Strana 1 od 1

Herba strips

PostPostano: 01 kol 2014, 07:33
Postao/la Ismet
da li je netko koristio herba strips, iskustva, i gdje ima da se kupi?

Re: Herba strips

PostPostano: 30 kol 2014, 17:49
Postao/la Samir
Nisam dugo navraćao valjda nije kasno,,,,za kupiti ima u tesliću ..... obara ludo u toki 15 dana mislim da sva varoa što ima padne... prije pet dana kontrolisao bewitalom nisam mogao vidjeti ni jednu na limu... ako je proizvodjač tačno napisao sastav sredstvo je ekstra efikasno i jednostavno za koristenje ... jedino mahana sto se mora otici u teslić pa kupit nema brze pošte..

Re: Herba strips

PostPostano: 30 kol 2014, 21:16
Postao/la hasospahic
MOŽELI SE DOBITI ADRESA ILI KONTAKT ZA KUPOVINU

Re: Herba strips

PostPostano: 01 ruj 2014, 08:42
Postao/la Samir
hasospahic napisao:MOŽELI SE DOBITI ADRESA ILI KONTAKT ZA KUPOVINU

Pčelarstvo Teslić Tel/faks 053/433-472 Mobilni:065/545102

Re: Herba strips

PostPostano: 01 ruj 2014, 13:58
Postao/la piricm
Ima za uzeti u Živinicama. Poljoapoteka, mislim da se zove PoljoHema, pored glavnog puta Sarajevo-Tuzla. Cijena 9,5KM.
061 737 442
035/773-741

Re: Herba strips

PostPostano: 02 ruj 2014, 11:52
Postao/la Samir
piricm napisao:Ima za uzeti u Živinicama. Poljoapoteka, mislim da se zove PoljoHema, pored glavnog puta Sarajevo-Tuzla. Cijena 9,5KM.
061 737 442
035/773-741


Super sledeće godine nemam potrebe ići u Teslić.. Hvala kolega na inf..

Re: Herba strips

PostPostano: 02 ruj 2014, 16:44
Postao/la piricm
Nema na čemu.
A i ja često idem za Brčko, tako da ne moraš ni u Živinice ići, mogu ja ponijeti.
Pozz

Re: Herba strips

PostPostano: 03 ruj 2014, 09:21
Postao/la Samir
piricm napisao:Nema na čemu.
A i ja često idem za Brčko, tako da ne moraš ni u Živinice ići, mogu ja ponijeti.
Pozz

Imat ću u vidu. Unaprijed hvala.

Re: Herba strips

PostPostano: 16 ruj 2014, 09:24
Postao/la Tarik
možda će nekome korisiti informacija da se Herba strip može kupiti na Ilidzi "poljo-pčel" po cijeni od 10KM.
Ja sam ga stavio u košnice koje nisu prije nićim tretirane i mogu reći da obara varou odlićno.
Košnice koje sam ranije tretirao mravljom kiselinom (juli, avgust) kontrolom herba stripom nisam našao gotovo niti jednu varou.
Zaključak: mravlja kiselina radi posao čisčenja odlično, leglo koje izlazi je čisto, bez varoe.

Re: Herba strips

PostPostano: 19 kol 2015, 21:23
Postao/la cerex
Sa malim zakasnjenjem napokon sam jucer uspio da stavim letvice herba stripsa u svoja drustva.Preparat je navodno ekološki u sto cisto sumnjam nakon sto sam jutros kod kontrolnih drustava pregledao antivarozne uložke na podnicima gdje je za manje od 12 sati opalo preko 300 kom varoe po jednom drustvu a i cijena tretmana od 1,6 KM po drustvu cini cjenovni tretman u rangu sa varolikom,

Slika

Re: Herba strips

PostPostano: 20 kol 2015, 02:45
Postao/la Stipo
Herba strip nije ekološki preparat jer je aktivna tvar Dietilhlormetilkumariniltiofosfat = Esencijalni repelent, a eterična ulja mu služe da miriše, a ekstrakt pelina ne služi ničemu osim da je riječ da ima nešto biljno u sebi i da mu dadne ime po biljka = (HERBA). Inače Dietilhlormetilkumariniltiofosfat je jak otrov i zabranjen u EU.

Re: Herba strips

PostPostano: 20 kol 2015, 08:13
Postao/la cerex
Kolega gdje si procitao da mu je aktivna materija Dietilhlormetilkumariniltiofosfat? Pa ne mogu vjerovati gdje mi zivimo,pa zar je moguce da proizvod koji je proizveden od registrovanog proizvođača nije propisno deklarisan i nikome nista?Meni je odmah sutradan bilo jasno da po velikom broju opale varoe da ovo nije organski preparat,pa sta sa ljudima koji su certificirani za organsko pčelarenje uzmu ovaj preparat koji je deklarisan kao ekološki i godine truda im propadnu preko noci ovo je gore od divljeg zapada?

Re: Herba strips

PostPostano: 21 kol 2015, 00:37
Postao/la Stipo
cerex napisao:Kolega gdje si procitao da mu je aktivna materija Dietilhlormetilkumariniltiofosfat? Pa ne mogu vjerovati gdje mi zivimo,pa zar je moguce da proizvod koji je proizveden od registrovanog proizvođača nije propisno deklarisan i nikome nista?Meni je odmah sutradan bilo jasno da po velikom broju opale varoe da ovo nije organski preparat,pa sta sa ljudima koji su certificirani za organsko pčelarenje uzmu ovaj preparat koji je deklarisan kao ekološki i godine truda im propadnu preko noci ovo je gore od divljeg zapada?

Klikni na google Dietilhlormetilkumariniltiofosfat vidjet ćeš da je to esencijalni repelent sintetski proizveden, a koristi se još kod: super strips, chek mite, kumafos i naravno herba strips.
To ti piše na svakom pakovanju što sam naveo osim na herba strips.
Samo da se pčelari ne dosjete da je to insekticid nego sa obzirom na ime da pomisle da je to nešto biljno pa ne piše Dietilhlormetilkumariniltiofosfat nego esencijalni repelent, a to je jedno te isto. Zatim su dodali nekoliko biljnih tvari pa pčelari se zaliću pa kupuju i oni koji ne rade sa otrovima.
Smišljeno svaka im čast i ne možeš im ništa. Ako je to koristio neki ECO pčelar sam je kriv jer ne zna što je esencijalni repelent, a to je prvo ime koje piše na sastavu na svakom pakovanju.

Re: Herba strips

PostPostano: 04 ruj 2015, 21:57
Postao/la Marin
cerex napisao:Sa malim zakasnjenjem napokon sam jucer uspio da stavim letvice herba stripsa u svoja drustva.Preparat je navodno ekološki u sto cisto sumnjam nakon sto sam jutros kod kontrolnih drustava pregledao antivarozne uložke na podnicima gdje je za manje od 12 sati opalo preko 300 kom varoe po jednom drustvu a i cijena tretmana od 1,6 KM po drustvu cini cjenovni tretman u rangu sa varolikom,

Slika

Ovo na slici je "Herba strip"

Re: Herba strips

PostPostano: 17 lis 2016, 08:09
Postao/la cerex
ŠOKANTNO: MAĐARI OTKRILI OTROVE AMITRAZ I AKRINATIRIN U HERBA STRIPU

Mađari su prije nekoliko dana objavili na svom sajtu vijest da su analizom utvrdili da NEREGISTROVANI lek protiv varoe iz Srbije koji nosi ime HERBA STRIP, zapravo sadrži sintetske akaricide amitraz i akrinatrin kao aktivne materije.

herba stripVeć duže vrijeme u većini eks jugoslovenskih država, a naročito u Srbiji i BiH (neki ga iz RS-a izuzetno puno forsiraju) prisutan je „Herba strip“, kako proizvođači kažu prirodni preparat za čišćenje pčelinjih društava od varoe. U reklamnim kampanjama ga predstavljaju kao biljni preparat koji brzo uništava varou i ne ostavlja nikakve tragove u medu.

Od juče teško je povjerovati u ono što piše na etiketama. Doduiše, u ovoj izuzetno prljavoj borbi i u pčelarskom biznisu, moguće je da neki posumnjaju i u nalaze Pčelaraskog saveza.

Bilo kako bilo, Mađari su prije nekoliko dana objavili na svom sajtu vijest da su analizom utvrdili da NEREGISTROVANI lek protiv varoe iz Srbije koji nosi ime HERBA STRIP, zapravo sadrži sintetske akaricide amitraz i akrinatrin kao aktivne materije.

Nakon toga vijest je objavio SPOS i to na osnovu kazivanja Balazs Gyore iz Ade. Autor tekesta o otrovima u HERBA STRIPU je Gabor Horvat. U njegovom tekstu, između ostalog, ja napisano slijedeće:

Obavještavamo pčelare da Herba Strip-u koji se proizvodi van Evropske Unije (u Srbiji) pored prirodnih sastojaka koji su navedeni na pakovanju sadrži i sintetičke akaricide.

Naša organizacija je analizirala preparat i pored eteričnih ulja po letvici sadrži 0,03 mg amitraza i 1 mg akrinatrina. Ovaj drugi pripada grupi piretroida i između ostalog je bio aktivna materija „Taglo“ insekticida i GABON PA 92 drvenih letvica češke proizvodnje.

Ako se pokaže da je ovo istina, nadamo se da će poslužiti kao konačna opomena srpskim pčelarima da ne vjeruju neregistrovanim lijekovima protiv varoe, jer im NIKO ne garantuje da je u njima ono što piše, jer tako mogu da zagade košnicu i pčelinje proizvode hemikalijama, sebi ugroze zdravlje, kao i podstaknu razvoj otpornosti varoe na navedene preparate, pa da nakon upotrebe situacija u dogledno vrijeme bude još gora.

Jer ako koristite nešto što se reklamira da je na prirodnoj bazi, prema njemu se ophodite slobodno, bez neophodnih mjera zaštite, i samim tim možete itekako naškoditi svom zdravlju.

Ovdje nećemo govoriti o svim ostalim mogućim posljedicama ovakvog načina primjene navedene dve hemikalije.

Treba podsjetiti da je u Srbiji protiv varoe registrovano samo pet lijekova, a da je u BiH anarhija na tržištu lijekova za pčele. Pčelari se snalaze kako znaju i umiju, nasjedaju na reklamne trikove proizvođača iako im niko ne ne garantuje ispravnost, eventualno primjenjivanje neregistrovanih lijekova.


Nakon ove vijeti, treba očekivati da se oglase stručnjaci u dogledno vrijeme, ali i sami pčelari i pčelarska udruženja koja su forsirala ovaj lijek i koja imaju iskustva sa njegovom primjenom.

http://www.bhpcelar.com/bosna-i-hercego ... ba-stripu/

Re: Herba strips

PostPostano: 18 lis 2016, 00:51
Postao/la Stipo
Upozoravao sam da eterična ulja na letvicama ne mogu imati svugdje hvaljenu takvu efikasnost.
Znao sam da nešto nije u redu sa Herbom i bio sam uvjeren da ja aktivna tvar kumarin poznat kao esencijalni repelent.
Nadao sam da će to ipak netko ispitati i potvrditi da se radi o kumarinu. No ono ispalo još gore.
Ja sam ispitivao razna eterična ulja na kartonskim ulošcima koja su obarala varrou ali nedovoljno efikasno.
Bez pogodnih isparivača eterična ulja nisu dovoljno efikasna. U pčelarstvu zbog cijene nisu našla primjenu osim Timola koji je isto skup.
Bilo kako bilo sada se javno zna da Herba nije ECO nego podmuklo osmišljeno ime da zavede što više pčelara i sastav aktivnih tvari su smišljeno zaboravili napisati.