RETENON ALKALOID

RETENON ALKALOID

PostPostao/la balasevic » 10 kol 2013, 13:28

oVO SRESTVO SAM KORISTIO OVE GODINE POCETKOM AUGUSTA I JOS TE KARTONSKE TRAKE STOJE MI U KOSNICAMA TEKST ISPOD U CJELINI PRENOSIM SA FORUMA SPOS. ZANIMA ME VASE MISLJENJE PO PITANJU OVOG SRESTVA I DALI GA JE NEKO KORISTIO

VAROA POD BUDNIM OKOM

Nije jedino i najvažnije da određenim preparatom ubijemo svaku varou u pčelinjoj zajednici, podjednako je važno, da upotrebom preparata za suzbijanje varoe što manje oštetimo pčelu radilicu i maticu. Ukoliko dođe do većeg ili vremenski ograničenog oštećenja pčele radilice i matice, moguće je da varoe ne bude, ali neće biti ni pčela životno i radno sposobnih, a samim tim bit će manje ili gotovo ništa meda. Kada se odlučimo za određeni preparat moramo se striktno pridržavati uputa proizvođača inače uspjeha neće biti.
Nije dovoljno znati za prosječnog pčelara da ukupan razvoj ženke varoe traje od 8-10 dana a mužjaka 6-7 dana. Kao i još nekoliko činjenica opisanim u raznim literaturama. Varoa pripada porodici paučnjaka i nije oduvijek bila parazit, niti se je oduvijek hranila kao mesožder. Ona i danas može živjeti i to duže vrijeme u ćeliji saća ukoliko se u njoj nalaze ostaci hrane ličinke. Oko 10 puta radije i češće ulazi u trutovsku ćeliju nego u radiličku. Da bi se otkrile životne sposobnosti varoe potrebno je dobro upoznati morfološku građu i evolucijsku specijalizaciju njenih pojedinih organa. Za sve ovo treba puno godina mukotrpnog rada i istraživanja. Svaki pčelar ne mora vršiti istraživanja, već prema želji može primijeniti već provjereno sredstvo kojega vam preporučujem i ovom prilikom.


ROTENON

(Kartonske trake za odstranjivanje Varooe)

Sastav: biljni alkaloid (cca 0,05 g). kartonski nosač (traka).Djelovanje i uporaba: Aktivna tvar na traci je biljni alkaloid tropske biljke derris, c. Lochocarpus n. Varoi blokira živčani sustav i tada uzrokuje njenu smrt. Za više razvijene organizme, ljude i domaće životinje tvar nije otrovna. Zato djeluje na niže razvijene organizme (ribe, mekušce. varoou) kao prirodna tvar u 4-5 tjedana se raspadne, tako da ne ostavlja rezidue u medu i vosku. Kartonska traka djeluje do 25 dana, zato se upotrebljava za uništavanje varooe, kada u košnici ima legla u većem opsegu. Traku stavljamo u sredinu pčelinjeg legla, na sredinu okvira i između legla. Tvar djeluje kontaktno, pčele doticanjem raznose tvar, a traku izgrizu i raznose po košnici Izgriženu traku pčele izbace za 3 tjedna iz košnice. Tretiranje trakama počinje u proljeće od sredine travnja i ljetno tretiranje od sredine srpnja. Pri uporabi ovih traka mora bili normalno gibanje pčela, u gnijezdu, moramo paziti da pčele ne budu u klupku (zato noćna temperatura mora biti iznad 8 °C). Stoga ranoproljetno i kasnojesensko tretiranje nije preporučljivo jer je moguće da se pčele sklupčaju na traci i tada dolazi do odumiranja većeg broja pčela. Pri pravilnom stavljanju traka odumiru samo jako oštećene stare i mlade pčele.
Upozorenje: Zbog brze razgradnje ove tvari, trake treba staviti najkasnije 3-5 dana po preuzimanju, pošto je varooa postala otporna na piretriode i djelomično na amitraz. Ovaj lijek na bazi biljnog alkaloida u RH nije registriran kao lijek protiv varooe, zato ga koristimo na vlastitu odgovornost. Preporučljivo je za uništavanje varooe u kasno ljeto (sredina srpnja) kako bi zadržali što jače zajednice sa zdravim pčelama koje će prezimiti. Kada pravovremeno tretiramo, zajednice prezime brojčano jake sa zdravim pčelama. Uvijek 10-20% zajednica testirajte na opadanje varooe sa testnim mrežama, kako bi se uvjerili koliko je zajednica zaraženo varoom. U predjelima gdje je zaraženost veća, preporuča se dvokratno tretiranje trakama (sredinom srpnja i početkom rujna). Pri jačoj zaraženosti uspješno liječimo na ovaj način: za deset dana odstranimo prvu traku i stavljamo novu. Trake stavljamo prije paše ili poslije vrcanja meda. Za LR košnicu preporučuju se dvije trake u prvi i drugi nastavak po jednu traku ako u oba ima legla Napomena: ova traka se ne smije nikada slaviti na podnicu već isključivo u sredinu legla.

Budete li se pridržavali ovih uputa uspjeh će biti siguran. Moja preporuka je nikada se ne zanositi da u pčelinjoj zajednici nema varoe, budi siguran da ona uvijek vreba , najmanju nepažnju pčelara. Kad ju vidiš već bude kasno.
Kolege pčelari, u ovo doba kada u košnici ima legla u većem opsegu, nema smisla nikakvo dimljenje, već samo kontaktna sredstva. Pitanje! Zašto? Jednostavan odgovor, 85 % varoe nalazi se u leglu. Znači treba ju dočekati i uništiti. Dimno sredstvo djeluje trenutno i ne ulazi ispod poklopljenog legla, gdje se varoa skriva. Kako dimiti, pisali smo u prvom broju našeg glasnika.


Josip Križ
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 375
Pridružen: 05 kol 2012, 16:25
Lokacija: Velika Kladusa Vrnograc

Vrati se na: VARROA

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost