen

Post Postao/la Hajrudin Zivinice »

Htio bih dodati samo još na ono što sam u prethodnom postu rekao da se pogrešno ne shvati, svjež polen, matična mliječ, med ili bilo šta drugo mislim kada se svježe konzumira da je nepotrebno o tome raspravljati šta je zdravije (svježe ili zamrznuto ili osušeno) samo je važna prethodna priprema istog kao u slučaju polena, svježe je svježe i ono kao takvo je 100% zdravije ali kada se izvrše neophodne prethodne pripreme da bi to organizam mogao prihvatiti.

Matična mliječ, meni lično se ne sviđa, kisela, jak miris ali nauka je rekla svoje, možemo je konzumirati svježu ALI opet dolazimo do toga da nije isto ako je samo progutamo kao "tabletu" jer je kisela i dosta ružnog ukusa (meni) ili ako je ostavimo pod jezikom i pustimo da se polako otapa onda je to to. Znači svježa, pravo iz matičnjaka a ne miješana sa medom i zamrzavana ali kako da to priredimo za kupce, da ih vodimo na pčelinjak kada to radimo :?:

Čak i u konzumiranju meda mnogi griješe, smatra se da je dovoljno kašiku meda i pravo u usta :roll: , može i tako ali je daleko bolje rastopiti u nekoj tečnosti čaju, mlijeku i sl. i polako zadržavajući prvo u ustima i grlu popiti gutljaj po gutljaj.
Znam, nema se vremena mnogi će reći, da se to polako sve tako radi ali ko nam je kriv, znam mnoge pčelare koji kukaju kako im dijete ima neke bolesti koje su smiješne kada se zna da imaju lijek u kući a oni ga prvi ne upotrebljavaju.

Da ne ispadne da samo kritikujem ili pametujem i sam - sam do skora "podcjenjivao" magičnu moć propolisa i kada sam shvatio šta sam propuštao došlo mi je da sam sebe išamaram :lol: :roll: ali čovjek se uči dok je živ.

Ne zamjerite na dužem postu!
pozzz
Onaj ko u moru nebo gleda, taj na drvetu vidi ribe!
http://www.mojepcele.host56.com/
http://www.upvrijesakzivinice.comli.com/
Mustafa
Čita i piše, dobar
Postovi: 183
Pridružen/a: 14 stu 2010, 19:19
Lokacija: Mostar

Re: Slike polen

Post Postao/la Mustafa »

Jedno pitanje iz čiste znatiželje :)
Već nekoliko dana su mi hvatači na par košnica, sve super fercera. Šta mislita koja boja polenovih zrnca preovladava, sigurno je takvih bar 70 % zrnaca ?!

Crna :lol: Interesuje me o kojoj se biljki može raditi, i da li je se neko od vas već susretao sa tako tamnim polenom?
Avatar
Asim
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 415
Pridružen/a: 23 tra 2010, 15:47
Lokacija: Sarajevo

Re: Slike polen

Post Postao/la Asim »

jedan period sam primjećivo da uglavnom donose polen lila boje i bio sam ubjeđen da je u pitanju jorgovan a možda sam u debeloj zabludi de ba gukni i ti koju
Odgovorite