senad napisao:Bee Vital ako ostane na ovom nivou kvalitete ja ga iduće godine koristim sigurno dok ne smućkam neki preparat, nešto svoje i nešto Zvonetovo jer vidim da smo na istom fonu.
Što se tiče bee vitala ako ništa drugo , imam povjerenje u bar dvije osobe koje koriste bee vital tako da uopšte nemam sumnje u djelotvornost istog.
Poslje Senadovih komentara , ne bih imao bilo što komentirat .Ipak poslje mog uvodnog teksta kako nije bilo pitanja imam potrebu dopuniti napisano.Dakle,kako
sam stariji pokušavam upotrijebiti moždane vijuge ,kako nebi zahrđale

.Današnji naučnici/znanstvenici komplikuju sve kako bi opravdali silne novce,a pogotovo
sebe ,jer ko bi im vjerovao kad bi nešto bilo prosto i jednostavno.O silnim i skupim uređajima i instrumentima netreba ni pričati .Pošto ja nisam nikakav naučnik
ja sebi mogu dopustit da stvari pojednostavljujem ,da u šumi vidim drvo,a pogotovo da o svemu imam mišljenje, taman bilo i neispravno.Naravno ako je neispravno
potrebno je to shvatiti ili prihvatiti ako ti neko dokaže.Tako je i došlo do ljetnog tretmana oksalnom .Ja sam to na HPS-u najavio negdje u predprošle godine. Svi
su me uvjeravali kako to nije moguće i da se pčele smiju samo jednom tretirati i to kad nema legla.Sramota me je ljude stalno uvjeravat kako je 2,5 % ili 3,5 %
oksalne nakapavanjem manje opasno i za ljude , a pogotovo za pčele nego 100 % u kristalu sublimacijom (sublimacija,sublimiranje -prevođenje iz čvrstog u gasovito
stanje ,zbog toga se često naziva isparavanje )Također me je sramota dokazivat da su pare mravlje kiseline 60% i više,kao i bilo koja kiselina u tečnom stanju u večoj koncetraciji isto tako opasnija i za pčele i za čovjeka nego oksalna nakapavanjem .Pa ne bi valjda pčele bježale iz košnice ,propolisale i što već da im je ugodno.Ništa
od toga se ne dešava pri nakapavanju o.k.Pare oksalne pri sublimaciji dostižu temperaturu od blizu 200*C .Pri tretiranju raznim topovim koristeći amitraz su nešto
niže (neznam koliko ali su ipak vruće pare )a uz to sam siguran da su svi insekticidi opasniji i za pčele i za pčelara nego o.k.nakapavanjem.Stoji ona da profesionalci
nemaju vremena i bitno im je da tretman što prije obave ,a za ostalo ih ćesto nije briga.Također se nakapavanjem vrlo brzo radi ,ali ja nemam namjeru bilo koga ubjeđivat.Zašto sam tretirao dva puta i zašto 2,5 % ?Bolje bi bilo da sam prvi tretman obavio 15 do 20 jula/srpnja ,ali bio sam tada zauzet pa je bilo nešto kasnije.
Dva puta je zato što želim dopustiti pčelama da i same nešto urade ,a uz to smatram da će oboriti dovoljno varoe da je ne bude previše za završni tretman.Prošle
godine sam tretirao sa 1% i 1,5% i zaključio da je nedovoljno.Zbog toga zaključujući da je potrebno najmanje 2%,ove godine sam odmah kod prvog tretmana krenuo
sa 2,5%.Kad sam pogledao prve pale varoe ,vidio sam da nijedna ne mrda,sve su bile apsolutno mrtve i to mi je bio dobar podatak da je ta količina dovoljna.Nikad
nisam rekao ništa protiv BeeVitala ,a i kako bih kad je to kako i Stipo reče oksalna kiselina sa dodatcima.To je dobro sredstvo i uvijek će biti onih koji se ne žele
maltretirat i pravit pripravak o.k. ako mogu kupit BeeVital.Razlika je u tom što sam ja imao društava gdje sam potrošio i po 120 ml.,tj . tretirao sam sve nastavke
i sve ulice,pa sam ukupno u dva tretmana potrošio 2x2L (oba puta mi je ostalo otprilike po 3 dcl) i sve to me je došlo oko 10,5 KM .
Isto tako smo na HPS-u prije dvije godine raspravljali o Bienen Wohl-u koji je gotovo istovjetno sredstvo kao BeeVital .Zanimljivost toga je da su učestvovala tri
člana ovog foruma Senad , Eso i ja .U diskusiji pored ostalih je učestvovao i ekomedo ,vjerovatno najbolji poznavaoc teorije pčelarstva kojeg ja znam.Tema je
na dvije stranice (ko nezna desno iznad i ispod su oznake stranica ,pa treba kliknut )pa ko želi može pročitat ,zanimljivo je .
Adresa je :
http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php?f=18&t=2446
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !